Πέμπτη 6 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΚΑΤΕΡΓΑΣΙΑΣ ΞΥΛΟΥ
Στην ανάπτυξη μαζικών αγώνων οι λύσεις

Πραγματοποιήθηκε το συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Κατεργασίας Ξύλου

Οι καταστροφικές συνέπειες από την εμμονή της κυβέρνησης στην υλοποίηση των εντολών των ντόπιων και ξένων διευθυντηρίων που εκφράζονται μέσα από την ΕΕ και τη Συμφωνία του Μάαστριχτ και η επιτακτική ανάγκη να αλλάξει άμεσα αυτή η πολιτική, με στόχο την επίλυση του συνόλου των λαϊκών προβλημάτων, μεταξύ αυτών και του κλάδου των βιοτεχνών κατεργασίας ξύλου, επισημάνθηκαν στο ψήφισμα του συνεδρίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Κατεργασίας Ξύλου που πραγματοποιήθηκε το προηγούμενο Σαββατοκύριακο στη Θεσσαλονίκη. Στο ψήφισμα δηλώνεται η απόφαση του κλάδου να αγωνιστεί από κοινού με τους άλλους επαγγελματίες βιοτέχνες και εμπόρους, καθώς και τους εργαζόμενους για την ανατροπή των πολιτικών που δημιουργούν τα σημερινά αδιέξοδα και καλείται η διοίκηση της ΓΣΕΒΕΕ να αποχωρήσει από την απάτη του "κοινωνικού διαλόγου".

Στο ψήφισμα τονίζεται ότι η κρίσιμη κατάσταση την τελευταία δεκαετία στην εθνική οικονομία και η αυξανόμενη υποβάθμιση του ρόλου της χώρας στο διεθνή καταμερισμό εργασίας οδηγεί σε επικίνδυνη στασιμότητα και αποδιάρθρωση της παραγωγικής βάσης, ενώ η πρόσφατη νομισματική κρίση επιβεβαιώνει ότι η εύθραυστη οικονομία της χώρας μας κινδυνεύει από την ελεύθερη κίνηση κεφαλαίων και τις κερδοσκοπικές διαθέσεις του μονοπωλιακού κεφαλαίου. Ειδικότερα, ο κλάδος της κατεργασίας ξύλου αντιμετωπίζει μια σειρά από δύσκολα και οξυμένα προβλήματα, που σε συνδυασμό με την "απελευθέρωση" της αγοράς και την πρωτοφανή πτώση του τζίρου επηρεάζουν αρνητικά τις επιχειρήσεις που οδηγούνται σε νέα αδιέξοδα και μαρασμό. Την ίδια στιγμή, υπογραμμίζεται, ο κλάδος αντιμετωπίζει τεράστιο πρόβλημα από τον εκτοπισμό των ελληνικών βιοτεχνικών προϊόντων και των προϊόντων κατεργασίας ξύλου από την εσωτερική αγορά.

Μεταξύ άλλων, με το ψήφισμά τους οι βιοτέχνες του κλάδου ζητάνε:

  • Τη χρηματοδοτική στήριξη των βιοτεχνιών με έμφαση στην κατεύθυνση της ανάπτυξης συνεταιρισμών με διαθέσιμα κεφάλαια, εγγύηση του Δημοσίου, επιδοτούμενο επιτόκιο.
  • Σε ό,τι αφορά την κλαδική πολιτική, τη δημιουργία εθνικού φορέα ξύλου, τη δημιουργία εργαστηρίου ποιοτικού ελέγχου, ανάπτυξη της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης στον κλάδο.
  • Σχετικά με τον ΕΟΜΜΕΧ, να παραμείνει ο κύριος κρατικός φορέας διαχείρισης και ελέγχου και να ενισχυθεί ο ρόλος του. Να μην ιδιωτικοποιηθούν οι θυγατρικές του, να γίνει κύριος φορέας διαχείρισης των κοινοτικών προγραμμάτων. Για τα τελευταία η ομοσπονδία ζητά η χρηματοδότηση να έχει στόχο κύρια την ενίσχυση των μικρών επιχειρήσεων που απασχολούν από 1 έως 5 άτομα και τους αυτοαπασχολούμενους που αποτελούν πάνω από το 90% των επιχειρήσεων της χώρας.
  • Να αλλάξει ο νόμος για την επαγγελματική στέγη και να προβλέπει το δικαίωμα παράτασης ανά τριετία εκτός των περιπτώσεων ιδιόχρησης και ανοικοδόμησης.
  • Για το ασφαλιστικό: Αύξηση της κρατικής εισφοράς στο ΤΕΒΕ και όχι μείωση, όπως είναι η μέχρι τώρα πολιτική της κυβέρνησης. Να θεσπιστούν βαρέα και ανθυγιεινά στον κλάδο, να αυξηθούν οι κατώτερες συντάξεις στο 80% του μεροκάματου του ανειδίκευτου εργάτη.
  • Για τη φορολογία ζητούν τη θέσπιση δίκαιου φορολογικού συστήματος, ανάλογα με τα πραγματικά εισοδήματα της κάθε επιχείρησης, να ανατραπεί η σχέση έμμεσων - άμεσων φόρων, κατάργηση του 35% για ΟΕ, ΕΕ και συνεταιρισμούς, κατάργηση των "αντικειμενικών κριτηρίων", κατάργηση των υπέρογκων δημοτικών φόρων.

Τέλος, ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο συνέδριο της Ομοσπονδίας του κλάδου στην ανάπτυξη αγώνων για τη διεκδίκηση αλλαγής της σημερινής πολιτικής. Οπως τονίζεται και στο ψήφισμα, ο κλάδος συμμετέχει και στηρίζει τις αποφάσεις της ΓΣΕΒΕΕ για κινητοποιήσεις. Κυρίαρχος στόχος,υπογραμμίζεται, είναι η μαζικοποίηση του συνδικαλιστικού κινήματος, στα πλαίσια του οποίου σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν τα πρωτοβάθμια σωματεία. Παράλληλα, τονίστηκε, είναι επιτακτική ανάγκη η ενίσχυση των αγωνιστικών δεσμών με τα ευρύτερα λαϊκά στρώματα, με τους εργαζόμενους και τους αγρότες.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Διεκδικούν την αναπλήρωση εισοδήματος για ασθένεια ή ατύχημα (2021-11-16 00:00:00.0)
Δεκάδες σωματεία καλούν στη συγκέντρωση (2020-02-29 00:00:00.0)
Σύσκεψη για την οργάνωση της πάλης (2018-04-13 00:00:00.0)
Πανελλαδική σύσκεψη για το Ασφαλιστικό (2007-01-25 00:00:00.0)
Να παραιτηθεί η διοίκηση της ΓΣΕΒΕΕ (2005-06-10 00:00:00.0)
Απορρίπτεται το νομοσχέδιο της κυβέρνησης (1998-07-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ