Παρασκευή 9 Γενάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΡΑΧΜΗ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ
Συνεχίζουν ν' αλωνίζουν οι κερδοσκόποι

Την τακτική των ξαφνικών χτυπημάτων επιλέγουν τα κερδοσκοπικά κεφάλαια, επιλέγοντας την εξάντληση των συναλλαγματικών αποθεμάτων. Ομηρος η κυβέρνηση του χρηματιστηριακού - κερδοσκοπικού κεφαλαίου, το οποίο αλωνίζει ελέω απελευθέρωσης της κερδοσκοπίας

Η πτώση του γενικού δείκτη τιμών του Χρηματιστηρίου της Αθήνας κατά 2,39% και η νέα εκροή συναλλάγματος ύψους 60 - 70 εκατ. δολαρίων, η διατήρηση των επιτοκίων στη διατραπεζική αγορά σε υψηλά επίπεδα και οι συνήθεις δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και του κυβερνητικού εκπροσώπου ότι η κυβέρνηση θα στηρίξει την ισοτιμία της δραχμής με κάθε μέσο, ήταν τα κύρια χαρακτηριστικά που σημάδεψαν τη χτεσινή μέρα στις αγορές χρήματος και συναλλάγματος. Αν και οι εκροές ήταν μικρότερες από αυτές που εκδηλώθηκαν την Τετάρτη (ύψους 690 εκατ. δολαρίων) το πρόβλημα της συναλλαγματικής - χρηματιστηριακής κρίσης παραμένει πάντα ανοιχτό και κανείς δεν είναι πλέον σε θέση να προσδιορίσει τη διάρκειά της αλλά και τα αποτελέσματά της... Χαρακτηριστικό της νευρικότητας που επικρατεί, είναι ότι η Τράπεζα της Ελλάδας προχώρησε χτες σε ύψωση του αναπροεξοφλητικού επιτοκίου χρηματοδότησης των πιστωτικών ιδρυμάτων από 19% σε 23% ενώ μείωσε στο μισό το ανώτατο κατά πιστωτικό ίδρυμα, όριο χρηματοδότησης.

Η κυβέρνηση βρίσκεται σε δύσκολη θέση καθώς το μόνο όπλο που έχει στα χέρια της προκειμένου να αντιμετωπίσει τις κερδοσκοπικές πιέσεις (οι οποίες λαμβάνουν πλέον τη μορφή ξαφνικών χτυπημάτων) είναι η ύψωση των επιτοκίων, κάτι όμως που έχει και βαρύ κόστος το οποίο δε θα μπορούν επ' άπειρο να το μεταφέρουν. Αξίζει πάντως να αναφέρουμε ότι τις τελευταίες μέρες κυβερνητικοί παράγοντες με υποκριτικές δηλώσεις ξιφουλκούν κατά των κερδοσκόπων (τους οποίους βέβαια δεν κατονομάζουν) παραβλέποντας να αναφέρουν ότι τα υψηλά επιτόκια και η συναλλαγματική αιμορραγία, αποτελούν το αναγκαίο τίμημα της απελευθέρωσης της κίνησης των διεθνών κερδοσκοπικών κεφαλαίων, τα οποία ανεμπόδιστα πλέον απομυζούν όλο και μεγαλύτερο μέρος του παραγομένου εθνικού εισοδήματος, κυρίως από τις μικρές και αδύνατες οικονομικά χώρες όπως η Ελλάδα.

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου επανέλαβε χτες τις γνωστές δηλώσεις ότι η σταθερή δραχμή αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο της οικονομικής πολιτικής καθώς και ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να λαμβάνει και θα συνεχίσει να λαμβάνει όλα τα αναγκαία μέτρα. Ο δε κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι... δε συντρέχουν λόγοι ανησυχίας και ότι όλοι μας θα πρέπει να στηρίξουμε τη δραχμή εμπεδώνοντας κλίμα ασφάλειας, ηρεμίας και ψυχραιμίας. Εξάλλου ο διοικητής της Εθνικής Τράπεζας Θ. Καρατζάς σε χτεσινές του δηλώσεις και αναπαράγοντας την κυβερνητική λογική ισχυρίστηκε ότι οι σημερινές πιέσεις κατά της δραχμής είναι αδικαιολόγητες επειδή τα θεμελιώδη δεδομένα της οικονομίας της χώρας εξελίσσονται θετικά. Αναγκάστηκε όμως να ομολογήσει ότι η διάρκεια της κρίσης δεν είναι προβλέψιμη, ενώ άφησε ανοιχτό το θέμα της αύξησης των επιτοκίων το οποίο συνέδεσε με τις γενικότερες εξελίξεις.

Κατά 2,07% υποτιμήθηκε η δραχμή έναντι του ECU το 1997, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ιονικής Τράπεζας. Πολύ μεγαλύτερη υποτίμηση 13,96% παρατηρήθηκε έναντι του δολαρίου, ενώ μικρές ανατιμητικές τάσεις υπήρξαν ως προς τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά νομίσματα. Ως προς το γιεν Ιαπωνίας η δραχμή υποτιμήθηκε το 1997 κατά 0,23% έναντι ανατίμησης 7,81% το 1996, ενώ ως προς το γερμανικό μάρκο ανατιμήθηκε κατά 0,5%.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ