Παρασκευή 5 Γενάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
Προς αντικατάσταση του Α. Παπανδρέου

Νέο κύκλο διεργασιών και πιέσεων για λύση του θέματος μέσα στο Γενάρη προκάλεσε η προχτεσινή απόφαση του ΕΓ, που σήμερα συνέρχεται εκ νέου, ενώ θα υπάρξει διαβούλευση και με το προεδρείο της ΚΟ

Με την πλάστιγγα να γέρνει πλέον, όπως όλα δείχνουν, στην κατεύθυνση της αντικατάστασης του πρωθυπουργού μέσα στο αμέσως επόμενο διάστημα - πιθανά μέσα στο Γενάρη - και καταγραμμένη τη συμφωνία όλο και περισσότερων πλευρών στο ΠΑΣΟΚ ότι μια παράταση της εκκρεμότητας δημιουργεί όλο και περισσότερους κινδύνους για την απώλεια κυρίαρχου ρόλου στο σύστημα νομής της εξουσίας, κινούνται οι εξελίξεις στο κυβερνών κόμμα. Την ίδια βέβαια ώρα η όλο και περισσότερο απομονωμένη "προεδρική πλευρά" προσπαθεί να επενδύσει στο ερώτημα τι γίνεται, αν ο ίδιος ο Α. Παπανδρέου,εφόσον καταστεί δυνατόν να ερωτηθεί, δεν παραιτηθεί. Πρόβλημα που, πάντως, όλοι με πρώτους τους επίδοξους διαδόχους, απεύχονται, και σε κάθε περίπτωση δείχνουν ότι δε θα αποτελέσει πλέον τον καθοριστικό παράγοντα των αποφάσεων.

Χτες, μετά την απόφαση του ΕΓ, που κάνει λόγο για "δρομολόγηση οριστικής λύσης" στη συνεδρίαση της ΚΕ στις 20 του Γενάρη, εγκαινιάστηκε ένας νέος κύκλος διαβουλεύσεων, διεργασιών και δημόσιων παρεμβάσεων ώστε, αν δεν επιτευχθεί επιτάχυνση των εξελίξεων, τουλάχιστον να μην υπάρξει άλλη παράταση. Ετσι στη συνάντηση μεταξύ Σημίτη - Σκανδαλίδη,ο πρώτος κατέστησε σαφές ότι αν δεν υλοποιηθεί η θέση για αντικατάσταση του πρωθυπουργού θα αντιδράσει με έντονο και άμεσο τρόπο. Στις επίσημες δηλώσεις του υποστήριξε ότι η απόφαση του ΕΓ "δημιουργεί τις προϋποθέσεις για μια συντεταγμένη πορεία των οργάνων", ώστε να υπάρξουν "οριστικές λύσεις το Γενάρη" και επιχείρησε να εμφανιστεί αποφασισμένος λέγοντας "όταν λέω Γενάρη, εννοώ Γενάρη".

Την ίδια ώρα συνεδρίασε και το προεδρείο της ΚΟ του κόμματος, που, αφού εξέτασε την απόφαση του ΕΓ, τη χαρακτήρισε διά του Δ. Μπέη "θετική", με ορισμένα όμως "αδιευκρίνιστα σημεία", τα οποία θα συζητηθούν σε νέα του συνάντηση με αντιπροσωπεία του ΕΓ, σήμερα. Η πίεση, εξάλλου, των "κοινοβουλευτικών" πήρε χτες νέες διαστάσεις, καθώς 80 περίπου βουλευτές, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του προεδρείου της ΚΟ, ζήτησαν εγγράφως την άμεση σύγκληση της ΚΟ για την αντικατάσταση του πρωθυπουργού.

Πιέσεις προς αυτή την κατεύθυνση ασκήθηκαν τόσο από τον Απ. Κακλαμάνη όσο και από την Β. Παπανδρέου.Ο πρώτος μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Στεφανόπουλο τάχθηκε υπέρ λύσης πριν η παρούσα κατάσταση πάρει χαρακτηριστικά πολιτικής κρίσης και δεν παρέλειψε να ζητήσει την κατανόηση των εμπλεκομένων στο πολιτικό σύστημα της χώρας, γιατί αν υπάρξει εξέλιξη που θα θέτει σε κίνδυνο την ενότητα του ΠΑΣΟΚ, τότε μπορεί να συμπαρασύρει το πολιτικό σκηνικό. Αν επιτύχουν "σενάρια και σκηνικά που αφορούν την ενότητα και τη συνοχή, ιδιαίτερα των δυο μεγάλων κομμάτων, θεωρώ ότι θα είναι καταστροφικό και ολέθριο... ", αποφάνθηκε. Σχετικά δε με το τι θα συμβεί αν ο Α. Παπανδρέου δεν είναι σε θέση να παραιτηθεί, ο Απ. Κακλαμάνης ζήτησε να παράσχουν νομιμοποίηση στη λύση που θα δοθεί όχι μόνο η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, αλλά και οι πολιτειακοί παράγοντες, όπως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αλλά και η αξιωματική αντιπολίτευση.

Οσο για την Β. Παπανδρέου, σε ανακοίνωσή της, χαρακτηρίζει ως φιλότιμη την προσπάθεια του ΕΓ, αλλά "όχι ξεκάθαρη" και προτείνει συνεδρίαση της ΚΟ πριν την κατάθεση πρότασης μομφής από τη ΝΔ, όπου θα καθοριστεί συγκεκριμένα η ημερομηνία της επόμενης συνεδρίασης της ΚΟ που θα εκλέξει τον νέο πρωθυπουργό.

Από το πλήθος των χτεσινών δηλώσεων ξεχωρίζουν εκείνες τουΓ. Παπανδρέου, που αφού εξήρε την απόφαση του ΕΓ, η οποία υπογραμμίζει "την υποχρέωση εξεύρεσης οριστικής λύσης στο σημερινό πολιτικό πρόβλημα", επανέλαβε την πρόθεσή του να επισκεφτεί "σαφώς πριν τη συνεδρίαση της ΚΕ και ελπίζω σύντομα", όπως είπε, τον πρωθυπουργό και πατέρα του, για να θέσει "υπόψη του τα πραγματικά στοιχεία που συνθέτουν τη σημερινή πολιτική κατάσταση". Οσο για τον Τηλ. Χυτήρη,κατά του οποίου συνεχίστηκαν οι επιθέσεις από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, με αφορμή τη θέση του περί "εκτροπής" που συνιστά η σύγκληση της ΚΟ χωρίς έγκριση του πρωθυπουργού (θέση που αποδοκίμασε εμμέσως ο Α. Τσοχατζόπουλος,αλλά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ισχυρίστηκε ότι δεν υπάρχει διάσταση μεταξύ τους!), επιχειρήθηκε αναδίπλωση καθώς και αυτός είπε πως το τι μέλλει γενέσθαι καθορίζεται από την απόφαση του ΕΓ. Σήμερα, τέλος, αναμένεται νέο κύμα διεργασιών, καθώς εκτός από την πρωινή συνεδρίαση του ΕΓ και τη συνάντησή του με το προεδρείο της ΚΟ, διαδοχικές επαφές θα έχει ο Κ. Σκανδαλίδης με πρωτοκλασάτα στελέχη, μεταξύ των οποίων ο Γ. Χαραλαμπόπουλος, ενώ επαφή θα υπάρξει μεταξύ προεδρείου της ΚΟ και Γ. Παπανδρέου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ