Παρασκευή 5 Γενάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ναυλώνουν και εμπορικά πλοία για τη Βοσνία

Το οχηματαγωγό "Φαίδρα" των "Μινωικών Γραμμών" ναύλωσε το υπουργείο Αμυνας, για να μεταφέρει σε λιμάνι της Κροατίας 100 οχήματα και 200 άνδρες, που θα τεθούν στη Βοσνία υπό τις διαταγές του ΝΑΤΟ

Ακόμα και πλοία του Εμπορικού Ναυτικού ναυλώνει η κυβέρνηση, για να στείλει στη Βοσνία, ώστε να φανεί συνεπής στις υποχρεώσεις της απέναντι στους Αμερικανούς. Το οχηματαγωγό "Φαίδρα" των "Μινωικών Γραμμών" που εκτελούσε δρομολόγια από την Πάτρα στην Ιταλία, έκλεισε, σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Αμυνας για να μεταφέρει από την Ελλάδα σε λιμάνι της Κροατίας τις χερσαίες ελληνικές δυνάμεις, που θα συμμετάσχουν στην υπό το ΝΑΤΟ πολυεθνική δύναμη για την εφαρμογή της συμφωνίας ειρήνης στη Βοσνία. Η αναχώρηση θα γίνει στις 10 Γενάρη,σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις από τηΘεσσαλονίκη,ενώ η επίσημη τελετή θα γίνει την προηγούμενη μέρα στηΒέροια.

Στο πλοίο θα επιβιβαστεί η κύρια δύναμη του ειδικού ελληνικού λόχου μεταφορών που θα σταλεί στη βοσνία. Αυτή θα περιλαμβάνει 100 περίπου οχήματα και περισσότερους από 200 άνδρες,αξιωματικούς, υπαξιωματικούς και εθελοντές οπλίτες πενταετούς υποχρέωσης. Δεν αποκλείεται στα οχήματα να περιλαμβάνονται και τεθωρακισμένα,ενώ ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο καινέας αποστολής.Προχτές με το αρματαγωγό "Σάμος" του Πολεμικού Ναυτικού αναχώρησε το πρώτο τμήμα της δύναμης, από 26 οχήματα και 53 άνδρες,που μεταβαίνει στην περιοχή για προετοιμασία του εδάφους εγκατάστασης της δύναμης. Είχε προηγηθεί η αποστολή 16 αξιωματικών για την αναγνώριση εδάφους. Η περιοχή εγκατάστασης είναι το Βίσοβο, εντός του μουσουλμανικού τομέα, 30 χιλιόμετρα ΒΔ του Σεράγεβο. Εκεί η δύναμη θα τεθεί υπό Βελγική διοίκηση και βέβαια υπό τις διαταγές του ΝΑΤΟ.

Είναι η δεύτερη φορά - η πρώτη ήταν με την αποστολή στη Σομαλία - που το υπουργείο Αμυνας, ναυλώνει εμπορικό πλοίο για να στείλει ελληνικά στρατεύματα στο εξωτερικό. Το κόστος, βέβαια, βαρύνει εξολοκλήρου το ελληνικό δημόσιο, όπως και το συνολικό κόστος της αποστολής στη Βοσνία που εκτιμάται ότι με βάση τα σημερινά δεδομένα ανέρχεται σε 18 δισ. δραχμές. Η συμμετοχή του πλοίου του Εμπορικού Ναυτικού αναμένεται να προκαλέσει αντιδράσεις στο χώρο των ναυτεργατών, που καλούνται σαν μισθοφόροι και αυτοί να υπηρετήσουν τα σχέδια της "νέας τάξης" του ιμπεριαλισμού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ