Παρασκευή 5 Γενάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
"Ηλίου φαεινότερα"

"Σήμερα πλέον είναι "ηλίου φαεινότερον", ότι η Αριστερά της εποχής μας δεν μπορεί να προχωρήσει προς τα εμπρός αναπαράγοντας στο σήμερα και το αύριο τα δογματικά στερεότυπα του παραδοσιακού κομμουνιστικού κινήματος, τις απλουστευτικές και βαθύτατα ξένες στο μαρξισμό θεωρητικές κατασκευές του, τις συντηρητικές νοοτροπίες του, τα αυταρχικά καθεστωτικά μοντέλα οργάνωσης, τις αντιλήψεις χειραγώγησης αγωνιστών και κινημάτων, την ακινησία της σκέψης απέναντι στις πελώριες αλλαγές στο σύγχρονο κόσμο, που απαιτούν νέες επεξεργασίες και ένα καινούριο βαθύτερο ριζοσπαστισμό και, τέλος, την αυτοαναγόρευση του Κόμματος σε αυτοσκοπό. Η προσπάθεια του ΚΚΕ να κινηθεί στο σήμερα, επιστρέφοντας στις χειρότερες εποχές της δογματικής σκέψης και πρακτικής είναι εκ των προτέρων αποτυχημένη".

***

Το απόσπασμα είναι παρμένο από πολυσέλιδο "κείμενο συζήτησης και προβληματισμού", που δημοσιεύεται στο τελευταίο τεύχος του περιοδικού "ΑΛΦΑ". Συντάκτες του είναι οι εκπρόσωποι του "Αριστερού Ρεύματος", της αποτελούμενης κυρίως από πρώην μέλη και στελέχη του ΚΚΕ τάσης του "ΣΥΝ". Η εκτενής παράθεση του αποσπάσματος, που συμπεριλαμβάνει όλα όσα το κείμενο σημειώνει για το ΚΚΕ, κρίθηκε επιβεβλημένη, για να γίνουν "ηλίου φαεινότερα" τα παρακάτω:

1.Ο απόλυτα αφοριστικός, εντελώς αναιτιολόγητος και χωρίς το παραμικρό, ουσιαστικό επιχείρημα, εχθρικός και αντικειμενικά συκοφαντικός, λόγος των συντακτών του, όχι μόνο ενάντια στο ΚΚΕ, αλλά και σε οτιδήποτε η αριστερή και κομμουνιστική σκέψη και πρακτική έχει να επιδείξει μέχρι σήμερα.

2.Η ισοπεδωτική και καταστροφική και, πάντως, εντελώς αντιδημιουργική και αφοριστική λογική - πάντα με το πρόσχημα των συντελούμενων "πελώριων αλλαγών" - με την οποία αντιμετωπίζεται γενικότερα το παρελθόν, είτε αυτό αφορά τη χώρα μας είτε τον κόσμο ολόκληρο.

3.Η πλήρης υιοθέτηση και αναπαραγωγή σωρείας συκοφαντικών "επιχειρημάτων" - αφορισμών, που χρησιμοποιούν δεκαετίες τώρα οι απολογητές του καπιταλισμού ενάντια στους κομμουνιστές. Υιοθέτηση, που είναι πολλαπλά χρήσιμη για τους εκπροσώπους της ολιγαρχίας, αφού δίνει στις συκοφαντίες τους, τον... αποδεικτικό χαρακτήρα της δήθεν από τα "μέσα" ομολογίας.

***

Πολλά θα μπορούσε να πει κανείς ακόμη. Το πλέον σίγουρο, πάντως, είναι ότι κανείς ποτέ δεν μπόρεσε να χτίσει το παραμικρό, γκρεμίζοντας ανεξαιρέτως και ισοπεδωτικά όλα όσα μέχρι εκείνη τη στιγμή, η συλλογική σκέψη και δράση των εργαζομένων και των λαών έχουν δημιουργήσει. Και δυστυχώς, αυτό κάνουν οι συντάκτες του "κειμένου εργασίας". Ισως, να πιστεύουν ότι τα όλα όσα διακηρύσσουν περί ανανέωσης μπορούν να δικαιολογήσουν την καταστροφολογία τους. Στην πραγματικότητα, πάντως, απλά και μόνο προσφέρουν στους μέχρι χτες ταξικούς τους εχθρούς, τις απαραίτητες δηλώσεις απάρνησης του παρελθόντος τους.

Δ. Τ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Χρήσιμα συμπεράσματα (2007-03-17 00:00:00.0)
Ψέματα (2004-11-02 00:00:00.0)
Τα ευρω-κόμματα... (2004-05-29 00:00:00.0)
Οργιο ρουσφετολογίας (2003-11-09 00:00:00.0)
Ο ΣΥΝ των... «αγώνων»! (2003-01-22 00:00:00.0)
Κριτήριο... αριστεροφροσύνης (2001-08-30 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ