Παρασκευή 5 Γενάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μπέρδεψαν τις απόκριες με την Πρωτοχρονιά!

Θα μπορούσε να αποτελούσε και είδηση στα διεθνή πρακτορεία Τύπου. "Στην Αθήνα, μια από τις προβληματικότερες πρωτεύουσες της Ευρώπης, όπου το κυκλοφοριακό χάος, η πολεοδομική αναρχία και η ατμοσφαιρική ρύπανση δεν έχουν προηγούμενο, ο νεοφιλελεύθερος δήμαρχος και ο σοσιαλιστής υπουργός Περιβάλλοντος διοργάνωσαν φιέστα σε πλατεία της πόλης λίγο πριν τον καινούριο χρόνο, που θύμιζε περισσότερο απόκριες παρά Πρωτοχρονιά". Κι έτσι θα (ξανα) μπαίναμε στο Βιβλίο Γκίνες,πιστοί στη γραμμή της γελοιοποίησης που επιφυλάσσουν στη χώρα οι γαλαζοπράσινοι κυβερνώντες, την τελευταία εικοσαετία.

Αρτος (φασολάδα) και θεάματα

Αφού ο πρώτος δήμος της χώρας έπειτα από μια "τιτάνια" προσπάθεια τα τελευταία χρόνια, κατόρθωσε να λύσει όλα τα προβλήματα των πολιτών του, αποφάσισε, άγιες μέρες, να αναβιώσει παλιά έθιμα και να τους διασκεδάσει. Ομάδα μελετητών - συμβούλων εξετάζοντας τις υπάρχουσες δυνατότητες και τις εναλλακτικές λύσεις, προσφεύγοντας ίσως και σε κάποια εταιρία σφυγμομετρήσεων για το τιθα επέφερε περισσότερα σε επίπεδο εντυπώσεων, κατέληξαν στα εξής σπουδαία, που υιοθέτησε αμέσως ο ριζοσπάστης δήμαρχος και το δημοτικό συμβούλιο. Αφθονο φαγητό με το πάλαι πότε εθνικό μας πιάτο - φασολάδα - και εντυπωσιακή συναυλία "σοβαρής" μουσικής. Στα του φαγητού υπήρξαν μειοψηφικές προτάσεις για διανομή χάμπουρκερ και τσιπς. Γρήγορα όμως αποσύρθηκαν όταν κάποιοι επικαλέστηκαν εθνικούς λόγους για τη διανομή της φασολάδας. Μαλλιοτράβηγμα έγινε στο μουσικό που θα κάλυπτε την εκδήλωση. Η λίστα ήταν μεγάλη. Βοσκόπουλος, Καρβέλας, Ρ. Ουίλιαμς, Α. Δημητρίου, Θ. Μικρούτσικος.Ο πρώτος όμως, ήταν υπό ανάρρωση, ο δεύτερος κρίθηκε χωρίς - το έτερον του ήμισυ - ανεπαρκής, ο τρίτος παραήταν κομματικός, η τέταρτη δε θα μπορούσε - με τις υπάρχουσες κλιματολογικές συνθήκες - να κάνει το κομμάτι της. Οσο για τον τελευταίο, είχε σοβαρές καλλιτεχνικοπολιτικοϊατρικές υποχρεώσεις.

Ο πολιτισμός του τίποτα

Τότε ρίχτηκε η ιδέα να γίνει χρήση του Μέγαρου με ένα συμφωνικό σύνολο. Ομως ήταν αργά και η συγκεκριμένη ημερομηνία ήταν κλειστή. Κάποια κυρία, δημοτική σύμβουλος, με κόρη ευρισκόμενη στην εφηβεία, είχε ακούσει το όνομα του κ. Κορκολή και δειλάδειλά το έριξε στο τραπέζι. Γενική παγωμάρα. Δεν τον ήξερε κανείς. Κι αυτοί που τον είχαν ακουστά, είχαν νεφελώδη εικόνα. Αμέσως με μια κίνηση που διακρίνει τους χαρισματικούς ηγέτες, ο δήμαρχος ανέθεσε σε γνωστό ντετέκτιβ την υπόθεση. Μέσα σε 48 ώρες είχε ένα πλήρως ενημερωμένο φάκελο. Ρίχνοντας μια πρόχειρη ματιά ο δήμαρχος πήρε την απόφασή του και έδωσε εντολή για την προετοιμασία της φιέστας. Οι προτάσεις των μελετητών έλεγαν και για βεγγαλικά. Κι εδώ (ξανα) φάνηκε η αποφασιστικότητά του. Μ' ένα τηλέφωνο στον πρόεδρο του Παναθηναϊκού, πήρε επαφή με τη θύρα δεκατρία, της ομάδας που διέθετε την κατάλληλη εμπειρία. Τέλος, επειδή έπρεπε να υπάρχει και κάποιος τηλεοπτικός αστέρας, προτιμήθηκε ο Αλλας Κόλπας λόγω των καλών σχέσεών του με διάσημες κυρίες στο παρελθόν που του προσδίδει αίγλη και ζήτηση. Ολα ήταν έτοιμα.

Ενα αχτύπητο δίδυμο

Ολο το ντοσιέ του πανηγυριού πήγε και στο ΥΠΕΧΩΔΕ για το τελικό OKEY

του υπουργού Περιβάλλοντος. Από καιρό οι δυο τους, κόντρα στους τεχνητούς διαχωρισμούς που είχαν επιβάλει - και δυστυχώς συντηρούν μέχρι σήμερα, οι σκουριασμένες ηγεσίες τους - προσπαθούν να δείξουν, ότι η προκοπή αυτού του τόπου και κυρίως των "παραγωγικών τάξεων", περνά μέσα από τη συναίνεση και τον εκσυγχρονισμό. Κι όποτε τους δίνεται η ευκαιρία το δείχνουν. Κάποιες παρατηρήσεις επί της διαδικασίας, με πράσινη πένα, έγιναν δεκτές από το δήμαρχο χωρίς μουρμούρες. Οι τεχνικοί θα φρόντιζαν για το άρτιο στήσιμο (και εκτέλεση) της φαντασμαγορικής εκδήλωσης. Ο παλιός οπαδός του Αλτουσέρ που θέλοντας να διαβρώσει το σύστημα από μέσα αποδεχόμενος τη θέση του προέδρου της ΕΤ - κάποιοι τον ξέρουν ως ΠΑΝ - ΠΑΝ, συγγραφέα αστυνομικοπολιτικών διηγημάτων - θα κάλυπτε ζωντανά την εκδήλωση. Το όφειλε στο παλιό συναγωνιστή του (από το ΡΗΓΑ) δήμαρχο. Οταν ήρθε η ώρα,δήμαρχος και υπουργός μπρος σε εκατοντάδες οπαδούς με τα μοντελάκια τους και με μαλλί κομμωτηρίου, θυμίζοντας τηλεοπτικό σόου, έδωσαν το μήνυμά τους υπό τους ήχους μπάντας και του φωτός που εξέπεμπαν τα βεγγαλικά. Λίγο παρακάτω εντεταλμένοι μάγειρες μοίραζαν φασολάδες και πίτες. Ομορφος κόσμος. Οι ηγέτες μας αγάλλονταν και χαίρονταν οι γαλαζοπράσινοι πολίτες όλοι...

Οχι άλλα φώτα

"Μια Ελλάδα με περισσότερο φως", ευχήθηκε ο δήμαρχος. "Μια Αθήνα με περισσότερο φως", οραματίστηκε ο υπουργός. Το μήνυμα του πρώτου σαφές. Ρόλο ευρύτερο του δήμου και σφήνα στο "μαργαριταρένιο" αρχηγό του. Ποτέ δεν έκρυψε τις φιλοδοξίες του άλλωστε, από τότε που απαρνήθηκε τη διπλωματική καριέρα. Ο δεύτερος, πάντα προσεχτικός στις διατυπώσεις του, περιορίστηκε στα της Αθήνας. Εξάλλου οι μέρες είναι πονηρές, λόγω "Ωνασείου", κι όσων εκεί συμβαίνουν. Ομως, μήπως το πολύ φως δείξει κι άλλες πτυχές της δημόσιας ζωής που δεν είναι και τόσο διαφανείς; Λ.χ. να δούμε και μεις τι γίνεται με τις μίζες και τους μιζαδόρους των μεγάλων έργων, ποιοι και πώς αποφάσισαν την αποστολή εκστρατευτικού Σώματος στη Βοσνία, ποιοι κάνουν παιχνίδια με την Τουρκία, ποιοι πριν καλάκαλά ακούσουν τις επιταγές της ΕΕ βιάζονται να εκτελέσουν "αβλεπί" τις όποιες της επιθυμίες, έστω κι αν αυτές επιτάσσουν την εξαθλίωση μεγάλης μερίδας συμπολιτών μας προς χάριν των "στυλοβατών" της οικονομίας μας βιομηχάνων - εφοπλιστών και μεγαλεμπόρων. Το φως που επιθυμούν σε συνδυασμό με τα " καρφιτσωμένα τους χαμόγελα" και κυρίως οι πράξεις τους, δεν προμηνούν καλύτερες μέρες.Τουλάχιστο για τους πολλούς. Το αντίθετο.

Γιατί οι άστεγοι της πόλης θα παραμείνουν άστεγοι. Οι άνεργοι θα αυξάνονται. Οι πολλοί θα περιθωριοποιούνται. Νέοι θα δολοφονούνται από τα ναρκωτικά. Και λίγοι θα ξεκοκαλίζουν τα κοινοτικά και εθνικά κεφάλαια προς δόξαν του φιλελευθερισμού και της οικονομίας των 2/3 που με τόση συνέπεια υπηρετούν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Οσο για τη μοναξιά,όλων αυτών, που επικαλέστηκαν, τις γιορτινές μέρες, δημοτικοί και κυβερνητικοί παράγοντες ας περιμένουν μέχρι την επόμενη Πρωτοχρονιά. Τότε θα ξαναφορέσουν σαν φασουλήδες όλοι τους, την καλοσύνη, το ενδιαφέρον και την αγωνία για το διπλανό τους...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ