Παρασκευή 5 Γενάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Αμερικανοευρωπαϊκό "ενδιαφέρον"

Εντείνονται οι πιέσεις από Ουάσιγκτον και ΕΕ για την προώθηση διευθετήσεων στο Κυπριακό

ΛΕΥΚΩΣΙΑ (του ανταποκριτή μας). -

Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας Εμανουέλ Σκαμάκα, που έφτασε χτες το απόγευμα στην Κύπρο, πρώτο σταθμό της περιοδείας του στο τρίγωνο Λευκωσία - Αθήνα - Αγκυρα, συζήτησε χτες βράδυ τις εξελίξεις στο Κυπριακό με τον Πρόεδρο Β. Κληρίδη και τον υπουργό Εξωτερικών Αλέκο Μιχαηλίδη. Σήμερα θα συναντηθεί με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς.

Κυβερνητικοί κύκλοι εκτιμούν ότι η επίσκεψη Σκαμάκα στο τρίγωνο Λευκωσία- Αθήνα - Αγκυρα αποτελεί το πρώτο βήμα για την ανάμειξη της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού.

Στην Κύπρο βρίσκεται επίσης από προχτές ο πρώτος υφυπουργός Εξωτερικών της Κίνας Ζενγκπέι Τιάν για ενημέρωσή του σχετικά με την πορεία του Κυπριακού. Ο Κινέζος επίσημος, ο οποίος είχε ήδη χωριστές συναντήσεις με το Πρόεδρο Κληρίδη και τον υπουργό Εξωτερικών Αλέκο Μιχαηλίδη, σε δηλώσεις ανέφερε ότι η Κίνα πιστεύει ότι το Κυπριακό πρέπει να λυθεί μέσω διαλόγου μεταξύ των ενδιαφερομένων πλευρών και διαπραγματεύσεων, που να βασίζονται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ. Η Κίνα πιστεύει, είπε, ότι πρέπει να είναι σεβαστή η ανεξαρτησία, η κυριαρχία, η εδαφική ακεραιότητα και το αδέσμευτο της Κύπρου.

Την Κύπρο θα επισκεφθεί επίσης, από τις 9 - 12 του Ιανουαρίου, ο υπουργός Εξωτερικών της Ιρλανδίας Ντικ Σπρινγκ για συνομιλίες με τον Πρόεδρο Κληρίδη και τον υπουργό Εξωτερικών Αλέκο Μιχαηλίδη.

Καθοριστική, ωστόσο, για τις παραπέρα εξελίξεις στο Κυπριακό, θεωρείται η επίσκεψη στη Λευκωσία στο δεύτερο 15ήμερο του Γενάρη του υφυπουργού των ΗΠΑ Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ. Πολιτικοί κύκλοι στη Λευκωσία προβλέπουν την άσκηση σοβαρών πιέσεων από μέρους του Χόλμπρουκ και προς τις δύο πλευρές, με στόχο την επανεξέταση ενός νέου διαλόγου για το Κυπριακό. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η επίσκεψη Χόλμπρουκ να αναβληθεί.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημ. Χριστόφιας, που βρίσκεται στις ΗΠΑ, μιλώντας προχτές στην Αστόρια της Νέας Υόρκης, είπε ανάμεσα στ' άλλα ότι το θέμα της κυριαρχίας της Κύπρου δεν είναι υπό διαπραγμάτευση και ότι πιθανή παραχώρηση κυριαρχίας στην τουρκοκυπριακή ομόσπονδη Πολιτεία. Η Ελληνοκυπριακή πλευρά, πρόσθεσε, βρίσκεται σήμερα σε χειρότερη θέση όσον αφορά την άμυνα και αν η ίδια δεν υπερασπιστεί την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας τότε ούτε οι Αμερικανοί ούτε οι Βρετανοί ούτε οποιοσδήποτε άλλος ξένος θα την υπερασπιστεί.

Στο μεταξύ, δημοσιογραφικές πληροφορίες από τα Κατεχόμενα αναφέρουν ότι καταρρέει οικονομικά το ψευδοκράτος του Ντενκτάς γεγονός που υποχρέωσε τον πρόεδρο Ντεμιρέλ να ζητήσει τη δραματική παρέμβαση της πρωθυπουργού της Τουρκίας για παροχή άμεσης οικονομικής βοήθειας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ