ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 9 Γενάρη 1996
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΡΟΤΑΣΗ ΔΥΣΠΙΣΤΙΑΣ
Εμπαιγμός με πολλαπλές συνέπειες

ΝΔ: Η πρόταση μομφής δεν έχει στόχο να αφαιρέσει την ευθύνη της διακυβέρνησης από τη σημερινή κοινοβουλευτική πλειοψηφία!!!

"Καλοδεχούμενη, ανταποκρινόμαστε άμεσα". Με αυτά τα λόγια υποδέχτηκε χτες στη Βουλή ο αναπληρών τον πρωθυπουργό Α. Τσοχατζόπουλος την αναμενόμενη πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε η αξιωματική αντιπολίτευση. Μία πρόταση που ο βουλευτής του ΚΚΕ Στρ. Κόρακας χαρακτήρισε υποκριτική και δημαγωγική, με στόχο να δοθεί μεν αντιπολιτευτικό άλλοθι στη ΝΔ, συσπειρώνοντας όμως ταυτόχρονα την κυβερνητική παράταξη. "Το ΚΚΕ αρνείται να συμπράξει σε αυτό το άθλιο παιχνίδι. Καταγγέλλουμε τον εμπαιγμό με τις πολλαπλές σκοπιμότητες",υπογράμμισε ο βουλευτής του ΚΚΕ. Οπως εξάλλου σαφώς ορίζεται στο κείμενο της πρότασης δυσπιστίας, η αξιωματική αντιπολίτευση "δεν επιχειρεί τη δημιουργία πολιτικής κρίσης", απλώς επιδιώκει η Βουλή να αποσύρει την εμπιστοσύνη της από το "υπάρχον κυβερνητικό σχήμα". Ξεκάθαρη άλλωστε ήταν και η τοποθέτηση της Ντ. Μπακογιάννη,η οποία αναπτύσσοντας την πρόταση δυσπιστίας του κόμματός της είπε ξεκάθαρα ότι "δεν έχει στόχο να αφαιρέσει την ευθύνη της διακυβέρνησης από τη σημερινή κοινοβουλευτική πλειοψηφία".

Σίγουρα δε στερείται σημασίας το γεγονός ότι η συζήτηση της πρότασης άρχισε χωρίς καν το κείμενό της να έχει δοθεί στους βουλευτές όλων των κομμάτων, όπως κατήγγειλε η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα.Ούτε είναι τυχαίο ότι τόσο η κυβέρνηση, όσο και η αξιωματική αντιπολίτευση, καλυπτόμενες πίσω από τον κανονισμό της Βουλής που ούτως ή άλλως είναι έτσι φτιαγμένος ώστε να εξυπηρετεί μόνο τα δύο μεγάλα κόμματα, επιχείρησαν η συζήτηση κατά κύριο λόγο να περιοριστεί μεταξύ των βουλευτών των δύο κομμάτων, ενώ οι βουλευτές του ΚΚΕ θα μιλούσαν μόνο ύστερα από δύο μέρες, όπως επισήμανε η Αλ. Παπαρήγα. Τελικά, αποτέλεσμα της παρέμβασης της Γενικής Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ ήταν... κατά παραχώρηση να μιλήσει χτες και ένας ομιλητής από το ΚΚΕ.

Η πρόταση δυσπιστίας

Κίνηση ευθύνης και προοπτικής αυτοχαρακτήρισε την ενέργεια του κόμματός του ο αρχηγός της ΝΔ Μ. Εβερτ,σημειώνοντας: "Αποσκοπούμε στο να αποκτήσει ο τόπος κυβέρνηση που δεν έχει". Στο κείμενο της πρότασης, που υπογράφεται από το σύνολο των βουλευτών της ΝΔ, αφού εκτιμάται ότι ο Α. Παπανδρέου "και υπό τις καλύτερες προϋποθέσεις δε θα μπορέσει πλέον να ασκήσει τα πρωθυπουργικά του καθήκοντα", προβαίνει στη διαπίστωση ότι "η αδυναμία του πρωθυπουργού έχει οδηγήσει σε πολιτική ανωμαλία, η οποία μετατρέπεται σε συνταγματική εκτροπή".

Η Ντ. Μπακογιάννη

"Αυτό που επιδιώκουμε είναι να προσφέρουμε μία συνταγματικά αδιάβλητη διέξοδο από την ανώμαλη κατάσταση, την οποία έχει προκαλέσει η παρατεινόμενη ασθένεια του κυρίου Παπανδρέου", υπογράμμισε η βουλευτής της ΝΔ Ντ. Μπακογιάννη. Ακολούθως υποστήριξε ότι η σημερινή κατάσταση οφείλεται και στην αναθεώρηση του Συντάγματος από το ΠΑΣΟΚ το 1985, προτείνοντας στη σήμερα συζητούμενη αναθεώρηση του Καταστατικού Χάρτη της χώρας να περιληφθεί διάταξη που να προβλέπει ρητά συγκεκριμένο χρονικό όριο για την αναπλήρωση του πρωθυπουργού. Ακολούθως εξέφρασε το φόβο της, εξαιτίας της σημερινής κατάστασης να αυτονομηθούν οι υπουργοί, προσθέτοντας ότι "στο κενό εξουσίας που υπάρχει τα φαινόμενα αυτά πολλαπλασιάζονται επικίνδυνα και οδηγούν σε νόθευση του πολιτεύματος". Η Ντ. Μπακογιάννη σε άλλο σημείο της ομιλίας της είπε ότι η πρόταση δυσπιστίας του κόμματος, εφόσον γίνει δεκτή από τη Βουλή, δίνει ενδεχομένως τη μοναδική λύση και στο πρόβλημα που δημιουργείται, εάν ο Α. Παπανδρέου δεν μπορεί ή δε θέλει να παραιτηθεί.

Ανάλογα με τα παραπάνω ήταν και τα επιχειρήματα που χρησιμοποίησε τόσο ο δεύτερος ομιλητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κ. Καραμανλής,όσο και οι άλλοι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης που ανέβηκαν στο βήμα.

"Βαβέλ" η κυβέρνηση

Η ποικιλόμορφη προσέγγιση λύσης του προβλήματος, που έχει ανακύψει από την ασθένεια του πρωθυπουργού μεταξύ των κυβερνητικών, αλλά και κομματικών στελεχών του ΠΑΣΟΚ, φάνηκε και στις τοποθετήσεις των υπουργών που μίλησαν χτες. Ο υπουργός Δικαιοσύνης Ι. Ποττάκης υποστήριξε ότι χρονικό όριο για την αναπλήρωση του πρωθυπουργού δεν υπάρχει, προσθέτοντας ότι ο όρος "εκλείψει" σημαίνει μόνο "πεθάνει". Αντίθετα, ο υπουργός Μεταφορών Ε. Βενιζέλος υποστήριξε ότι πολιτικά μόνο τίθεται θέμα εύλογου χρόνου αναπλήρωσης του πρωθυπουργού. Ο Ε. Βενιζέλος "άδειασε" στην ουσία και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Τ. Χυτήρη,για τις πρόσφατες δηλώσεις του. Ο γραμματέας εξάλλου της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ Κ. Σκανδαλίδης παρέπεμψε το θέμα της διαδοχής του πρωθυπουργού στο αίσθημα ευθύνης του Α. Παπανδρέου...

Η Πολιτική Ανοιξη

Ο βουλευτής της Πολιτικής Ανοιξης Κ. Χατζηδημητρίου είπε ότι το κόμμα του θα καταψηφίσει την κυβέρνηση, επαναλαμβάνοντας ταυτόχρονα τις γνωστές λαϊκίστικες και αλλοπρόσαλλες θέσεις του κόμματός του, που στην ουσία στηρίζουν τις πολιτικές επιλογές του δικομματισμού.

Η συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας θα ολοκληρωθεί αύριο τα μεσάνυχτα με ονομαστική ψηφοφορία. Θα προηγηθούν ομιλίες των πολιτικών αρχηγών.

Γ. Κ.


ΣΤΡΑΤΗΣ ΚΟΡΑΚΑΣ
Μομφή στην αντιλαϊκή πολιτική και τους εκφραστές της

Είμαστε θεατές μιας παράστασης που έχουμε ξαναδεί, είτε το ΠΑΣΟΚ είναι στην κυβέρνηση, είτε η ΝΔ

"Είμαστε θεατές μιας παράστασης που την έχουμε ξαναδεί, είτε το ΠΑΣΟΚ είναι στην κυβέρνηση, είτε η ΝΔ", τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Στρ. Κόρακας, αναπτύσσοντας χτες στη Βουλή την άποψη του Κόμματος πάνω στην πρόταση μομφής της ΝΔ κατά της κυβέρνησης. Η ΝΔ, είπε, χρησιμοποιεί την πρόταση μομφής ως αντιπολιτευτικό άλλοθι, από τη μια, και για να συσπειρώσει την κυβερνητική παράταξη. "Το ΚΚΕ αρνείται να συμπράξει σ' αυτό το άθλιο παιχνίδι. Καταγγέλλουμε, λοιπόν, αυτό τον εμπαιγμό με πολλαπλές σκοπιμότητες και καλούμε τον ελληνικό λαό, τις οργανώσεις των εργαζομένων, να αναπτύξουν τη μαζική πάλη τους και τους αγώνες, ανεξάρτητα από το πρόβλημα της ασθένειας του πρωθυπουργού και τη διαδοχή του. Αυτό είναι μονόδρομος".

Η ΝΔ δεν είναι αντίθετη στην κυβερνητική πολιτική

Αναφερόμενος στην ουσία της πρότασης μομφής της ΝΔ, ο κομμουνιστής βουλευτής σημείωσε ότι αυτή δεν έγινε με στόχο την ανατροπή της κυβέρνησης και επειδή το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι αντίθετο με την εφαρμοζόμενη πολιτική. "Η εφαρμοζόμενη πολιτική, είπε, εκπορεύεται απευθείας, ως προς τους βασικούς της άξονες, τα βασικά σημεία της, από τα ιμπεριαλιστικά κέντρα, την ΕΕ, το ΝΑΤΟ, τη ΔΕΕ και τον ΟΟΣΑ. Αυτή η πολιτική εφαρμόζεται πειθαρχημένα, σήμερα από το ΠΑΣΟΚ, χτες από τη ΝΔ". Στη συνέχεια ο ομιλητής τόνισε ότι η κριτική της ΝΔ σήμερα προς την κυβέρνηση είναι να εφαρμοστεί η αντιλαϊκή πολιτική με ταχύτερους ρυθμούς. "Ζητά, είπε, η ΝΔ εξυπηρέτηση των συμφερόντων του μεγάλου, ντόπιου και πολυεθνικού, κεφαλαίου με πιο γρήγορους ρυθμούς. Και μιλούν σήμερα ορισμένοι για κενό εξουσίας, για ακυβερνησία, όταν όλα δουλεύουν ρολόι σε όφελος της πλουτοκρατίας, των αεριτζήδων και των τζογαδόρων, ενάντια στους εργαζόμενους".

Μομφή στην αντιλαϊκή πολιτική

"Το ΚΚΕ - συνέχισε ο βουλευτής του Κόμματος - καταγγέλλει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο αυτή την πολιτική, που με μαθηματική ακρίβεια οδηγεί τη χώρα από το κακό στο χειρότερο. Καταγγέλλουμε την εφαρμογή - και μάλιστα σήμερα με μεγαλύτερες δόσεις - αυτής της δοκιμασμένης εδώ και δεκαετίες συνταγής από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, που ευθύνονται για τα σημερινά χάλια. Η μομφή, που το ΚΚΕ καταθέτει σήμερα - και κάθε μέρα - ενώπιον του ελληνικού λαού στρέφεται ενάντια σ' αυτή την πολιτική και τις πολιτικές δυνάμεις που την πρεσβεύουν όπως κι αν λέγονται. Ενάντια σε όλους εκείνους που ανάγουν σε υπέρτατο ιδανικό και στόχο τους την εξασφάλιση των ευσήμων των ξένων κέντρων.

Στις σημερινές συνθήκες μόνο μια τέτοια μομφή θα εξέφραζε, κατά τη γνώμη μας, τα αισθήματα και τα συμφέροντα του λαού μας.

Το ΚΚΕ στη θέση της σημερινής πολιτικής προτείνει ακριβώς την αντίθετη, με γνώμονα τη βελτίωση του βιοτικού επίπεδου των εργαζομένων και την παραγωγική ανάπτυξη, την υπεράσπιση των δημοκρατικών και κοινωνικών κατακτήσεων, της εθνικής ανεξαρτησίας και αξιοπρέπειας, της ειρηνικής και αμοιβαία ωφέλιμης συμβίωσης και συνεργασίας με τους γείτονές μας, χωρίς ιμπεριαλιστικές κηδεμονίες και χειραγωγίες".

Αντιλαϊκά παιχνίδια

Ο βουλευτής του ΚΚΕ αναφέρθηκε και στο ζήτημα της παρατεινόμενης ασθένειας του πρωθυπουργού, σημειώνοντας ότι αναμφισβήτητα υπάρχει θέμα που όμως δεν έχει ούτε τη διάσταση ούτε το χαρακτήρα που του προσδίδει η ΝΔ. "Καταρχήν, είπε, δεν υπάρχει ακυβερνησία ή κενό εξουσίας. Η κυβερνητική πολιτική καθορίζεται βασικά από τις Βρυξέλλες. Οι κυβερνήσεις περισσότερο από ποτέ άλλοτε μετατρέπονται σε νομάρχες, τοποτηρητές του Διευθυντηρίου της ΕΕ. Η κυβέρνηση με ή χωρίς τον Παπανδρέου εφαρμόζει κατά γράμμα τις διαταγές, και μάλιστα με περίσσιο ζήλο, όπως δείχνει η καθημερινή πραγματικότητα". Επίσης, ο Στρ. Κόρακας κατήγγειλε ότι η ασθένεια του πρωθυπουργού χρησιμοποιείται από την κυβέρνηση για αποπροσανατολισμό του λαού από τα κρίσιμα προβλήματα, για την αναστολή λαϊκών κινητοποιήσεων που ωριμάζουν".

Στη συνέχεια ο ομιλητής, αναφερόμενος στο ζήτημα της ενδεχόμενης αντικατάστασης του πρωθυπουργού, υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση, η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και η Κοινοβουλευτική του Ομάδα έχουν υποχρέωση να ξεκαθαρίσουν την εκκρεμότητα. "Είναι, είπε, κάτι περισσότερο από βέβαιο, ότι κι αν ακόμα συνέλθει ο κ. Α. Παπανδρέου και πάει σπίτι του, πράγμα που ευχόμαστε, δε θα είναι πια σε θέση να εκπληρώσει τα καθήκοντά του

Θέλουμε επίσης να σημειώσουμε - συνέχισε ο Στρ. Κόρακας - ότι κατά τη γνώμη μας αυτή η αντικατάσταση δεν είναι μόνο θέμα νομικό - συνταγματικό, αλλά κυρίως συνδέεται με μια έντονη εσωκομματική διαπάλη, που αντανακλά τον άγριο ανταγωνισμό οικονομικών, κυρίως, συμφερόντων, με πρωταγωνιστές ή ακόμα και υποβολείς τα μεγάλα επιχειρηματικά συγκροτήματα της χώρας και πολυεθνικά, για τη νομή και ανακατανομή των υπερκερδών από δημόσια έργα και προμήθειες. Ετσι μπορεί να εξηγηθεί και το ότι η κυβέρνηση απέφυγε μέχρι σήμερα να ενημερώσει υπεύθυνα τα πολιτικά κόμματα για την πραγματική κατάσταση της υγείας του πρωθυπουργού".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ