ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 10 Γενάρη 1996
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Ξανά αίμα στο ΜΕΤΡΟ!

Στο κεφάλι τραυματίστηκε σοβαρά ο 50χρονος εργάτης του ΜΕΤΡΟ, Μπεμπέ Αμέτ Α'ϊντ, πέφτοντας από σκαλωσιά χωρίς προστατευτικό κιγκλίδωμα. Την έλλειψη μέτρων ασφαλείας, καταγγέλλει το Συνδικάτο Οικοδόμων

Στο μακρύ κατάλογο των εργατικών ατυχημάτων στα εργοτάξια του Μετρό, ήρθε να προστεθεί ένα ακόμη, όταν χτες, στις 11 το πρωί, στο εργοτάξιο των Σεπολίων, ο εργαζόμενος Μπεμπέ Αμέτ Αϊντ, 50 χρόνων, έπεσε από σκαλωσιά ύψους δύο μέτρων - δεν είχε τοποθετηθεί σε αυτή η κουπαστή προστασίας - και προσγειώθηκε σε σωρό από τούβλα, με αποτέλεσμα να χτυπήσει σοβαρά στο πίσω αριστερό μέρος του κεφαλιού.Ο εργάτης μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Ερυθρός Σταυρός όπου και νοσηλεύεται. Σημειώνεται ότι ο εργάτης ανήκει σε συνεργείο της εταιρίας "Πυραμίδα",υπεργολάβου του "Ολυμπιακού Μετρό".

Από την άμεση παρέμβαση του Συνδικάτου Οικοδόμων και του παραρτήματος του Μετρό, διαπιστώθηκε η παντελής έλλειψη των απαραίτητων μέτρων ασφαλείας.Αμέσως μετά το ατύχημα ο πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Κ. Κερασουνλής και οι εργαζόμενοι εξέφρασαν την αγανάκτησή τους, στον Γάλλο διευθυντή του εργοταξίου, Μοντσ Φρανσί,και τόνισαν ότι είναι απαράδεκτο τέτοιοι υπεργολάβοι να δουλεύουν σε ένα τόσο μεγάλο και πολύπλοκο έργο. Τον προειδοποίησαν δε, ότι αν δεν παρθούν άμεσα τα απαραίτητα μέτρα, θα σταματήσουν τις εργασίες.

Την άμεση παρέμβαση της Τεχνικής Επιθεώρησης Εργασίας, ζητάει η διοίκηση του Παραρτήματος ενώ ο πρόεδρός του Γ. Συνοδινός, καταγγέλλει "τη μη ουσιαστική συνεργασία των τεχνικών ασφαλείας του "Ολυμπιακού" και του "Αττικού Μετρό" για την πρόληψη των εργατικών ατυχημάτων, που είναι ο σκοπός του Συνδικάτου Οικοδόμων, του παραρτήματος στο Μετρό και της επιτροπής ασφάλειας και υγιεινής των εργαζομένων και όχι η διαπίστωσή τους όταν αυτά συμβαίνουν. Ευθύνες για αυτή την κατάσταση φέρει και η διοίκηση του "Ολυμπιακού Μετρό" που όχι μόνο δε βοηθάει στην καλή συνεργασία αλλά πολλές φορές προβαίνει σε απαράδεκτες ενέργειες όπως το να κόβει τα μεροκάματα συναδέλφων της επιτροπής ασφάλειας και υγιεινής όταν αυτοί κινούνται στα εργοτάξια για να ελέγξουν τα μέτρα ασφαλείας".

Τα ατυχήματα, μικρά και μεγάλα, στα εργοτάξια του Μετρό είναι πια καθημερινό φαινόμενο, αφού τα μέτρα προστασίας για τους εργαζόμενους είναι σχεδόν ανύπαρκτα. Ενδεικτικά θυμίζουμε μερικά από τα σοβαρότερα. Τον Απρίλη του '95 ο Μ. Κοντογιάννης τυφλώνεται από το ένα μάτι όταν κομμάτια εκτοξευόμενου κανάι (τσιμέντο με χημικά) τον χτύπησαν στο πρόσωπο. Τον Μάη ο Α. Μάτζης,τραυματίζεται σοβαρά στην πλάτη και μένει παράλυτος. Τον Αύγουστο ο Τ. Τσαγκαράκης χτυπήθηκε από κομπρεσέρ που του συνέθλιψε το αριστερό χέρι. Τον Δεκέμβρη ο Α. Τσιάτος,27 χρονών, έχασε τη ζωή του πέφτοντας από ύψος δέκα μέτρων όταν κομμάτι του παμπάλαιου γερανού, στον οποίο εργαζόταν, έσπασε.

Απολύσεις εργαζομένων

Δυο εργαζόμενες ορισμένου χρόνου, οι οποίες κρίνονται μάλιστα απαραίτητες για τη λειτουργία της Ενωσης, απόλυσε το ΔΣ της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ζακύνθου.

Τις απολύσεις καταγγέλλει η ΔΑΣ συνεταιριστικών υπαλλήλων,η οποία καλεί τους εργαζόμενους να αντιδράσουν, να απαιτήσουν την επαναπρόσληψη των συναδέλφων τους και να καταδικάσουν ταυτόχρονα την πολιτική του ρουσφετιού. Να αξιώσουν, τέλος, την επαναλειτουργία του σωματείου που σκόπιμα έχει αδρανοποιήσει η συμμαχία των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ.

Εκτακτο βοήθημα

Εκτακτο οικονομικό βοήθημα 100 χιλ. δραχμών θα δοθεί σε κάθε οικοδόμο της Κοζάνης και των Γρεβενών,σύμφωνα με απόφαση του υπουργείου Εργασίας. Συγκεκριμένα, το ποσό που έχει υπολογιστεί για την επιδότηση αφορά περίπου 2.200 δικαιούχους. Οι προϋποθέσεις που θέτει η απόφαση είναι: Η πραγματοποίηση τουλάχιστον 95 ημερομισθίων το 1994 στον κλάδο των οικοδόμων. Να μην έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερα από 60 ημερομίσθια το 1995 στον ίδιο κλάδο. Να μην είναι δικαιούχοι του ειδικού εποχιακού βοηθήματος που προβλέπει ο Ν. 1836/89.

Συναντήσεις για τη ΣΟΦΤΕΞ

Να παρέμβει η ΓΣΕΕ, στην κατεύθυνση της πίεσης προς την κυβέρνηση, ώστε να μην προχωρήσει - όπως σχεδιάζει - στην ιδιωτικοποίηση της χαρτοβιομηχανίας ΣΟΦΤΕΞ,ζήτησε χτες το πρωί το ΔΣ του επιχειρησιακού Σωματείου της Αθήνας, σε συνάντηση που έγινε με το προεδρείο της Συνομοσπονδίας.

Στη συνάντηση αποφασίστηκε να ζητηθεί να πραγματοποιηθεί το αμέσως επόμενο διάστημα σύσκεψη, με τη συμμετοχή του αρμόδιου υπουργού και υφυπουργού Βιομηχανίας, Α. Πεπονή και Η. Βρεττό,του προέδρου του ΟΑΕ, εκπροσώπων των δυο σωματείων καθώς και της ΓΣΕΕ. Παράλληλα, η ΓΣΕΕ ανέλαβε πρωτοβουλία να γίνει στη Δράμα σύσκεψη των μαζικών φορέων της περιοχής, ενώ αύριο Πέμπτη το σωματείο θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του ΟΑΕ.

ΟΙΚΟΔΟΜΟΙ ΡΕΘΥΜΝΟΥ
Τους θέτουν σε πεντάμηνη αργία!

Ο τουρισμός "τρώει" τα μεροκάματα πέντε μηνών 1.800 οικοδόμων! Ο δήμαρχος Ρεθύμνου, Δ. Αρχοντάκης,επικαλούμενος ένα παλιό νόμο περί ηχορύπανσης, προωθεί την κατάργηση κάθε οικοδομικής εργασίας στην πόλη, από την 1η Μάη ως την 1η Οκτώβρη. Πανοικοδομική συνέλευση πραγματοποιείται αύριο Πέμπτη, στις 6μμ, στο Εργατικό Κέντρο της πόλης, με στόχο την οργάνωση της αντίδρασης των εργαζομένων ενάντια σ' αυτή την απόφαση.

Σε αλλεπάλληλες συναντήσεις με τη διοίκηση του Συνδικάτου Οικοδόμων,ο δήμαρχος εμφανίστηκε ανένδοτος.

"Ταξική επιλογή" χαρακτηρίζει ο πρόεδρος του Συνδικάτου Α. Ουρανός,την απόφαση του δημάρχου, υπογραμμίζοντας πως "με το στόμα του δημάρχου, μιλούν ουσιαστικά οι ξενοδόχοι. Εμείς αντιπροτείναμε να τηρούνται αυστηρά η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, το 7ωρο - 35ωρο καθώς και στις ώρες κοινής ησυχίας να γίνονται εργασίες, όπως και για την καλύτερη εμφάνιση της πόλης, να καλύπτονται οι οικοδομές. Ο δήμαρχος όμως είναι ανένδοτος. Είναι παράδοξο να μιλά για καλύτερη εμφάνιση της πόλης, όταν από τις 31 Δεκέμβρη - που έχουν απολυθεί οι έκτακτοι δημοτικοί υπάλληλοι της καθαριότητας - τα σκουπίδια παραμένουν στοιβαγμένα με απρόβλεπτες συνέπειες για την υγεία των κατοίκων. Είμαστε αποφασισμένοι να παλέψουμε με οποιοδήποτε τρόπο για να μην υλοποιηθεί αυτή η απόφαση".

Η έλλειψη οποιουδήποτε προστατευτικού μέτρου ήταν η αιτία τραυματισμού του 50χρονου εργάτη

Οργιο "μαύρης εργασίας" καταγγέλλει ο "ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ"

Ανασφάλιστοι αλλοδαποί ναυτεργάτες εργάζονται στα επιβατηγά οχηματαγωγά πλοία "Σάμαινα" και "Ποσειδών Εξπρές",όπως καταγγέλλει με ανακοίνωσή της ηΠανελλήνια Ενωση Κατωτέρων Πληρωμάτων Μηχανής Εμπορικού Ναυτικού "Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ".Τα πλοία ανήκουν στην εταιρία "Αρκαδία Λάινς" και είναι παροπλισμένα λόγω ετήσιας επιθεώρησης στην Ακτή Τζελέπη.Η πλοιοκτήτρια εταιρία παρέχει τροφή και ενδιαίτηση στους αλλοδαπούς ναυτεργάτες, ενώ έχει απολύσει όλο το πλήρωμα των πλοίων που αποτελείται από Ελληνες ναυτεργάτες!

Οπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του "Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ", είναι ακόμα άγνωστο πόσοι ανασφάλιστοι εργάζονται μέσα στα πλοία. Τη Δευτέρα το μεσημέρι συνελήφθησαν είκοσι πέντε Πακιστανοί στο πλοίο "Αγία Θαλασσινή", σημαίας Κύπρου, το οποίο εκτελεί επισκευές στην πλωτή δεξαμενή 1 των ναυπηγείων Αυλίδας. Μαζί με τους αλλοδαπούς, οι οποίοι δεν είχαν άδεια παραμονής και εργασίας, συνελήφθησαν ο πλοίαρχος Ι. Μουνδρέας και ο υποπλοίαρχος Δ. Βραχλιώτης.Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν χτες στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Χαλκίδας.

Κατά του 35ωρου οι εμποροβιομήχανοι

Ακόμα και η, εν πολλοίς μετέωρη, δήλωση του υπουργού Βιομηχανίας για πειραματική εφαρμογή του 35ωρου χωρίς μείωση αποδοχών στη Δημόσια Επιχείρηση Πετρελαίου (ΔΕΠ), ενόχλησε τους εμποροβιομήχανους, οι οποίοι με επιστολή του προέδρου του ΕΒΕΑ, Γ. Παπαθανασίου στονΑν. Πεπονή, ζητάνε να "επανεξετάσει" τη θέση του.

Στην επιστολή επιστρατεύονται... επιχειρήματα του στιλ, το 35ωρο θα δημιουργήσει "νέες θέσεις ανεργίας" (! ) και θα πλήξει την ανταγωνιστικότητα και την παραγωγικότητα, αλλά και σαφείς απειλές όπως: "Η εκ νέου μείωση της ανταγωνιστικότητας θα οδηγήσει σε δραστική μείωση των επενδύσεων, αλλά και σε ενίσχυση της τάσης μετεγκατάστασης ελληνικών επιχειρήσεων σε άλλες χώρες"...

Επίσης σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΒΕΑ, η πειραματική εφαρμογή του 35ωρου σε μια υπό μετοχοποίηση επιχείρηση, "μπορεί να υπονομεύσει την όλη προσπάθεια μετοχοποίησης, η οποία μπορεί να εξελιχθεί σε ένα νέο φιάσκο, όπως έγινε πριν από λίγο καιρό με τον ΟΤΕ, με ανυπολόγιστες συνέπειες για την όλη προσπάθεια των αποκρατικοποιήσεων... "!

Τέλος, το ΕΒΕΑ "βλέπει εφαρμογή του 35ωρου στις αρχές του 21ου αιώνα (! ), όχι όμως για την Ελλάδα, αλλά για τις αναπτυγμένες χώρες που θα έχουν αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τα δημοσιονομικά τους προβλήματα.."!

Ανοδος της ΕΣΑΚ στους οικοδόμους Αγρινίου

Σημαντική άνοδο σημείωσαν οι δυνάμεις της "Πανοικοδομικής Ενότητας" (ΕΣΑΚ), στις εκλογές που έγιναν στην Ενωση Οικοδόμων Αγρινίου για την ανάδειξη νέου ΔΣ και αντιπροσώπων για το Εργατικό Κέντρο και την Ομοσπονδία του κλάδου. Σημαντικά ανεβασμένη ήταν και η συμμετοχή των οικοδόμων, αφού ψήφισαν 183 περισσότεροι από τις προηγούμενες εκλογές.

Συνολικά ψήφισαν 776 εργαζόμενοι και έλαβαν: "Πανοικοδομική Ενότητα" 689 ψήφους και 14 έδρες στο ΔΣ, ενώ στις προηγούμενες αρχαιρεσίες είχε λάβει 484 ψήφους και 12 έδρες. "Συνδικαλιστική Κίνηση" (ΠΑΣΚΕ) 76 (πριν 104) ψήφους και 1 έδρα από 3 που είχε προηγούμενα. Εκλέχτηκαν 16 αντιπρόσωποι για το Εργατικό Κέντρο, από 12 που ήταν προηγούμενα και έλαβαν: "Πανοικοδομική Ενότητα" 15 αντιπροσώπους (πριν 10) και "Συνδικαλιστική Κίνηση" έναν αντιπρόσωπο από δύο που είχε. Επίσης αναδείχτηκαν 8 αντιπρόσωποι για την Ομοσπονδία (προηγούμενα 6) και έλαβαν: "Πανοικοδομική Ενότητα" 7 αντιπροσώπους (πριν είχε 5) και η "Συνδικαλιστική Κίνηση" έναν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ