Τετάρτη 10 Γενάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Ξανά αίμα στο ΜΕΤΡΟ!

Στο κεφάλι τραυματίστηκε σοβαρά ο 50χρονος εργάτης του ΜΕΤΡΟ, Μπεμπέ Αμέτ Α'ϊντ, πέφτοντας από σκαλωσιά χωρίς προστατευτικό κιγκλίδωμα. Την έλλειψη μέτρων ασφαλείας, καταγγέλλει το Συνδικάτο Οικοδόμων

Στο μακρύ κατάλογο των εργατικών ατυχημάτων στα εργοτάξια του Μετρό, ήρθε να προστεθεί ένα ακόμη, όταν χτες, στις 11 το πρωί, στο εργοτάξιο των Σεπολίων, ο εργαζόμενος Μπεμπέ Αμέτ Αϊντ, 50 χρόνων, έπεσε από σκαλωσιά ύψους δύο μέτρων - δεν είχε τοποθετηθεί σε αυτή η κουπαστή προστασίας - και προσγειώθηκε σε σωρό από τούβλα, με αποτέλεσμα να χτυπήσει σοβαρά στο πίσω αριστερό μέρος του κεφαλιού.Ο εργάτης μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Ερυθρός Σταυρός όπου και νοσηλεύεται. Σημειώνεται ότι ο εργάτης ανήκει σε συνεργείο της εταιρίας "Πυραμίδα",υπεργολάβου του "Ολυμπιακού Μετρό".

Από την άμεση παρέμβαση του Συνδικάτου Οικοδόμων και του παραρτήματος του Μετρό, διαπιστώθηκε η παντελής έλλειψη των απαραίτητων μέτρων ασφαλείας.Αμέσως μετά το ατύχημα ο πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Κ. Κερασουνλής και οι εργαζόμενοι εξέφρασαν την αγανάκτησή τους, στον Γάλλο διευθυντή του εργοταξίου, Μοντσ Φρανσί,και τόνισαν ότι είναι απαράδεκτο τέτοιοι υπεργολάβοι να δουλεύουν σε ένα τόσο μεγάλο και πολύπλοκο έργο. Τον προειδοποίησαν δε, ότι αν δεν παρθούν άμεσα τα απαραίτητα μέτρα, θα σταματήσουν τις εργασίες.

Την άμεση παρέμβαση της Τεχνικής Επιθεώρησης Εργασίας, ζητάει η διοίκηση του Παραρτήματος ενώ ο πρόεδρός του Γ. Συνοδινός, καταγγέλλει "τη μη ουσιαστική συνεργασία των τεχνικών ασφαλείας του "Ολυμπιακού" και του "Αττικού Μετρό" για την πρόληψη των εργατικών ατυχημάτων, που είναι ο σκοπός του Συνδικάτου Οικοδόμων, του παραρτήματος στο Μετρό και της επιτροπής ασφάλειας και υγιεινής των εργαζομένων και όχι η διαπίστωσή τους όταν αυτά συμβαίνουν. Ευθύνες για αυτή την κατάσταση φέρει και η διοίκηση του "Ολυμπιακού Μετρό" που όχι μόνο δε βοηθάει στην καλή συνεργασία αλλά πολλές φορές προβαίνει σε απαράδεκτες ενέργειες όπως το να κόβει τα μεροκάματα συναδέλφων της επιτροπής ασφάλειας και υγιεινής όταν αυτοί κινούνται στα εργοτάξια για να ελέγξουν τα μέτρα ασφαλείας".

Τα ατυχήματα, μικρά και μεγάλα, στα εργοτάξια του Μετρό είναι πια καθημερινό φαινόμενο, αφού τα μέτρα προστασίας για τους εργαζόμενους είναι σχεδόν ανύπαρκτα. Ενδεικτικά θυμίζουμε μερικά από τα σοβαρότερα. Τον Απρίλη του '95 ο Μ. Κοντογιάννης τυφλώνεται από το ένα μάτι όταν κομμάτια εκτοξευόμενου κανάι (τσιμέντο με χημικά) τον χτύπησαν στο πρόσωπο. Τον Μάη ο Α. Μάτζης,τραυματίζεται σοβαρά στην πλάτη και μένει παράλυτος. Τον Αύγουστο ο Τ. Τσαγκαράκης χτυπήθηκε από κομπρεσέρ που του συνέθλιψε το αριστερό χέρι. Τον Δεκέμβρη ο Α. Τσιάτος,27 χρονών, έχασε τη ζωή του πέφτοντας από ύψος δέκα μέτρων όταν κομμάτι του παμπάλαιου γερανού, στον οποίο εργαζόταν, έσπασε.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Παρέμβαση για δεδουλευμένα και μέτρα ασφάλειας (2011-09-13 00:00:00.0)
Σκοτώθηκε 57χρονος οικοδόμος (2009-12-11 00:00:00.0)
Με αγώνα απαντούν στην τρομοκρατία (2002-07-09 00:00:00.0)
Πρώτη δυναμική διεκδίκηση (2001-12-19 00:00:00.0)
Φρικτός θάνατος Ρουμάνου εργάτη (1999-04-14 00:00:00.0)
Σοβαρός τραυματισμός στο μετρό (1997-08-27 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ