Τετάρτη 10 Γενάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
"Δούρος", όπως "Φολκσβάγκεν"...

Μείωση ωραρίου με μείωση αποδοχών επιχειρεί να επιβάλει η βιομηχανία "Δούρος" στην Πάτρα. Ωράρια όλων των ειδών και συστηματικές παραβιάσεις της Συλλογικής Σύμβασης σε επιχειρήσεις του κλάδου καταγγέλλει το κλαδικό συνδικάτο

Τη μείωση των ωρών εργασίας, με ταυτόχρονη μείωση των αποδοχών,προσπαθεί να επιβάλει - εφαρμόζοντας τις κατευθύνσεις της Λευκής Βίβλου - ένα από τα μεγαλύτερα εργοστάσια της Πάτρας,η βιομηχανία έτοιμου ενδύματος ΔΟΥΡΟΣ,σύμφωνα με καταγγελία του Σωματείου Ιματισμού Πάτρας.Στο υπόμνημα, που κατατέθηκε από τη διοίκηση του Σωματείου στο νομάρχη Αχαϊας, περιγράφεται η άσχημη κατάσταση που επικρατεί στον κλάδο του έτοιμου ενδύματος στην Πάτρα, λόγω των συνεχών "λουκέτων" στα εργοστάσια, αλλά και των περιβόητων προγραμμάτων του ΟΑΕΔ για επιδότηση των νέων θέσεων εργασίας, που "έχουν ανοίξει την όρεξη των εργοδοτών και δημιουργούν εφιαλτικές καταστάσεις στους εργαζόμενους".

Η βιομηχανία ΔΟΥΡΟΣ - σημειώνεται στο υπόμνημα - προσπαθεί να εφαρμόσει 7ωρο, μειώνοντας ταυτόχρονα τις αποδοχές των εργαζομένων και καταστρατηγώντας την εργατική νομοθεσία. Μετά τις παρεμβάσεις - συνεχίζει - του κλαδικού και του εργοστασιακού σωματείου ενάντια σε αυτά τα σχέδια, τρομοκρατεί τις εργαζόμενες, με την απειλή ότι η επιχείρηση θα κλείσει και επιπλέον με βρισιές και εκβιασμούς, προσπαθεί να απομονώσει το σωματείο.

Παράλληλα, επισημαίνεται η απαράδεκτη κατάσταση στις βιοτεχνίες, όπου οι εργοδότες επιβάλλουν ό,τι ωράριο θέλουν, όπως 12ωρα σε φουλ δουλιά ή 4ωρα σε περιόδους κάμψης, ενώ συστηματική είναι η παραβίαση της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. "Αυτή τη στιγμή - τονίζεται - ειδικευμένοι εργαζόμενοι πληρώνονται κάτω και από την Εθνική Συλλογική Σύμβαση και με την ανοχή της Επιθεώρησης Εργασίας"!

Οσον αφορά δε τα περιβόητα προγράμματα επιδότησης νέων θέσεων εργασίας του ΟΑΕΔ, το Σωματείο τονίζει πως "όχι μόνο δε δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας, αλλά αντίθετα μετατρέπονται σε επιδοτήσεις και πλούσιες παροχές στους επιτήδειους εργοδότες".Μάλιστα, σημειώνεται, δίνουν τη δυνατότητα σε πολλές βιοτεχνίες να κλείνουν και να ξανανοίγουν με άλλη ονομασία και με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να χάνουν τα δικαιώματά τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ