Τετάρτη 10 Γενάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΝΕΡΓΙΑΣ
Την άνοιξη ο αντεργατικός "χειμώνας"

Μετά από δυο περίπου μήνες θα εφαρμοστούν τα αντεργατικά μέτρα της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση δήθεν της ανεργίας με τη βούλα της "Λευκής Βίβλου", σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας. Κεντρικός στόχος και η μείωση του μη μισθολογικού κόστους εργασίας!

Μέχρι την άνοιξη θα έχουν εξειδικευτεί και θα αρχίσει η εφαρμογή των αντεργατικών μέτρων για την αντιμετώπιση δήθεν της ανεργίας, σύμφωνα με χθεσινές εξαγγελίες του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Στ. Τζουμάκα.Οπως πρόσθεσε μάλιστα ο υπουργός σχετικό πολυνομοσχέδιο βρίσκεται στην τελική φάση της επεξεργασίας του.

Η "νέα" πολιτική της κυβέρνησης, η οποία έχει παρουσιαστεί και παλιότερα και ξαναπαρουσιάστηκε χτες από τον Στ. Τζουμάκα,στηρίζεται στις κατευθύνσεις της "Λευκής Βίβλου" και του ΕΣΣΕΝ,με κεντρικό άξονα τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους εργασίας,όπως υπογραμμίζεται στο γραπτό κείμενο της συνέντευξης του υπουργού! Εκτός αυτού, η "νέα" πολιτική στοχεύει και σε "νέα" μέτρα "κοινωνικά, δυναμικά και ενεργητικά για την ανεργία", επιδιώκοντας "περισσότερο την επιδότηση της απασχόλησης και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας παρά την επιδότηση της ανεργίας".Εξάλλου, από τα βασικά στοιχεία της πολιτικής της κυβέρνησης είναι και:

- "Η ενιαιοποίηση των πολιτικών για την ανεργία, την κατάρτιση και την απασχόληση μέσω της μεθόδου του "κουπονιού εργασίας".

- Η διευκόλυνση της επαγγελματικής και γεωγραφικής κινητικότητας των εργαζομένων, καθώς και η αξιοποίηση των ευέλικτων μορφών απασχόλησης και οργάνωσης του χρόνου εργασίας"!

Οπως σημείωσε ο υπουργός το "σχεδόν έτοιμο" πολυνομοσχέδιο θα περιλαμβάνει τη θεσμοθέτηση των "κουπονιών εργασίας", την καθιέρωση της "κάρτας εργασίας" για Ελληνες και αλλοδαπούς εργαζόμενους, τη λήψη πρόσθετων συνοδευτικών μέτρων για ανέργους από μαζικές απολύσεις ή διακοπή λειτουργίας της επιχείρησης. Σ' αυτές τις ρυθμίσεις θα περιλαμβάνεται επίσης και η θέσπιση της "πράσινης κάρτας", με στόχο την καταγραφή, νομιμοποίηση και απασχόληση των αλλοδαπών εργαζομένων, που όπως έχει προαναγγελθεί θα προβλέπει και "κεφαλικό φόρο" 500 χιλ. δραχμών για τα "περαιτέρω" της νομιμοποίησης!

Ενα ιδιαίτερο κεφάλαιο αυτής της πολιτικής αφορά, σύμφωνα με τον υπουργό, και την αντιμετώπιση των αρνητικών επιπτώσεων από τη "βιομηχανική αναδιάρθρωση" που προωθεί η κυβέρνηση. Γι' αυτό το σκοπό θα "υποστηριχτεί" η "συναίνεση", ώστε να ληφθούν μέτρα με κοινές πρωτοβουλίες συνδικάτων και επιχειρηματιών για εθελούσια έξοδο εργαζομένων και συμφωνίες εργαζομένων - εργοδοτών κατά το χρόνο της αναδιάρθρωσης των επιχειρήσεων...

Για την υποστήριξη όλων αυτών των κινήσεων έχει συσταθεί επιτροπή από στελέχη των υπουργείων Εργασίας, Βιομηχανίας, Εθνικής Οικονομίας, Γεωργίας, που θα εργαστεί εντατικά για τη διευθέτηση των τελευταίων λεπτομερειών εφαρμογής των μέτρων. Κύριος φορέας εφαρμογής τους θα είναι ο ΟΑΕΔ,στον οποίο θα υπάρξουν αλλαγές του νομοθετικού πλαισίου λειτουργίας του, οι οποίες θα επιβάλλονται από τις νέες κατευθύνσεις της δραστηριότητάς του... Στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Εργασίας είχε να πει και μια κουβέντα για το ασφαλιστικό, ενώ ανέσυρε από τα... βάθη της μνήμης το "Κοινωνικό Συμβόλαιο με το λαό"!Για το ασφαλιστικό ήταν αρκετά ασαφής επαναλαμβάνοντας παλιότερες αναφορές του για αλλαγές στα Ταμεία και στον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων μέσα από διάλογο... Σχετικά με το "Κοινωνικό Συμβόλαιο" τόνισε επακριβώς ότι επίκειται η "έναρξη κοινωνικού διαλόγου γιανέες κοινωνικές συμφωνίες με βάση το πλαίσιο του Κοινωνικού Συμβολαίου", στο οποίο είχε γίνει αναφορά από τον πρωθυπουργό Α. Παπανδρέου στις... προγραμματικές δηλώσεις του μετά τις βουλευτικές εκλογές του 1993! Ο"διάλογος" αυτός πρόκειται να αρχίσει σύντομα (την επόμενη βδομάδα αναμένεται η πρωτοβουλία) με όλους και για όλα... Είναι ενδεικτικό ότι θα περιλαμβάνει ακόμα και το 35ωρο.

Γ. Φ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ