ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 11 Γενάρη 1996
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Μέτρα στήριξης των κτηνοτρόφων

Παρέμβαση του ΚΚΕ στη Βουλή

Μια σειρά ερωτημάτων για την πολιτική της κυβέρνηση απέναντι στα οξυμένα προβλήματα των κτηνοτρόφων και ειδικά για τις εξευτελιστικές τιμές στο γάλα, θέτει σε επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΚΕ Στρ. Κόρακας

Οι κτηνοτρόφοι της χώρας δέχονται κατά τη φετινή γαλακτοκομική περίοδο ένα ιδιαίτερα εξοντωτικό πλήγμα, αφού σε πολλές περιοχές οι τιμές στο γάλα είναι μειωμένες μέχρι και 50% σε σχέση με τη γαλακτοκομική περίοδο 93 - 94. Τέτοια είναι η περίπτωση της Λέσβου και της Λήμνου. Στη Λέσβο, μάλιστα, οι έμποροι εκβιάζουν με 140 δραχμές το κιλό στο πρόβειο γάλα, από 250 δραχμές που είχε την περίοδο 93 - 94. Η κατάσταση αυτή δημιουργείται γιατί η κυβέρνηση πειθαρχώντας στις προσταγές της ΕΕ και στη Συμφωνία της ΓΚΑΤΤ, αφήνει εντελώς απροστάτευτους τους κτηνοτρόφους.

Και όμως, ο αρμόδιος υπουργός Γεωργίας είχε δεσμευτεί κατά τη συζήτηση στη Βουλή επίκαιρης ερώτησης του ΚΚΕ (17/11/95), για μέτρα στήριξης των κτηνοτρόφων, διάθεσης των αποθεμάτων τυριού, ελέγχου των εισαγωγών τυριού και πάταξη της απάτης μετονομασίας σε ελληνικά. Μέχρι τώρα όμως όχι μόνο δεν έγινε τίποτα αλλά η κατάσταση έχει πάρει απελπιστικές διαστάσεις. Ετσι φτάσαμε σε σημείο, ένας ακόμα τομέας ζωτικής σημασίας όπως η κτηνοτροφία να δέχεται πραγματικά τη χαριστική βολή.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ ρωτά την κυβέρνηση για το τι σκοπεύει να κάνει ώστε να αντιμετωπιστεί η κατάσταση αυτή, που έχει φέρει σε απόγνωση τον κτηνοτροφικό κόσμο. Και πιο συγκεκριμένα: Θα συνεχίσει να αφήνει τους κτηνοτρόφους στο έλεος των στυγνών εκμεταλλευτών του και να στερεί από τις Ενώσεις τα μέσα παρέμβασης για τη στήριξη της τιμής του γάλατος; Θα αναλάβει τις ευθύνες της για την απορρόφηση των αποθεμάτων του τυριού; Τι θα κάνει στο εσωτερικό και το εξωτερικό για την προβολή των ελληνικών τυριών; Θα συνεχίσει να κλείνει τα μάτια μπροστά στην απάτη των εισαγόμενων τυριών και πώς θα προστατεύσει την εγχώρια παραγωγή τυροκομικών προϊόντων από τις αθρόες εισαγωγές λευκών τυριών που τόσο προκλητικά ευνοεί η Συμφωνία της ΓΚΑΤΤ. Πώς σκοπεύει να στηρίξει τους κτηνοτρόφους για την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματός τους; Και τέλος, θα δώσει την επιβαλλόμενη αποζημίωση στους κτηνοτρόφους που επλήγησαν από την καραντίνα λόγω τους αφθώδους πυρετού, ανεξάρτητα από το τι επιτρέπει και τι δεν επιτρέπει των Διευθυντήριο της ΕΕ;

ΚΚΕ
Να δοθεί παράταση για τα σφαγεία

Παρέμβαση με ερώτηση στη Βουλή: Η κυβέρνηση να εξασφαλίσει τους αναγκαίους πόρους, για να δημιουργηθούν σύγχρονα σφαγεία, που θα πληρούν τους υγειονομικούς όρους και θα σέβονται το περιβάλλον

Το πρόβλημα που δημιουργείται από το επικείμενο κλείσιμο περισσοτέρων των 200 σφαγείων, από τα 450 που λειτουργούν στη χώρα μας, επειδή δεν πληρούν τις κοινοτικές υγειονομικές προδιαγραφές, θίγουν με ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ, Αντ. Σκυλλάκος και Σπ. Στριφτάρης.

Στην ερώτηση των βουλευτών του ΚΚΕ τονίζεται πως στα ήδη οξυμένα προβλήματα της κτηνοτροφίας έρχεται να προστεθεί και το κλείσιμο των σφαγείων και να συμβάλει στην πορεία συρρίκνωσης του κλάδου. Οσον αφορά τα σφαγεία που απειλούνται με "λουκέτο" επισημαίνεται πως σε πολλά από αυτά δεν υπάρχει η δυνατότητα προσαρμογής ή εκσυγχρονισμού τους, στις νέες προϋποθέσεις που ισχύουν από την 1η του έτους. Ωστόσο, εάν βοηθηθούν οι δήμοι και οι κοινότητες, όπου ανήκουν τα περισσότερα σφαγεία, για την κάλυψη της ίδιας συμμετοχής τους σε κοινοτική χρηματοδότηση, μπορούν να εκσυγχρονιστούν και να πληρούν τους νέους όρους λειτουργίας. Ομως τώρα που έληξε η προθεσμία εναρμόνισης στους νέους όρους λειτουργίας και αυτά θα οδηγηθούν σε κλείσιμο, αν δεν παρθούν κάποια μέτρα από την κυβέρνηση.

Δεδομένου ότι από τη λειτουργία σφαγείων, ειδικά σ' ορισμένες περιοχές, όπως στους νομούς Λάρισας και Μαγνησίας και αλλού, εξαρτάται η επιβίωση κοινωνικών ομάδων κτηνοτρόφων, κρεοπωλών, εκδοροσφαγέων κ.ά. οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τον υπουργό Γεωργίας, εάν θα παρέμβει η κυβέρνηση, προκειμένου να υπάρξει παράταση της προθεσμίας, ώστε να εξασφαλιστούν οι αναγκαίοι πόροι, για να δημιουργηθούν σύγχρονα σφαγεία που θα εξασφαλίζουν υγειονομικό επίπεδο των σφαγείων και θα σέβονται το περιβάλλον.

Μόνο τέσσερα στην Εύβοια

Σύμφωνα με στοιχεία της διεύθυνσης κτηνιατρικής Εύβοιας από τα δέκα δημοτικά, κοινοτικά και ιδιωτικά σφαγεία που λειτουργούν στο νομό, μόνο τέσσερα, αυτά των Ψαχνών, Κονιστρών (το μοναδικό που απομένει στη Ν. Εύβοια) και δύο ιδιωτικά, των Κελαϊδίτη και Αγγέλου πληρούν τις προδιαγραφές.

Τα υπόλοιπα έξι, που συγκεντρώνουν και το μεγαλύτερο όγκο των σφαγείων, δεν πληρούν τους όρους και υπάρχει εισηγητική πρόταση της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής προς τον νομάρχη για να κλείσουν.

Για να γίνει κατανοητό το μέγεθος του προβλήματος που θα προκύψει, αρκεί να αναφέρουμε ότι, μόνο από το σφαγείο της Καρύστου (που κλείνει) περνάνε κάθε χρόνο 60.000 σφάγια. Μεγάλος αριθμός σφαγίων, επίσης, περνάει από τα σφαγεία Ιστιαίας, Αλιβερίου και Κύμης, ενώ μικρότερος από αυτά της Λίμνης και Μαντουδίου.

Οι ευθύνες, βέβαια, στη συγκεκριμένη περίπτωση - κάτι ανάλογο θα συμβαίνει και στην υπόλοιπη Ελλάδα - ανήκουν στις εκάστοτε κυβερνήσεις που δεν έλαβαν κανένα μέτρο, ούτε καν από το 1992 που άρχισε η εφαρμογή της σχετικής κοινοτικής οδηγίας, ούτως ώστε να είχε λυθεί το ζήτημα του εκσυγχρονισμού των σφαγείων, που στην πλειοψηφία τους είναι δημοτικά - κοινοτικά και να προστατευτούν οι καταναλωτές.

Πάντως στην Εύβοια, επειδή θα προκληθούν σοβαρά προβλήματα, αναμένεται να δοθεί παράταση 3 - 4 μηνών.

ΕΣΠΕΡΙΔΟΕΙΔΗ
"Εξανεμίζονται" οι εξαγωγικές επιδοτήσεις

Ακόμα πιο μειωμένες θα είναι οι εξαγωγικές επιδοτήσεις, που θα δοθούν τελικά για πορτοκάλια και λεμόνια που εξήχθησαν κατά το δίμηνο Νοέμβρη - Δεκέμβρη, με βάση εκτιμήσεις των εξαγωγέων νωπών οπωροκηπευτικών.

Οπως εκτιμούν οι εξαγωγείς, οι μειωμένες ήδη εξαγωγικές επιδοτήσεις στα εσπεριδοειδή που επιβάλλει η συμφωνία της ΓΚΑΤΤ θα μειωθούν επιπρόσθετα, αφού σύμφωνα με τα στοιχεία τους ο όγκος των εξαγόμενων πορτοκαλιών προς τρίτες χώρες έφτασε τους 180.000 τόνους κατά το δίμηνο Νοέμβρη - Δεκέμβρη (το δίμηνο πλαφόν είναι 153.000 τόνοι) και οι κοινοτικές εξαγωγές συνολικά φτάνουν τους 230.000 τόνους. Η υπέρβαση αυτή θα έχει ως αποτέλεσμα να μειωθούν οι εξαγωγικές επιδοτήσεις ακόμα κατά 7 δραχμές το κιλό για τα πορτοκάλια που εξάγονται με αναγγελία. Με βάση τα στοιχεία αυτά οι εξαγωγείς υπολογίζουν ότι οι κοινοτικές εισροές για εξαγωγικές επιδοτήσεις θα είναι μειωμένες συνολικά κατά 50% στα πορτοκάλια και κατά 65% στα λεμόνια, για το δίμηνο πάντα Νοέμβρη - Δεκέμβρη. Από την πλευρά τους οι υπηρεσίες του υπουργείου Γεωργίας, για το ίδιο δίμηνο, δίνουν μέχρι τώρα πολύ μικρότερα νούμερα για το ύψος των εξαγωγών εσπεριδοειδών προς τρίτες χώρες, όπως για παράδειγμα στα πορτοκάλια 125.000 τόνους.

Οι εξαγωγείς νωπών οπωροκηπευτικών, επίσης, εκφράζουν τις ανησυχίες τους για την πρόσθετη μείωση των επιδοτούμενων ποσοτήτων στα εσπεριδοειδή κατά 15% και των εξαγωγικών επιδοτήσεων κατά 18% για το 1996 και εκφράζουν την πλήρη αντίθεσή τους στο σύστημα επιδοτούμενων εξαγωγών, που επέβαλε η ΕΕ στα πλαίσια της συμφωνίας της ΓΚΑΤΤ. Επιπλέον, σε υπόμνημα που έστειλαν προς τον υπουργό Γεωργίας διαμαρτύρονται για την καθυστέρηση που παρατηρείται στην καταβολή των εξαγωγικών επιδοτήσεων από το υπουργείο Γεωργίας, η οποία γίνεται πλέον με υστέρηση 7 μηνών. Πράγμα, που όπως επικαλούνται στο υπόμνημά τους, σε συνδυασμό με τις επιβαρύνσεις από τη συμφωνία της ΓΚΑΤΤ, τους δυσκολεύει να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Καταστροφική "ευλογιά" στα πρόβατα

Νέο πλήγμα στο εισόδημα και το κτηνοτροφικό τους κεφάλαιο αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι της Θεσσαλίας

Με απόφαση του νομάρχη - κι έπειτα από εισήγηση της αρμόδιας διεύθυνσης Κτηνιατρικής - ο νομός Λάρισας τέθηκε σε "καραντίνα", λόγω μιας αρρώστιας, της ευλογιάς, που "θερίζει" τα πρόβατα και απειλεί με αφανισμό τα κοπάδια της περιοχής.

Η μεταδοτική αυτή ασθένεια εμφανίστηκε ξαφνικά στα κοπάδια δυο κτηνοτρόφων στην κοινότητα Κοιλάδα και σ' ένα κοπάδι στο χωριό Αμυγδαλέα και απειλεί να εξαπλωθεί με ραγδαίους ρυθμούς σ' ολόκληρο το νομό. 200 πρόβατα στην Κοιλάδα κι άλλα 400 στην Αμυγδαλέα θανατώθηκαν και θάφτηκαν σε χωματερή σκεπασμένη με ασβέστη. Σε ακτίνα 3 χιλιομέτρων γύρω από την Κοιλάδα απαγορεύτηκε η κυκλοφορία προβάτων. Η ευλογιά - η οποία δε μεταδίδεται στους ανθρώπους και σε άλλα είδη ζώων, όπως π.χ. στα βοοειδή - είναι μια νόσος με μεγάλη μεταδοτικότητα - η νοσηρότητα φτάνει στο 80% του κοπαδιού και η θνησιμότητα στο 50% - και μοναδικός τρόπος αντιμετώπισής της είναι η υγειονομική θανάτωση και ταφή όλων των ζώων, ακόμα κι αν ένα μόνο έχει μολυνθεί.

Η ασθένεια - σύμφωνα με τους κτηνοτρόφους - ήρθε από την Τουρκία, μαζί με μολυσμένα πρόβατα που πέρασαν μέσω Βουλγαρίας, "λαθραία", χωρίς να ελεγχθούν στα ελληνικά σύνορα, από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Οι κτηνοτρόφοι της Λάρισας - πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν πληγεί κι άλλες περιοχές της χώρας, αλλά δεν έγινε γνωστό - βρίσκονται σε απόγνωση. Μετά το τεράστιο πλήγμα που δέχτηκε το εισόδημά τους από τη μεγάλη μείωση της τιμής του πρόβειου γάλακτος - φέτος πουλούν 180 δραχμές το κιλό, ενώ πέρσι πουλούσαν 300 - τώρα "χτυπιέται" και η τιμή των αρνιών. Είναι χαρακτηριστικό ότι, χτες, μόλις έγινε γνωστό πως υπάρχει επιδημία, η τιμή των αρνιών στην αγορά έπεσε κατά 300 δραχμές το κιλό.

Οι κτηνοτρόφοι ζητούν από την κυβέρνηση να χρηματοδοτήσει άμεσα τους πληγέντες παραγωγούς, για ν' αντικαταστήσουν αμέσως τα κοπάδια που χάνουν και δηλώνουν ότι αν δεν ικανοποιηθεί το αίτημά τους θα αντιδράσουν άμεσα με δυναμικές κινητοποιήσεις και όποια άλλα μέσα διαθέτουν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ