Πέμπτη 11 Γενάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΚΕ
Να δοθεί παράταση για τα σφαγεία

Παρέμβαση με ερώτηση στη Βουλή: Η κυβέρνηση να εξασφαλίσει τους αναγκαίους πόρους, για να δημιουργηθούν σύγχρονα σφαγεία, που θα πληρούν τους υγειονομικούς όρους και θα σέβονται το περιβάλλον

Το πρόβλημα που δημιουργείται από το επικείμενο κλείσιμο περισσοτέρων των 200 σφαγείων, από τα 450 που λειτουργούν στη χώρα μας, επειδή δεν πληρούν τις κοινοτικές υγειονομικές προδιαγραφές, θίγουν με ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ, Αντ. Σκυλλάκος και Σπ. Στριφτάρης.

Στην ερώτηση των βουλευτών του ΚΚΕ τονίζεται πως στα ήδη οξυμένα προβλήματα της κτηνοτροφίας έρχεται να προστεθεί και το κλείσιμο των σφαγείων και να συμβάλει στην πορεία συρρίκνωσης του κλάδου. Οσον αφορά τα σφαγεία που απειλούνται με "λουκέτο" επισημαίνεται πως σε πολλά από αυτά δεν υπάρχει η δυνατότητα προσαρμογής ή εκσυγχρονισμού τους, στις νέες προϋποθέσεις που ισχύουν από την 1η του έτους. Ωστόσο, εάν βοηθηθούν οι δήμοι και οι κοινότητες, όπου ανήκουν τα περισσότερα σφαγεία, για την κάλυψη της ίδιας συμμετοχής τους σε κοινοτική χρηματοδότηση, μπορούν να εκσυγχρονιστούν και να πληρούν τους νέους όρους λειτουργίας. Ομως τώρα που έληξε η προθεσμία εναρμόνισης στους νέους όρους λειτουργίας και αυτά θα οδηγηθούν σε κλείσιμο, αν δεν παρθούν κάποια μέτρα από την κυβέρνηση.

Δεδομένου ότι από τη λειτουργία σφαγείων, ειδικά σ' ορισμένες περιοχές, όπως στους νομούς Λάρισας και Μαγνησίας και αλλού, εξαρτάται η επιβίωση κοινωνικών ομάδων κτηνοτρόφων, κρεοπωλών, εκδοροσφαγέων κ.ά. οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τον υπουργό Γεωργίας, εάν θα παρέμβει η κυβέρνηση, προκειμένου να υπάρξει παράταση της προθεσμίας, ώστε να εξασφαλιστούν οι αναγκαίοι πόροι, για να δημιουργηθούν σύγχρονα σφαγεία που θα εξασφαλίζουν υγειονομικό επίπεδο των σφαγείων και θα σέβονται το περιβάλλον.

Μόνο τέσσερα στην Εύβοια

Σύμφωνα με στοιχεία της διεύθυνσης κτηνιατρικής Εύβοιας από τα δέκα δημοτικά, κοινοτικά και ιδιωτικά σφαγεία που λειτουργούν στο νομό, μόνο τέσσερα, αυτά των Ψαχνών, Κονιστρών (το μοναδικό που απομένει στη Ν. Εύβοια) και δύο ιδιωτικά, των Κελαϊδίτη και Αγγέλου πληρούν τις προδιαγραφές.

Τα υπόλοιπα έξι, που συγκεντρώνουν και το μεγαλύτερο όγκο των σφαγείων, δεν πληρούν τους όρους και υπάρχει εισηγητική πρόταση της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής προς τον νομάρχη για να κλείσουν.

Για να γίνει κατανοητό το μέγεθος του προβλήματος που θα προκύψει, αρκεί να αναφέρουμε ότι, μόνο από το σφαγείο της Καρύστου (που κλείνει) περνάνε κάθε χρόνο 60.000 σφάγια. Μεγάλος αριθμός σφαγίων, επίσης, περνάει από τα σφαγεία Ιστιαίας, Αλιβερίου και Κύμης, ενώ μικρότερος από αυτά της Λίμνης και Μαντουδίου.

Οι ευθύνες, βέβαια, στη συγκεκριμένη περίπτωση - κάτι ανάλογο θα συμβαίνει και στην υπόλοιπη Ελλάδα - ανήκουν στις εκάστοτε κυβερνήσεις που δεν έλαβαν κανένα μέτρο, ούτε καν από το 1992 που άρχισε η εφαρμογή της σχετικής κοινοτικής οδηγίας, ούτως ώστε να είχε λυθεί το ζήτημα του εκσυγχρονισμού των σφαγείων, που στην πλειοψηφία τους είναι δημοτικά - κοινοτικά και να προστατευτούν οι καταναλωτές.

Πάντως στην Εύβοια, επειδή θα προκληθούν σοβαρά προβλήματα, αναμένεται να δοθεί παράταση 3 - 4 μηνών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ