Πέμπτη 11 Γενάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣ ΑΓ. ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ
Αλλος χρωστάει, άλλος πληρώνει

Στις "τσέπες" των δημοτών βλέπει η δημοτική αρχή τη λύση των οικονομικών προβλημάτων του δήμου, κλείνοντας τα αυτιά στις προτάσεις της "Δημοτικής Αναγέννησης" για διεκδίκηση των, παράνομα, παρακρατημένων πόρων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από την κεντρική διοίκηση

Με αυξήσεις - "φωτιά" των δημοτικών τελών "καλωσόρισε" η δημοτική αρχή των Αγ. Αναργύρων το 1996. Ακολουθώντας κατά βήμα τη λογική της ανταποδοτικότητας και της πρόσθετης φορολογίας, η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου αποφάσισε να εισπράξει σχεδόν τα μισά, συνολικά, έσοδα του δήμου για το νέο χρόνο, από τις τσέπες των δημοτών!

Συγκεκριμένα, από τα 5,9 δισεκατομμύρια δραχμές που είναι το σύνολο των προβλεπόμενων εσόδων του δήμου για το '96, τα τρία δισεκατομμύρια θα εισπραχθούν από δημοτικούς φόρους και τέλη! Να σημειωθεί ότι το έλλειμμα του δήμου ανέρχεται στα 1,3 δισεκατομμύρια.

Οι αυξήσεις των ανταποδοτικών τελών καθαριότητας και φωτισμού, σύμφωνα με την πρόταση της δημοτικής αρχής και της απόφασης της πλειοψηφίας, έχει ως εξής: Για τις οικίες αύξηση 17%, για τα καταστήματα 20%, για στεγασμένους και μη χώρους 20%. Ο φόρος ηλεκτροδοτούμενων χώρων, που προβλέπεται στο νόμο 1080/80, αυξήθηκε κι αυτός κατά 20%.

Οι μόνοι που αντέδρασαν σε αυτή την κατάσταση που διαμορφώνεται ενάντια στο, ήδη εξανεμισμένο, εισόδημα των δημοτών, ήταν οι δημοτικοί σύμβουλοι της "Δημοτικής Αναγέννησης", οι οποίοι καταψήφισαν τις παραπάνω αυξήσεις και αντιπρότειναν μια γενική αύξηση όχι μεγαλύτερη του 5%, έτσι ώστε να ισοσκελιστούν κάπως οι ανάγκες του δήμου, με την οικτρή οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών.

Οι σύμβουλοι της Κίνησης δεν αποδέχτηκαν και καταψήφισαν τις αυξήσεις στο ΤΑΠ, τις μεγάλες αυξήσεις στα τέλη του δημοτικού νεκροταφείου και την είσπραξη του ΤΑΠ παρελθόντων οικονομικών ετών ('95). Επίσης, καταψήφισαν το εξωφρενικό έσοδο του ενός δισεκατομμυρίου δραχμών, που προϋπολογίζεται να εισπραχθεί από τη μεταφορά συντελεστή δόμησης, που σημαίνει στη συγκεκριμένη περίπτωση επιβολή φόρου στους δημότες για την απαλλοτρίωση ελεύθερων χώρων.

Οσον αφορά στα προβλεπόμενα έξοδα του δήμου, οι δημοτικοί σύμβουλοι της "Δημοτικής Αναγέννησης" καταψήφισαν την πρόταση για έκδοση δημοτικού φυλλαδίου, αφού από την πρόταση δεν εξασφαλίζεται η έκφραση όλων των παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου. Επίσης, καταψήφισαν και το κονδύλι για τη δημοτική επιχείρηση περιβάλλοντος, αφού δεν αποδέχονται τη σύστασή της.Αναπτύσσοντας τη λογική των θέσεων της παράταξης, ο επικεφαλής της "Δημοτικής Αναγέννησης" και δημοτικός σύμβουλος, Γερ. Θεοδωράτος,τόνισε στο Δημοτικό Συμβούλιο ότι "προωθείται η περικοπή και σταδιακή κατάργηση των κρατικών πόρων και άλλων επιχορηγήσεων προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση, έτσι ώστε τα οικονομικά, λειτουργικά και άλλα προβλήματα των δήμων να αντιμετωπιστούν με την επιβολή πρόσθετων φόρων από τους δήμους, αβάσταχτων πλέον για το δημότη και με την ανταποδοτικότητα που πλέον γενικεύεται".

Ο δημοτικός σύμβουλος πρόσθεσε ότι αυτή η πολιτική απορρέει από τις αποφάσεις των Βρυξελλών "και βρίσκουν, δυστυχώς, πρόθυμους αποδέκτες και διεκπεραιωτές και στη χώρα μας".

Τέλος, η Κίνηση πρότεινε να αποφασιστεί ένα διεκδικητικό πλαίσιο για την αύξηση των πόρων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από το σύνολο του κρατικού προϋπολογισμού, κατάργηση των διατάξεων που ευνοούν την πρόσθετη φορολόγηση και επιστροφή των παρακρατηθέντων από την κεντρική διοίκηση πόρων της ΤΑ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ