ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 12 Γενάρη 1996
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΤΣΕΤΣΕΝΙΑ
Επικίνδυνη κατάσταση

ΜΟΣΧΑ (ανταπόκριση ΒΛ. ΜΑΣΙΝ). -

Τεταμένη παραμένει η κατάσταση στα σύνορα Νταγκεστάν - Τσετσενίας, όπου οι Τσετσένοι αυτονομιστές εξακολουθούν να κρατούν, εκτός από τους 160 ομήρους, που είχαν πάρει στην πόλη Κιζλιάρ, άλλους περίπου 100 κατοίκους της μεθοριακής κοινότητας Περβομάισκαγια του Νταγκεστάν (οι περισσότεροι είναι γυναικόπαιδα) και 36 αστυνομικούς. Οι αστυνομικοί φρουρούσαν το φυλάκιο κοντά στην Περβομάισκαγια και προτίμησαν να παραδοθούν, για να αποφευχθούν θύματα μεταξύ των ομήρων και των κατοίκων. Η αυτοκινητοπομπή με τους ομήρους και τους Τσετσένους είναι ακινητοποιημένη στα σύνορα. Η Περβομάισκαγια είναι περικυκλωμένη από ρωσικές ειδικές δυνάμεις και δεν επιτρέπεται σε κανέναν η πρόσβαση. Εξαίρεση έγινε για εκπροσώπους του Ερυθρού Σταυρού και 7 δημοσιογράφους. Οι Τσετσένοι κομάντος ζητούν να τους επιτραπεί να περάσουν με τους ομήρους στην Τσετσενία, ενώ η συμφωνία που είχε επιτευχθεί την Τρίτη, 9 Γενάρη, προέβλεπε οι όμηροι να αφεθούν ελεύθεροι στα σύνορα. Σχετικά μ' αυτό, ο διοικητής των στρατιωτικών δυνάμεων στην Τσετσενία στρατηγός Βιατσεσλάβ Τιχομίροφ δήλωσε ότι κύρια απαίτηση του ρωσικού επιτελείου "παραμένει να αφεθούν ελεύθεροι στα σύνορα με την Τσετσενία όλοι όσοι κρατούνται". Ρωσικά τεθωρακισμένα αυτοκίνητα μεταφοράς προσωπικού και φορτηγά έφτασαν στην Περβομάισκαγια. Πάνω από την περιοχή πετούν συνεχώς στρατιωτικά ελικόπτερα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι 500 Τσετσένοι αυτονομιστές βρίσκονται σε δυο χωριά κοντά στα σύνορα έτοιμοι να επέμβουν. Ανώτατος αξιωματούχος του Νταγκεστάν δήλωσε ότι οι Τσετσένοι διέλυσαν την ανθρώπινη ασπίδα που είχαν δημιουργήσει με τους ομήρους και τους μετέφεραν σε κτίρια και στα αυτοκίνητα που τους κρατούσαν πριν. Η πληροφορία ότι οι Τσετσένοι εκτέλεσαν 6 άνδρες των ειδικών δυνάμεων, διαψεύστηκε από τον εκπρόσωπο της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Πληροφοριών Αλεξάντρ Μιχάιλοφ. Ο Μιχάιλοφ δήλωσε στην τηλεόραση ότι δεν αποκλείεται η δυνατότητα "δυναμικής λύσης" του προβλήματος απελευθέρωσης των ομήρων. Στο μεταξύ, οι Τσετσένοι δήλωσαν ότι θα απελευθερώσουν τις γυναίκες και παιδιά, αν τα ρωσικά στρατεύματα σπάσουν τον κλοιό που έχουν σχηματίσει γύρω τους στην Περβομάισκαγια.

Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής των Τσετσένων μαχητών Σαλμάν Ραντούγεφ έθεσε νέο αίτημα προς τις ρωσικές αρχές: Ζήτησε ο Ρώσος πρωθυπουργός Βίκτορ Τσερνομίρντιν να συμμετάσχει προσωπικά στις συνομιλίες μαζί τους. Ωστόσο, ο Τσερνομίρντιν επισήμανε ότι δεν έχει καμία οδηγία από τον Γιέλτσιν για τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων. Σημειώνουμε ότι ο Τσερνομίρντιν είχε διαπραγματευτεί τον Ιούνη 1995 την απελευθέρωση των ομήρων στην πόλη Μπουντιόνοφσκ.

Από την άλλη μεριά, ο Τζοχάρ Ντουντάγεφ, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα"Μοσκόφσκι Κομσομόλετς", αφού αναφέρει ότι ο ίδιος διέταξε την επιχείρηση στο Κιζλιάρ, απείλησε ότι "θα ακολουθήσουν εκατοντάδες παρόμοιες επιχειρήσεις", αν δεν αποσυρθούν τα ρωσικά στρατεύματα από την Τσετσενία. Το υπουργείο Εσωτερικών της Ρωσίας επιβεβαίωσε ότι διαθέτει πληροφορίες πως Τσετσένοι μαχητές ετοιμάζουν τρομοκρατική ενέργεια στην πόλη Βίντνογε, κοντά στη Μόσχα. Η διοίκηση της Αστυνομίας της Μόσχας ανακοίνωσε ότι έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας.

Ο Πρόεδρος Μπορίς Γιέλτσιν, που βρέθηκε στη Γαλλία για την κηδεία του Φρανσουά Μιτεράν, μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο Ζακ Σιράκ, δήλωσε: "Διεξάγονται συνομιλίες στην Τσετσενία. Μόλις οι αντάρτες συμφωνήσουν να μην κάνουν χρήση των όπλων, θα αποσύρουμε τις δυνάμεις μας".

Φανατισμός και διαμαρτυρίες

Στην πρωτεύουσα του Νταγκεστάν, Μαχατσκαλά, και σε άλλες κατοικημένες περιοχές της Δημοκρατίας πραγματοποιούνται συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας. Οι μετέχοντες ζητούν να εκδιωχθούν όλοι οι Τσετσένοι από το Νταγκεστάν, μαζί και οι πρόσφυγες από την Τσετσενία. Συγκέντρωση έγινε και στη γειτονική περιοχή με το Νταγκεστάν - Σταυρούπολη, στο έδαφος της οποίας βρίσκεται το Μπουντιόνοφσκ. Οι Κοζάκοι της περιοχής δήλωσαν ότι στις 12 Γενάρη οι ομάδες των εθελοντών τους θα φτάσουν στην πόλη Κιζλιάρ. Ζητούν όπλα από τις αρχές για προστασία κατά των Τσετσένων. Με εντολή του Γιέλτσιν, ο κυβερνήτης της Περιφέρειας Σταυρούπολης διορίστηκε Ανώτατος Διοικητής όλων των ένοπλων σχηματισμών της περιοχής. Τα μαθήματα στις σχολές αστυνομικών της Σταυρούπολης σταμάτησαν, οι σπουδαστές πήραν αυτόματα όπλα και κάνουν περιπολίες.

  • Ο ηγέτης του κόμματος "Συνέδριο των Ρωσικών Κοινοτήτων" στρατηγός Αλεξάντρ Λέμπεντ ορίστηκε από το κόμμα του υποψήφιος για τις προεδρικές εκλογές που θα πραγματοποιηθούν στις 16 Ιούνη. Το κόμμα του στις βουλευτικές εκλογές του Δεκέμβρη δεν κατόρθωσε να συγκεντρώσει το 5% των ψήφων που απαιτείται για την εκπροσώπησή του στην Κρατική Δούμα, αλλά ο Λέμπεντ εκλέχτηκε βουλευτής στη μονοεδρική περιφέρεια Τούλα.
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Οι λαοί ανησυχούν

Στις χώρες, όπου τα κριτήρια του Μάαστριχτ και η "Λευκή Βίβλος" έχουν αρχίσει, με τον ένα ή άλλο τρόπο, να εφαρμόζονται, υπάρχει και η μεγαλύτερη ανησυχία για την οικονομία των χωρών τους

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-

Οι Ευρωπαίοι πολίτες αντιμετωπίζουν με ιδιαίτερο πεσιμισμό το θέμα της πορείας των οικονομιών των χωρών τους - ακόμη και εκείνων που υποτίθεται ότι "πρωτοστατούν" στην ευρωπαϊκή υπόθεση και σέρνουν το χορό του Μάαστριχτ. Οι αριθμοί που προέκυψαν από μια επίσημη δημοσκόπηση της Κομισιόν, η οποία δόθηκε χτες στη δημοσιότητα, είναι αποκαρδιωτικοί για τους υποστηρικτές της τακτικής που υπαγορεύεται από το οικονομικό Διευθυντήριο των Βρυξελλών.

Το 39% συνολικά των Ευρωπαίων θεωρούν ότι το οικονομικό κλίμα τον τρέχοντα χρόνο θα χειροτερεύσει, ενώ από την άλλη μόλις το 19% θεωρεί ότι θα σημειωθεί βελτίωση των οικονομικών συνθηκών.

Στις χώρες, όπου τα μέτρα για τη σύγκλιση με τους στόχους του Μάαστριχτ εντείνονται, όπως η Γαλλία και το Βέλγιο, οι πολίτες παρουσιάζονται απαισιόδοξοι για την πορεία της οικονομίας των χωρών τους. Στη Γαλλία, το 60% βλέπει επιδείνωση το 1996, έναντι 14% που εκφράζει αισιόδοξη στάση, ενώ στο Βέλγιο τα ποσοστά είναι 56% και 11%, αντίστοιχα.

Αλλά και στη Γερμανία, τη χώρα που ορίζεται ως η "ατμομηχανή" της οικονομίας ολόκληρης της Δυτικής Ευρώπης, η γνώμη των πολιτών για το τι μέλλει γενέσθαι το 1996 είναι αρνητική κατά ποσοστό 43%, ενώ το 13% αντιμετωπίζει με αισιοδοξία την οικονομική προοπτική της χώρας.

Οι Βρετανοί πολίτες εμφανίζονται περισσότερο ισομοιρασμένοι μεταξύ των δύο απόψεων - καθώς γνωρίζουν ότι η χώρα τους δεν πρόκειται να ακολουθήσει πλήρως τις αρχές του Μάαστριχτ. Τα ποσοστά είναι 30% των αισιόδοξων και 20% των απαισιόδοξων.

Περισσότερο αισιόδοξοι από όλους φαίνονται οι Σουηδοί, οι Ιρλανδοί, οι Ολλανδοί και οι Φινλανδοί. Οι χώρες αυτές δεν έχουν ακόμη νιώσει τις πιέσεις της Κομισιόν για "εξομάλυνση" των οικονομικών τους δεικτών με τις επιταγές της "Λευκής Βίβλου" και οι πολίτες τους αντιμετωπίζουν το θέμα της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της ευρωσύγκλισης μάλλον αμέριμνα...

ΗΠΑ
"Βόρειος Πόλος" οι ανατολικές πολιτείες

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-

Χωρίς υπερβολές, η φετινή βαρυχειμωνιά έχει ανατρέψει για τα καλά τους ρυθμούς της ζωής στις ανατολικές πολιτείες των ΗΠΑ. Οι χιονοθύελλες, που απ' ό,τι λένε οι μετεωρολόγοι θα συνεχιστούν και το τρέχον 48ωρο, ξέραμε μέχρι προχτές ότι είχαν προκαλέσει το θάνατο τουλάχιστον 100 ατόμων, ανυπολόγιστες υλικές καταστροφές και την "καθήλωση" πολλών εκατομμυρίων Αμερικανών, που κατοικούν στη Ν. Υόρκη, στη Φιλαδέλφεια, την Τζώρτζια, ή την Αλαμπάμα, στα σπίτια τους. Τώρα άρχισαν να παρατηρούνται οι πρώτες ελλείψεις σε οπωροκηπευτικά, κρέας και γάλα σε αρκετά καταστήματα της Πενσυλβάνια!

Οπως αναφέρουν σχετικά τηλεγραφήματα του ειδησεογραφικού πρακτορείου "Ασοσιέιτεντ Πρες", οι κάκιστες καιρικές συνθήκες των τελευταίων ημερών έχουν προκαλέσει μέσα σε μία βδομάδα τη ματαίωση 11.000 προγραμματισμένων πτήσεων και ακινητοποιήσει την κυκλοφορία των οχημάτων σε πολλές λεωφόρους. Μόνον για τον αυτοκινητόδρομο που συνδέει τη Βιρτζίνια με τη Βοστόνη έχουν δαπανηθεί ήδη 100.000.000 δολάρια (!) για τον καθαρισμό του από το χιόνι. Ακόμη και τα δρομολόγια στο μετρό της Ν. Υόρκης δεν πραγματοποιούνται κανονικά, με αποτέλεσμα εκατοντάδες χιλιάδες επίδοξοι επιβάτες να πηγαίνουν στις δουλιές τους - όταν τα καταφέρνουν - με αρκετή καθυστέρηση. Κλειστές παραμένουν ή λειτουργούν ορισμένες ώρες δημόσιες υπηρεσίες, ιδιωτικές επιχειρήσεις και σχολεία στις περισσότερες ανατολικές πολιτείες. Είναι χαρακτηριστικό ότι στους 80 πόντους χιόνι που έχει μαζευτεί στους δρόμους των περισσότερων ανατολικών πολιτειών της Αμερικής, αναμένεται να προστεθούν μέσα στο τρέχον 24ωρο και άλλα περίπου 60 εκατοστά! Αυτοί που κάνουν, πλέον, χρυσές δουλιές είναι όσοι καθαρίζουν τους δρόμους ή τα καλυμμένα με αρκετά εκατοστά χιόνι αυτοκίνητα κατόπιν αμοιβής που σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνά τα 40 δολάρια!

"Δεκάδες καταναλωτές κάνουν μεγάλες ουρές έξω από σούπερ - μάρκετ. Ηδη αρκετά είδη τροφίμων έχουν εξαφανιστεί από τα ράφια των καταστημάτων. Σε αρκετές περιπτώσεις, παρατηρούνται ελλείψεις σε είδη όπως τα οπωροκηπευτικά, τα φρούτα, το γάλα και το κρέας", αναφέρεται ενδεικτικά σε τηλεγράφημα του "Ασοσιέιτεντ Πρες".

Οσο για τις επιπτώσεις της θεομηνίας στην οικονομία των ΗΠΑ, είναι αρκετό να αναφέρουμε την άποψη του Μαρκ Βίτνερ, οικονομολόγου σε μεγάλο τραπεζικό οργανισμό της Βόρειας Καρολίνα: κάθε εργάσιμη ημέρα παράγονται αγαθά και υπηρεσίες ύψους 4,8 δισ. δολαρίων στα γραφεία, τα καταστήματα και τις βιομηχανίες μόνον στις βόρειες πολιτείες της Αμερικής. Οι περισσότερες απ' αυτές τις επιχειρήσεις έμειναν κλειστές τουλάχιστον για δύο ή τρεις ημέρες μέσα σε αυτή τη βδομάδα...

Οι οπλισμένοι Τσετσένοι αντάρτες στην περιοχή Περβομάησκαγια

Οι οπλισμένοι Τσετσένοι αντάρτες στην περιοχή Περβομάισκαγια

ΙΣΠΑΝΙΑ
Στο δικαστήριο ο πρώην υπουργός Εσωτερικών

ΜΑΔΡΙΤΗ.-

Ο πρώην υπουργός Εσωτερικών της Ισπανίας Χοσέ Μπαριονουέβο παρουσιάστηκε χτες στο Ανώτατο Δικαστήριο σχετικά με το αν πρέπει να φυλακιστεί για τις κατηγορίες που του απονέμουν για την ανάμειξή του στις Αντιτρομοκρατικές Ομάδες Θανάτου (GAL).

Οταν έφθανε στο κτίριο του Ανωτάτου Δικαστηρίου, ο Μπαριονουέβο χαμογέλασε στους δημοσιογράφους και απέφυγε κάθε σχόλιο, λέγοντας πως θα απαντήσει αργότερα.

Μέχρι τώρα καμιά κατηγορία δεν του έχει επίσημα απονείμει το δικαστήριο σχετικά με το ρόλο που έπαιξε στις Ομάδες Θανάτου, που είχαν στόχο τους ένοπλους Βάσκους αυτονομιστές στη δεκαετία του 1980. Ωστόσο, ο δικαστής Εντουάρντο Μονέρ θα μπορούσε να διατάξει την προφυλάκιση του πρώην υπουργού όσο θα συνεχίζονται οι έρευνες ή θα μπορούσε επίσης να τον αφήσει ελεύθερο μετά από την καταβολή εγγύησης. Ομως υπάρχει και μια άλλη λύση, να υποστηρίξει ο δικαστής ότι τα στοιχεία είναι ελλιπή και έτσι να αφεθεί ελεύθερος. Σήμερα αναμένεται να εξαγγείλει την απόφασή του ο δικαστής.

Η όλη υπόθεση αυτή είναι πλήγμα για την κυβέρνηση του Φελίπε Γκονζάλες, η οποία έχει υποστεί μια σειρά από σκάνδαλα και αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο να χάσει την εξουσία στις προγραμματισμένες γενικές εκλογές που θα πραγματοποιηθούν στις 3 Μάρτη.

ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ
Οι κομμουνιστές υποστηρίζουν τον Ζ. Σαμπάιο

ΛΙΣΑΒΟΝΑ.-

Οι Πορτογάλοι καλούνται και πάλι στις κάλπες αυτή την Κυριακή προκειμένου να εκλέξουν νέο Πρόεδρο της χώρας, μόλις τρεισήμισι μήνες αφότου πραγματοποιήθηκαν οι γενικές εκλογές.

Μετά την απόφαση των κομμουνιστών να αποσύρουν τον υποψήφιό τους και να υποστηρίξουν το σοσιαλιστή πρώην δήμαρχο της Λισαβόνας Ζορζέ Σαμπάιο έναντι του συντηρητικού πρώην πρωθυπουργού Ανιμπαλ Καβάκο Σίλβα, η εκλογή του νέου Προέδρου θα διεξαχθεί σε ένα γύρο.

Ο Ζορζέ Σαμπάιο έχει εκλεγεί δύο φορές δήμαρχος της Λισαβόνα με την υποστήριξη των κομμουνιστών. Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, διατηρεί σταθερό προβάδισμα έναντι του αντιπάλου του. Η εκλογή του προεξοφλείται ιδιαίτερα μετά την απόφαση των κομμουνιστών να αποσύρουν τον υποψήφιό τους και να καλέσουν του οπαδούς τους να ψηφίσουν τον Σαμπάιο "για να φράξουν το δρόμο στη Δεξιά", αλλά και για να απαλλάξουν του Πορτογάλους από έναν δεύτερο γύρο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ