Παρασκευή 12 Γενάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
"Βόρειος Πόλος" οι ανατολικές πολιτείες

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-

Χωρίς υπερβολές, η φετινή βαρυχειμωνιά έχει ανατρέψει για τα καλά τους ρυθμούς της ζωής στις ανατολικές πολιτείες των ΗΠΑ. Οι χιονοθύελλες, που απ' ό,τι λένε οι μετεωρολόγοι θα συνεχιστούν και το τρέχον 48ωρο, ξέραμε μέχρι προχτές ότι είχαν προκαλέσει το θάνατο τουλάχιστον 100 ατόμων, ανυπολόγιστες υλικές καταστροφές και την "καθήλωση" πολλών εκατομμυρίων Αμερικανών, που κατοικούν στη Ν. Υόρκη, στη Φιλαδέλφεια, την Τζώρτζια, ή την Αλαμπάμα, στα σπίτια τους. Τώρα άρχισαν να παρατηρούνται οι πρώτες ελλείψεις σε οπωροκηπευτικά, κρέας και γάλα σε αρκετά καταστήματα της Πενσυλβάνια!

Οπως αναφέρουν σχετικά τηλεγραφήματα του ειδησεογραφικού πρακτορείου "Ασοσιέιτεντ Πρες", οι κάκιστες καιρικές συνθήκες των τελευταίων ημερών έχουν προκαλέσει μέσα σε μία βδομάδα τη ματαίωση 11.000 προγραμματισμένων πτήσεων και ακινητοποιήσει την κυκλοφορία των οχημάτων σε πολλές λεωφόρους. Μόνον για τον αυτοκινητόδρομο που συνδέει τη Βιρτζίνια με τη Βοστόνη έχουν δαπανηθεί ήδη 100.000.000 δολάρια (!) για τον καθαρισμό του από το χιόνι. Ακόμη και τα δρομολόγια στο μετρό της Ν. Υόρκης δεν πραγματοποιούνται κανονικά, με αποτέλεσμα εκατοντάδες χιλιάδες επίδοξοι επιβάτες να πηγαίνουν στις δουλιές τους - όταν τα καταφέρνουν - με αρκετή καθυστέρηση. Κλειστές παραμένουν ή λειτουργούν ορισμένες ώρες δημόσιες υπηρεσίες, ιδιωτικές επιχειρήσεις και σχολεία στις περισσότερες ανατολικές πολιτείες. Είναι χαρακτηριστικό ότι στους 80 πόντους χιόνι που έχει μαζευτεί στους δρόμους των περισσότερων ανατολικών πολιτειών της Αμερικής, αναμένεται να προστεθούν μέσα στο τρέχον 24ωρο και άλλα περίπου 60 εκατοστά! Αυτοί που κάνουν, πλέον, χρυσές δουλιές είναι όσοι καθαρίζουν τους δρόμους ή τα καλυμμένα με αρκετά εκατοστά χιόνι αυτοκίνητα κατόπιν αμοιβής που σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνά τα 40 δολάρια!

"Δεκάδες καταναλωτές κάνουν μεγάλες ουρές έξω από σούπερ - μάρκετ. Ηδη αρκετά είδη τροφίμων έχουν εξαφανιστεί από τα ράφια των καταστημάτων. Σε αρκετές περιπτώσεις, παρατηρούνται ελλείψεις σε είδη όπως τα οπωροκηπευτικά, τα φρούτα, το γάλα και το κρέας", αναφέρεται ενδεικτικά σε τηλεγράφημα του "Ασοσιέιτεντ Πρες".

Οσο για τις επιπτώσεις της θεομηνίας στην οικονομία των ΗΠΑ, είναι αρκετό να αναφέρουμε την άποψη του Μαρκ Βίτνερ, οικονομολόγου σε μεγάλο τραπεζικό οργανισμό της Βόρειας Καρολίνα: κάθε εργάσιμη ημέρα παράγονται αγαθά και υπηρεσίες ύψους 4,8 δισ. δολαρίων στα γραφεία, τα καταστήματα και τις βιομηχανίες μόνον στις βόρειες πολιτείες της Αμερικής. Οι περισσότερες απ' αυτές τις επιχειρήσεις έμειναν κλειστές τουλάχιστον για δύο ή τρεις ημέρες μέσα σε αυτή τη βδομάδα...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ