Παρασκευή 12 Γενάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΣΝΙΑ
Αδιέξοδο το "διοικητικό" για το Σαράγεβο

ΣΑΡΑΓΕΒΟ.-

Κάθε δυνατή προσπάθεια καταβάλλουν οι Σερβοβόσνιοι για να αποτρέψουν αυτό που μέχρι στιγμής φαίνεται αναπότρεπτο: τη διοίκηση των σερβοκατοικούμενων προαστίων του Σαράγεβο από την κροατομουσουλμανική κοινότητα. Χτες, ένας από τους Σερβοβόσνιους ηγέτες, ο Μομτσίλο Κράισνικ, προειδοποίησε το μεσολαβητή της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Καρλ Μπιλντ, ότι η παράδοση των σερβικών προαστίων στη βοσνιακή διοίκηση "θα μπορούσε να προκαλέσει την αφορμή καινούριων συγκρούσεων".

Σύμφωνα με το ανεξάρτητο σερβοβοσνιακό πρακτορείο SRNA, ο Κράισνικ μετά τη συνάντησή του με τον Καρλ Μπιλντ είπε συγκεκριμένα: "Εάν δεν αναβληθούν οι αλλαγές στη διοίκηση των σερβικών προαστίων του Σαράγεβο, τότε ένα μεγάλος αριθμός Σέρβων θα εγκαταλείψει τα σπίτια του, από το φόβο πράξεων εκδίκησης από την πλευρά της κροατομουσουλμανικής διοίκησης. Αυτοί που θα παραμείνουν ίσως οργανώσουν ένοπλη αντίσταση". Ο μεσολαβητής της ΕΕ για το Βοσνιακό, δήλωσε από την πλευρά του ότι οι συζητήσεις των τελευταίων ημερών, που έχουν γίνει με τη σερβοβοσνιακή πλευρά για την παράδοση της διοίκησης των σερβοβοσνιακών περιοχών του Σαράγεβο στη βοσνιακή κυβέρνηση "είναι χρήσιμες, αλλά δεν μπορούν να παρατείνονται ες αεί". Οπως είναι γνωστό, η συνθήκη για την επιβολή της ειρήνης στη Βοσνία (που υπεγράφη στο Ντέιτον τον περασμένο μήνα) αναφέρει ότι τα τέσσερα σερβοκατοικούμενα προάστια του Σαράγεβο θα πρέπει να έχουν τεθεί υπό τον έλεγχο της βοσνιακής κυβέρνησης μέχρι τις 19 Μάρτη.

Σήμερα, αναμένεται να φθάσουν στην Τούζλα τα πρώτα τμήματα της ρωσικής ταξιαρχίας (συνολικής δύναμης 1.600 ανδρών) που θα συμμετάσχει στα πολυεθνικά στρατεύματα του ΝΑΤΟ. Εξάλλου, χτες, ο Αλβανός Πρόεδρος ανακοίνωσε ότι στέλνει στη Βοσνία ένα μικρό στρατιωτικό απόσπασμα (περίπου 40 ανδρών) για να συνεισφέρει στα πολυεθνικά στρατεύματα του ΝΑΤΟ. Η κίνηση αυτή, που έχει καθαρά συμβολική σημασία, είναι ένας τρόπος με τον οποίο ο Σαλί Μπερίσα πιστεύει ότι θα βοηθήσει στην ενίσχυση των σχέσεων Αλβανίας και Βορειοατλαντικού Συμφώνου. Να σημειωθεί ότι η Αλβανία είναι η πρώτη βαλκανική χώρα μη μέλος του ΝΑΤΟ που στέλνει στρατιώτες για να συμμετάσχουν στο έργο των ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων στη Βοσνία.

Στο Ζάγκρεμπ έφθασε χτες ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Χαβιέρ Σολάνα, στο πλαίσιο της περιοδείας του στην πρώην Γιουγκοσλαβία. Μέσα στο Σαββατοκύριακο αναμένεται να αρχίσει την περιοδεία του στην περιοχή και ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον.

Στο μεταξύ, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αναμένεται να αποφασίσει μέχρι τη Δευτέρα τη σύσταση της "επιχείρησης για τη διατήρηση της ειρήνης" στη σερβοκρατούμενη κροατική επαρχία της Ανατολικής Σλαβονίας. Σύμφωνα με σχέδιο που υπέβαλαν χτες μέλη της Ομάδας Επαφής, προβλέπεται η σύσταση μεταβατικής διοίκησης, η αποστρατικοποίηση της περιοχής, η διεξαγωγή τοπικών εκλογών και η διοικητική ενσωμάτωση της επαρχίας στην Κροατία εντός χρονικού διαστήματος δύο χρόνων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ