Παρασκευή 12 Γενάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ
Συγκεχυμένες και απρόβλεπτες οι εξελίξεις

ΡΩΜΗ.-

Οι πολιτικοί αντίπαλοι του Ιταλού πρωθυπουργού Λαμπέρτο Ντίνι και συγκεκριμένα ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι κατέθεσαν χτες στην Κάτω Βουλή πρόταση, ζητώντας την παραίτησή του, ενώ οι υποστηρικτές του, το Δημοκρατικό Κόμμα της Αριστεράς, παρουσίασαν πρόταση όπου ζητούν από τον Ντίνι να παραμείνει πρωθυπουργός μέχρι το τέλος της ιταλικής προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ωστόσο χτες το βράδυ, σε σύντομη ομιλία του, ο Ιταλός πρωθυπουργός ανακοίνωσε στους βουλευτές ότι η θητεία της κυβέρνησης τεχνοκρατών, της οποίας ηγείτο, ολοκληρώθηκε και ότι αποφάσισε να παραιτηθεί και να κάνει γνωστή την απόφασή του αυτή στον Πρόεδρο Σκάλφαρο, ενέργεια που είχε κάνει και στις 30 του Δεκέμβρη.

Συγκεκριμένα, ο ηγέτης της κεντροδεξιάς "Συμμαχίας για την Ελευθερία" Σίλβιο Μπερλουσκόνι, πρώην πρωθυπουργός και ο ίδιος, απαίτησε την παραίτηση του Ντίνι, όμως δεν κατέθεσε πρόταση μομφής εναντίον της κυβέρνησης.

Παράλληλα, ο Τζιανφράνκο Φίνι, ηγέτης της "Εθνικής Συμμαχίας", ζήτησε απότον Ντίνι να παραμείνει στο αξίωμα αυτό, αν χάσει την ψηφοφορία.

Στη Βουλή έχει αρχίσει συζήτηση από την Τρίτη για το εάν πρέπει να παραιτηθεί η κυβέρνηση Ντίνι ή να παραμείνει στην εξουσία. Η συζήτηση διακόπηκε νωρίς χτες, για να επαναληφθεί αργότερα το απόγευμα, οπότε ο Ιταλός πρωθυπουργός αναμενόταν να δώσει απαντήσεις, όπως δικαιούται.

Ο ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος της Αριστεράς Μάσιμο Ντ' Αλέμα υποστήριξε ότι "είμαι εναντίον της δημιουργίας κρίσης... ας σκεφθούμε για ένα περιορισμένο διάστημα, έστω δύο βδομάδων, αν μπορούν να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις. Από αύριο οι ηγέτες των κοινοβουλευτικών ομάδων μπορούν ν' αρχίσουν να εργάζονται".

"Είναι πιο ειλικρινές", συνέχισε ο Ντ' Αλέμα "να εγκρίνουμε ένα κείμενο που θα λέει ότι ο Ντίνι θα συνεχίσει τη διακυβέρνηση της χώρας και στο μεταξύ να πραγματοποιούμε συνεχείς συναντήσεις για να δούμε αν μπορούμε να συμφωνήσουμε να προχωρήσουμε στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις".

Ωστόσο, ο ηγέτης της "Λίγκας του Βορρά", Ουμπέρτο Μπόσι, δήλωσε ότι πιστεύει πως ο Ντίνι θα ανακοινώσει την παραίτησή του, "καθώς δεν υπάρχει σημαντικός αριθμός ψήφων υπέρ της κυβέρνησης".

Λίγο νωρίτερα, το Κόμμα της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης είχε ανακοινώσει ότι θα ψήφιζε υπέρ του σχεδίου απόφασης που υπέβαλε στο Κοινοβούλιο η "Συμμαχία της Ελευθερίας" και το οποίο ζητεί την παραίτηση του Ιταλού πρωθυπουργού.

Η ανακοίνωση αυτή, που έγινε από τον ηγέτη του κόμματος Φάουστο Μπερινότι, αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητες να υπερψηφιστεί το σχέδιο της κεντροδεξιάς, αν τεθεί σε ψηφοφορία στην Κάτω Βουλή.

Επισημαίνεται ότι η "Συμμαχία της Ελευθερίας" και το Κόμμα της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης συγκεντρώνουν μαζί 301 βουλευτές στην 628μελή Βουλή. Παράλληλα, πολλοί από τους 40 αποκαλούμενους ανεξάρτητους μπορεί επίσης να ψηφίσουν το σχέδιο απόφασης της κεντροδεξιάς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ