Παρασκευή 12 Γενάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Παράταση αγωνίας για Ερμπακάν
  • Αύριο τελικά η συνάντηση με Γιλμάζ
  • Απέρριψε, όπως αναμενόταν, τη συνεργασία μαζί του η Τσιλέρ

ΑΓΚΥΡΑ.-

Η αρχηγός του Κόμματος του Ορθού Δρόμου Τανσού Τσιλέρ αποδείχτηκε απολύτως προβλέψιμη και στη χτεσινή της συνάντηση με τον κάτοχο της διερευνητικής εντολής Νετσμεντίν Ερμπακάν, στο πλαίσιο των επαφών του ηγέτη του Κόμματος της Ευημερίας για την εξεύρεση ενδεχόμενων συμμαχιών, απάντησε κομψά, αλλά κατηγορηματικά: Οχι.

"Εξήγησα στον κ. Ερμπακάν ότι δεν είναι δυνατόν να συνεργαστούν κόμματα με τόσο βαθιές διαφορές και με προτάσεις τόσο διαφορετικές για την επίλυση των προβλημάτων της χώρας", τόνισε η εκτελούσα χρέη πρωθυπουργού, μετά τη συνάντηση.

Η Τσιλέρ δεν παρέλειψε να επαναλάβει και την πεποίθησή της ότι "είναι πιο χρήσιμο για τα κόμματα που βρίσκονται πιο κοντά να συνεργαστούν για την επίλυση των προβλημάτων της χώρας". Η δήλωση αυτή θα μπορούσε να ερμηνευτεί ως ευθεία πρόσκλησή της στο Κόμμα της Μητέρας Πατρίδας και τον ηγέτη του, Μεσούτ Γιλμάζ, να μην παραβεί την κατ' αρχήν δέσμευσή του για μη συμμαχία με το ισλαμιστικό κόμμα του Ερμπακάν.

Ολα τα... λεφτά, πάντως, είναι στην αυριανή (μετατέθηκε κατά μια μέρα) συνάντηση Γιλμάζ - Ερμπακάν. Αν οι δύο άνδρες καταλήξουν, παρά τις αντίθετες ενδείξεις, σε συμφωνία, δε θα ανατραπούν απλώς όλα τα προγνωστικά, αλλά θα σχηματιστεί ένας από τους πιο ιδιάζοντες κυβερνητικούς συνασπισμούς στην ιστορία της Τουρκίας.

Οι απόηχοι της βίας

Ο αριθμός των νεκρών της εξέγερσης στη φυλακή Ουμρανίγιε αυξήθηκε σε τέσσερις χτες, αφού ένας από τους τραυματίες που χτυπήθηκαν στην επιχείρηση καταστολής της κινητοποίησης υπέκυψε. Το πρακτορείο ειδήσεων "Ανατολή" μετέδωσε ότι πρόκειται για τον Γουλτεκίν Μπαϊχάν, ο οποίος βρισκόταν στην εντατική, όπου είχε μεταφερθεί αμέσως μετά τον τραυματισμό του.

Στο μεταξύ, στη Γερμανία, οι επιθέσεις εναντίον τουρκικών στόχων από ακτιβιστές, που διαμαρτύρονται για τα γεγονότα στην Ουμρανίγιε και για τις συνθήκες στις τουρκικές φυλακές, δε λένε να κοπάσουν.

Χτες τις πρώτες πρωινές ώρες εμπρηστές επιτέθηκαν εναντίον τουρκικού πολιτιστικού κέντρου στην Κολωνία, προκαλώντας σοβαρές υλικές ζημιές. Δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί.

Στον τόπο της επίθεσης βρέθηκε ένα σημείωμα στην τουρκική γλώσσα, του οποίου το περιεχόμενο δεν έγινε γνωστό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ