ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 12 Γενάρη 1996
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ
Αγωνία και προβληματισμός
  • Αμέτοχη η μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων κατά τη χτεσινή συνέλευση για την έγκριση ...του Καταστατικού του Συνεταιρισμού
  • Σπ. Βαρθολομαίος: Η μόνη λύση είναι ναυπηγείο 100% στο δημόσιο

Η αγωνία για το μέλλον και ο προβληματισμός των εργαζομένων στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά από την έλλειψη ενημέρωσης εκφράστηκε με τη μη ουσιαστική συμμετοχή τους στη χτεσινή κατ' επίφαση ιδρυτική καταστατική συνέλευση του συνεταιρισμού, που θα διαχειρίζεται το 49% των μετοχών του ναυπηγείου. Η Εργοστασιακή Επιτροπή απείχε από την τελευταία πράξη στην ολοκλήρωση του "έργου" καταδίκης σε μαρασμό του ναυπηγείου. Αρνήθηκε έτσι για μια ακόμα φορά να νομιμοποιήσει με την παρουσία της τη συμφωνία της ντροπής του 51% - 49%.

"Είναι κόπος και βαρβαρότητα να καλέσουμε γενική συνέλευση των εργαζομένων για την ίδρυση του συνεταιρισμού", σημείωσε ο Γ. Κοντάκης,μέλος του ΔΣ του σωματείου, για να δικαιολογήσει το γεγονός ότι δεν πραγματοποιήθηκε σχετική ψηφοφορία. Να σημειώσουμε ότι αρκετές μέρες πριν κυκλοφόρησε - μέσω προϊσταμένων (;) - ανακοίνωση του σωματείου, όπου υπέγραφαν οι εργαζόμενοι ότι θα συμμετέχουν στον συνεταιρισμό.

Η μόνη ψηφοφορία που τελικά έγινε - με ανάταση χειρός - αφορούσε την ψήφιση κατ' άρθρο και στο σύνολο του σχεδίου Καταστατικού, που είχαν διαμορφώσει από κοινού ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ. Μάλιστα, θεωρήθηκε περιττό από την πλειοψηφία να διαβαστεί το περιεχόμενο των άρθρων, που ψηφίζονταν μόνο σαν αριθμοί! "Αλλοθι", το μοίρασμα, την προηγούμενη της συνέλευσης, 1.500 περίπου αντιτύπων για να ενημερωθούν 3.100 εργαζόμενοι! Είναι χαρακτηριστικό πάντως πως λίγοι ήταν οι εργαζόμενοι που συμμετείχαν στην ψηφοφορία ενεργά - σηκώνοντας τα χέρια - ενώ η μεγάλη πλειοψηφία παρακολουθούσε αμέτοχη την όλη διαδικασία.

Σαν "μεγάλη επιτυχία" παρουσίασε τη συμφωνία 51% - 49%, ο πρόεδρος του σωματείου, Σ. Μαρκάτος,σημειώνοντας: "Διασφαλίσαμε το δημόσιο και ενιαίο χαρακτήρα του ναυπηγείου, καθώς και τις θέσεις εργασίας. Πρώτιστα, διασφαλίσαμε τις κατακτήσεις μας και την ύπαρξη του σωματείου"! Και αυτό, όταν ήδη έχουν δρομολογηθεί οι ομαδικές απολύσεις 600 ατόμων, όταν έχει επιβληθεί - με ευθύνη της πλειοψηφίας του ΔΣ - τετράχρονη "εργασιακή ειρήνη" και όταν ήδη έχουν αρχίσει οι "εκπτώσεις" στα δικαιώματα, με πρώτη την κατάργηση, ουσιαστικά, της ειδικότητας.

"Εθνικό έγκλημα" χαρακτήρισε ο Σπ. Βαρθολομαίος,εκπρόσωπος της Εργοστασιακής Επιτροπής, τη συμφωνία του 51% - 49% που "ξεκίνησε η ΝΔ και ολοκλήρωσε το ΠΑΣΟΚ" και η οποία καταδικάζει το ναυπηγείο σε συρρίκνωση και λουκέτο. Ο συνδικαλιστής υπογράμμισε ότι η παράταξη απέχει από όλες τις διαδικασίες στα πλαίσια αυτής της συμφωνίας, αρνούμενη να τις νομιμοποιήσει με την παρουσία της. Στα πλαίσια αυτά, "στο ΔΣ καταψηφίσαμε το Καταστατικό. Μετά όμως την κατάσταση που διαμορφώθηκε με ευθύνη της πλειοψηφίας, δηλώνουμε: Δεν μπορέσαμε να πείσουμε την πλειοψηφία των εργαζομένων για τις τραγικές συνέπειες της πολιτικής "λύσης" που δόθηκε. Ετσι, κάθε εργαζόμενος, με γνώμονα τη συνείδησή του, είναι ελεύθερος να κάνει τη δική του επιλογή. Παρ' όλα αυτά, πιστεύουμε ότι, όπως η ζωή δείχνει, η μόνη συμφέρουσα λύση για τους εργαζόμενους και τον τόπο είναι ναυπηγείο 100% στο δημόσιο.Δε θα κάνουμε το χατίρι ορισμένων, να φύγουμε από το ναυπηγείο. Θα σταθούμε όρθιοι να παλέψουμε ενάντια στις αρνητικές συνέπειες, δίπλα στους εργαζόμενους, στους αγώνες που έρχονται για τη δουλιά και το ψωμί μας".

Αδιευκρίνιστη παραμένει και μετά τη χτεσινή συνέλευση και την "έγκριση" του Καταστατικού του συνεταιρισμού, το τι "μέλλει γενέσθαι" με τους εργαζόμενους που αρνούνται να πάρουν μετοχές ή να μετέχουν στον συνεταιρισμό.

Στη χτεσινή συνέλευση εκλέχτηκε επίσης προσωρινή 7μελής Διοικούσα Επιτροπή του συνεταιρισμού, που μέσα σε έξι μήνες θα αναλάβει να διενεργήσει εκλογές για την ανάδειξη νέου ΔΣ του συνεταιρισμού. Επίσης, όπως ανακοινώθηκε, το επόμενο διάστημα και αφού καταλήξουν οι διαπραγματεύσεις σωματείου και ΕΤΒΑ, θα υπάρξει ατομικό ιδιωτικό συμφωνητικό μεταβίβασης των μετοχών, που θα φέρει τις υπογραφές, ΕΤΒΑ, σωματείου, συνεταιρισμού και εργαζομένου.

μβ Στάλθηκε χθες στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το επιχειρηματικό σχέδιο για την βιοσιμότητα των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά το οποίο είχε ανατεθεί σε κοινοπραξία της ΑΛΦΑ Φαινάνς και SBI SAMYEL MONTAGUE και αναμένεται η έγκρισή του. Παράλληλα σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, μέσα στο μήνα αναμένεται η προκήρυξη του διαγωνισμού για την επιλογή του Μανατζμετ της επιχείρησης.

Ντ. Ν.

Καταδικάζουν τον εργατοπατερισμό

Πληθαίνουν οι καταγγελίες συνδικαλιστικών οργανώσεων για την ύπαρξη του Ταμείου εργατοπατέρων και για το καθεστώς αποκλεισμού των πρωτοβάθμιων σωματείων από την Εργατική Εστία

Πληθαίνουν οι φωνές καταδίκης για την ύπαρξη και λειτουργία του Ταμείου εργατοπατέρων, από συνδικαλιστικές οργανώσεις που αρνούνται όλα όσα αντιπροσωπεύει η πολύχρονη - "δύσοσμη" - δραστηριότητά του, η οποία όμως ενισχύεται και από συνδικαλιστικά στελέχη παρατάξεων που ταυτόχρονα υποστηρίζουν τον αποκλεισμό της χρηματοδότησης των πρωτοβάθμιων σωματείων από τον Οργανισμό Εργατικής Εστίας.

Η διοίκηση της Ενωσης Ηλεκτρολόγων Αττικής "καταδικάζει κάθε σκέψη για τη συνέχιση της λειτουργίας του Ταμείου Εργατικών Στελεχών",με ομόφωνη απόφασή της, όπως υπογραμμίζει σε υπόμνημά της προς τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Στ. Τζουμάκα.Το Σωματείο Ηλεκτρολόγων Πλοίων τονίζει σε ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσής του πως η διατήρηση του διαφθορείου "κλονίζει τη λειτουργία του συνδικαλιστικού κινήματος" και ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων προσθέτει - σε ανακοίνωσή του - ότι η λειτουργία του συγκεκριμένου Ταμείου "εξευτελίζει το θεσμό του συνδικαλιστή".

Η Ενωση Ηλεκτρολόγων σημειώνει ειδικότερα ότι το Ταμείο "καλλιεργεί τον εργατοπατερισμό, τη διαφθορά, τον καριερισμό, την πολυδιάσπαση και τον κατακερματισμό του εργατικού κινήματος". Εκφράζει επίσης τη συμφωνία της με τις δηλώσεις του υπουργού για την κατάργηση αυτού "του αισχρού, εργατοπατερικού ταμείου", σημειώνοντας όμως ότι δεν μπορεί να κατανοήσει τη στάση της Εργατικής Εστίας που αποφάσισε να το επιχορηγήσει με 1,5 δισ. δραχμές, γεγονός που γεννάει ερωτηματικά για το πώς συμβιβάζεται με τις θέσεις του υπουργού.

"Τον εργατοπατερισμό" που κλονίζει το συνδικαλιστικό κίνημα κατήγγειλε στην τελευταία Γενική του Συνέλευση το Σωματείο Ηλεκτρολόγων Πλοίων της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης Περάματος. Στην ανακοίνωσή του το σωματείο αναφέρει ότι το Ταμείο των εργατοπατέρων δημιουργήθηκε για τη διάσπαση - υπονόμευση και διαφθορά του συνδικαλιστικού κινήματος και των συνδικαλιστών. "Εμείς θα παλέψουμε - τονίζεται στην ανακοίνωση - για την κατάργηση αυτού του Ταμείου των εργατοπατέρων. Κάθε συνδικαλιστής έχει υποχρέωση να απομονώσει αυτούς που δήθεν κόπτονται για το συνδικαλιστικό κίνημα με απώτερο σκοπό κάποια σύνταξη εργατοπατέρα". Οι ηλεκτρολόγοι, τέλος, καλούν τον υπουργό Εργασίας, αν πραγματικά πιστεύει ότι τα λόγια πρέπει να γίνονται πράξεις, να μην κάνει πίσω στις δεσμεύσεις του.

Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων απαιτεί "την άμεση κατάργηση του συγκεκριμένου Ταμείου από τον υπουργό Εργασίας, όπως άλλωστε υποσχέθηκε, και ταυτόχρονα τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων σ' αυτό". Τονίζει επίσης ότι "είναι απαράδεκτο στις σημερινές συνθήκες που τα πρωτοβάθμια σωματεία ασφυκτιούν οικονομικά λόγω μη χρηματοδότησής τους, ακριβώς γιατί αποτελούν πυρήνες αντίστασης απέναντι στις κυβερνητικές επιλογές να χαρίζονται δισεκατομμύρια από τις εισφορές των εργαζομένων στο Ταμείο εργατοπατέρων". Τέλος, η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων επισημαίνει: "Απαιτούμε την επαναφορά της χρηματοδότησης των πρωτοβάθμιων σωματείων από την Εργατική Εστία, που για την κατάργησή της πέρα από το ΔΣ της Εργατικής Εστίας συνηγόρησε και η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ".

Απεργούν την Πέμπτη οι υπάλληλοι του ΕΟΤ

Σε προειδοποιητική απεργία αποφάσισαν να κατέβουν την ερχόμενη βδομάδα, μετά από χτεσινή σύσκεψη, οι εργαζόμενοι στον ΕΟΤ, αντιδρώντας δυναμικά στην απροθυμία του υπουργείου Τουρισμού να αποσύρει το νομοσχέδιο - διάλυση του ΕΟΤ. Συγκεκριμένα, αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν 3ωρη στάση εργασίας την Τετάρτη 17 Γενάρη με συγκέντρωση και 24ωρη απεργία την Πέμπτη 18 Γενάρη, με στόχο να δράσουν έμπρακτα πλέον - καθώς οι προτροπές δεν εισακούστηκαν - ενάντια στην υλοποίηση του νομοσχεδίου.

Οι υπάλληλοι στον οργανισμό υποστηρίζουν ότι η ηγεσία του υπουργείου, αλλά και του ΕΟΤ, αδράνησε πλήρως στη γενική αντίδραση για απόσυρση του αναφερόμενου σ/ν, προσπαθώντας να το προωθήσει στη Βουλή, ενώ δεν έχει ασχοληθεί μέχρι σήμερα, όπως υποσχέθηκε, να βρει λύσεις για τα εργασιακά - ασφαλιστικά ζητήματα που δημιουργεί το σ/ν.

ΕΣΑΚ ιδιωτικών υπαλλήλων

Κλαδική συνέλευση πραγματοποιεί η κλαδική ΕΣΑΚ Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας, τη Δευτέρα 15 Γενάρη στα γραφεία της ΕΣΑΚ, Μενάνδρου 44, με θέμα: "Η δουλιά των ΕΣΑΚιτών μπροστά στις αρχαιρεσίες των σωματείων".

"Καπνός" για ιδιωτικοποίηση και της ΛΑΡΚΟ

Πληθαίνουν οι φήμες για την προώθηση - συγκεκριμένων - σχεδίων ιδιωτικοποίησης, "μερικής" ή ολοκληρωτικής και άλλων μεγάλων και στρατηγικής σημασίας επιχειρήσεων του δημοσίου. Μετά τη ΣΟΦΤΕΞ και τις πληροφορίες που θέλουν να διαπραγματεύεται ο Οργανισμός Ανασυγκρότησης Επιχειρήσεων το ξεπούλημά της στην οικογένεια Κεφάλα,που τη φόρτωσε με χρέη δισεκατομμυρίων δραχμών, έρχεται η σειρά της ΛΑΡΚΟ.Πληροφορίες φέρουν την ηγεσία του υπουργείου Βιομηχανίας να εξετάζει και τη δική της "περίπτωση". Ο προσανατολισμός που ακούγεται ότι κυριαρχεί στο υπουργείο και αφορά ιδιαίτερα στη ΛΑΡΚΟ, είναι η προώθηση της ιδιωτικοποίησης αφού προηγουμένως ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα για να γίνει πιο "ελκυστική" στους υποψήφιους αγοραστές. Δηλαδή, μείωση προσωπικού με "οικειοθελείς αποχωρήσεις" και χορήγηση διαφόρων κινήτρων για τη μείωση των αντιδράσεων των εργαζομένων.

Μόνο οι μπροστινοί σηκώνουν το χέρι...
Σύσκεψη μεταλλεργατών οργανώνει η ΚΟΑ

Σε σύσκεψη καλεί τους κομμουνιστές και φίλους του Κόμματος, εργαζόμενους στο μέταλλο, η Επιτροπή Πόλης της ΚΟΑ του ΚΚΕ, τη Δευτέρα 15 Γενάρη. Η σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί στα γραφεία της ΚΟΑ στις 6.30 το απόγευμα και έχει σαν θέματα: Οι θέσεις του ΚΚΕ για τα προβλήματα των εργαζομένων στον κλάδο του μετάλλου. Καθήκοντα των κομμουνιστών ενόψει των αρχαιρεσιών για την ανάδειξη νέας διοίκησης στο Συνδικάτο Μετάλλου Αθήνας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ