ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 12 Γενάρη 1996
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΜΙΚΡΟΜΕΓΑΛΑ

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Νέοι, αυστηρότεροι κανονισμοί λειτουργίας του διατραπεζικού επιτοκίου athibor θα τεθούν σε ισχύ από την ερχόμενη Δευτέρα 15 Γενάρη. Ως γνωστό το επιτόκιο αυτό διαμορφώνεται με βάση τα επιτόκια που ισχύουν στις συναλλαγές μεταξύ των τραπεζών, δηλαδή στη διατραπεζική αγορά. Οι διακυμάνσεις του athibor παρακολουθούνται πλέον από την Ενωση Ελληνικών Τραπεζών κατά τα πρότυπα που ισχύουν σε άλλες χώρες.

ΑΓΡΟΤΙΚΗ: Διήμερο με στόχο την επισήμανση και την αντιμετώπιση των προβλημάτων τα οποία έχουν σχέση με την πορεία και το μέλλον της τράπεζας, οργανώνει ο Σύλλογος Υπαλλήλων ΑΤΕ σήμερα Παρασκευή και αύριο Σάββατο στην αίθουσα συνεδρίων του εκπαιδευτικού κέντρου της ΑΤΕ στο Καστρί.

ΑΛΦΑ ΠΙΣΤΕΩΣ: Κατά μισή ποσοστιαία μονάδα μειώνει από την ερχόμενη Δευτέρα 15 Γενάρη 1996, τα επιτόκια καταθέσεων η τράπεζα. Ετσι οι λογαριασμοί ταμιευτηρίου θα τοκίζονται με 12,5%, ενώ αν το υπόλοιπο υπερβαίνει το 1 εκατ. δρχ. θα τοκίζονται με 13,5%. Το επιτόκιο καταθέσεων προθεσμίας παραμένει διαπραγματεύσιμο.

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: Το ενημερωτικό δελτίο για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εισαγμένης στο Χρηματιστήριο κατασκευαστικής εταιρίας ΜΟΧΛΟΣ ΑΕ, ενέκρινε κατά τη χτεσινή του συνεδρίαση το ΔΣ του ΧΑΑ. Τα νέα κεφάλαια ύψους 425,7 εκ. δρχ. θα διατεθούν για την ενίσχυση του κεφαλαίου κίνησης της εταιρίας.

ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΡΗΤΗΣ: Δημοσιεύτηκαν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ 1/Α/1 - 1 - 96) δύο αποφάσεις του διοικητή της Τράπεζας Ελλάδας, σχετικά με την Τράπεζα Κρήτης. Η πρώτη αφορά την ανάκληση της άδειας λειτουργίας της Τράπεζας Κρήτης (που συνεπάγεται και την ανάληψη των χρεών της από το δημόσιο) και η δεύτερη την έγκριση λειτουργίας νέας τράπεζας υπό την επωνυμία ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΡΗΤΗΣ ΑΕ, το μετοχικό κεφάλαιο της οποίας ανέρχεται σε 38,1 δισ. δραχμές και καλύφθηκε από το ελληνικό δημόσιο.

ΑΡΑΒΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ: Με απόφαση του διοικητή της Τράπεζας Ελλάδας, έγινε αποδεκτή η παραίτηση του Κωνσταντίνου Γεωργίου Τσάλτα - που ασκούσε καθήκοντα εκκαθαριστή στην Αραβοελληνική Τράπεζα μετά την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να ανακαλέσει την άδειά της - και διόρισε στη θέση του νέο εκκαθαριστή, τον Αθανάσιο Καλυβιώτη του Θεοδώρου.

"Κύμα" ανατιμήσεων με το "έμπα" του '96

Οι εμποροβιομηχανικές εταιρίες άρχισαν ήδη να υποβάλουν - για ενημέρωση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εμπορίου - τους νέους καταλόγους με τις "φουσκωμένες" μέχρι και 20% τιμές

Ανατιμήσεις μέχρι 20% σε μια σειρά ειδών ευρείας λαϊκής κατανάλωσης έφερε ήδη η αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης (ΕΦΚ) στα καύσιμα και στα οινοπνευματώδη, ενώ έπεται και συνέχεια. Αυτό αναφέρεται σε χτεσινό δημοσίευμα της οικονομικής εφημερίδας "Εξπρές", όπου καταγράφονται οι αυξήσεις μιας σειράς τέτοιων ειδών όπως προκύπτουν από τιμοκαταλόγους που έχουν υποβάλει οι επιχειρήσεις στην αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Εμπορίου. Συγκεκριμένα, το ουίσκι αυξάνεται κατά 10%,το μπράντι κατά 20%,το ούζο κατά 16%,η μπίρα κατά 15%,τα αναψυκτικά κατά 5%,οι χυμοί κατά 8% και το εμφιαλωμένο νερό κατά 15%.Αυξήσεις θα ακολουθήσουν και στα ποτά και αναψυκτικά που διατίθενται στα μπαρ, τα εστιατόρια και αλλού.

Οι ανατιμήσεις στο εμφιαλωμένο νερό και τους χυμούς, δεν οφείλονται στην αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης, καθώς αυτός επιβλήθηκε μόνο στα αλκοολούχα ποτά. Ομως, ευκαιρίας δοθείσης και ελέω απελευθέρωσης της αγοράς, οι επιχειρήσεις εμφιάλωσης νερού αύξησαν τις τιμές προσδοκώντας έτσι αύξηση των κερδών. Τέλος, λόγω της αύξησης του ειδικού φόρου κατανάλωσης, ακρίβυναν τα υγρά καύσιμα και συγκεκριμένα η βενζίνη σούπερ 5,5%,η αμόλυβδη κατά5%,το πετρέλαιο κίνησης κατά 7,5% και θέρμανσης κατά 6,5%.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εμπορίου φέρεται να προβληματίζεται έντονα για το ανατιμητικό κύμα που εμφανίζεται από τις πρώτες κιόλας μέρες του 1996, που υπολογίζεται ότι θα επιβαρύνει κατά πολύ τον τιμάριθμο, αφού όπως εκτιμάται οι επιπτώσεις σ' αυτόν από την αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα οινοπνευματώδη και στα καύσιμα θα αντιστοιχούν σε 0,3% έναντι - 0,4% την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Παράλληλα, αναμένεται ότι τις επόμενες μέρες θα ακολουθήσει η υποβολή κι άλλων τιμοκαταλόγων στο υπουργείο Εμπορίου για αυξήσεις τιμών σε μια σειρά άλλα προϊόντα ευρείας λαϊκής κατανάλωσης, ενώ "ψήνονται" και αυξήσεις στα εισιτήρια των μέσων μαζικής μεταφοράς εξαιτίας της αύξησης της τιμής των καυσίμων.

Οι ορκωτοί λογιστές για τη METROLIFE

"Καθαρή" βγήκε τελικά η Εμπορική Τράπεζα από την πολύκροτη συγχώνευση "Metrolife" - "Ιονική Ζωής", καθώς ολοκληρώθηκε το πόρισμα των ορκωτών λογιστών που διενήργησαν έλεγχο επί της υπόθεσης. Συγκεκριμένα, η διαφορά των 500 περίπου εκατομμυρίων δραχμών που προέκυψε μετά από εξωχρηματιστηριακές συναλλαγές 1 περίπου εκ. μετοχών της "Metrolife" με συμμετοχή της Εμπορικής Τράπεζας, διαπιστώθηκε ότι κατατέθηκε στα ταμεία της "Metroinvest ΑΕ" - η οποία ελέγχεται από τη "Metrolife" - και σύμφωνα με τις δηλώσεις του διοικητή της Εμπορικής Π. Πουλή,για τον οποίο το πόρισμα αυτό αποτελεί μια προσωπική δικαίωση.

Να θυμίσουμε ότι η έρευνα διενεργήθηκε μετά από σχετική μηνυτήρια αναφορά στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου του βουλευτή της ΝΔ Δ. Κωστόπουλου.Επί του θέματος όμως παρενέβη όπως ήταν φυσιολογικό και ο πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Μ. Ξανθάκης,ο οποίος δήλωσε ότι εφόσον η αγοραπωλησία των μετοχών έγινε εξωχρηματιστηριακά σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου, δε συντρέχει λόγος ακύρωσης της συναλλαγής. Ωστόσο πρόσθεσε ότι επειδή δεν υπήρξε ορθή οπισθογράφηση των μεταβιβασθέντων χρεογράφων, οι μετοχές αυτές δεν καθίστανται διαπραγματεύσιμες στο ΧΑΑ,μέχρι να ρυθμιστεί τυπικά η εκκαθάρισή τους.

Ανοδος τοποθετήσεων σε Αμοιβαία Κεφάλαια το 1995

Απολογιστικά στοιχεία της Διεύθυνσης Μελετών της Ιονικής Τράπεζας

Αύξηση τόσο του καθαρού ενεργητικού και των καθαρών τιμών, όσο και του όγκου των κυκλοφορούντων μεριδίων όλων των Αμοιβαίων Κεφαλαίων (ΑΚ), διαπιστώθηκε το Δεκέμβρη του 1995, σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεύθυνσης Οικονομικών Μελετών της Ιονικής Τράπεζας. Συγκεκριμένα:

  • Κατά 3,42% αυξήθηκε το συνολικό ενεργητικό όλων των ΑΚ. Η αύξηση αυτή προκύπτει κύρια από την εντυπωσιακή αύξηση των Αμοιβαίων Σταθερού Εισοδήματος και Διαχείρισης Διαθεσίμων κατά 81,3 δισ. δρχ.
  • Κατά 1,35% αυξήθηκαν οι καθαρές τιμές όλων των ΑΚ. Η αύξηση αντανακλά τη γενική βελτίωση των τιμών της αγοράς Αμοιβαίων.
  • Κατά 1,87% αυξήθηκε ο όγκος των μεριδίων όλων των ΑΚ. Αυτό είναι συνέπεια της αύξησης στον όγκο των μεριδίων των ΑΚ Σταθερού Εισοδήματος και Διαχείρισης Διαθεσίμων και της μείωσης του όγκου των ΑΚ Επενδύσεων Εξωτερικού και Αναπτύξεως.

Συνολικά,η αγορά των Αμοιβαίων Κεφαλαίων κατά τη διάρκεια του 1995 χαρακτηρίστηκε από την αύξηση του καθαρού ενεργητικού όλων των ΑΚ της αγοράς κατά 81,57%,το οποίο μάλιστα το Σεπτέμβρη ξεπέρασε για πρώτη φορά τα 2 τρισ. δρχ. Ομως, πέρα από τη μεγέθυνση της αγοράς, το 1995 διαπιστώθηκε επίσης αλλαγή στη διάρθρωσή της, με τα Αμοιβαία χαμηλής επικινδυνότητας (Σταθερού Εισοδήματος και Διαχείρισης Διαθεσίμων) να καταλαμβάνουν πλέον το 90% της αγοράς, έναντι 79% το 1994. Τέλος, κατά τη διάρκεια του 1995 δημιουργήθηκαν 21 νέα ΑΚ,με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός τους να φτάσει τα 117 στο τέλος του έτους.

ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
Πόσο αποτελεσματικά είναι τα κίνητρα;

Αναλυτικά στοιχεία ζητούν από την κυβέρνηση οι βουλευτές του ΚΚΕ, με σχετική ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή

Αναλυτικά στοιχεία για τις ιδιωτικές επενδύσεις, που επιχορηγούνται από τους αναπτυξιακούς νόμους, ζητούν από την κυβέρνηση με ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ, Σπύρος Στριφτάρης και Δήμος Κουμπούρης.

Με αφορμή τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν πρόσφατα από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας για τις ιδιωτικές επενδύσεις, οι οποίες επιχορηγούνται με βάση το Ν. 1892/92, για το β εξάμηνο του 1995, οι βουλευτές του ΚΚΕ επισημαίνουν πως τα στοιχεία αυτά δίνονται από το υπουργείο με ένα τρόπο που δεν επιτρέπει να εξάγονται συμπεράσματα όσον αφορά τους αποδέκτες των επιχορηγήσεων.

Για τη διεξαγωγή ορθότερων συμπερασμάτων, σχετικά με την αποτελεσματικότητα ή την αναποτελεσματικότητα των κρατικών επιχορηγήσεων σε ιδιωτικές επενδύσεις, οι βουλευτές του ΚΚΕ καλούν την κυβέρνηση, και ειδικότερα τον αρμόδιο υπουργό Εθνικής Οικονομίας, να καταθέσει στις προθεσμίες που προβλέπει ο κανονισμός της Βουλής τα παρακάτω στοιχεία:

  • Ποιος είναι ο αριθμός των επιχειρήσεων που επιχορηγούνται και ποιο είναι το ύψος των επενδύσεων και των επιχορηγήσεων.
  • Πόσες οι νέες θέσεις εργασίας που δημιουργούνται κατά τομέα και κλάδο δραστηριότητας, κατά τάξη μεγέθους των επιχορηγούμενων επιχειρήσεων, με βάση τον αριθμό απασχολουμένων σ' αυτές (αυτοαπασχολούμενοι, 5 - 10 απασχολούμενοι, 11 - 50 απασχολούμενοι, πάνω από 50 απασχολούμενοι).


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ