ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 12 Γενάρη 1996
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΓΩΓΟΣ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ
Με ανάθεση στον Κοπελούζο έργα πολλών δισ. δραχμών

Μετά τη σύμβαση που υπογράφτηκε προχτές, στον επόμενο μήνα πρόκειται να υπογραφούν άλλες 5 συμβάσεις, με τις οποίες το δημόσιο αναθέτει απευθείας στην "Προμηθέας Γκας" τα έργα για το φυσικό αέριο. Ενα το κρατούμενο οι καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση του έργου

Πέντε ακόμη συμβάσεις για την απευθείας ανάθεση των έργων του φυσικού αερίου (ΦΑ) στην κοινοπραξία "Προμηθέας Γκας", του ομίλου Κοπελούζου, αναμένεται να υπογραφούν τον προσεχή μήνα. Πρόκειται για τις συμβάσεις, με τις οποίες η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αναθέτει στον μεγαλοεπιχειρηματία Κοπελούζο την εκτέλεση έργων για τον αγωγό ΦΑ 100 δισ. δραχμών παραπάνω από την προηγούμενη συμφωνία που είχε υπογράψει η κυβέρνηση της ΝΔ, αφού τώρα ο συνολικός προϋπολογισμός των έργων για το ΦΑ, που θα κατασκευάσει η κοινοπραξία "Προμηθέας Γκας", ανεβαίνει στα 250 δισ. δραχμές, έναντι 150 δισ. δραχμών που ήταν αρχικά.

Η ανάθεση συνολικά του έργου του ΦΑ αξίας πολλών δισ. δρχ. σε συγκεκριμένα μονοπωλιακά ιδιωτικά μεγαλοσυμφέροντα αποτελεί, όπως επανειλημμένως έχει τονίσει ο "Ρ", την απαρχή του σκανδάλου που πρόκειται να ακολουθήσει απ' τις σχετικές ρυθμίσεις για την εκμετάλλευση και διανομή του εισαγόμενου καυσίμου. Σκάνδαλο, που καταμαρτυρεί η ίδια η πορεία του έργου, η οποία χαρακτηρίζεται από καθυστερήσεις που σηματοδοτούν σοβαρούς κινδύνους τόσο για το έργο όσο και για τον ενεργειακό τομέα της χώρας και την οικονομία. Ενδεικτικές ως προς αυτό είναι και οι καθυστερήσεις στις υπογραφές των Συμβάσεων που προαναφέραμε, καθώς η ελληνική πλευρά στα πλαίσια της διακρατικής συμφωνίας δεσμεύτηκε απέναντι στους Ρώσους για την υπογραφή τους πριν τη λήξη του 1995 και μάλιστα για την υπογραφή της Σύμβασης Πευκόφυτου - Συκιάς μέχρι τις 31 Ιουνίου 1995.

Η υπογραφή, με επτάμηνη καθυστέρηση, πριν από μερικές μέρες, της σύμβασης για τους υδροηλεκτρικούς σταθμούς Πευκόφυτου - Συκιάς αποτέλεσε το "πράσινο φως" για τη δυνατότητα υπογραφής των υπολοίπων συμβάσεων, οι οποίες είχαν μπλοκάρει, καθώς η υπογραφή της πρώτης θεωρείται απ' τη διακρατική συμφωνία δεσμευτική προϋπόθεση για αυτές. Αποτέλεσμα των καθυστερήσεων στις συμβατικές αυτές υποχρεώσεις της ελληνικής πλευράς έναντι της ρωσικής, όπως εκτιμούν έγκυροι παρατηρητές, θα είναι η καθυστέρηση στην παραλαβή του ΦΑ.Καθυστέρηση, η οποία θα έχει ως συνέπεια δυσβάσταχτο οικονομικό κόστος για το ελληνικό δημόσιο, καθώς η Ελλάδα δε θα είναι σε θέση να απορροφήσει τις συμφωνημένες με τη Ρωσία ποσότητες ΦΑ και θα υποχρεωθεί από 1/7/97 με την ισχύ της ρήτρας "take or pay" να πληρώνει το 65% της αξίας τους.

Βασικό πρόβλημα στην εξέλιξη του έργου είναι και το θέμα της επαναχρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, η οποία είχε παγώσει λόγω των καθυστερήσεων. Σύμφωνα με δηλώσεις στο "Ρ" του προέδρου και διευθύνωντος συμβούλου της ΔΕΠΑ Χρ. Βερελή,η ΕΤΕ έχει ήδη απ' τις 20 του Οκτώβρη 1995 κρίνει θετική την επαναχρηματοδότηση του έργου και αναμένεται η τελική έγκριση απ' το Γενικό Συμβούλιο της Τράπεζας το Μάρτη του 1996. Οπως είπε ο ίδιος, στα ταμεία της ΔΕΠΑ έχουν εισρεύσει από τις 30 του Δεκέμβρη 1995 επιπλέον 15,5 δισ. δρχ. από το Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης για έργα που έχουν ήδη γίνει. Απ' τα εθνικά κονδύλια για το έργο έχουν εγκριθεί ήδη απ' το νέο προϋπολογισμό 15 δισ. δρχ. σε σύνολο 21,5 δισ. δρχ. που ζήτησε η ΔΕΠΑ, ενώ αναμένεται να εγκριθούν και τα υπόλοιπα 6,5 δισ. δρχ., τα οποία αφορούν στην εξαγορά της ΔΕΦΑ.

Σχετικά με το κατασκευαστικό μέρος του έργου, ο Χρ. Βερελής δήλωσε ότι έχει γίνει η σύνδεση του κεντρικού αγωγού για τη μεταφορά ΦΑ με το βουλγαρικό τμήμα και μέσα στο Γενάρη η ΔΕΠΑ είναι έτοιμη να πραγματοποιήσει δοκιμαστική μεταφορά ΦΑ.Επίσης έχουν ξεκινήσει και προχωρούν κανονικά τα έργα για τα δίκτυα πόλης στις περιοχές Πειραιά, Μαρουσίου, Χαλανδρίου και Βόλου, ενώ μέσα στο μήνα θα ξεκινήσουν ανάλογα έργα στη Λάρισα και στη Νίκαια του Πειραιά. Πρόκειται για καθυστέρηση έναρξης των έργων 6 χρόνων, καθώς οι βασικές μελέτες της ΔΕΠΑ για τα δίκτυα πόλης ήταν έτοιμες απ' το 1991.

Χρύσα ΛΙΑΓΚΟΥ

ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ
Μηχανισμός υπερφορολόγησης των επαγγελματοβιοτεχνών

Αύξηση εισοδημάτων, που κινείται από 33% μέχρι και... 187,3% προκύπτει ότι είχαν το 1994 διάφορες κατηγορίες ελεύθερων επαγγελματιών, βιοτεχνών και εμπόρων, οι περισσότεροι από τους οποίους κλήθηκαν να πληρώσουν τους αυξημένους φόρους που προκύπτουν από τα αυθαίρετα "αντικειμενικά" κριτήρια, ενώ τα εισοδήματά τους μειώθηκαν

Εξοντωτικά αποδείχτηκαν - όπως ήταν αναμενόμενο - τα Αντικειμενικά Κριτήρια για τα μικρομεσαία στρώματα των ελεύθερων επαγγελματιών, χάριν της φορομπηχτικής πολιτικής που ασκεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ σε βάρος τους, προκειμένου να αυξήσει τα έσοδα του δημοσίου, αφήνοντας όμως άθικτες τις πηγές συσσώρευσης μεγάλου κεφαλαίου. Το παραπάνω συμπέρασμα προκύπτει, σύμφωνα με πληροφορίες, από τα στοιχεία που διαθέτει αυτή τη στιγμή το υπουργείο Οικονομικών, σχετικά με το μέσο εισόδημα για το 1994 που δηλώθηκε πέρσι (χρονιά κατά την οποία φορολογήθηκαν με το σύστημα των "αντικειμενικών" κριτηρίων μια σειρά κατηγοριών ελεύθερων επαγγελματιών) και το μέσο εισόδημα του 1993.

Με βάση τα συγκεκριμένα στοιχεία, το μέσο δηλωθέν εισόδημα, ανάλογα με την κατηγορία επαγγέλματος, αυξήθηκε το 1994 σε σχέση με το '93 από 32,8% μέχρι και 187,3%!Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τα "αντικειμενικά" κριτήρια, απέδωσαν στο ελληνικό δημόσιο επιπλέον φόρους ύψους 160 δισ. δραχμών σε σχέση με το 1994!

Σύμφωνα με τα συγκεκριμένα στοιχεία, το 1994 το μέσο δηλωθέν εισόδημα:

  • των δικηγόρων αυξήθηκε κατά 32,8% καθώς έφτασε τα 2.790.000 δραχμές.
  • των γιατρών αυξήθηκε κατά 48,4% και ανήλθε στα 6.130.000 δραχμές.
  • στο γενικό εμπόριο αυξήθηκε 87% και ανέβηκε στις 3.642.000 δραχμές.
  • στα συνεργεία αυτοκινήτων αυξήθηκε 83,2% και έφτασε τις 2.070.000 δραχμές.

Στην κατηγορία των εστιατορίων,το μέσο δηλωθέν εισόδημα αυξήθηκε το 1994 κατά 44%, και στα καφέ - μπαρ 187,3%! Τέλος, το μέσο δηλωθέν εισόδημα των τραγουδιστών, από 2.368 εκατ. δρχ. που ήταν το 1993 ανήλθε σε 6.090 εκατ. δρχ. το 1994, παρουσιάζοντας σημαντική αύξηση κατά 157,2%.

Στο σημείο αυτό δεν πρέπει να διαφεύγει της προσοχής ο άδικος χαρακτήρας του συστήματος των "αντικειμενικών" κριτηρίων. Κι αυτό γιατί, ενώ αποτελεί κοινή διαπίστωση ότι στις παραπάνω κατηγορίες ελευθέρων επαγγελματιών υπάρχουν εισοδήματα "δύο ταχυτήτων", ωστόσο δε γίνεται τέτοιος διαχωρισμός από το συγκεκριμένο φορολογικό σύστημα. Δηλαδή, ένας γιατρός που πράγματι αποκτά μεγάλο εισόδημα μπορεί να συνεχίζει να φοροδιαφεύγει δηλώνοντας το όριο εισοδήματος που προβλέπουν τα "αντικειμενικά" κριτήρια, ενώ αντίθετα ο νέος γιατρούς που μετά βίας προσπαθεί να σταθεί στα πόδια του στην κυριολεξία ξεζουμίζεται.

Εξάλλου, το σύστημα των "αντικειμενικών" κριτηρίων, έγινε αισθητό στις φορολογικές δηλώσεις του 1995 και από το γεγονός ότι παρουσίασε σημαντική μείωση σε σχέση με το 1994 ο αριθμός των ελεύθερων επαγγελματιών που δήλωσε εισόδημα κάτω του 1 εκατ. δραχμών.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες:

  • Το 1994 το 49% των αγγειοπλαστών είχε δηλώσει εισόδημα κάτω του 1 εκατ. δραχμών, ενώ το ποσοστό αυτό περιορίστηκε στο 4% το 1995.
  • Εισόδημα μικρότερο του 1 εκατ. δραχμών δήλωσε κατά το 1994 το 55% των βιοτεχνών αλουμινίου ενώ κατά το 1995 μόνο το 2%.
  • Στην κατηγορία των αρτοποιών το ποσοστό αυτό περιορίστηκε στο 3% το 1995 από 44% το 1994.
  • Τέλος, στην κατηγορία των χρυσοχόων το ποσοστό αυτών που δήλωσαν εισόδημα κάτω του 1 εκατ. δρχ., περιορίστηκε από... 59% το 1994 σε 2% το 1995.
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΒΕΝΖΙΝΟΠΩΛΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Κλείνουν τα πρατήρια στις 22 και 23 Γενάρη

Σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απόφαση της κυβέρνησης να τους υποχρεώσει να εγκαταστήσουν ταμειακές μηχανές και άλλα προβλήματα του κλάδου

Την απόφασή τους να προχωρήσουν σε κλιμακούμενες απεργιακές κινητοποιήσεις, αρχής γενομένης στις 22 και 23 του Γενάρη, επανέλαβαν χτες οι εκπρόσωποι της Απεργιακής Επιτροπής της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Συγκεκριμένα, πρωταρχικό αίτημα της απεργιακής κινητοποίησης των βενζινοπωλών, όπως προκύπτει από τη συνέντευξη, είναι να μην εφαρμοστεί το μέτρο για χρησιμοποίηση ταμειακών μηχανών από τα πρατήρια λιανικής πώλησης υγρών καυσίμων. Ειδικότερα, ο πρόεδρος της Απεργιακής Επιτροπής Γ. Ηλιάδης υποστήριξε ότι η φοροδιαφυγή που παρατηρείται στο χώρο δε θα χτυπηθεί μ' αυτό τον τρόπο, αφού δεν πραγματοποιείται στα πρατήρια, αλλά με τη λήψη ουσιαστικών μέτρων ενάντια στο λαθρεμπόριο και τη νοθεία, ενώ επανέλαβε την πρόταση του κλάδου να σφραγιστούν οι αντλίες, πρόταση την οποία δεν έχει εισακούσει μέχρι τώρα η κυβέρνηση.

Ο ίδιος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για το μέλλον του κλάδου των βενζινοπωλών, ο οποίος, όπως τόνισε, βαίνει με μαθηματική ακρίβεια στον αφανισμό εξαιτίας της αντιμετώπισης που τυγχάνει από τις εκάστοτε κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, που διευκολύνουν την επέλαση των πολυεθνικών στο χώρο. Κατήγγειλε ότι στην πράξη η κυβέρνηση υποθάλπει τη νοθεία και το λαθρεμπόριο, που οργιάζει στο χώρο των υγρών καυσίμων, με την ανοχή της απέναντι σε - κατά τα άλλα - νόμιμες επιχειρήσεις, τελικός αποδέκτης της οποίας είναι ο ίδιος ο καταναλωτής ο οποίος καλείται να πληρώνει τους αυξημένους φόρους που επιβάλλονται κάθε φορά για να καλυφθούν οι απώλειες που έχει το κράτος από έσοδα τα οποπία χάνονται εξαιτίας του λαθρεμπορίου.

Οι βενζινοπώλες ζητούν, επίσης, να θεσπιστεί συγκεκριμένο ωράριο λειτουργίας των πρατηρίων υγρών καυσίμων, να εφαρμοστούν οι αποστάσεις που προβλέπονται ανάμεσα στα πρατήρια και να μην πωλούνται υγρά καύσιμα από τα σούπερ μάρκετ.

Τέλος, η Απεργιακή Επιτροπή θα συνεδριάσει ξανά στις 23 του μήνα για να αποφασίσει παραπέρα συνέχιση και κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, σε περίπτωση που η κυβέρνηση δεν ανταποκριθεί στα αιτήματά τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ