ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 12 Γενάρη 1996
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟ ΤΡΙΗΜΕΡΟ

Η τριήμερη συζήτηση στη Βουλή, με αφορμή την πρόταση δυσπιστίας της ΝΔ, αν και δεν πρόσφερε τίποτα σε σχέση με την αυτονόητη λύση του προβλήματος των ημερών, συνέβαλε στην αποκάλυψη των βαθύτερων αιτιών των πολιτικών και κοινωνικών προβλημάτων που ταλανίζουν για δεκαετίες τώρα τη χώρα, όπως και των αναγκαίων λύσεων για την αντιμετώπισή τους. Η τριήμερη απασχόληση του Κοινοβουλίου με την κατάσταση του πρωθυπουργού, δεν πρόσφερε το παραμικρό στην κοινή γνώμη, για την ανάγκη της άμεσης αντικατάστασής του. Ούτε και χρειαζόταν. Ηταν ήδη πεισμένη γι' αυτό. Αυτό όσον αφορά στο έλασσον ζήτημα - αυτονόητο και ουδέν νεότερων πρόσθεσαν οι "κοκορομαχίες" μεταξύ Εβερτ - Κακλαμάνη, οι "αντιδικίες" Μητσοτάκη - Βενιζέλου και τα αλληλοσυγχαρίκια Εβερτ - Γ. Παπανδρέου.

Ομως, η όλη συνεδρίαση της Βουλής ανέδειξε και κάτι άλλο, παρά την μπόλικη μελάνη σύγχυσης και παραπλάνησης, που σκόρπισαν οι διάφορες ομιλίες των δικομματικών εταίρων. Αποτελεί ανάγκη, που γίνεται καθημερινά περισσότερο έντονη και επιτακτική, να πάρει χαρακτήρα μομφής και δυσπιστίας, η ογκούμενη συνεχώς λαϊκή αγανάκτηση και δυσαρέσκεια, απέναντι στις γαλαζοπράσινες πολιτικές και ενάντια σε όλους όσοι εφαρμόζουν και στηρίζουν αυτές τις πολιτικές. Με στόχο - και αυτό είναι το δεύτερο αλλά μείζον αυτονόητο - την αντικατάσταση της πολιτικής που εφαρμόζουν οι δικομματικοί εταίροι και οι παραφυάδες τους, από μια άλλη, ριζικά διαφορετική. Την πολιτική, που δε θα έχει ανάγκη και ούτε θα επιδιώκει να κρυφτεί πίσω από την εντυπωσιοθηρία, τον αποπροσανατολισμό και τη "συνταγματοϊατρολογία", για τον απλούστατο λόγο ότι δε θα είναι αντιλαϊκή. Αυτή, η άλλη πολιτική, δε θα ασχολείται, ούτε θα προβληματίζεται με τα "αδιέξοδα" που δημιουργούν στους πολιτικούς υπαλλήλους της ολιγαρχίας, ο καρεκλοκενταυρισμός, τα σύνδρομα νομής της εξουσίας και η αναζήτηση των μεταξύ τους ανύπαρκτων και κάλπικων διαφορών.

***

Ακριβώς, τα παραπάνω ήρθαν στο προσκήνιο τις τελευταίες μέρες στη Βουλή. Οι μεν της ΝΔ, υποκρινόμενοι ότι ανέρχονται στο ύψος των περιστάσεων, προκάλεσαν και υπερψήφισαν (μαζί με την Πολιτική Ανοιξη) την πρόταση μομφής, για να... πείσουν ότι χρειάζεται αντικατάσταση του πρωθυπουργού. Επουδενί δεν τους πέρασε από το μυαλό να μεμφθούν την κυβέρνηση για την πολιτική της. Για τον προϋπολογισμό μονόπλευρης λιτότητας. Για το ξεπούλημα των δημόσιων επιχειρήσεων. Για τη μετατροπή της Ελλάδας και των φαντάρων της σε ορντινάτσες του ΝΑΤΟ. Για την υποβίβαση της χώρας στα τάρταρα του Μάαστριχτ, και μάλιστα... της δεύτερης ταχύτητας. Είναι χαρακτηριστικό, πως όταν ο Α. Τσοχατζόπουλος, μιλώντας ως αναπληρωτής του πρωθυπουργού, παρέθετε από το βήμα της Βουλής στους "δυσπιστούντες" τα παραπάνω κυβερνητικά "επιτεύγματα", και μάλιστα ένα προς ένα, δε βρήκε κανένας τους, ούτε τον παραμικρό λόγο για να τον ψέξει...

Αυτός είναι και ο λόγος που ψάχνουν άλλους τρόπους διαφοροποίησης από την κυβέρνηση. Αφού συμφωνούν με την ουσία της ακολουθούμενης πολιτικής του ΠΑΣΟΚ, επιδίδονται άλλοτε σε "αντιπολίτευση" επί του... περιτυλίγματος, και άλλοτε σε σκιαμαχίες, για κάποια αυτονόητα. Εν προκειμένω, βέβαια, το αυτονόητο είναι πως ο πρωθυπουργός δεν μπορεί να ασκήσει τα καθήκοντά του και η ανάγκη της αντικατάστασής του έχει γίνει πλέον εξόφθαλμη.

Και ως συνήθως, βρίσκουν και τα κάνουν. Ο ένας εταίρος δίνει συνήθως τις αναγκαίες αφορμές στον άλλον. Το 'να χέρι νίβει τ' άλλο και τα δυο μαζί τη διαιώνιση του δικομματισμού και της αντιλαϊκής του πολιτικής, όπως εύστοχα σημείωσε στη Βουλή ο Αντώνης Σκυλλάκος. Γι' αυτό και είναι ακόμη μεγαλύτερες οι ευθύνες της κυβέρνησης και της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ. Οχι μόνο εφαρμόζει τη γνωστή σε όλους φιλομονοπωλιακή πολιτική, αλλά παίζει και το "μία σου, μία μου" με τη ΝΔ. Επιχειρεί ακόμη και τη μετατροπή των δικών του προβλημάτων - π.χ. την εξόφθαλμη και γελοία ανικανότητά του να αντικαταστήσει τον Α. Παπανδρέου - σε πολιτικό του όπλο και σε πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας. Κι όμως, την ώρα που οι πάντες γνωρίζουν τους υπόλογους για τη δίμηνη σχεδόν "Ωνασειολογία", την ώρα που η κυβέρνηση ομολογεί ότι τίποτα δεν τίθεται υπεράνω της ενότητάς της (βλέπε: της διατήρησης της εξουσίας), έρχονται οι δήθεν "αντίπαλοί της" και όχι μόνο χρησιμοποιούν την πρόταση μομφής για να παραπλανήσουν τον ελληνικό λαό, αλλά και για να αμβλύνουν τις εντάσεις στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, να το συσπειρώσουν, ενώ υποτίθεται πως θέλουν να το ρίξουν...! Είναι φανερό, ότι η αξιωματική αντιπολίτευση - και όχι μόνο - δεν πρέπει να αισθάνεται καλά στην ιδέα, να υποστεί ρήγμα ο δικομματισμός από ενδεχόμενα διασπαστικά φαινόμενα στο ΠΑΣΟΚ.

***

Να ποια είναι τα πραγματικά συμπεράσματα της τριήμερης συζήτησης στη Βουλή. Για μια ακόμη φορά, υπερψηφίζοντες και καταψηφίζοντες την πρόταση δυσπιστίας υπέβαλαν τους εργαζόμενους σε ένα ακόμη αποπροσανατολιστικό θέαμα. Χρησιμοποίησαν, για μια ακόμα φορά, τη δημαγωγία και την εντυπωσιοθηρία σαν προπέτασμα καπνού και καμουφλάζ της ταυτόσημης πορείας τους, των κοινών στόχων και επιδιώξεών τους. Και όσο και αν θεωρούν και πιστεύουν ότι πέτυχαν, ότι και πάλι "στρούγκιαξαν" τους εργαζόμενους, ας είναι βέβαιοι ότι όλο και περισσότεροι βγάζουν τα συμπεράσματά τους.

Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

Η συνεδρίαση της Βουλής ανέδειξε, παρά την μπόλικη μελάνη σύγχυσης και παραπλάνησης που σκόρπισαν οι διάφορες ομιλίες των δικομματικών εταίρων, την ανάγκη να πάρει χαρακτήρα μομφής και δυσπιστίας η ογκούμενη συνεχώς λαϊκή αγανάκτηση και δυσαρέσκεια, απέναντι στις γαλαζοπράσινες πολιτικές και ενάντια σε όλους όσοι εφαρμόζουν και στηρίζουν αυτές τις πολιτικές

ΤΟΥ Μ. ΔΙΑΜΑΝΤΗ, ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΤΗΣΑΘΗΝΑΣ (ΟΒΣΑ)
Οι ΕΒΕ στηρίζουν τις αυξήσεις μισθών

- Είχε επιτυχία η σύσκεψη των εκπροσώπων των κλαδικών σωματείων - μελών της ΟΒΣΑ που πραγματοποιήθηκε χτες;

- Στη σύσκεψη των πρωτοβάθμιων σωματείων της ΟΒΣΑ, παρότι έγινε αμέσως μετά τις γιορτές (στο πρώτο δεκαήμερο του μήνα), και φυσικά οι ΕΒΕ δεν έχουν συνέλθει από μια υπερπροσπάθεια και κούραση, δουλεύοντας ακόμα και 15 ώρες τη μέρα και παρά το ότι οι προσκλήσεις πάρθηκαν μέσα σε αυτό το κλίμα, ενώ και λόγω φόρτου δουλιάς των ταχυδρομείων πολλοί σύλλογοι δεν πήραν καν την πρόσκληση, πήραν μέρος πάνω από 30 εκπρόσωποι σωματείων. Ηταν, επομένως, πετυχημένη από άποψη συμμετοχής, είχε, όμως, και ποιότητα, μεγάλο προβληματισμό, σωρεία προτάσεων για μορφές αγωνιστικών κινητοποιήσεων, είχε και εποικοδομητικές αντιπαραθέσεις. Στοιχεία, δηλαδή, που συνθέτουν και δείχνουν την αγανάκτηση για τη μεγάλη κρίση που συνεχίζει να αντιμετωπίζει ο χώρος, αγωνία για το πού οδηγούνται βίαια τα μικρά μαγαζιά. Συναισθήματα, που θα λέγαμε για πρώτη φορά εκδηλώθηκαν τόσο νωρίς μέσα στο χρόνο. Ολα τα προηγούμενα χρόνια, αυτή την εποχή, ζούσαμε με κάποιες ψευδαισθήσεις, ξεχνώντας κάπως τα προβλήματα, δηλαδή, μια κάποια αυξημένη κίνηση μέσα στις γιορτές μάς έδινε ψεύτικες ελπίδες για καλύτερες μέρες την επόμενη χρονιά.

- Ποια στάση τήρησε η κυβέρνηση απέναντι στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις που διοργάνωσε το συνδικαλιστικό κίνημα το 1995 και τι υπαγορεύει για το μέλλον;

- Η κυβέρνηση παρότι μέσα στο 1995 πραγματοποιήθηκε σωρεία από αγωνιστικές κινητοποιήσεις, παρότι είχαμε πολύ μεγάλη επιτυχία στο κλείσιμο των καταστημάτων, που πλησίαζε το 100% στην πρώτη απεργία, αλλά και στη δεύτερη το 85%, παρά τις μαζικές συγκεντρώσεις με πρωτοφανή αγωνιστικότητα και ενότητα, που έδειχναν την αγανάκτηση και την αποδοκιμασία της κυβερνητικής πολιτικής, η κυβέρνηση σε όλες τις περιπτώσεις διάλεξε το δρόμο της αντιπαράθεσης, του πολέμου, με την αδιάλλακτη στάση της και τον εμπαιγμό, εξαγγέλλοντας ψευτολύσεις. Δεν έλυσε, δηλαδή, κανένα πρόβλημα των ΕΒΕ, δε συγκινήθηκε καν από την καταστροφή της μικρομεσαίας επιχείρησης, δε συγκινήθηκε από το γεγονός ότι χιλιάδες ΕΒΕ έμειναν χωρίς δουλιά, πετάχτηκαν στο δρόμο μέσα στο 1995. Ενώ εκατοντάδες χιλιάδες βρίσκονται σε οριακό σημείο, μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας, έδειξε προκλητικά την πρωτόγνωρη υποτέλειά της στις κατευθύνσεις των Βρυξελλών, την υποταγή στα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, ντόπια και ξένα. Τι προμηνύεται για το 1996 στην ανατολή του χρόνου, τα λέει όλα η ομόφωνη επιτακτική απαίτηση των συναδέλφων στη σύσκεψη, εκτός, βέβαια, μιας πολύ μικρής μειοψηφίας, δύο ή τριών στελεχών από την κυβερνητική παράταξη. Το μήνυμα που δόθηκε εκεί είναι "εδώ και τώρα αγώνες, να μη χάσουμε ούτε λεπτό". Ετσι, λοιπόν, αφού επεξεργαστούμε αυτές τις προτάσεις και αφού δουλευτούν κατάλληλα μέσα στις γενικές συνελεύσεις των πρωτοβάθμιων σωματείων, θα ξεκινήσουν οι νέοι αγώνες μέσα στο Μάρτη.

- Ποια είναι η θέση των επαγγελματοβιοτεχνών και εμπόρων για τη Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που συζητιέται αυτές τις μέρες;

- Οσον αφορά τη θέση των ΕΒΕ όπως βγήκαν από τη σύσκεψη για τις συλλογικές συμβάσεις, πρέπει να πούμε κατ' αρχήν ότι από τις αντιπαραθέσεις που εκδηλώθηκαν εκεί φάνηκε πως αντίθετη γνώμη για την αύξηση των εισοδημάτων στους εργαζόμενους, που είναι η κύρια πηγή αναθέρμανσης και ζωντανέματος της αγοράς, είχε η μικρή αυτή μειοψηφία των παραπάνω στελεχών της κυβερνητικής παράταξης, εξυπηρετώντας μικροκομματικά συμφέροντα, αλλά και δυο - τριών άλλων συναδέλφων, πιστεύοντας ότι η αύξηση του μεροκάματου ανεβάζει το κόστος παραγωγής σε βάρος της ανταγωνιστικότητας. Θα πρέπει να πούμε ότι η προσπάθεια παραγόντων για αποπροσανατολισμό είχε σαν αποτέλεσμα την αδυναμία κατανόησης αυτών των συναδέλφων πως την ανταγωνιστικότητα στην παραγωγή θα τη φέρει μια άλλη κυβερνητική πολιτική, με κίνητρα στη ΜΜΕ, με κλαδικές πολιτικές ανάπτυξης, με μικρό επιτόκιο και επιδοτούμενο, με δίκαιο φορολογικό σύστημα, με νομική θέσπιση και απαλλαγές για τους συνεταιρισμούς και τις συνενώσεις. Ομως, να επαναλάβουμε ότι η συντριπτική πλειοψηφία ήταν και είναι υπέρ της ενίσχυσης των εισοδημάτων με μια φιλολαϊκή πολιτική σε αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση.

Μ. Ζ.

ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ κατάργηση του αμαρτωλού Ταμείου "εργατοπατέρων" απαιτούν όλο και περισσότερες συνδικαλιστικές οργανώσεις. Αρνούνται να δεχτούν τον υπονομευτικό του ρόλο οι ηλεκτρολόγοι του Νομού Αττικής, των πλοίων και ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας (σελίδα 13).

ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΑΝ, τελικά, τα τεύχη δημοπράτησης για τα δύο βασικά έργα εκτροπής του Αχελώου, οι διαγωνισμοί για τα οποία επαναπροκηρύσσονται μετά από αρκετή καθυστέρηση (σελίδα 18).

ΑΒΕΒΑΙΗ παραμένει η τύχη του σπορελαιουργείου "Συνεταιριστικές Βιομηχανίες Θεσσαλίας", που η ΑΤΕ έθεσε πρόσφατα σε καθεστώς εκκαθάρισης εν λειτουργία (σελίδα 18).

ΔΕΥΤΕΡΟ ναυάγιο πλοίου μέσα σε 24 ώρες. Ευτυχώς, σώθηκαν οι 24 ναυτικοί του "Αμφιον", ύστερα από μια εφιαλτική νύχτα στο Βόρειο Ατλαντικό (σελίδα 20).

ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ Αρχηγείου της Αστυνομίας και την πιθανή κατάργηση του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, προανήγγειλε χτες ο Σήφης Βαλυράκης (σελίδα 20).

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ και διοίκηση της "Ολυμπιακής Αεροπορίας" επιχειρούν να υποβαθμίσουν τις καταγγελίες περί οργανωμένων κλοπών στο αεροδρόμιο του Ελληνικού (σελίδα 21).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ