Παρασκευή 12 Γενάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟ ΤΡΙΗΜΕΡΟ

Η τριήμερη συζήτηση στη Βουλή, με αφορμή την πρόταση δυσπιστίας της ΝΔ, αν και δεν πρόσφερε τίποτα σε σχέση με την αυτονόητη λύση του προβλήματος των ημερών, συνέβαλε στην αποκάλυψη των βαθύτερων αιτιών των πολιτικών και κοινωνικών προβλημάτων που ταλανίζουν για δεκαετίες τώρα τη χώρα, όπως και των αναγκαίων λύσεων για την αντιμετώπισή τους. Η τριήμερη απασχόληση του Κοινοβουλίου με την κατάσταση του πρωθυπουργού, δεν πρόσφερε το παραμικρό στην κοινή γνώμη, για την ανάγκη της άμεσης αντικατάστασής του. Ούτε και χρειαζόταν. Ηταν ήδη πεισμένη γι' αυτό. Αυτό όσον αφορά στο έλασσον ζήτημα - αυτονόητο και ουδέν νεότερων πρόσθεσαν οι "κοκορομαχίες" μεταξύ Εβερτ - Κακλαμάνη, οι "αντιδικίες" Μητσοτάκη - Βενιζέλου και τα αλληλοσυγχαρίκια Εβερτ - Γ. Παπανδρέου.

Ομως, η όλη συνεδρίαση της Βουλής ανέδειξε και κάτι άλλο, παρά την μπόλικη μελάνη σύγχυσης και παραπλάνησης, που σκόρπισαν οι διάφορες ομιλίες των δικομματικών εταίρων. Αποτελεί ανάγκη, που γίνεται καθημερινά περισσότερο έντονη και επιτακτική, να πάρει χαρακτήρα μομφής και δυσπιστίας, η ογκούμενη συνεχώς λαϊκή αγανάκτηση και δυσαρέσκεια, απέναντι στις γαλαζοπράσινες πολιτικές και ενάντια σε όλους όσοι εφαρμόζουν και στηρίζουν αυτές τις πολιτικές. Με στόχο - και αυτό είναι το δεύτερο αλλά μείζον αυτονόητο - την αντικατάσταση της πολιτικής που εφαρμόζουν οι δικομματικοί εταίροι και οι παραφυάδες τους, από μια άλλη, ριζικά διαφορετική. Την πολιτική, που δε θα έχει ανάγκη και ούτε θα επιδιώκει να κρυφτεί πίσω από την εντυπωσιοθηρία, τον αποπροσανατολισμό και τη "συνταγματοϊατρολογία", για τον απλούστατο λόγο ότι δε θα είναι αντιλαϊκή. Αυτή, η άλλη πολιτική, δε θα ασχολείται, ούτε θα προβληματίζεται με τα "αδιέξοδα" που δημιουργούν στους πολιτικούς υπαλλήλους της ολιγαρχίας, ο καρεκλοκενταυρισμός, τα σύνδρομα νομής της εξουσίας και η αναζήτηση των μεταξύ τους ανύπαρκτων και κάλπικων διαφορών.

***

Ακριβώς, τα παραπάνω ήρθαν στο προσκήνιο τις τελευταίες μέρες στη Βουλή. Οι μεν της ΝΔ, υποκρινόμενοι ότι ανέρχονται στο ύψος των περιστάσεων, προκάλεσαν και υπερψήφισαν (μαζί με την Πολιτική Ανοιξη) την πρόταση μομφής, για να... πείσουν ότι χρειάζεται αντικατάσταση του πρωθυπουργού. Επουδενί δεν τους πέρασε από το μυαλό να μεμφθούν την κυβέρνηση για την πολιτική της. Για τον προϋπολογισμό μονόπλευρης λιτότητας. Για το ξεπούλημα των δημόσιων επιχειρήσεων. Για τη μετατροπή της Ελλάδας και των φαντάρων της σε ορντινάτσες του ΝΑΤΟ. Για την υποβίβαση της χώρας στα τάρταρα του Μάαστριχτ, και μάλιστα... της δεύτερης ταχύτητας. Είναι χαρακτηριστικό, πως όταν ο Α. Τσοχατζόπουλος, μιλώντας ως αναπληρωτής του πρωθυπουργού, παρέθετε από το βήμα της Βουλής στους "δυσπιστούντες" τα παραπάνω κυβερνητικά "επιτεύγματα", και μάλιστα ένα προς ένα, δε βρήκε κανένας τους, ούτε τον παραμικρό λόγο για να τον ψέξει...

Αυτός είναι και ο λόγος που ψάχνουν άλλους τρόπους διαφοροποίησης από την κυβέρνηση. Αφού συμφωνούν με την ουσία της ακολουθούμενης πολιτικής του ΠΑΣΟΚ, επιδίδονται άλλοτε σε "αντιπολίτευση" επί του... περιτυλίγματος, και άλλοτε σε σκιαμαχίες, για κάποια αυτονόητα. Εν προκειμένω, βέβαια, το αυτονόητο είναι πως ο πρωθυπουργός δεν μπορεί να ασκήσει τα καθήκοντά του και η ανάγκη της αντικατάστασής του έχει γίνει πλέον εξόφθαλμη.

Και ως συνήθως, βρίσκουν και τα κάνουν. Ο ένας εταίρος δίνει συνήθως τις αναγκαίες αφορμές στον άλλον. Το 'να χέρι νίβει τ' άλλο και τα δυο μαζί τη διαιώνιση του δικομματισμού και της αντιλαϊκής του πολιτικής, όπως εύστοχα σημείωσε στη Βουλή ο Αντώνης Σκυλλάκος. Γι' αυτό και είναι ακόμη μεγαλύτερες οι ευθύνες της κυβέρνησης και της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ. Οχι μόνο εφαρμόζει τη γνωστή σε όλους φιλομονοπωλιακή πολιτική, αλλά παίζει και το "μία σου, μία μου" με τη ΝΔ. Επιχειρεί ακόμη και τη μετατροπή των δικών του προβλημάτων - π.χ. την εξόφθαλμη και γελοία ανικανότητά του να αντικαταστήσει τον Α. Παπανδρέου - σε πολιτικό του όπλο και σε πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας. Κι όμως, την ώρα που οι πάντες γνωρίζουν τους υπόλογους για τη δίμηνη σχεδόν "Ωνασειολογία", την ώρα που η κυβέρνηση ομολογεί ότι τίποτα δεν τίθεται υπεράνω της ενότητάς της (βλέπε: της διατήρησης της εξουσίας), έρχονται οι δήθεν "αντίπαλοί της" και όχι μόνο χρησιμοποιούν την πρόταση μομφής για να παραπλανήσουν τον ελληνικό λαό, αλλά και για να αμβλύνουν τις εντάσεις στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, να το συσπειρώσουν, ενώ υποτίθεται πως θέλουν να το ρίξουν...! Είναι φανερό, ότι η αξιωματική αντιπολίτευση - και όχι μόνο - δεν πρέπει να αισθάνεται καλά στην ιδέα, να υποστεί ρήγμα ο δικομματισμός από ενδεχόμενα διασπαστικά φαινόμενα στο ΠΑΣΟΚ.

***

Να ποια είναι τα πραγματικά συμπεράσματα της τριήμερης συζήτησης στη Βουλή. Για μια ακόμη φορά, υπερψηφίζοντες και καταψηφίζοντες την πρόταση δυσπιστίας υπέβαλαν τους εργαζόμενους σε ένα ακόμη αποπροσανατολιστικό θέαμα. Χρησιμοποίησαν, για μια ακόμα φορά, τη δημαγωγία και την εντυπωσιοθηρία σαν προπέτασμα καπνού και καμουφλάζ της ταυτόσημης πορείας τους, των κοινών στόχων και επιδιώξεών τους. Και όσο και αν θεωρούν και πιστεύουν ότι πέτυχαν, ότι και πάλι "στρούγκιαξαν" τους εργαζόμενους, ας είναι βέβαιοι ότι όλο και περισσότεροι βγάζουν τα συμπεράσματά τους.

Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

Η συνεδρίαση της Βουλής ανέδειξε, παρά την μπόλικη μελάνη σύγχυσης και παραπλάνησης που σκόρπισαν οι διάφορες ομιλίες των δικομματικών εταίρων, την ανάγκη να πάρει χαρακτήρα μομφής και δυσπιστίας η ογκούμενη συνεχώς λαϊκή αγανάκτηση και δυσαρέσκεια, απέναντι στις γαλαζοπράσινες πολιτικές και ενάντια σε όλους όσοι εφαρμόζουν και στηρίζουν αυτές τις πολιτικές


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ