ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 12 Γενάρη 1996
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Βήμα καλής θέλησης από τα Τίρανα

Ικανοποίηση προκάλεσε στην Αθήνα η απόφαση του Προέδρου της Αλβανίας Σ. Μπερίσα, να καταργήσει το μέτρο των θεωρήσεων εισόδου για τους Ελληνες υπηκόους, που είχε ισχύσει από τον Σεπτέμβρη του 1994.

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών με ανακοίνωσή του εκφράζει την ικανοποίησή του, υπογραμμίζοντας πως "η απόφαση αυτή αίρει πλέον μια διακριτική μεταχείριση, διευκολύνει τις επαφές και ειδικότερα την οικονομική συνεργασία των δύο χωρών και συνιστά ένα θετικό βήμα προς τη δημιουργία των προϋποθέσεων που θα επιτρέψουν περαιτέρω ουσιαστική προώθηση των διμερών σχέσεων στις οποίες η Ελλάδα αποδίδει ιδιαίτερη σημασία".

Χειρότερο το '96 προβλέπουν οι Ελληνες

Χειροτέρευση της προσωπικής τους θέσης και της οικογενειακής τους κατάστασης προβλέπουν για το 1996 οι Ελληνες. Το συμπέρασμα προκύπτει από τα αποτελέσματα της έρευνας - δημοσκόπησης που έγινε για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα.

Το 27% των ερωτηθέντων Ελλήνων πιστεύουν ότι μέσα στο 1996 θα χειροτερεύσει η ζωή τους. Το ποσοστό αυτό είναι το υψηλότερο μεταξύ των δεκαπέντε χωρών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Το 36% των Ελλήνων νομίζουν ότι η ζωής τους θα καλυτερεύσει και το 35% ότι δε θα υπάρξει σημαντική αλλαγή. Απαισιόδοξες είναι οι προβλέψεις για την οικογενειακή οικονομική κατάσταση και για την προσωπική επαγγελματική κατάσταση.

Τέλος, οι Ελληνες μαζί με τους Γάλλους και τους Βέλγους κάνουν τις πιο απαισιόδοξες προβλέψεις για την πορεία των οικονομιών των χωρών τους και θεωρούν ότι η ανεργία θα σημειώσει νέα άνοδο μέσα στο 1996.

Προφυλακίστηκαν δυο κοινοτικοί υπάλληλοι

Κατηγορούνται για απάτη. Ελληνας ο ένας

Το Δικαστικό Συμβούλιο των Βρυξελλών επικύρωσε την προφυλάκιση των δυο πρώην κοινοτικών υπαλλήλων, που είχαν συλληφθεί την περασμένη Πέμπτη από τη βελγική Δικαιοσύνη στις Βρυξέλλες. Πρόκειται για τον Ελληνα Γ. Τζοάνο, προϊστάμενο της υπηρεσίας Τουρισμού στην 23η Γενική Διεύθυνση της Κομισιόν, και έναν Γάλλο συμβασιούχο υπάλληλο στην ίδια υπηρεσία. Οι δυο προφυλακισμένοι θεωρούνται ύποπτοι για ποινικά αδικήματα στην άσκηση της υπηρεσίας τους την περίοδο 1989 - 1994. Συγκεκριμένα, κατηγορούνται για δωροδοκία με εκβιαστική απόσπαση χρημάτων, πλαστογραφία, χρήση πλαστογραφίας και σύσταση ομάδας που διέπραξε ποινικά αδικήματα.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφέρθηκε στο ιστορικό της υπόθεσης και δήλωσε ότι αρμόδια πλέον είναι η βελγική Δικαιοσύνη. Εκπρόσωπος της Επιτρόπου Ανίτα Γκρατίν, αρμόδιας για την καταπολέμηση της κοινοτικής απάτης, διευκρίνισε ότι η υπόθεση έφτασε στη βελγική Δικαιοσύνη με ενέργειες της Κομισιόν και όχι μετά από τη μήνυση του Βρετανού ευρωβουλευτή Εντ. Μακμίλαν - Σκοτ, που την κατέθεσε μετά την άρση της ασυλίας των δυο κοινοτικών υπαλλήλων.

Το Δικαστικό Συμβούλιο των Βρυξελλών επικύρωσε επίσης την προφυλάκιση της συζύγου του Τζοάνου, που είχε συλληφθεί την ίδια μέρα με το σύζυγό της.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ