ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 13 Γενάρη 1996
Σελ. /30
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΠΑΡΚΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ
Νέο "πανωπροίκι" 6 δισ. στο Μέγαρο

Στα 10,5 δισ. δραχμές ανέρχεται πλέον η επιχορήγηση των έργων για την επέκταση των εγκαταστάσεων του Μεγάρου Μουσικής Αθήνας. "Τζάμπα ευεργέτης" ο Χρ. Λαμπράκης, αλλά και η έτερη μεγαλοεκδότρια Κ. Βελλίδη, καθώς επιχορηγείται με 8,1 δισ. δραχμές και το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης...

Με "πανωπροίκι" 6 δισ. δραχμών, συνεχίζεται το σκάνδαλο της χρηματοδότησης του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, του Χρ. Λαμπράκη, προκειμένου να εφαρμόσει το "μεγαλεπήβολο" σχέδιό του επέκτασης των κτιρίων του Μεγάρου Μουσικής, καταστρέφοντας το Πάρκο Ελευθερίας. Η κυβέρνηση αποφάσισε να εντάξει το έργο και στο Εθνικό Σκέλος του Β Πακέτου Ντελόρ, παρότι ήταν ήδη ενταγμένο στο Περιφερειακό Πρόγραμμα Αττικής του ίδιου Πακέτου με το ποσό των 4,5 δισ. δραχμών. Με την ίδια απόφαση, ενέταξε στο ίδιο πρόγραμμα και την κατασκευή του αντίστοιχου Μεγάρου της Θεσσαλονίκης, με ποσό 8,1 δισ. δραχμών. Ετσι, η συνολική επιχορήγηση των έργων για την όπερα και το γκαράζ και τα άλλα που ονειρεύεται ο Χρ. Λαμπράκης φτάνει πλέον στα 10,5 δισ. δραχμές. Συγκεκριμένα:

Στις 30 Νοέμβρη 1995, εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το "Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Τουρισμού - Πολιτισμού", που περιλαμβάνεται στο Εθνικό Σκέλος του Β Πακέτου Ντελόρ, αυτού δηλαδή που περιλαμβάνει έργα εθνικής εμβέλειας. Στο "Υποπρόγραμμα για τον Πολιτισμό", μαζί με τα έργα για ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων της Αθήνας, το Εθνικό Πολιτιστικό Δίκτυο Πόλεων, το Νέο Μουσείο Ακρόπολης και άλλα μουσεία, την αναστήλωση και ανάδειξη μνημείων και το κτηματολόγιο αρχαίων μνημείων, συμπεριλαμβάνονται και τα "Συνεδριακά Πολιτιστικά Κέντρα" Αθήνας και Θεσσαλονίκης ("Μέτρο 7" και "Μέτρο 8" του "Υποπρογράμματος"). Φορείς υλοποίησης για τα πρώτα έξι"μέτρα" είναι το υπουργείο Πολιτισμού, ενώ για τα δύο τελευταία και οι αντίστοιχοι Οργανισμοί Μεγάρων Μουσικής Αθήνας και Θεσσαλονίκης.

Για την επέκταση του Μεγάρου της Αθήνας, η επιχορήγηση ανέρχεται στα 20 εκατομμύρια ECU, δηλαδή 6 δισ. δραχμές (η Ευρωπαϊκή Ενωση θα συμμετάσχει με 3,3 δισ. δραχμές και τα υπόλοιπα θα βαρύνουν το ελληνικό δημόσιο). Αντίστοιχα, το συνεδριακό και πολιτιστικό κέντρο του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης που με τόσες τυμπανοκρουσίες ανακοίνωσαν ως δικό τους δημιούργημα οι μεγαλοεκδότες Χρ. Λαμπράκης και Κ. Βελλίδη, θα επιδοτηθεί με 26,667 εκατ. ECU, δηλαδή 8,1 δισ. δραχμές. Η συμμετοχή του ελληνικού δημοσίου θα είναι 3,65 δισ. δραχμές.

Σκανδαλώδης εύνοια

Υπενθυμίζεται ότι το Νομαρχιακό Συμβούλιο της Αθήνας είχε εγκρίνει πέρυσι το Μάη, με τη συναινετική πλειοψηφία όλων των παρατάξεων, πλην της "Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας", τη χρηματοδότηση των πρόσθετων έργων του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών με το ποσό των 3 δισ. δραχμών, στο πλαίσιο του Περιφερειακού Σκέλους του Β Πακέτου Ντελόρ και συγκεκριμένα του ΠΕΠ Αττικής. Το 75% του ποσού, δηλαδή 2,25 δισεκατομμύρια, θα δίνονταν από την ΕΕ και τα υπόλοιπα 750 εκατομμύρια από το ελληνικό δημόσιο. Μάλιστα, τότε η "ΝΑΣ" είχε καταγγείλει τη σκανδαλώδη στήριξη στον Λαμπράκη, εκτός των άλλων, και για το ότι του χαρίζονται αφειδώς τόσα δισεκατομμύρια, ενώ για τα νοσοκομεία, στο ίδιο πρόγραμμα, εγκρίθηκαν μόλις μερικά εκατοντάδες εκατομμύρια! Ομως, στις 14 Ιούλη 1995 συνεδρίασε η Επιτροπή Παρακολούθησης του ΠΕΠ Αττικής με τη συμμετοχή εκπροσώπων του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Στη συνεδρίαση αυτή και με το σκεπτικό ότι η συγχρηματοδότηση πρέπει να είναι 50% από την ΕΕ και 50% από το ελληνικό κράτος, αποφασίστηκε το ποσό που θα διαθέσει το δεύτερο να ανέβει στα 2,25 δισεκατομμύρια. Ετσι, ενώ αρχικά η χρηματοδότηση ήταν 3 δισ., εντελώς αυθαίρετα το ποσό αυξήθηκε στα 4,5 δισ. δραχμές.

Συνολικά δηλαδή, η Ευρωπαϊκή Ενωση θα συγχρηματοδοτήσει τις κατασκευές αυτές με 5,55 δισ. δραχμές, ενώ τα υπόλοιπα 5 δισ. θα καλυφθούν από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, δηλαδή θα τα πληρώσει ο ελληνικός λαός.

"Ευεργέτης" χωρίς να βάλει δραχμή

Ο Χρ. Λαμπράκης δε θα βάλει ούτε δραχμή και παρ' όλα αυτά θα ανακηρυχτεί "εθνικός ευεργέτης", όπως εύστοχα επισημαίνει, με χτεσινή της ανακοίνωση, η Συντονιστική Επιτροπή για τη Σωτηρία του Πάρκου Ελευθερίας.

"Τη στιγμή που την ελληνική νεολαία τη μαστίζει η ανεργία και υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις σε σχολεία, νοσοκομεία, κέντρα άθλησης και πολιτισμού στην περιφέρεια της Αθήνας και στην επαρχία, καθώς και ελλείψεις σε έργα και δράσεις προστασίας του περιβάλλοντος - υπογραμμίζει η Συντονιστική Επιτροπή - είναι τεράστιο σκάνδαλο και έγκλημα να διατίθενται από την πολιτεία 10,5 δισ. δραχμές για τα περιβαλλοντοκτόνα συμφέροντα ενός μεγαλοεκδότη και τη θεμελίωση της πολιτιστικής αυτοκρατορίας του".

"Ο κ. Χρ. Λαμπράκης - προσθέτει η Συντονιστική Επιτροπή - αποθρασυμένος από αυτές τις χρηματοδοτήσεις και από το πράσινο φως που του έδωσε το Συμβούλιο της Επικρατείας, επέκτεινε χθες την περίφραξη του συνόλου των 13,5 στρεμμάτων του Πάρκου Ελευθερίας για να αρχίσει το κόψιμο των υπερμεγέθων ευκαλύπτων και ακακιών και για να συνεχίσει την εκσκαφή σε μεγαλύτερο βάθος, ώστε να προσθέσει και τέταρτο και πέμπτο υπόγειο όροφο στο γκαράζ".

"Οι ευθύνες της κυβέρνησης και ιδιαίτερα των υπουργών Παπαντωνίου, Ανωμερίτη και Λαλιώτη, καθώς και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι τεράστιες και δεν παραγράφονται, αφού πρόκειται για μια πρόκληση ενάντια στη φύση, την ιστορία και τον Αθηναίο πολίτη. Η Επιτροπή μας, όμως, με τη συμπαράσταση των ευαισθητοποιημένων πολιτών, που εκδηλώνεται κάθε μέρα, δε θα αφήσει σε καμιά περίπτωση τον αγώνα της στη μέση, αφού αυτό υπαγόρευσε ο σεβασμός στη φύση, την πόλη και την ηθική. Τα παράνομα σχέδια του κ. Λαμπράκη και των ενδόξων συνεργατών του δε θα περάσουν. Οι "φίλοι" του ας ντρέπονται!", καταλήγει η Συντονιστική Επιτροπή για τη Σωτηρία του Πάρκου Ελευθερίας.

ΓΚΑΤΤαστροφή στα οπωροκηπευτικά

Να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα επιχειρεί ο υπουργός Γεωργίας. Φταίει... η ένταξη Αυστρίας, Σουηδίας και Φιλανδίας!

Να αποκρύψει τις ευθύνες του, για την πολιτική υποταγής του υπουργείου Γεωργίας στις νέες καταστροφικές αποφάσεις που πήρε πρόσφατα η Κομισιόν για τα οπωροκηπευτικά στα πλαίσια της Συμφωνίας της ΓΚΑΤΤ, επιχείρησε χτες ο υπουργός Γεωργίας Θ. Στάθης.

Ο υπουργός Γεωργίας, όσον αφορά την πρόσθετη δραστική μείωση στον όγκο των επιδοτούμενων εξαγωγών και του ύψους των εξαγωγικών επιδοτήσεων στα οπωροκηπευτικά, που επέβαλαν οι Βρυξέλλλες για το Α εξάμηνο του '96, έφερε ως δικαιολογία το "τεχνοκρατικό" σκεπτικό της Κομισιόν: Σε σχετική ανακοίνωσή του - στην οποία δεν αναφέρεται η λέξη μείωση, αλλά αλλαγή - τονίζει πως μετά την ένταξη της Αυστρίας, της Σουηδίας και της Φιλανδίας στην ΕΕ, η Κομισιόν έπρεπε να αναπροσαρμόσει τόσο τον προς εξαγωγή όγκο, όσο και το ύψος των εξαγωγικών επιδοτήσεων. Βέβαια, για την "τιμή των όπλων" αναφέρει στη συνέχεια ότι η Κομισιόν προχώρησε στη δημοσίευση των νέων στοιχείων στον κοινοτικό κανονισμό 1488/95, παρά την αντίθετη γνώμη της ελληνικής αντιπροσωπείας.

Ωστόσο, όμως, οι επιπτώσεις για τον τομέα των οπωροκηπευτικών και το εισόδημα των παραγωγών θα γίνουν πιο δραματικές, κυρίως στα εσπεριδοειδή, όπου η μείωση των επιδοτούμενων ποσοτήτων φτάνει το 15% και των εξαγωγικών επιδοτήσεων το 18%. Το τελευταίο θα δημιουργήσει ακόμα πιο σοβαρά προβλήματα στις ελληνικές εξαγωγές εσπεριδοειδών και ήδη οι έμποροι με αφορμή τη νέα απόφαση της Κομισιόν προσφέρουν ακόμα πιο χαμηλές τιμές στους παραγωγούς. Βέβαια, ο υπουργός Γεωργίας σπεύδει να δηλώσει στην ανακοίνωσή του ότι οι εξαγωγές εσπεριδοειδών προς τα τρία νέα μέλη της ΕΕ προέρχονταν βασικά από την Ισπανία και δεν αναμένεται επίπτωση στις ελληνικές εξαγωγές προς τρίτες χώρες. Ομως, οι δραστικές περικοπές των εξαγωγικών επιδοτήσεων από την Κομισιόν αφορούν τις ελληνικές εξαγωγές προς τρίτες χώρες και όχι προς Αυστρία, Σουηδία και Φιλανδία.

Πέρα από αυτά ο υπουργός Γεωργίας, αναγκάστηκε να εκδώσει ανακοίνωση για συγκεκριμένο θέμα, 23 μέρες μετά την απόφαση της Κομισιόν και έπειτα από σχετικά δημοσιεύματα του Τύπου, ενώ στο θέμα του βαμβακιού, έσπευσε να ανακοινώσει προκαταβολικά την αύξηση της προκαταβολής της ενίσχυσης. Μήπως, έτσι αντιλαμβάνεται ο υπουργός Γεωργίας την υπόθεση της ενημέρωσης των αγροτών;

ΒΑΜΒΑΚΙ
Αύξηση της προκαταβολής χωρίς αντίκρυσμα

Η αύξηση της προκαταβολής ενίσχυσης για το βαμβάκι αποφασίστηκε, χτες, κατόπιν εορτής, στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε χτες βράδυ το υπουργείο Γεωργίας, η προκαταβολή της ενίσχυσης στο βαμβάκι πηγαίνει στο 40% επί της τιμής στόχου, από 27,5% που είχε οριστεί, μετά από απόφαση της αρμόδιας Διαχειριστικής Επιτροπής της ΕΕ. Ο υπουργός Γεωργίας, Θ. Στάθης, έσπευσε βιαστικά χτες να δώσει πανηγυρικό τόνο στη σχετική ανακοίνωσή του, τονίζοντας πως έτσι ικανοποιήθηκε ένα από τα βασικότερα αιτήματα των βαμβακοπαραγωγών. Για λόγους εντυπωσιασμού, επίσης, αναφέρει πως η προκαταβολή της διαφοράς της ενίσχυσης θα αρχίσει να καταβάλλεται αναδρομικά μετά τη δημοσίευση της σχετικής απόφασης στην Εφημερίδα των Ευρωπαικών Κοινοτήτων, χωρίς όμως να λέει συγκεκριμένα τι ακριβώς θα πάρουν οι παραγωγοί.

Αυτό, όμως, που διαφαίνεται είναι ότι η χτεσινή απόφαση της Διαχειριστικής Επιτροπής της ΕΕ αποδεικνύεται δώρον άδωρον για τους βαμβακοπαραγωγούς. Οι περισσότεροι πήραν ό,τι ήταν να εισπράξουν, αλλά η θεσμική τιμή για το βαμβάκι παραμένει πολύ χαμηλότερη σε σχέση με πέρσι και αυτό που κύρια τους ενδιαφέρει είναι το τελικό ύψος της συνυπευθυνότητας, για το οποίο ο υπουργός Γεωργίας αποφεύγει να αναφερθεί. Και βέβαια, οι καταστροφικές αποφάσεις της ΕΕ για τη βαμβακοκαλλιέργεια δεν άλλαξαν.

Ανάπλαση στο Ζαγόρι

Με το ποσόν των 816 εκατομμυρίων δραχμών θα χρηματοδοτηθεί την προσεχή τετραετία από το ΥΠΕΧΩΔΕ η νομαρχία Ιωαννίνων για έργα αναπλάσεων και συντήρησης της πολιτιστικής κληρονομιάς στο γραφικό Ζαγόρι.

Το σχετικό πρωτόκολλο συνεργασίας για τη χρηματοδότηση αυτή υπογράφτηκε χτες από τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτη και το νομάρχη Ιωαννίνων Ν. Ζαρμπάλα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ