Σάββατο 13 Γενάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΓΚΑΤΤαστροφή στα οπωροκηπευτικά

Να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα επιχειρεί ο υπουργός Γεωργίας. Φταίει... η ένταξη Αυστρίας, Σουηδίας και Φιλανδίας!

Να αποκρύψει τις ευθύνες του, για την πολιτική υποταγής του υπουργείου Γεωργίας στις νέες καταστροφικές αποφάσεις που πήρε πρόσφατα η Κομισιόν για τα οπωροκηπευτικά στα πλαίσια της Συμφωνίας της ΓΚΑΤΤ, επιχείρησε χτες ο υπουργός Γεωργίας Θ. Στάθης.

Ο υπουργός Γεωργίας, όσον αφορά την πρόσθετη δραστική μείωση στον όγκο των επιδοτούμενων εξαγωγών και του ύψους των εξαγωγικών επιδοτήσεων στα οπωροκηπευτικά, που επέβαλαν οι Βρυξέλλλες για το Α εξάμηνο του '96, έφερε ως δικαιολογία το "τεχνοκρατικό" σκεπτικό της Κομισιόν: Σε σχετική ανακοίνωσή του - στην οποία δεν αναφέρεται η λέξη μείωση, αλλά αλλαγή - τονίζει πως μετά την ένταξη της Αυστρίας, της Σουηδίας και της Φιλανδίας στην ΕΕ, η Κομισιόν έπρεπε να αναπροσαρμόσει τόσο τον προς εξαγωγή όγκο, όσο και το ύψος των εξαγωγικών επιδοτήσεων. Βέβαια, για την "τιμή των όπλων" αναφέρει στη συνέχεια ότι η Κομισιόν προχώρησε στη δημοσίευση των νέων στοιχείων στον κοινοτικό κανονισμό 1488/95, παρά την αντίθετη γνώμη της ελληνικής αντιπροσωπείας.

Ωστόσο, όμως, οι επιπτώσεις για τον τομέα των οπωροκηπευτικών και το εισόδημα των παραγωγών θα γίνουν πιο δραματικές, κυρίως στα εσπεριδοειδή, όπου η μείωση των επιδοτούμενων ποσοτήτων φτάνει το 15% και των εξαγωγικών επιδοτήσεων το 18%. Το τελευταίο θα δημιουργήσει ακόμα πιο σοβαρά προβλήματα στις ελληνικές εξαγωγές εσπεριδοειδών και ήδη οι έμποροι με αφορμή τη νέα απόφαση της Κομισιόν προσφέρουν ακόμα πιο χαμηλές τιμές στους παραγωγούς. Βέβαια, ο υπουργός Γεωργίας σπεύδει να δηλώσει στην ανακοίνωσή του ότι οι εξαγωγές εσπεριδοειδών προς τα τρία νέα μέλη της ΕΕ προέρχονταν βασικά από την Ισπανία και δεν αναμένεται επίπτωση στις ελληνικές εξαγωγές προς τρίτες χώρες. Ομως, οι δραστικές περικοπές των εξαγωγικών επιδοτήσεων από την Κομισιόν αφορούν τις ελληνικές εξαγωγές προς τρίτες χώρες και όχι προς Αυστρία, Σουηδία και Φιλανδία.

Πέρα από αυτά ο υπουργός Γεωργίας, αναγκάστηκε να εκδώσει ανακοίνωση για συγκεκριμένο θέμα, 23 μέρες μετά την απόφαση της Κομισιόν και έπειτα από σχετικά δημοσιεύματα του Τύπου, ενώ στο θέμα του βαμβακιού, έσπευσε να ανακοινώσει προκαταβολικά την αύξηση της προκαταβολής της ενίσχυσης. Μήπως, έτσι αντιλαμβάνεται ο υπουργός Γεωργίας την υπόθεση της ενημέρωσης των αγροτών;


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ