Σάββατο 13 Γενάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Μοναδικό κι ερμητικά κλειστό

Παραλογισμός επικρατεί σχετικά με το τμήμα παραγώγων πλάσματος στο Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας

Κλειστό παραμένει, για περισσότερο από δυο μήνες, το μοναδικό στην Ελλάδα Τμήμα Μικροβιολογικού Ελέγχου υλικού αιμοδοσίας, προϊόντων αίματος και παραγώγων πλάσματος στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο της Νίκαιας.

Η μονάδα παραγώγων πλάσματος έκλεισε στις 3.11.1995 για να μετεγκατασταθούν στον ίδιο χώρο το Παθολογοανατομικό Τμήμα του Νοσοκομείου, μετά την καταστροφή τους απ' την πυρκαγιά. Η μετεγκατάσταση αυτή δεν έγινε μέχρι σήμερα και ο χώρος που στέγαζε το τμήμα παραμένει ερμητικά κλειστός. Μάλιστα, η διοίκηση του Νοσοκομείου προχώρησε, χωρίς τις νόμιμες διαδικασίες και χωρίς να έχει γνώση των δραστηριοτήτων και των προδιαγραφών της λειτουργίας του κέντρου παρασκευής παραγώγων αίματος, στην πρόταση διακοπής των εργασιών. Η απόφαση αυτή "οδήγησε" ολόκληρο τον εξοπλισμό του τμήματος - αξίας περίπου 20 εκατομμυρίων - να βρίσκεται πεταμένος σε αποθήκη του νοσοκομείου!

Οπως τόνισε στο "Ρ", η διευθύντρια του Κέντρου Αιμοδοσίας, Κ. Σωφρονιάδου, "παρά τα επανειλημμένα διαβήματα προς τη Διεύθυνση Ανάπτυξης Νοσοκομειακών Μονάδων και Αιμοδοσίας, του υπουργείου Υγείας, δεν έχει γίνει καμία ενέργεια για την επαναλειτουργία της μονάδας". Οπως είχε αναφέρει και σε παλιότερο δημοσίευμά του ο "Ρ", στο Γενικό Κρατικό υπάρχει σήμερα το μεγαλύτερο κέντρο αιμοδοσίας της χώρας και η μοναδική μονάδα παρασκευής πλάσματος. Υστερα μάλιστα από ειδική συμφωνία του υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας με τον Ελβετικό Ερυθρό Σταυρό, υπάρχει πενταετής σύμβαση για την ανταλλαγή πλάσματος με λευκωματίνη (είναι προϊόν του αίματος). Η Κ. Σωφρονιάδου, σχετικά με τη συμφωνία αυτή υπογράμμισε ότι "το πλάσμα, το οποίο ανταλλάσσεται με τη λευκωματίνη, καλύπτει το 25% των αναγκών της χώρας, με οικονομικό όφελος περίπου 850 εκατομμύρια".

Σύμφωνα με τη διευθύντρια του Κέντρου, "η χρονική προθεσμία για τη συγκεκριμένη ανταλλαγή, είναι μέχρι την 1η Φεβρουαρίου, διαφορετικά σ' άλλη περίπτωση η συμφωνία δεν ισχύει και η χώρα μας, πέρα από το οικονομικό κόστος που θα έχει, βρίσκεται και εκτεθειμένη απέναντι στη συμφωνία της με τον Ελβετικό Ερυθρό Σταυρό". Η Κ. Σωφρονιάδου επισήμανε όμως παράλληλα ότι αν το τμήμα λειτουργήσει μέσα στις επόμενες 15 μέρες μπορούν να καλυφθούν οι εργασίες του.

Η επαναλειτουργία λοιπόν της Μονάδας στηρίζεται στις αποφάσεις κάποιον αρμοδίων που πρέπει να πάρουν επιτέλους θέση...

Π. Θ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ