ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 13 Γενάρη 1996
Σελ. /30
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
"Ερρίφθη ο κύβος" των δανείων

Η κυβέρνηση ζητά από οχτώ νοσοκομεία να προχωρήσουν σε δάνεια για την αντιμετώπιση των χρεών τους. Πρόκειται για αρχή για όλα τα νοσοκομεία, καθώς με την πολιτική λιτότητας δεν πρόκειται να αντιμετωπιστεί το οξυμένο πρόβλημα των χρεών

Σε δανεισμό για την κάλυψη των χρεών τους, οδηγεί η κυβέρνηση, με την πολιτική λιτότητας, οχτώ μεγάλα νοσοκομεία της χώρας για την κάλυψη των χρεών τους. Πρόκειται για τρία νοσοκομεία της Αθήνας, τρία νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και δύο πανεπιστημιακά.

Η απόφαση αυτή, όπως εκτιμάται, αποτελεί την αρχή και για τα υπόλοιπα νοσοκομεία, καθώς ο προϋπολογισμός του 1996 δεν προοιωνίζεται την αντιμετώπιση των χρεών. Επιπλέον, ήρθε και η εγκύκλιος του υπουργού Οικονομικών Αλ. Παπαδόπουλου στις 27.12.1995, σύμφωνα με την οποία το πρώτο τρίμηνο του 1996 θα δοθεί μόνο το 15% - αντί του 25% - των πιστώσεων του προϋπολογισμού. Ηδη, τα νοσοκομεία βρίσκονται σε αδυναμία εκτέλεσης των υποχρεώσεών τους προς τους προμηθευτές και ορισμένα πληρώνουν με καθυστερήσεις πέραν των δέκα μηνών.

Βέβαια, οι ενέργειες της κυβέρνησης ήταν συντονισμένες. Ετσι, στις 12.12.1995 στάλθηκε έγγραφο με το οποίο ζητούσε απ' τις διοικήσεις των παρακάτω νοσοκομείων να πάρουν απόφαση να προχωρήσουν σε δάνειο με την εγγύηση του δημοσίου: "Ευαγγελισμός",Κρατικό και Λαϊκό στην Αθήνα. ΑΧΕΠΑ,"Ιπποκράτειο" και "Παπανικολάου" στη Θεσσαλονίκη και τα πανεπιστημιακά στα Γιάννενα και στο Ηράκλειο.

Το θέμα, όπως ανέφεραν πηγές στο "Ρ" χτες βράδυ, δεν έχει κλείσει ακόμα. Ο δανεισμός, όπως έλεγαν οι ίδιες πηγές, θα γίνει από όμιλο ελληνικών τραπεζών, θα έχει δύο ή τρία χρόνια περίοδο χάριτος και τα δάνεια θα αποπληρωθούν σε εφτά χρόνια. Ηδη, σύμφωνα με άλλες πληροφορίες του "Ρ", σε αποφάσεις για το δανεισμό έχουν προχωρήσει οι διοικήσεις του Λαϊκού και του Ιπποκράτειου Θεσσαλονίκης.

Την κάλυψη των χρεών των νοσοκομείων με δανεισμό τη μελετούσε η κυβέρνηση πριν την κατάθεση του προϋπολογισμού για 15 - 20 νοσοκομεία, των οποίων τα χρέη φτάνουν στο 50% των συνολικών χρεών των νοσοκομείων, όπως αποκάλυψε ο "Ρ" σε δυο δημοσιεύματά του στις 13.10.1995 και στις 14.12.1995. Τα συνολικά χρέη των νοσοκομείων ξεπερνούν τα 100 - ή τα 120 - δισ. δραχμές.

Δεν αποπληρώθηκαντα παλιά δάνεια

Στο δανεισμό είχε οδηγήσει 15 νοσοκομεία (βλέπε και σχετικό πίνακα) η κυβέρνηση της ΝΔ το 1981 πριν την τότε κυβερνητική αλλαγή.

Τα νοσοκομεία αυτά θα πληρώνουν κάθε χρόνο 300,9 εκατ. δραχμές μέχρι το 2001. Το συνολικό ποσό που θα πληρώσει το κάθε νοσοκομείο θα είναι - σε ονομαστικές τιμές - προσαυξημένο περίπου κατά 120% από εκείνο που αρχικά δανείστηκε. Π.χ., το "Αγία Σοφία" δανείστηκε 110 εκατ. και το 2001 θα πληρώσει συνολικά 250 εκατ. (Βέβαια, άλλη ήταν η αξία των 110 εκατ. το 1981 και άλλη σήμερα, αλλά δείχνει ότι η λογική του δανεισμού οδηγεί τα νοσοκομεία σε μόνιμους οφειλέτες των τραπεζών).

Το εντυπωσιακό είναι ότι ο "Ευαγγελισμός" θα κληθεί να αποπληρώσει σχεδόν ταυτόχρονα δυο δάνεια το 2002.

Η κυβέρνηση μετά τις περίφημες μελέτες των ξένων εμπειρογνωμόνων είχε εκφράσει τη γνώμη για τη μετατροπή των νοσοκομείων σε Ανώνυμες Εταιρίες ή άλλη παρόμοια νομική μορφή. Κάτω απ' την κατακραυγή δεν πέρασε αυτή τη διάταξη στο νομοσχέδιο για την υγεία.

Ομως, καθώς φαίνεται, δεν εγκαταλείπει τα σχέδιά της. Επιχειρεί να περάσει αυτές τις μεθοδεύσεις απ' την πίσω πόρτα, που ανοίγουν διαδρόμους - αν δεν οδηγούν απευθείας - στην ιδιωτικοποίηση των δημόσιων νοσοκομείων με διαδικασίες που θυμίζουν άλλες δημόσιες επιχειρήσεις.

Γιατί, αν ήθελε διαφορετική αντιμετώπιση του προβλήματος η κυβέρνηση, θα έδινε ευθύς εξαρχής τα χρήματα που θα πληρώνει - διαχρονικά - προσαυξημένα, αφού ο δανεισμός γίνεται με την εγγύηση του δημοσίου.

Γιώργος ΜΟΥΣΓΑΣ

Μοναδικό κι ερμητικά κλειστό

Παραλογισμός επικρατεί σχετικά με το τμήμα παραγώγων πλάσματος στο Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας

Κλειστό παραμένει, για περισσότερο από δυο μήνες, το μοναδικό στην Ελλάδα Τμήμα Μικροβιολογικού Ελέγχου υλικού αιμοδοσίας, προϊόντων αίματος και παραγώγων πλάσματος στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο της Νίκαιας.

Η μονάδα παραγώγων πλάσματος έκλεισε στις 3.11.1995 για να μετεγκατασταθούν στον ίδιο χώρο το Παθολογοανατομικό Τμήμα του Νοσοκομείου, μετά την καταστροφή τους απ' την πυρκαγιά. Η μετεγκατάσταση αυτή δεν έγινε μέχρι σήμερα και ο χώρος που στέγαζε το τμήμα παραμένει ερμητικά κλειστός. Μάλιστα, η διοίκηση του Νοσοκομείου προχώρησε, χωρίς τις νόμιμες διαδικασίες και χωρίς να έχει γνώση των δραστηριοτήτων και των προδιαγραφών της λειτουργίας του κέντρου παρασκευής παραγώγων αίματος, στην πρόταση διακοπής των εργασιών. Η απόφαση αυτή "οδήγησε" ολόκληρο τον εξοπλισμό του τμήματος - αξίας περίπου 20 εκατομμυρίων - να βρίσκεται πεταμένος σε αποθήκη του νοσοκομείου!

Οπως τόνισε στο "Ρ", η διευθύντρια του Κέντρου Αιμοδοσίας, Κ. Σωφρονιάδου, "παρά τα επανειλημμένα διαβήματα προς τη Διεύθυνση Ανάπτυξης Νοσοκομειακών Μονάδων και Αιμοδοσίας, του υπουργείου Υγείας, δεν έχει γίνει καμία ενέργεια για την επαναλειτουργία της μονάδας". Οπως είχε αναφέρει και σε παλιότερο δημοσίευμά του ο "Ρ", στο Γενικό Κρατικό υπάρχει σήμερα το μεγαλύτερο κέντρο αιμοδοσίας της χώρας και η μοναδική μονάδα παρασκευής πλάσματος. Υστερα μάλιστα από ειδική συμφωνία του υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας με τον Ελβετικό Ερυθρό Σταυρό, υπάρχει πενταετής σύμβαση για την ανταλλαγή πλάσματος με λευκωματίνη (είναι προϊόν του αίματος). Η Κ. Σωφρονιάδου, σχετικά με τη συμφωνία αυτή υπογράμμισε ότι "το πλάσμα, το οποίο ανταλλάσσεται με τη λευκωματίνη, καλύπτει το 25% των αναγκών της χώρας, με οικονομικό όφελος περίπου 850 εκατομμύρια".

Σύμφωνα με τη διευθύντρια του Κέντρου, "η χρονική προθεσμία για τη συγκεκριμένη ανταλλαγή, είναι μέχρι την 1η Φεβρουαρίου, διαφορετικά σ' άλλη περίπτωση η συμφωνία δεν ισχύει και η χώρα μας, πέρα από το οικονομικό κόστος που θα έχει, βρίσκεται και εκτεθειμένη απέναντι στη συμφωνία της με τον Ελβετικό Ερυθρό Σταυρό". Η Κ. Σωφρονιάδου επισήμανε όμως παράλληλα ότι αν το τμήμα λειτουργήσει μέσα στις επόμενες 15 μέρες μπορούν να καλυφθούν οι εργασίες του.

Η επαναλειτουργία λοιπόν της Μονάδας στηρίζεται στις αποφάσεις κάποιον αρμοδίων που πρέπει να πάρουν επιτέλους θέση...

Π. Θ.

Θα εκδοθεί στη Νέα Γιουγκοσλαβία

Στη Νέα Γιουγκοσλαβία, και όχι στο Βέλγιο, θα εκδοθεί τελικά ο Σέρβος Τάρκο Ασάνιν με απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης Γ. Ποττάκη, αν και το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου είχε κάνει δεκτό το αίτημα των βελγικών αρχών για να εκδοθεί στο Βέλγιο. Ο υπουργός Δικαιοσύνης έκανε χρήση της δυνατότητας που παρέχεται από διεθνή συμφωνία να εκδίδεται ο εκζητούμενος σε μία από τις δύο χώρες που ζητούν την έκδοσή του.

Οι βελγικές αρχές είχαν υποβάλλει στη χώρα μας αίτημα έκδοσης του Τάρκο Ασάνιν, κατηγορώντας τον ότι εμπλέκεται στη δολοφονία του ηγετικού στελέχους των Αλβανόφωνων του Κοσσυφοπεδίου Εμβέρ Χατζί που έγινε τον Φλεβάρη του 1990. Να υπενθυμίσουμε ότι ο Τάρκο Ασάνιν συνελήφθη όταν ήρθε για διακοπές στη Ρόδο μετά από ένταλμα σύλληψης της Ιντερπόλ.

Επέκταση της Κάρτας Καυσαερίων

Επεκτείνεται από τις 15 Φλεβάρη 1996 σε άλλους 10 μεγάλους νομούς ο θεσμός της Κάρτας Ελέγχου Καυσαερίων (ΚΕΚ).

Με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Μεταφορών - Επικοινωνιών, από 15/2 τα ΚΤΕΟ Θεσσαλονίκης, Αχαϊας, Καβάλας, Μαγνησίας, Λάρισας, Ιωαννίνων, Ηρακλείου Κρήτης, Ευβοίας, Βοιωτίας και Κορινθίας θα χορηγούν ΚΕΚ σε κάθε όχημα που θα "περνάει" από τεχνικό έλεγχο. Τα οχήματα των περιοχών αυτών, θα εφοδιαστούν σταδιακά με ΚΕΚ μέχρι την 1η Σεπτέμβρη 1996.

Νέος διευθυντής στα ΕΛΤΑ

Νέος γενικός διευθυντής στα Ελληνικά Ταχυδρομεία (ΕΛΤΑ) διορίζεται τις επόμενες μέρες ο Αν. Αναγνωστόπουλος,που εξασφάλισε την τυπική έγκριση από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

Οπως είναι γνωστό, ο Οργανισμός παραμένει "ακέφαλος" από το περασμένο καλοκαίρι, που η κυβέρνηση απέπεμψε τον τότε γενικό διευθυντή Αρ. Μαντά.Η αποπομπή αυτή πυροδότησε την από καιρό μη αρμονική συνεργασία του αρμόδιου υφυπουργού Μεταφορών - Επικοινωνιών, Χρ. Κοκκινοβασίλη,με την ηγεσία του Οργανισμού. Ανταλλάχτηκαν, μάλιστα, δημόσιες αιχμές και από τις δυο πλευρές, ότι το "καυτό" θέμα ήταν ποιος θα έχει τον έλεγχο του αναπτυξιακού προγράμματος των ΕΛΤΑ, προϋπολογισμού 40 δισ. δραχμών.

Πανελλαδική αγωνιστική απάντηση

Στις 31 Γενάρη 1995 θα γίνουν οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας των συνταξιούχων του ΤΕΒΕ, για τις αυξήσεις κοροϊδίας στις συντάξεις τους που αποφάσισε η πλειοψηφία του ΔΣ του Ταμείου τους

Για τις 31 Γενάρη 1995 - αντί της 25ης Γενάρη 1995 - μετέθεσε η Ομοσπονδία Συνταξιούχων του ΤΕΒΕ τις πανελλαδικές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, για την προκλητική απόφαση της πλειοψηφίας της διοίκησης του Ταμείου να δοθούν αυξήσεις στις συντάξεις 3,5+3,5% ή σε ετήσια βάση 5,4%. Οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας θα γίνουν σε όλες τις πόλεις της χώρας και θα ακολουθήσουν πορείες στα κατά τόπους γραφεία του ΤΕΒΕ.

Αν και το ΤΕΒΕ παρουσιάζει πλεόνασμα 75 δισ. δραχμών, η πλειοψηφία της διοίκησης του Ταμείου προτίμησε να ευθυγραμμιστεί με την εισοδηματική πολιτική της κυβέρνησης, αγνοώντας την τραγική κατάσταση των συνταξιούχων. Από 1.10.1995 τα κατώτερα όρια των συντάξεων διαμορφώθηκαν ως εξής: Γήρατος και αναπηρίας σε 75.000 δραχμές (έναντι 70.992 από 1.1.1995), οι συντάξεις λόγω θανάτου σε 63.000 δραχμές (έναντι 59.278 από 1.1.1995). Απ' τους 140.000 συνταξιούχους του ΤΕΒΕ οι 111.000 παίρνουν συντάξεις μικρότερες των 100.000 δραχμών, που είναι κάτω και απ' αυτό το όριο φτώχειας που δέχεται η Ευρωπαϊκή Ενωση.

Η Ομοσπονδία Συνταξιούχων του ΤΕΒΕ ζήτησε την ανάκληση της "προκλητικής, όπως τη χαρακτήρισε, απόφασης" και διεκδικεί για το 1996 αυξήσεις 15% για τις συντάξεις μέχρι 150.000 δραχμές και αυξήσεις 10% για συντάξεις πάνω από 150.000 δραχμές.

Το τμήμα που παραμένει κλειστό εδώ και δυο μήνες



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ