ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 13 Γενάρη 1996
Σελ. /30
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τσοβόλας ο... ξεχασιάρης

Ξέρετε από πότε χρονολογείται ο "κοινωνικά άδικος και κοινωνικά αδιέξοδος χαρακτήρας της οικονομικής πολιτικής" που ασκείται; Μα, από τότε που έφυγε ο Τσοβόλας από την κυβέρνηση...

Αυτό ισχυρίζεται το κόμμα Τσοβόλα (ΔΗΚΚΙ) σε ανακοίνωση που εξέδωσε για το θέμα της ανεργίας. Τα στοιχεία, λέει, που δόθηκαν στη δημοσιότητα από την κυβέρνηση, επιβεβαιώνουν περίτρανα την πιο πάνω εκτίμηση για την οικονομική πολιτική που ασκείται "τα έξι τελευταία χρόνια...".

Είδατε, λοιπόν, ότι ένας Τσοβόλας - ανεξάρτητα από το γεγονός ότι έχει πάθει αμνησία για την αντιλαϊκή πολιτική του υπουργείου Οικονομικών από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ μέχρι το 1989 - μπορεί να φέρνει την άνοιξη και ας ερίζει περί αυτού ο Σαμαράς...

Ετεροχρονισμένος

Τον... Αη - Βασίλη, κατόπιν εορτής, θέλει να κάνει ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Στ. Τζουμάκας,αλλά ο δικός του "σάκος με τα δώρα" θα έχει θεατρικά εισιτήρια της Εργατικής Εστίας, που θα διανεμηθούν σε εργαζόμενους ορισμένων εργασιακών χώρων.

Μέχρι τώρα ο υπουργός Εργασίας μας έχει συνηθίσει να μοιράζει απλόχερα υποσχέσεις, εκ του ασφαλούς, αφού οι "κακοί" οικονομικοί υπουργοί απορρίπτουν την πραγματοποίησή τους. Μας συνήθισε επίσης να μη προωθεί ακόμα και θέματα αποκλειστικά δικής του αρμοδιότητας, όπως η κατάργηση του Ταμείου εργατοπατέρων. Μας συνήθισε ακόμα στην προώθηση όλων των αντεργατικών μέτρων της "Λευκής Βίβλου" στο όνομα της δήθεν καταπολέμησης της ανεργίας.

Αλλά να πάει σε μεγάλα εργοστάσια - όπως αυτό της ΦΑΓΕ που θα επισκεφθεί τη Δευτέρα - για να μοιράσει στους εργαζόμενους εισιτήρια που πληρώνονται αποκλειστικά από το δικό τους ιδρώτα, δεν το φανταζόμασταν. Προκαλεί απορία το τι μπορεί να κάνει ένας υπουργός και μάλιστα... "μαρξιστής", για να χτίσει - στην "άμμο", δυστυχώς γι' αυτόν - το... φιλεργατικό προφίλ του.

Αναζητήστε τα "συμφέροντα"

Μόνο αφελείς αμφιβάλλουν ότι πίσω από τις εσωκομματικές συγκρούσεις στο ΠΑΣΟΚ κρύβονται, κυρίως, αντιμαχόμενα ισχυρά οικονομικά συμφέροντα. Δεν το λένε, όμως, μόνο οι κομμουνιστές. Αρχισαν, μάλιστα, να το υπαινίσσονται ακόμα και πολιτικοί από το χώρο της ΝΔ, που μάλλον από πρώτο χέρι γνωρίζουν τα τεκταινόμενα και τις σχέσεις οικονομικών συμφερόντων και κομμάτων εξουσίας. Να, λοιπόν, τι δήλωσε προχτές ο Σ. Κούβελας, μιλώντας στον "9,84": "Υπάρχουν και εκείνοι οι σκοτεινοί, λίγοι θέλω να πιστεύω, οι οποίοι έχουν τα ειδικά οικονομικά άνομα συμφέροντά τους. Παίζει το τελευταίο χαρτί του με πείσμα ο κ. Παπούλιας. Οτι έχει τεράστια συμφέροντα πιστεύω και όχι μόνο πολιτικές φιλοδοξίες, αλλά άλλα συμφέροντα, κρύφια κ.ά. άδηλα, σαν εκείνα που υπαγόρευσαν, ας πούμε, την εν τάχει και εν κρυπτώ υπογραφή τεραστίων διαστάσεων συμβάσεων, όπως είναι το Ρίο - Αντίρριο και ο Αχελώος".

Τι γνωρίζει περισσότερο ο Σ. Κούβελας; Γιατί δε μιλάει ευθέως και με στοιχεία;

Αρκετά!

Περίφημο,

θαυμάσιο,

το τσίρκο

στο "Ωνάσειο",

γέλια βγάλαν

τα "νούμερα"

οι "μάχες"

και τα φούμαρα,

όμως το σόου

κράτησε

κι ο κόσμος

αγανάκτησε!

Περίφημες

οι τούμπες σας,

τα κόλπα

κι οι αρλούμπες σας,

μα θέαμα

χορτάσαμε,

κλόουν, στ' "αμήν"

εφτάσαμε,

γι' αυτό

δώστε μια λύση

στο θέμα

του δερβίση!

Ο οίστρος

Απόλυτη υποταγή

Διπλωματική αποστολή στο Κόσοβο θέλει να εγκαταστήσει η Ουάσιγκτον και έχει υποβάλει το "αίτημά" της στον Πρόεδρο Σλ. Μιλόσεβιτς, ο οποίος, όπως λένε οι πληροφορίες, δεν είναι σε θέση να αρνηθεί την ικανοποίησή του.

Ετσι λοιπόν, μετά την επιχείρηση επιβολής της αμερικανικής "ειρήνης" στη Βοσνία, τη στρατοπέδευση δεκάδων χιλιάδων Αμερικανών στρατιωτών στην καρδιά της Βαλκανικής, η Ουάσιγκτον επιχειρεί να διασφαλίσει την "απόλυτη" κυριαρχία της στην περιοχή αναλαμβάνοντας υπό τον πλήρη έλεγχό της τις εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο, με το οποίο μπορεί να απειλεί όσους δε συμμορφώνονται με τις επιθυμίες της, με ανάφλεξη ολόκληρη τη χερσόνησο. Κι όμως η ελληνική κυβέρνηση εξακολουθεί και μετά από όλα αυτά να υποστηρίζει πως τα ελληνικά και τα αμερικανικά συμφέροντα στην περιοχή συμπίπτουν;

Ας αποφασίσουν

Ο πρωθυπουργός δεν μπορεί να κάνει πολιτικές συζητήσεις, λέει ο Γ. Παπανδρέου. Ο πρωθυπουργός είναι ενήμερος για τα πάντα περί την πολιτική κατάσταση, λέει, ουσιαστικά, ο Τηλ. Χυτήρης. Ο πρωθυπουργός μπορεί, αλλά και δεν μπορεί να κάνει πολιτικές συζητήσεις, λέει ο Δ. Κρεμαστινός. Απορία: Γιατί δε μαζεύονται μεταξύ τους, να το... συζητήσουν και μετά να μας πουν;

Διαδικαστική "αντίθεση"

"Απαντώντας", ουσιαστικά, στο χτεσινό σχόλιο του "Ρ" ότι ο "ΣΥΝ" αποφεύγει να πάρει θέση για την αποστολή στρατευμάτων στη Βοσνία, ο Ν. Κωνσταντόπουλος, ευρισκόμενος σε... "αναζήτηση εξωτερικής πολιτικής", δήλωσε: "Εκφράσαμε την αντίθεσή μας στη συμμετοχή ελληνικού ειρηνευτικού Σώματος στη Βοσνία, για την αποστολή του οποίου ακολουθήθηκε μια απαράδεκτη διαδικασία". Δηλαδή - πέρα από το γεγονός ότι καμιά απολύτως αντίθεση δεν έχει εκφραστεί - σε απλά ελληνικά αυτό σημαίνει πως το σχετικό θέμα της εμπλοκής ο "ΣΥΝ" και ο πρόεδρός του το αντιμετωπίζουν από τη σκοπιά της διαδικασίας και όχι της ουσίας. Μια ουσία που παραπέμπει σε υποτέλεια, κινδύνους και τυχοδιωκτισμούς.

Η άλλη ουσία είναι ότι με τη γνωστή τακτική του "ήξεις αφήξεις" η Κουμουνδούρου στηρίζει ουσιαστικά τα "παιχνίδια" της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία προσφέρει ελληνικό "κρέας" στο σφαγείο της Βοσνίας υπακούοντας στις διαταγές των ΝΑΤΟικών ιμπεριαλιστών.

Στη φωτογραφία του Τούρκου στρατιώτη, που κρατάει στα χέρια του το κομμένο κεφάλι ενός δολοφονημένου Κούρδου - και η οποία έκανε το γύρο του κόσμου - αναφέρθηκε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

"Νομίζω ότι η φωτογραφία αυτή μιλάει από μόνη της", είπε ο Τηλ. Χυτήρης. Και όντως μιλάει από μόνη της. Τόσο πολύ μάλιστα, που θα έπρεπε να σιωπούν εκείνοι που προχώρησαν στην άρση του ελληνικού "βέτο" - τον καιρό που βρίσκονταν εν πλήρη εξελίξει οι εκκαθαριστικές επιχειρήσεις στο Κουρδιστάν - με την οποία η κυβέρνηση έδωσε το "πράσινο φως" για την είσοδο της Τουρκίας στην "ευρωπαϊκή οικογένεια", προς δόξαν του "δυτικού πολιτισμού".

Οπου ακούς πολλά κεράσια...

"Οπου ακούς πολλά κεράσια, κράτα και μικρό καλάθι", λέει η λαϊκή σοφία για να βάλει σε υποψίες - αν υπάρχει κανείς ανυποψίαστος - τους νεότερους, που ίσως και να περιμένουν να γίνουν πράξη όσα τους... τάζουν. Μάλιστα, αυτή την περίοδο πάμε καλά από ταξίματα και θα ήταν άδικο για τον υπουργό Εργασίας Στ. Τζουμάκα, να μην αναγνωριστεί ο ιδιαίτερα... θετικός του ρόλος σ' αυτό το "έργο".

Ενα παράδειγμα είναι το Ταμείο "εργατοπατέρων" το οποίο - σύμφωνα με τον υπουργό - πρόκειται να καταργηθεί (; ). Για του λόγου το αληθές εμφανίστηκε πριν από καιρό ένα σχετικό νομοσχέδιο που θα πρέπει να έχει μαζέψει πολλή σκόνη τώρα, ή να έχει πλακωθεί από παρακλητικές επιστολές εργατοπατερίστικων... σωματείων, τύπου "Ελευθεριώτη", που θεωρούν τον εργατοπατερισμό ύψιστο... κοινωνικό θεσμό! Αλλά στο μεταξύ υπάρχουν και πραγματικά σωματεία που δεν κάθονται με σταυρωμένα χέρια. Αυτό ας το σκεφτούν μερικοίμερικοί...

"Σοφόν το σαφές"

Καλό είναι σε όσους αγωνιούν για την ακυβερνησία και τον αντικαταστάτη του Α. Παπανδρέου, να δουν τα πράγματα λίγο ξεκάθαρα. Ας πούμε, όπως τα βλέπει ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Ι. Στράτος, ο οποίος απαντώντας στην ερώτηση αν η εκκρεμότητα πρέπει να οδηγήσει στην εκλογή νέου πρωθυπουργού, δήλωσε σε ραδιοφωνικό σταθμό τα εξής: "Πιστεύουμε ότι όποια εξέλιξη επιλεγεί, θα πρέπει να είναι σαφής και να μην αφήνει περιθώρια ερωτημάτων, που αφορούν την ομαλή λειτουργία της οικονομίας και, πιο συγκεκριμένα, την εφαρμογή του προϋπολογισμού και την πορεία για τη σταθεροποίηση της οικονομίας, η οποία έχει προγραμματιστεί".

Η αλήθεια είναι ότι τους ίδιους ακριβώς στόχους έχουν και τα κόμματα του δικομματισμού. Δε διαθέτουν, όμως, την "άνεση" του προέδρου του ΣΕΒ, γιατί είναι αναγκασμένα να ζητήσουν την ψήφο του λαού. Δεν μπορούν, όμως, να τον κοροϊδεύουν για πάντα.

Το "τέλος" των επιστολών

Η αλήθεια είναι ότι πήγαινε γυρεύοντας με τις επιστολές ο Μ. Εβερτ. Από τότε που ανέλαβε την ηγεσία της ΝΔ πρέπει να έχει στείλει τουλάχιστον εκατό επιστολές. Δεν υπάρχει πρόβλημα στην ελληνική κοινωνία - και όχι μόνο - που να μην έχει αντικείμενο επιστολής από την πλευρά του προέδρου της ΝΔ. Δεκάδες επιστολές στον πρωθυπουργό, στους υπουργούς, στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, σε ξένους ηγέτες κ.ο.κ.

Νισάφι πια. Ας βρει κάποια άλλη μορφή επικοινωνίας. Ας προσπαθήσει με το φαξ, με το κινητό, με τον υπολογιστή, με το "Ιντερνέτ" ...

Ετσι και αλλιώς, το ζητούμενο είναι ο λαός να μην ενημερώνεται και ταυτόχρονα ο ίδιος να φαίνεται ότι "ενεργεί".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ