ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 13 Γενάρη 1996
Σελ. /30
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
Τα αδιέξοδα "εκλέγουν" πρωθυπουργό
  • Δε νομίζω ότι θα υπάρξει εμπλοκή, δηλώνει ο Απ. Κακλαμάνης μετά τη συνάντησή του με τον Α. Παπανδρέου
  • "Διερευνητικές" επαφές Στεφανόπουλου, ενόψει της μετάβασής του στο "Ωνάσειο"

Τα αδιέξοδα, στα οποία έχει περιέλθει το ΠΑΣΟΚ από την παράταση της εκκρεμότητας για αντικατάσταση του πρωθυπουργού και μπροστά στον κίνδυνο, λόγω της αδυναμίας έως ανικανότητάς του να λύσει το πρόβλημα, η φθορά του να πάρει μη αναστρέψιμες διαστάσεις, πληθαίνουν τις ενδείξεις - μετά και τη γνωστοποίηση του αιτήματος του Α. Παπανδρέου να συναντηθεί με τον Κ. Στεφανόπουλο - ότι προωθείται εκλογή νέου πρωθυπουργού μέσα στο Γενάρη. Χτες, όλα τα μηνύματα έδειχναν ότι σε μια τέτοια κατεύθυνση θα αναγκαστεί να συνηγορήσει και ο πρωθυπουργός - στην περίπτωση που άλλες είναι οι προθέσεις του - ενώ πέρα από τους επίδοξους διαδόχους ακόμα και η Χαρ. Τρικούπη διαμήνυε χτες πως "στα τέλη Ιανουαρίου θα υπάρξει νέος πρωθυπουργός, ακόμα και ενάντια στη θέληση του πρωθυπουργού".

Πάντως, χτες ο Απ. Κακλαμάνης,ο οποίος εξερχόμενος του "Ωνασείου" και μετά από συνομιλία του με τον πρωθυπουργό, ανέφερε, ερωτώμενος για τις προθέσεις του Α. Παπανδρέου, ότι "νομίζω πως δε θα υπάρξουν εμπλοκές".Οι δηλώσεις αυτές ερμηνεύτηκαν ως προαναγγελία παραίτησης του Α. Παπανδρέου.Ο πρόεδρος της Βουλής, αφού είπε πως είχε "πολιτική συζήτηση" με τον πρωθυπουργό, συνέχισε πως ο τελευταίος "είναι άρρωστος και σοβαρά άρρωστος και οι συζητήσεις που γίνονται είναι πολύ σύντομες και δεν υπάρχει δυνατότητα από καμιά πλευρά να γίνει μια βαθύτερη ανάλυση και διάλογος". Ωστόσο, κατέληξε, το συμπέρασμά του από τη συνομιλία με τον πρωθυπουργό ήταν πως "για όποιες αποφάσεις υπάρξουν, πιο πριν θα συζητήσει μαζί μας".

Κ. Λαλιώτης: Να παραιτηθεί

Οι δηλώσεις Κακλαμάνη έγιναν πριν τη χτεσινή συνεδρίαση του ΕΓ και αφού προηγουμένως ήδη είχε υπάρξει ένα πλήθος επίσημων τοποθετήσεων από στελέχη του ΠΑΣΟΚ, αλλά και διεργασίες που σχετίζονται με τη συνάντηση Παπανδρέου - Στεφανόπουλου. Συγκεκριμένα ο Κ. Λαλιώτης τάχθηκε υπέρ της παραίτησης του πρωθυπουργού και της εκλογής νέου μετά τη συνεδρίαση της ΚΕ στις 20 Γενάρη. Ο Δ. Κρεμαστινός με συνέντευξή του στα "ΝΕΑ" μίλησε για αδυναμία του πρωθυπουργού να ασκήσει τα καθήκοντά του, ενώ από την πλευρά της Προεδρίας της Δημοκρατίας εξεδόθη ανακοίνωση, όπου αναφέρεται ότι γίνεται δεκτή η "παράκληση" του πρωθυπουργού για συνάντηση με τον Κ. Στεφανόπουλο. Συνάντηση, για την οποία, αν και δεν έχει καθοριστεί πότε θα γίνει καθώς αναμένεται το "πράσινο φως" των γιατρών, έχει αρχίσει η προετοιμασία από πλευράς Προέδρου της Δημοκρατίας. Συγκεκριμένα, χτες ο Κ. Στεφανόπουλος δέχτηκε τον Γ. Παπανδρέου και, όπως αναφέρει ανακοίνωση της Προεδρίας, "αντικείμενο της συνομιλίας ήταν η επικείμενη επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας στον πρωθυπουργό". Επίσης σήμερα αναμένεται, μετά από πρωτοβουλία του Κ. Στεφανόπουλου, να μεταβεί στο Προεδρικό Μέγαρο ο Δ. Κρεμαστινός.

ΕΓ: "Δεδομένες
οι αποφάσεις"

Οσον αφορά τη χτεσινή συνεδρίαση του ΕΓ, που θεωρούνταν "βαρόμετρο" για τις περαιτέρω εξελίξεις, προχώρησε στην αναμενόμενη επιβεβαίωση των μέχρι τώρα αποφάσεών της. Επιβεβαίωση, που είχε συμφωνηθεί στη μεσημεριανή συνάντηση του Κ. Σκανδαλίδη με το προεδρείο της ΚΟ. Οπως δήλωσε ο Κ. Σκανδαλίδης μετά τη λήξη της συνεδρίασης "είναι δεδομένη η απόφαση του ΕΓ και η ομόφωνη στήριξή της από όλα τα μέλη του οργάνου. Επαναλαμβάνω - συνέχισε - ότι η απόφαση αυτή προβλέπει πως στις 20 Γενάρη θα συγκληθεί η ΚΕ για δρομολόγηση της οριστικής λύσης του προβλήματος και θα γίνει συζήτηση στην ΚΕ για τη διεξαγωγή του συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ. Είναι αυτονόητο ότι μετά την ΚΕ θα υπάρξει συνεδρίαση της ΚΟ σε ημερομηνία που θα καθοριστεί σε συνεργασία ΕΓ και ΚΟ. Αυτές τις μέρες - κατέληξε - θα εξαντληθούν όλες οι δυνατότητες συμμετοχής και συνεργασίας με τον πρόεδρό μας, ώστε οι αποφάσεις να είναι κοινές". Φράση που ερμηνεύεται ως προαναγγελία "οριστικής λύσης", ακόμα κι αν οι θέσεις του Α. Παπανδρέου δεν είναι "κοινές" με αυτές του ΕΓ. Ο Κ. Σκανδαλίδης δήλωσε πως δεν έχει αποφασιστεί, αν θα μεταβεί αντιπροσωπεία στον πρωθυπουργό πριν τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ενώ σε σχετική ερώτηση απάντησε ότι ο Κ. Παπούλιας "συμφωνεί απολύτως" με τις αποφάσεις του ΕΓ.

Λιβάνης - Παπούλιας

Ας σημειωθεί ότι η αναδίπλωση Παπούλια είχε φανεί από τη στιγμή που προσερχόμενος στη Χαρ. Τρικούπη ξεκαθάρισε ότι δε θα ζητήσει αναβολή της συνεδρίασης της ΚΕ, τάχθηκε υπέρ της πιστής εφαρμογής των συλλογικών αποφάσεων και είπε πως "με οργή και έκπληξη παρακολουθεί όσους υποστηρίζουν ότι επιχειρεί την επιβράδυνση των εξελίξεων".Ο υπουργός Εξωτερικών φέρεται να υποστήριξε στη συνεδρίαση ότι οι προηγούμενες δηλώσεις του παρερμηνεύτηκαν. Εντύπωση, πάντως, προκάλεσε η δήλωση του Αν. Λιβάνη, που, φτάνοντας στη Χαρ. Τρικούπη, είπε πως "το ΠΑΣΟΚ δυνατό με ηγέτη τον Α. Παπανδρέου θα αντιμετωπίσει και τώρα και στο μέλλον όλα τα προβλήματα επιτυχώς και αποφασιστικά". Θέση που κατ' αρχήν δημιούργησε κλίμα σύγκρουσης μεταξύ "προεδρικών" και υπόλοιπων ομάδων, αλλά όπως προκύπτει επικράτησε η ερμηνεία, που θέλει τις όποιες λύσεις (βλέπε αντικατάσταση), να λαμβάνονται από κοινού με τον πρωθυπουργό.

Α. Τσοχατζόπουλος:
"Ευνοϊκές συνθήκες"

Ενδεικτική των από δω και πέρα εξελίξεων είναι, εκτός από τη στάση της ηγεσίας του κόμματος, και η στάση του Α. Τσοχατζόπουλου. Οσον αφορά τη Χαρ. Τρικούπη, σημειωνόταν χτες και πριν τη συνεδρίαση του ΕΓ πως "τα όσα λέει ο Κρεμαστινός και στη Βουλή και στις συνεντεύξεις του δίνουν το "πράσινο φως" για εκλογή νέου πρωθυπουργού" και παράλληλα σημειωνόταν ότι "καλύτερη λύση και ηθικά και πολιτικά είναι η παραίτηση του Α. Παπανδρέου". Το σημαντικότερο όμως είναι ότι στο ερώτημα κι αν ο Α. Παπανδρέου δεν παραιτηθεί τι θα γίνει, η απάντηση που δινόταν ήταν: "Θα προχωρήσουμε".

Από την πλευρά δε του Τσοχατζόπουλου, και όπως έλεγαν συνεργάτες του, "δεν τον συμφέρει να πάει πιο πίσω η εκκρεμότητα", θεωρούν ότι είναι "ευνοϊκές οι παρούσες συνθήκες" για τον αναπληρωτή του Α. Παπανδρέου και άρα θα επιδιωχτεί να υπάρξει τώρα λύση που "εφόσον σημειωθούν ομαλές εξελίξεις τότε δε θα πάει στράφι μια δουλειά χρόνων". Δηλαδή, όπως εκτιμούν, ο Α. Τσοχατζόπουλος θα περάσει στην τελική αναμέτρηση και τότε θα κερδίσει την πρωθυπουργία. Προβληματισμός, ωστόσο, υπάρχει στο πώς ο πρωθυπουργεύων θα ξεπεράσει το πρόβλημα στο ενδεχόμενο μη παραίτησης του Α. Παπανδρέου, εφόσον τέτοια απόφαση του πρωθυπουργού στηρίζεται σε "ένα σκεπτικό που θα είναι απρόβλεπτο", όπως έλεγαν συνεργάτες του.

Επίδοξοι διάδοχοι:
"Αμεση λύση"

Οσο για τους υπόλοιπους επίδοξους διαδόχους είναι εμφανής η προσπάθειά τους να βρεθούν στην πρώτη γραμμή όσων ζητούν "άμεση λύση". Μετά τονΚ. Σημίτη, που δηλώνει ότι δε θα ανεχτεί καμία παράταση πέραν από το Γενάρη και του Γ. Χαραλαμπόπουλου που επαναλαμβάνει την άποψή του για αδυναμία του πρωθυπουργού, να ασκήσει τα καθήκοντά του, και οι Γερ. Αρσένης και Απ. Κακλαμάνης έχουν ταχθεί επισήμως πλέον υπέρ της εκλογής νέου πρωθυπουργού μέσα στο Γενάρη. Παρέμβαση, επίσης, υπήρξε χτες και από τους οικονομικούς υπουργούς με σημαντικότερη εκείνη του Γ. Παπαντωνίου,που, μιλώντας στο "Ρόιτερ", δήλωσε ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί η αναπλήρωση του πρωθυπουργού και προδιέγραψε ότι η "αγορά θα δώσει χάρη 5 μηνών στον νέο πρωθυπουργό"...

Τέλος, ας σημειωθεί ότι και χτες εμφανίστηκαν διάφορες απόψεις περί τη συνάντηση Παπανδρέου - Στεφανόπουλου. Μεταξύ αυτών του Δ. Δημοσθενόπουλου, ο οποίος αμφισβήτησε αν όντως ο πρωθυπουργός εξέφρασε τέτοια επιθυμία, την ίδια ώρα που ο Τηλ. Χυτήρης ισχυριζόταν, ουσιαστικά, πως ο Α. Παπανδρέου είναι ενήμερος για την πολιτική κατάσταση...

Μ. ΕΒΕΡΤ
Συμβολή στη συσκότιση
  • Εχει αναγορεύσει την "τύχη" της επιστολής του σε μείζον πολιτικό θέμα
  • Προετοιμάζεται για νέα "πρωτοβουλία ευθύνης"

Σε μείζον πολιτικό θέμα έχει αναγορεύσει ο πρόεδρος της ΝΔ την υποδοχή που έτυχε η επιστολή, την οποία έστειλε στον πρωθυπουργό μέσω του υπουργού Υγείας Δ. Κρεμαστινού.

Μετά την άρνηση του τελευταίου να μεταφέρει την επιστολή του Μ. Εβερτ στον πρωθυπουργό, ο πρόεδρος της ΝΔ επανήλθε με τρίτη (!) επιστολή μέσα σε ένα 24ωρο, αυτή τη φορά προς τον υπουργό Υγείας. Σ' αυτή, σύμφωνα με πληροφορίες, του επισημαίνει ότι την επιστολή την έστειλε ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και απευθύνεται προσωπικά στον Α. Παπανδρέου - άρα δεν μπορεί να την παραδώσει σε κανένα άλλο - για να τον ενημερώσει για το πολιτικό πρόβλημα και να τον προτρέψει να συμβάλει στη λύση του. Αφού, συνεχίζει ο Μ. Εβερτ, ανακοινώνεται ότι η κατάσταση της υγείας του πρωθυπουργού βελτιώνεται και μπορεί να δεχτεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, επόμενα, είναι σε θέση να διαβάσει μια επιστολή. Διαφορετικά, εκτιμά, είτε είναι ψέματα όσα λέγονται για τη βελτίωση της υγείας του πρωθυπουργού, είτε ο πρωθυπουργός έχει τεθεί σε απομόνωση.

Ο υπουργός Υγείας έστειλε με τη σειρά του απαντητική επιστολή, στην οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, αναφέρει τους λόγους που αρνείται να μεταφέρει την επιστολή και τον ενημερώνει ότι η επιστολή είναι στη διάθεσή του και δεν την έχει παραδώσει στον Α. Τσοχατζόπουλο. Τους λόγους που αρνήθηκε ο Δ. Κρεμαστινός να μεταφέρει την επιστολή τούς εξήγησε ο υπουργός Τύπου Τηλ. Χυτήρης,ο οποίος υποστήριξε ότι ως υπουργός ο Κρεμαστινός ήταν αναρμόδιος να την παραλάβει και να τη μεταφέρει στον πρωθυπουργό, ενώ ως γιατρός έπρεπε να την ανοίξει για να διαπιστώσει ποιες συνέπειες θα έχει στην υγεία του ασθενή του. Ο Τηλ. Χυτήρης κάλεσε τον Μ. Εβερτ να δώσει εξηγήσεις στο κόμμα του για τον τρόπο που χειρίστηκε το θέμα, αλλά, ταυτόχρονα, αποδεικνύει πόσο ανεύθυνος είναι.

Πάντως, ο Μ. Εβερτ δεν πτοείται και ετοιμάζεται να προχωρήσει σε νέες "πρωτοβουλίες ευθύνης" αμέσως μετά τις 20 του μήνα. Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται να καταθέσει στη Βουλή τροπολογία στο νόμο περί Υπουργικού Συμβουλίου, με την οποία θα καθορίζεται η χρονική διάρκεια του "εύλογου χρόνου" για την αναπλήρωση του πρωθυπουργού.

Την ίδια στιγμή, όμως, οι πρωτοβουλίες του Μ. Εβερτ προκαλούν αντιδράσεις στο εσωτερικό του κόμματός του. Οι περισσότεροι εσωκομματικοί αντίπαλοί του περιορίζονται να δηλώνουν ότι "δεν κατανοούν το νόημα των κινήσεών" του, ενώ δε λείπουν και αυτοί που τις χαρακτηρίζουν "ατυχείς" και "μη αποτελεσματικές". Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του Σ. Κούβελα,χτες στον "Αντέννα", ο οποίος αποκάλεσε πολύ ήπια αντίδραση την κατάθεση τροπολογίας και ζήτησε η ηγεσία να κινητοποιήσει τα στελέχη και τους οπαδούς της, "καταγγέλλοντας αυτές τις ανωμαλίες και ζητώντας την επίλυση του προβλήματος".

Και "με τον Α. Παπανδρέου στο μέλλον", αλλά και αναδίπλωση



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ