ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 14 Γενάρη 1996
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
"Διερευνητικές" επαφές Στεφανόπουλου

Στον αστερισμό των "διερευνητικών" επαφών του Προέδρου της Δημοκρατίας για την προετοιμασία της συνάντησής του με τον πρωθυπουργό, φαίνεται να έχει μετατοπιστεί το πολιτικό πρόβλημα των ημερών, που συμπυκνώνεται στο ερώτημα "θα παραιτηθεί ή όχι" ο Α. Παπανδρέου. Πάντως, τόσο τα αδιέξοδα στα οποία έχει οδηγηθεί το ΠΑΣΟΚ από την παρατεταμένη επίδειξη αδυναμίας έως ανικανότητας να λύσει την εκκρεμότητα, όσο και οι πιέσεις που ασκούνται από διάφορες πλευρές, δείχνουν ότι εντός Γενάρη πρέπει να αναμένεται εκλογή νέου πρωθυπουργού.

Στο παραπάνω μήκος κύματος φαίνεται να κινείται και ο Κ. Στεφανόπουλος. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, που προχτές είχε συνάντηση με τον Γ. Παπανδρέου και χτες το μεσημέρι με τον Δ. Κρεμαστινό, φαίνεται διατεθειμένος να προσπαθήσει να αποφύγει η παρουσία του στο "Ωνάσειο" να αποτελέσει την αφορμή - άλλοθι για παράταση της εκκρεμότητας. Για το λόγο αυτό επιδιώκεται η συνάντηση, εφόσον τελικά πραγματοποιηθεί - θα το αποφασίσουν οι γιατροί, αλλά όχι μόνο αυτοί - αν δεν οδηγήσει στην οριστική λύση του θέματος (δηλαδή στην παραίτηση), τουλάχιστον να την προλειάνει. Αλλωστε, όπως όλα δείχνουν και ο Κ. Στεφανόπουλος θεωρεί ότι ο "εύλογος" χρόνος αναπλήρωσης του Α. Παπανδρέου έχει παρέλθει. Παράλληλα, θα επιθυμούσε εκτός του ιδίου, να παρευρίσκονται στη συνάντησή του με τον Α. Παπανδρέου θεσμικοί και πολιτικοί παράγοντες, όπως ο Απ. Κακλαμάνης και ο Α. Τσοχατζόπουλος, ώστε να διασφαλιστεί και ο επίσημος χαρακτήρας της συνομιλίας, αλλά και η επί της ουσίας εγκυρότητά της.

  • Προσερχόμενος χτες στο "Ωνάσειο" ο Δ. Μπέης, επικεφαλής του προεδρείου της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, χαρακτήρισε ως καθοριστική την απόφαση του ΕΓ, δήλωσε ότι "οδεύουμε προς οριστική λύση μέσα στο μήνα" και προσδιόρισε ως πιθανές μέρες συνεδρίασης της ΚΟ τις 22 - 23 Γενάρη.
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΜΠΛΟΚΗ ΣΤΗ ΒΟΣΝΙΑ
Καταδικάζουν και αντιδρούν

Συνεχίζονται και εντείνονται οι αντιδράσεις ενάντια στην τυχοδιωκτική απόφαση της κυβέρνησης να στείλει ελληνικό στρατό στη Βοσνία.

Η Επιτροπή Ειρήνης Τυρνάβου διοργανώνει σήμερα φιλειρηνική συγκέντρωση στο δημοτικό θέατρο ΜΑΞΙΜ στις 7 μ.μ. Στη συγκέντρωση θα γίνει ομιλία για τη ΝΑΤΟική εκστρατεία στη Βοσνία και την εμπλοκή της Ελλάδας, όπως επίσης και για τις επιπτώσεις από τη λειτουργία των ΝΑΤΟικών Στρατηγείων στο ελληνικό έδαφος.

Η Επιτροπή Ειρήνης Χαλκίδας και η "Νεανική Δράση για την Ειρήνη" διοργανώνουν την Τρίτη 16 Γενάρη στις 7 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο της πόλης συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στην ελληνική εμπλοκή. Στο σχετικό κάλεσμα μπαίνει το ερώτημα: "Θα αφήσουμε να παίζουν με τη ζωή και το μέλλον των νέων ανθρώπων;"

Στον Αγ. Δημήτριο η Επιτροπή Ειρήνης, το Συνδικάτο Οικοδόμων, ο Σύλλογος Δημοκρατικών Γυναικών και το παράρτημα της ΠΕΑΕΑ συνδιοργανώνουν, την Τρίτη 16 Γενάρη στις 7 μ.μ., πικετοφορία - λαμπαδηφορία ενάντια στην αποστολή ελληνικού στρατού στη Βοσνία, που θα ξεκινήσει από το Παλαιό Τέρμα και θα καταλήξει στην πλατεία Καλογήρων.

Στα Χανιά εννέα μαζικοί φορείς εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση, με την οποία καταδικάζουν την αποστολή ελληνικών στρατευμάτων στη Βοσνία. "Η παρουσία, τονίζουν, Ελλήνων στρατιωτών στη Βοσνία, εκτός από τον άμεσο κίνδυνο που διατρέχει η ζωής τους, δένει ακόμα πιο σφιχτά τη χώρα μας στα πολεμικά σχέδια Αμερικανών και Ευρωπαϊκής Ενωσης". Σε άλλο σημείο επισημαίνουν: "Η συμμετοχή της Ελλάδας σε ένα στρατό κατοχής, όπως είναι οι ΝΑΤΟικές δυνάμεις, υπονομεύει τις παραδοσιακές και αναγκαίες σχέσεις φιλίας με τους γειτονικούς λαούς". Το κείμενο υπογράφουν οι παρακάτω φορείς των Χανίων: Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Σύλλογος Εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων, Ενωση Συνταξιούχων ΙΚΑ, Παγκρήτια Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών, Σύλλογος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χανίων, Συνδικάτο Οικοδόμων, Νομαρχιακό Τμήμα ΑΔΕΔΥ και ο Π. Μπολιουδάκης, μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Χανίων.

ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΥΓΕΙΑΣ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Προβληματισμοί για την αφαίρεση του υγρού

Παρά τη βελτίωση της κλινικής εικόνας που παρουσιάζει ο πρωθυπουργός τις τελευταίες μέρες, οι γιατροί ανησυχούν για την επανασυσσώρευση στα δυο ημιθωράκια, αλλά και για τον τρόπο αφαίρεσης του υγρού. Μια τρίτη παρακέντηση εγκυμονεί κινδύνους εμφάνισης νέας λοίμωξης, ενώ η παραμονή υγρού στα ημιθωράκια μπορεί να προκαλέσει πνευμονία.

Σύμφωνα, πάντα, με τους θεράποντες γιατρούς του Α. Παπανδρέου, η επανασυσσώρευση υγρού μπορεί να οφείλεται στην καρδιακή και νεφρική ανεπάρκεια, αλλά και σε ουραιμία. Οι γιατροί προσπαθούν να αφαιρέσουν το υγρό με τις αιμοκαθάρσεις και να αποφύγουν τρίτη παρακέντηση μέχρι να έρθει απ' τις ΗΠΑ ο πνευμονολόγος κ. Λάιτ με ειδίκευση στο πλευριτικό υγρό. Ο Αμερικανός γιατρός θα έρθει στο "Ωνάσειο" μετά από πρόσκληση των παιδιών του πρωθυπουργού. Οι γιατροί του ενδέχεται να ακολουθήσουν τη μέθοδο που θα τους συστήσει ο κ. Λάιτ, δηλαδή, αφού αφαιρεθεί το υγρό να χορηγηθούν σκληρυντικές ουσίες μεταξύ πλευρών και πνευμόνων, που θα εμποδίσουν την επανασυσσώρευσή του και τις αιμορραγίες αγγείων.

Οσον αφορά το θέμα της μεταφοράς του Α. Παπανδρέου σε νοσοκομείο των ΗΠΑ, ο γιος του Νίκος με δηλώσεις του την περασμένη Παρασκευή το άφησε ανοιχτό, ενώ υπήρξε επιστολή από το νοσοκομείο "Τζον Χόπκινς" προς τη σύζυγο του πρωθυπουργού, Δ. Λιάνη - Παπανδρέου, ότι θα παράσχουν κάθε ιατρική φροντίδα στον πρωθυπουργό αν αυτό κριθεί απαραίτητο.

Σύσκεψη για νέες πρωτοβουλίες

Σύσκεψη, με θέμα την ανάγκη διεξαγωγής δημοψηφίσματος για τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, πραγματοποιείται την Τρίτη 16.1.96, ώρα 7μμ, στην κεντρική αίθουσα του Πανεπιστημίου Αθηνών (Πανεπιστημίου και Ακαδημίας). Ανοιχτή πρόσκληση για συμμετοχή στη σύσκεψη απευθύνουν οι Στρ. Κουνιάς, καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών, Σωκρ. Μαντζουράνης, μέλος Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ενωσης και Αντ. Ντρέκος, μέλος της Κεντρικής Διοίκησης του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας. Στην πρόσκλησή τους, οι τρεις εκ των υπογραφόντων του κειμένου - έκκληση για την ανάγκη διεξαγωγής Δημοψηφίσματος, τονίζουν ότι σε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα, όπως η αναθεώρηση της Συνθήκης για την ΕΕ, που αφορά στην πορεία της χώρας, πρέπει να αποφασίσει ο ίδιος ο λαός και καλούν στη σύσκεψη ώστε να ακολουθηθούν νέες πρωτοβουλίες προς την ίδια κατεύθυνση.

Πίτα ειρήνης

Η Επιτροπή Ειρήνης Γκύζη κόβει την πρωτοχρονιάτικη πίτα της, την Τετάρτη 17 Γενάρη,στις 6 μ.μ.,στα γραφεία της (Νικηφόρου Λύτρα 26).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ