ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 17 Γενάρη 1996
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Φοροδιαφυγή 100 δισ. δρχ. καταγγέλλουν οι εφοριακοί

Για μια ακόμη φορά, η ηγεσία της ΠΟΕ - ΔΟΥ ακολούθησε παραπλανητική πολιτική δίνοντας ελλιπή στοιχεία, ενώ η φοροδιαφυγή των μεγάλων επιχειρήσεων κυριολεκτικά οργιάζει

Εκτεταμένη φοροδιαφυγή 100 δισ. δραχμών κυρίως μέσω της διακίνησης πλαστών και εικονικών τιμολογίων αποκαλύφθηκε μετά από ελέγχους των διωκτικών υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών το δίμηνο Σεπτέμβρη - Οκτώβρη του 1995. Τα στοιχεία αυτά δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα από την Ομοσπονδία Φοροτεχνικών Υπαλλήλων (ΠΟΕ - ΔΟΥ).

Πρέπει, πάντως, να σημειωθεί ότι για μια ακόμη φορά, η ηγεσία της Ομοσπονδίας δεν έδωσε στη δημοσιότητα πλήρη στοιχεία των επιχειρήσεων, στις οποίες διαπιστώθηκε φοροδιαφυγή, αλλά κατέφυγε στις γενικόλογες καταγγελίες.Πρόκειται ακριβώς για την ίδια λογική, την οποία ακολουθούν τα τελευταία χρόνια οι ηγεσίες του υπουργείου Οικονομικών, ανεξαρτήτου χρώματος, που κατά διαστήματα κάνουν γενικά και αόριστα ανακοινώσεις για την πραγματικά εκτεταμένη φοροδιαφυγή, με προφανή στόχο να πείσουν τον ελληνικό λαό ότι δραστηριοποιούνται σ' αυτότον τομέα. Μια τακτική, όμως, η οποία ουσιαστικά ισοδυναμεί με συγκάλυψη των υποθέσεων αυτών, μιας και σχεδόν ποτέ δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα στοιχεία, που να αποδεικνύουν ότι όντως οι επιχειρήσεις στις οποίες διαπιστώθηκε φοροδιαφυγή, ασκήθηκε δίωξη, ή ότι πλήρωσαν τα πρόστιμα, τα οποία τους επιβλήθηκαν.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τα ελλιπή στοιχεία της ΠΟΕ - ΔΟΥ, μεταξύ των περιπτώσεων επιχειρήσεων που διέπραξαν φοροδιαφυγή συμπεριλαμβάνονται και:

  • Ανώνυμη Εταιρία εμπορίας αυτοκινήτων, στην οποία διαπιστώθηκε ότι στο διάστημα τριών ετών, είχε αποκρύψει και δεν είχε παρουσιάσει στις λογιστικές καταστάσεις κέρδη ύψους τριών 3,8 δισ. δραχμών.
  • Εταιρία πετρελαιοειδών σε οικονομικές χρήσεις δύο ετών, δεν είχε δηλώσει κέρδη ύψους 12 δισ. δραχμών.
  • Ασφαλιστική εταιρία είχε δηλώσει κέρδη ύψους 200 εκατομ. δραχμών και μετά από τον έλεγχο διαπιστώθηκαν κέρδη ύψους 1,4 δισ. δραχμών.
  • Εταιρία ειδών υγιεινής είχε παρουσιάσει οικονομικά αποτελέσματα ζημιών, ενώ μετά από τους ελέγχους διαπιστώθηκε ότι σε δύο οικονομικές χρήσεις είχε παρουσιάσει κέρδη 500 εκατ. δραχμών.

ΚΤΗΜΑΤΙΚΗ: Την απόφασή της να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για την πρόσληψη ως υπαλλήλου της του Ριτβάν Καραχότζα, Ελληνα μουσουλμάνου, ανακοίνωσε ο διοικητής της Κτηματικής Τράπεζας Αν. Τζαβέλλας, στα πλαίσια της προσπάθειας να συμβάλλει στην ενδυνάμωση των σχέσεων μεταξύ των Ελλήνων της Θράκης και ανταποκρινόμενη στο κάλεσμα του υπουργείου Εθνικής Αμυνας. Οπως διευκρινίζεται σε χτεσινή ανακοίνωση της Κτηματικής, ο Ριτβάν Καραχότζα είναι 22 χρόνων, πομακικής καταγωγής, από το Προσήλιο του Νομού Ξάνθης, έχει τελειώσει την Ειδική Παιδαγωγική Ακαδημία Θεσσαλονίκης και συνέγραψε το πρώτο λεξικό από τα πομακικά στα ελληνικά. Στόχος του είναι να ολοκληρώσει το έργο του, συγγράφοντας και το Ελληνο-πομακικό Λεξικό.

ΣΥΜΒΑΣΗ: Σύμβαση δεκαετούς διάρκειας για την προμήθεια 150 εκ. κ. μ. φυσικού αερίου το χρόνο της Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων ΑΕ (ΒΦΛ) υπεγράφη χτες απ' τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρίας Γ. Αγγελόπουλο και τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΠΑ Χρ. Βερελή. Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΔΕΠΑ, η πρώτη απόληψη φυσικού αερίου από τη ΒΦΛ αναμένεται να γίνει στα μέσα του 1997.

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ "XENIA '96": Ανοίγει την ερχόμενη βδομάδα και συγκεκριμένα στις 24 του Γενάρη, στον εκθεσιακό χώρο του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς (ΟΛΠ), η 27η Διεθνής Τουριστική Εκθεση "XENIA '96". Στα 200 περίπου περίπτερα θα εκθέσουν προϊόντα της τουριστικής βιομηχανίας ελληνικές και ξένες επιχειρήσεις του κλάδου. Στα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθεί πολιτιστικό αφιέρωμα στα 70 χρόνια του μεγάλου Ελληνα μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη, στον οποίο θα απονεμηθεί και ειδική τιμητική διάκριση. Οι πύλες της "XENIA '96" θα κλείσουν την Κυριακή 28 του Γενάρη στις 11 το βράδυ.

ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΕΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ: Σε επιχορηγήσεις ορισμένων δραστηριοτήτων προβολής και προώθησης των ελληνικών προϊόντων για το 1996 θα προχωρήσει ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων (ΟΠΕ), σύμφωνα με ανακοίνωσή του. Επιλέξιμες επιχειρήσεις είναι οι εγκαταστημένες στην Αττική, που είναι ταυτόχρονα παραγωγικές και εξαγωγικές προϊόντων ελληνικής προέλευσης, που απασχολούν έως 150 εργαζόμενους, των οποίων ο κύκλος εργασιών είναι άνω των 100 εκατομμυρίων δραχμών κατά την τελευταία χρήση ή κατά μέσο όρο τις 3 τελευταίες χρήσεις και πραγματοποιούν εξαγωγές. Οι δραστηριότητες θα επιχορηγούνται με ποσοστό 50% της συνολικής δαπάνης και η συνολική επιχορήγηση δε θα ξεπερνά τα 5 εκατ. δραχμές. Τελευταία ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων στον ΟΠΕ είναι η 31η του Γενάρη 1996.

ΕΝΤΟΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΙΑ ΔΗΜΟΣΙΟΥ
Με επιτόκιο 14,2% η νέα σειρά

Στην έκδοση νέας σειράς εντόκων γραμματίων ετήσιας διάρκειας προχωρά το υπουργείο Οικονομικών μεθαύριο Παρασκευή 19 Γενάρη 1996. Οπως σημειώνεται σε χτεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, το επιτόκιο με το οποίο θα διατεθούν τα έντοκα στο επενδυτικό κοινό παραμένει στο 14,2%.Σημειώνεται ακόμη ότι οι τίτλοι εντόκων γραμματίων θα διατίθενται στο επενδυτικό κοινό με τη μορφή φυσικών και άυλων τίτλων.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι το τελευταίο διάστημα δημιουργήθηκε ιδιαίτερη ανησυχία στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, εξαιτίας της αυξητικής τάσης που παρατηρήθηκε στα επιτόκια των κρατικών τίτλων, μετά από πολλούς μήνες και για να ανατρέψουν το κλίμα πτωτικής τάσης που υπήρχε. Ενδεικτικό της εξέλιξης αυτής είναι η άνοδος των επιτοκίων των κρατικών τίτλων από 13,9% σε 14,2% στην προηγούμενη έκδοση και να παραμείνουν σταθερά όπως φαίνεται και στην προσεχή έκδοση.

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ
Προτάσεις για περιορισμό παραπλανητικής διαφήμισης

Ψήφισμα που αφορά στον τρόπο διαφήμισης των εργαστηρίων ελευθέρων σπουδών εξέδωσε κατά την προχτεσινή του συνεδρίαση το Εθνικό Συμβούλιο Καταναλωτών. Συγκεκριμένα, ορίστηκε και ζητήθηκε από τα αρμόδια υπουργεία Εμπορίου και Παιδείας να εκδώσουν τις απαιτούμενες διοικητικές πράξεις, ότι στις διαφημίσεις των εκπαιδευτηρίων αυτών θα πρέπει να αναγράφεται ή να εκφωνείται, εφόσον είναι ραδιοφωνικές, ότι αυτά χορηγούν απλές βεβαιώσεις σπουδών και όχι πτυχία επαγγελματικής κατάρτισης.

Η ρύθμιση αυτή κρίθηκε αναγκαία μετά από κρούσματα παραπλανητικής διαφήμισης κατά τα οποία ορισμένα εργαστήρια ελευθέρων σπουδών ισχυρίζονται ψευδώς ότι οι σπουδαστές τους λαμβάνουν πτυχίο από ξένο πανεπιστήμιο με το οποίο συνεργάζονται. Επίσης, σημειώθηκε ότι δεν υπάρχει πλήρης νομοθεσία για την ίδρυση εργαστηρίων ελευθέρων σπουδών, ιδιοκτήτες των οποίων λαμβάνουν μόνο άδεια έναρξης λειτουργίας, χωρίς να απαιτείται η ύπαρξη συγκεκριμένων επαγγελματικών προϋποθέσεων.

Στην ίδια συνεδρίαση το Εθνικό Συμβούλιο Καταναλωτών αποφάσισε:

  • Να γίνει καταγραφή όλων των φορέων του καταναλωτικού κινήματος, για να υπάρξει συγκεκριμένη εικόνα του χώρου. Τα στοιχεία της έρευνας θα γνωστοποιηθούν στις καταναλωτικές οργανώσεις, στους ενδιαφερόμενους φορείς και στις κρατικές υπηρεσίες. Επίσης, εκφράστηκε η άποψη μετά την καταγραφή των φορέων να πραγματοποιηθεί ένα συνέδριο με τη συμμετοχή όλων των οργανώσεων.
  • Να εκφραστεί η γνώμη του Εθνικού Συμβουλίου Καταναλωτή προς τα συναρμόδια υπουργεία για την ίδρυση Ινστιτούτου Συγκριτικών Δοκιμών, το οποίο θα ασχολείται με την πιστοποίηση της ποιότητας των προϊόντων που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά. Επίσης, υποβλήθηκε πρόταση για τη συνολική αντιμετώπιση του προβλήματος ελέγχου της ποιότητας των προϊόντων και με τη δημιουργία Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Ποιότητας Προϊόντων και την αναδιοργάνωση της Υπηρεσίας Καταναλωτή του υπουργείου Εμπορίου.
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΑΘΗΝΑΣ (ΟΒΣΑ)
Απόφαση για δρομολόγηση αγωνιστικών κινητοποιήσεων

Η δρομολόγηση αγωνιστικών κινητοποιήσεων αμέσως μετά την ολοκλήρωση των Γενικών Συνελεύσεων των πρωτοβάθμιων σωματείων μελών της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ) αποφασίστηκε κατά τη διάρκεια σύσκεψης της Ομοσπονδίας, που πραγματοποιήθηκε στις 10 Γενάρη στα γραφεία της Ομοσπονδίας με τη συμμετοχή εκπροσώπων από τα σωματεία.

Συγκεκριμένα, στη σύσκεψη τονίστηκε ότι μόνο η συνέχιση και ενίσχυση των αγωνιστικών κινητοποιήσεων μπορεί να απαντήσει και ανατρέψει την αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική, τη συνέχιση της πολιτικής μονόπλευρης λιτότητας και το τέλμα στο οποίο έχουν περιέλθει οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις της χώρας εξαιτίας αυτών των πολιτικών, και αποφασίστηκε:

  • Ολες οι Γενικές Συνελεύσεις των πρωτοβάθμιων σωματείων θα πρέπει να γίνουν το αργότερο μέχρι το τέλος του Φλεβάρη.
  • Τα σωματεία να πάρουν μέτρα ώστε οι συνελεύσεις αυτές να είναι μαζικές και να ακουστούν περισσότερες απόψεις πάνω στα καίρια ζητήματα των ΕΒΕ.
  • Ειδικά σε ό,τι αφορά στο φορολογικό και τα "αντικειμενικά κριτήρια" να αναπτυχθούν στις Γενικές Συνελεύσεις, να καταγραφούν και να εξεταστούν οι προτάσεις των ΕΒΕ σύμφωνα με τη θέληση της βάσης του συνδικαλιστικού κινήματος, όπως π.χ. η αναστολή πληρωμών για έξι μήνες των φόρων που προκύπτουν από τα "αντικειμενικών κριτήρια" ή η κατάθεση των εκκαθαριστικών σημειωμάτων στην ΟΒΣΑ ή στη ΓΣΕΒΕΕ.
  • Οι αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων θα μεταφερθούν στην ΟΒΣΑ και θα συγκληθεί η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αθήνας για να εκτιμήσει τα μηνύματα, τις αποφάσεις και τις προτάσεις των πρωτοβάθμιων σωματείων και να καθορίσει την ακριβή ημερομηνία έναρξης των αγωνιστικών κινητοποιήσεων, πάντα κάτω από τις κατευθύνσεις και εξελίξεις στη ΓΣΕΒΕΕ.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ