Τετάρτη 17 Γενάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ
Προτάσεις για περιορισμό παραπλανητικής διαφήμισης

Ψήφισμα που αφορά στον τρόπο διαφήμισης των εργαστηρίων ελευθέρων σπουδών εξέδωσε κατά την προχτεσινή του συνεδρίαση το Εθνικό Συμβούλιο Καταναλωτών. Συγκεκριμένα, ορίστηκε και ζητήθηκε από τα αρμόδια υπουργεία Εμπορίου και Παιδείας να εκδώσουν τις απαιτούμενες διοικητικές πράξεις, ότι στις διαφημίσεις των εκπαιδευτηρίων αυτών θα πρέπει να αναγράφεται ή να εκφωνείται, εφόσον είναι ραδιοφωνικές, ότι αυτά χορηγούν απλές βεβαιώσεις σπουδών και όχι πτυχία επαγγελματικής κατάρτισης.

Η ρύθμιση αυτή κρίθηκε αναγκαία μετά από κρούσματα παραπλανητικής διαφήμισης κατά τα οποία ορισμένα εργαστήρια ελευθέρων σπουδών ισχυρίζονται ψευδώς ότι οι σπουδαστές τους λαμβάνουν πτυχίο από ξένο πανεπιστήμιο με το οποίο συνεργάζονται. Επίσης, σημειώθηκε ότι δεν υπάρχει πλήρης νομοθεσία για την ίδρυση εργαστηρίων ελευθέρων σπουδών, ιδιοκτήτες των οποίων λαμβάνουν μόνο άδεια έναρξης λειτουργίας, χωρίς να απαιτείται η ύπαρξη συγκεκριμένων επαγγελματικών προϋποθέσεων.

Στην ίδια συνεδρίαση το Εθνικό Συμβούλιο Καταναλωτών αποφάσισε:

  • Να γίνει καταγραφή όλων των φορέων του καταναλωτικού κινήματος, για να υπάρξει συγκεκριμένη εικόνα του χώρου. Τα στοιχεία της έρευνας θα γνωστοποιηθούν στις καταναλωτικές οργανώσεις, στους ενδιαφερόμενους φορείς και στις κρατικές υπηρεσίες. Επίσης, εκφράστηκε η άποψη μετά την καταγραφή των φορέων να πραγματοποιηθεί ένα συνέδριο με τη συμμετοχή όλων των οργανώσεων.
  • Να εκφραστεί η γνώμη του Εθνικού Συμβουλίου Καταναλωτή προς τα συναρμόδια υπουργεία για την ίδρυση Ινστιτούτου Συγκριτικών Δοκιμών, το οποίο θα ασχολείται με την πιστοποίηση της ποιότητας των προϊόντων που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά. Επίσης, υποβλήθηκε πρόταση για τη συνολική αντιμετώπιση του προβλήματος ελέγχου της ποιότητας των προϊόντων και με τη δημιουργία Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Ποιότητας Προϊόντων και την αναδιοργάνωση της Υπηρεσίας Καταναλωτή του υπουργείου Εμπορίου.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ