ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 18 Γενάρη 1996
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΘΗΝΑΣ
Διαχείριση της... μιζέριας
  • Ο προϋπολογισμός του Συνδέσμου για το '96 φέρνει στην επιφάνεια μερικά χαρακτηριστικά ακόμη στοιχεία για την ένδεια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά και τη διαχειριστική λογική της πλειοψηφίας των λειτουργών της
  • Πέρσι είχε προϋπολογίσει να εισπράξει 2,7 δισεκατομμύρια δραχμές, αλλά τελικά εισέπραξε μόνο 639 εκατομμύρια

"Οπου ακούς πολλά κεράσια κράτα και μικρό καλάθι". Είναι σχεδόν βέβαιο ότι όποιος κωδικοποίησε με αυτή την παροιμία μια κατάσταση "σοκ" μπροστά στο επιθυμητό και τη στυγνή πραγματικότητα, δεν είχε στο μυαλό του τον Αναπτυξιακό Σύνδεσμο Δυτικής Αθήνας (ΑΣΔΑ).

Κι όμως, αυτή η παροιμία ταιριάζει "γάντι" σε μια προσπάθεια που τα κίνητρά της ήταν η καλυτέρευση της ποιότητας ζωής στο πιο υποβαθμισμένο, από όλες τις απόψεις, κομμάτι του Λεκανοπεδίου, για να καταλήξει μία ακόμη διαδικασία διαχείρισης της μιζέριας που επιβλήθηκε στην Τοπική Αυτοδιοίκηση από την κεντρική διοίκηση. Ο προϋπολογισμός του Συνδέσμου για το '96 αποτελεί ένα χαρακτηριστικό στοιχείο για τη στήριξη της παραπάνω διαπίστωσης.

Στις 20/12/95, η πλειοψηφία του Διοικητικού Συμβουλίου του ΑΣΔΑ ψήφισε τον προϋπολογισμό του Συνδέσμου για το 1996. Το συνολικό ποσό του προϋπολογισμού που ψηφίστηκε είναι περίπου 5 δισεκατομμύρια δραχμές. Από αυτά, τα 2,9 δισεκατομμύρια δραχμές αφορούν έξοδα για συνεχιζόμενα έργα και μελέτες προηγούμενων ετών, το τεχνικό πρόγραμμα του νέου έτους και έργα που προβλέπονται να εκτελεστούν με σειρά προτεραιότητας. Τα υπόλοιπα ποσά του προϋπολογισμού, περίπου 3 δισεκατομμύρια, αφορούν προμήθειες και λοιπά λειτουργικά έξοδα.

Προϋπολογισμός... περικοπών

Ωστόσο, φαίνεται ότι ο ΑΣΔΑ υπολόγισε χωρίς τον ξενοδόχο. Για το '95 είχε προϋπολογίσει να εισπράξει 2,7 δισεκατομμύρια δραχμές, σχεδόν τα μισά δηλαδή από τα προϋπολογισθέντα έσοδα του '96. Μέχρι τις 31/10/95 ο πίνακας εσόδων από τις τακτικές πηγές του Συνδέσμου δείχνει τα εξής "καταπληκτικά":

  • Από την τακτική επιχορήγηση των δήμων που συμμετέχουν στο Σύνδεσμο (1% του συνόλου του προϋπολογισμού τους) είχαν προϋπολογιστεί 129 εκατομμύρια δραχμές, αλλά εισπράχθηκαν μόλις 92 εκατομμύρια.
  • Από τη ΣΑΤΑ προϋπολογίστηκαν 620 εκατομμύρια, αλλά εισπράχθηκαν 70 εκατομμύρια.
  • Από προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ενωσης προϋπολογίστηκαν 30 εκατομμύρια και εισπράχθηκαν 16,7 εκατομμύρια.
  • Από το ΥΠΕΧΩΔΕ ο ΑΣΔΑ περίμενε 484 εκατομμύρια δραχμές, όμως τελικά δεν εισέπραξε ούτε δραχμή!
  • Από το ΕΤΕΡΠΣ (ταμείο που αφορά ρυθμιστικά σχέδια και πολεοδομήσεις) προϋπολογίστηκαν 200 εκατομμύρια, αλλά εισπράχθηκαν όσα και από το ΥΠΕΧΩΔΕ. Δηλαδή τίποτα...
  • Από το ΕΑΠΤΑ προϋπολογίστηκαν 700 εκατομμύρια δραχμές και εισπράχθηκαν περίπου 150 εκατομμύρια.
  • Από δάνεια ζητήθηκαν 28,3 εκατομμύρια δραχμές, για να εισπραχθούν 7,5 εκατομμύρια.
  • Από τη Νομαρχία ζητήθηκαν 50 εκατομμύρια, αλλά το Νομαρχιακό Ταμείο ήταν... μείον και δεν εισπράχθηκε επίσης τίποτα.
Ερωτήματα προς απάντηση

Τελικά, μέχρι και τις 31/12/95, από τα 2,7 δισεκατομμύρια, ο ΑΣΔΑ εισέπραξε μόλις 639 εκατομμύρια. Από αυτά, τα 549 εκατομμύρια απορροφήθηκαν από το τεχνικό πρόγραμμα (μελέτες, έργα, προμήθειες), 54 εκατομμύρια για λειτουργικά έξοδα και 36 εκατομμύρια για υλοποίηση κοινοτικών προγραμμάτων. Αυτή η οικονομική καθίζηση στα έσοδα είχε ως αποτέλεσμα να μεταφερθούν για άλλη μια χρονιά μελέτες και έργα στον επόμενο προϋπολογισμό. Πολλές από αυτές τις μελέτες μεταφέρονται ως κωδικοί από χρονιά σε χρονιά.

Το μέλος του ΔΣ του ΑΣΔΑ, δημοτικός σύμβουλος Αγ. Αναργύρων και επικεφαλής της κίνησης "Δημοτική Αναγέννηση", Γ. Θεοδωράτος έθεσε στη συνεδρίαση του περασμένου Δεκέμβρη το εύλογο ερώτημα πώς φαντάζονται οι συντάκτες του προϋπολογισμού να εισπράξουν 5 δισ. δραχμές, όταν δεν εισπράχθηκαν στο σύνολό τους ούτε τα λιγότερα χρήματα του '95.

Το ερώτημα έχει άμεση σχέση και με το μέλλον του Συνδέσμου, αλλά και με την αναπτυξιακή προοπτική της Δυτικής Αθήνας. Κι αυτό γιατί η πλειοψηφία του ΔΣ του ΑΣΔΑ έχει απολέσει τον διεκδικητικό χαρακτήρα που θα πρέπει να έχει, λόγω της οικτρής οικονομικής κατάστασής του και συνολικά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Από τα πολλά στα λίγα

Η απώλεια του διεκδικητικού χαρακτήρα είχε άμεση επίδραση και στον αναπτυξιακό. Οταν το 1988 ιδρύθηκε ο ΑΣΔΑ, είχε σαν στόχο την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής, την εκπόνηση στεγαστικών προγραμμάτων, την προστασία και αναβάθμιση του περιβάλλοντος, την αξιοποίηση των ορεινών όγκων των ορίων του, τη δημιουργία πολιτιστικής και αθλητικής υποδομής, τη δημιουργία περιφερειακού γενικού νοσοκομείου, την αντιμετώπιση των προβλημάτων των νεκροταφείων και πολλά άλλα.

Οι μικρές δυνατότητές του τον έφεραν τελικά να προχωρά σε μελέτες διαμορφώσεων ελεύθερων χώρων και πεζοδρομήσεις! Ο Γ. Θεοδωράτος είχε πει πάνω σ' αυτό ότι "όλος ο προϋπολογισμός έχει να κάνει με μικροπαρεμβάσεις και βρίσκεται πολύ μακριά από τις αναπτυξιακές ανάγκες της υποβαθμισμένης περιοχής της Δυτικής Αθήνας". Πράγματι, η φιλοσοφία του προϋπολογισμού είναι "αυτά έχουμε, με αυτά πορευόμαστε". Δηλαδή κάτι τελείως διαφορετικό από την ιδρυτική του διακήρυξη.

Αν ρίξει κανείς μια ματιά στις, ανολοκλήρωτες μέχρι σήμερα, μελέτες του ΑΣΔΑ και χωρίς διάθεση σνομπισμού, θα διαπιστώσει ότι έργα όπως φυτώρια, κατασκευές εισόδων στο Ποικίλο Ορος και αναπλάσεις παλιών κτιρίων, αν κι έχουν τη σημασία τους, απέχουν κατά πολύ από τις πραγματικές ανάγκες της περιοχής. Είναι μάλλον σκανδαλώδες να προϋπολογίζεις 177 εκατομμύρια δραχμές για κατασκευή εισόδου στο Ποικίλο Ορος, όταν, με τα ίδια τα στοιχεία του ΑΣΔΑ:

- Χρειάζονται στη Δυτική Αθήνα 1.500 σχολικές αίθουσες.

- Υπάρχει μόλις ένας γιατρός για 660 κατοίκους.

- Υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις σε παιδικούς σταθμούς.

- Η ανεργία αγγίζει το 12%.

- Οι αναλφάβητοι είναι 6,3% του πληθυσμού.

Ο κατάλογος της υποβάθμισης

Ο κατάλογος των περιβαλλοντικών, συγκοινωνιακών, κοινωνικών, πολεοδομικών και πολλών άλλων τρομακτικών προβλημάτων και ελλείψεων είναι αρκετά μακρύς. Ενδεικτικά μόνο μπορούμε να αναφερθούμε σε ορισμένα από αυτά, από την επιγραμματική απαρίθμηση του Συνδέσμου. Τα σχόλια περιττεύουν.

Η Δυτική Αθήνα συνορεύει με το Θριάσιο Πεδίο και τον Ελαιώνα, περιοχές με υψηλή ρύπανση, άναρχη συγκέντρωση παραγωγικών δραστηριοτήτων και μεικτές χρήσεις γης. Δηλαδή κατοικίες και εργοστάσια σε έναν ενιαίο χώρο. Η ανυπαρξία ελεύθερων χώρων σημαίνει, εκτός των άλλων, και έλλειψη πράσινου.

Το αστικό πράσινο στη Δυτική Αθήνα υπάρχει σε κατά μέσο όρο αναλογία 2,3% και στην Αθήνα συνολικά 2,8%, ενώ διεθνώς αποδεκτή αναλογία είναι το 10%.

Οι συγκοινωνίες είναι ανεπαρκείς, με αποτέλεσμα οι καθυστερήσεις να μετατρέπουν το οχτάωρο ενός εργαζόμενου σε δεκάωρο. Οι αστικές υποδομές είναι ανεπαρκείς. Για παράδειγμα, ιδιαίτερα προβλήματα ύδρευσης αντιμετωπίζει το Περιστέρι και το Αιγάλεω. Τα στοιχεία του ΑΣΔΑ δίνουν το 48,8% των κατοικημένων περιοχών και των εννιά δήμων - μελών του να είναι εκτός σχεδίου πόλης! Ο συνολικός πληθυσμός της περιοχής ανέρχεται στο μισό εκατομμύριο.

Απόφοιτοι δημοτικού είναι το 48,5%,γυμνασίου το 12,8%,λυκείου 12,7% και ΑΕΙ - ΤΕΙ μόλις το 3,5%. Το 13,5% του πληθυσμού δεν τέλειωσε ποτέ το δημοτικό.

Υπάρχουν 13 πολιτιστικά κέντρα, αλλά παρατηρείται μεγάλη άνθηση των καταστημάτων που ενοικιάζουν βιντεοκασέτες, ενώ για τους κατοίκους της περιοχής η αναψυχή περιορίζεται σε ταβέρνες και καφενεία. Πρόκειται για φυσιολογική συνέπεια, αν σκεφθεί κανείς ότι στην περιοχή λειτουργούσαν παλιότερα 15 χειμερινοί και 9 θερινοί κινηματογράφοι, ενώ τώρα υπάρχουν μόνο πέντε θερινοί και πέντε χειμερινοί. Οσον αφορά τα θέατρα, οι δήμοι αξιοποίησαν τα νταμάρια.

Μονόδρομος οι αγώνες

Κι όμως, κανένας κωδικός του προϋπολογισμού δεν προβλέπει τέτοια κονδύλια, ούτε καν προς διεκδίκηση. Και όχι μόνο αυτό, αλλά το νοσοκομείο της Δυτικής Αττικής που, πριν ακόμη χτιστεί, έχει καταστρέψει ήδη το άλσος του Χαϊδαρίου, δεν προβλέπεται σαν αίτημα να διεκδικηθεί η κατασκευή του στο χώρο του στρατοπέδου, η απομάκρυνση του οποίου αποτελούσε αίτημα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά εγκαταλείφθηκε από τους "εκσυγχρονιστές" αιρετούς της περιοχής για να μη... χαθούν τα κονδύλια.

Ο δε πρόεδρος του ΑΣΔΑ Π. Σπηλιόπουλος,στην εισήγησή του για τον προϋπολογισμό, έβγαλε επί της ουσίας "λάδι" τη σημερινή κυβέρνηση, αφού "παρά την πολιτική βούληση που υπήρχε, στάθηκε άτολμη ή αδύναμη"! Οσο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση "βρέθηκε ανέτοιμη να δεχτεί και να υλοποιήσει το πλούσιο αυτό νομικό καθεστώς"! Λίγο ακόμη και ο πρόεδρος θα ζητούσε από το ΔΣ να λυπηθεί την "αδύναμη" κυβέρνηση και να καταφερθεί εναντίον της "ανέτοιμης" ΤΑ. Μόνο που αυτή η "ανέτοιμη" ΤΑ περιμένει ακόμη να εισπράξει τα δισεκατομμύρια των παρακρατημένων Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων...

Ο ΑΣΔΑ δεν μπορεί να αποτελέσει πανάκεια για την επίλυση όλων αυτών των προβλημάτων. Μπορεί να αποτελέσει όμως μοχλό κινητοποιήσεων σε μια πραγματικά αναπτυξιακή κατεύθυνση. Οπως τόνισε στο τέλος της ομιλίας του και ο Γ. Θεοδωράτος, "η μέχρι τώρα εμπειρία αποδεικνύει ότι τα προβλήματα λύνονται με διεκδικητικούς αγώνες. Ο,τι πήραμε μέχρι σήμερα, το κατακτήσαμε με κινητοποιήσεις".

Γρηγόρης ΤΡΑΓΓΑΝΙΔΑΣ

"Ασπρισε" σχεδόν όλη η χώρα

Προβλήματα από την κακοκαιρία σε πολλά σημεία του οδικού δικτύου. Υφεση από σήμερα προβλέπει η ΕΜΥ

Καλυμμένη με "λευκό πέπλο" ήταν χτες ολόκληρη σχεδόν η χώρα. Οι χιονοπτώσεις, το τσουχτερό κρύο και οι ισχυροί βοριάδες δημιούργησαν πολλά προβλήματα. Η συγκοινωνία σε αρκετά επαρχιακά οδικά δίκτυα γινόταν με δυσκολία, ενώ τα πλοία έμειναν για άλλη μια μέρα δεμένα στα λιμάνια, αφού οι άνεμοι στο Αιγαίο έφτασαν τα δέκα μποφόρ. Σήμερα η κακοκαιρία θα είναι σε ύφεση, ωστόσο όμως, το κρύο θα συνεχιστεί ως το Σάββατο.

Λευκό ήταν χτες το τοπίο στο μεγαλύτερο τμήμα του Νομού Αττικής, ενώ χιόνι έπεσε και μέσα στην Αθήνα. Τα σχολεία στη βορειοανατολική Αττική έμειναν κλειστά, ενώ με δυσκολία γινόταν η κίνηση των οχημάτων στις βόρειες περιοχές. Κλειστές ήταν οι οδοί Μαλακάσας - Αγ. Μερκουρίου, Διονύσου - Αγ. Πέτρου, Π. Πεντέλης - Αγ. Πέτρου, Διονύσου - Αγ. Πέτρου, Βαρυμπόμπης - Τατοϊου - Κατσιμιδίου, όπως και ο δρόμος προς την Πάρνηθα μετά το τελεφερίκ. Με αντιολισθητικές αλυσίδες γινόταν η συγκοινωνία στην παλιά Εθνική Αθήνας - Θήβας μέσω Κάζας.

Στην επαρχία, 24 χωριά αποκλείστηκαν στην Αργιθέα και έξι στα Αγραφα του Νομού Καρδίτσας. Με αντιολισθητικές αλυσίδες γινόταν η συγκοινωνία από το 20ό - 28ο χιλιόμετρο του δρόμου Καστοριάς - Φλώρινας μέσω Βιτσίου, από το 22ο - 35ο του δρόμου Καστοριάς - Αμυνταίου, από το 15ο - 20ό της εθνικής οδού Καστοριάς - Φλώρινας, 9ο - 26ο της εθικής οδού Φλώρινας - Καστοριάς μέσω Βίγλας, στην παλιά εθνική Φλώρινας - Εδεσσας μέσω Κέλλης. Με δυσκολία γινόταν η κυκλοφορία των οχημάτων στους δρόμους Λαμίας - Αμφισσας, Λαμίας - Καρπενησίου, Λαμίας - Δομοκού. Επίσης, η ίδια κατάσταση επικρατούσε στην εθνική οδό Χαλκίδας - Αιδηψού από το 30ό χιλιόμετρο, Τρικάλων - Ιωαννίνων, Τρικάλων - Αρτας, Πύλης - Μεσοχώρας, στο Νομό Κορίνθου στις οδούς Κιάτου - Γκούρας, Ξυλοκάστρου - Τρικάλων (26ο - 35ο χιλιόμετρο), στην εθνική οδό Τρίπολης - Λεβιδίου (42ο - 45ο).

Ολα τα καράβια έμειναν και χτες δεμένα στα μουράγια, ενώ οι πορθμειακές γραμμές λειτουργούσαν περιοδικά, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες.

Από σήμερα, η ΕΜΥ προβλέπει ύφεση της κακοκαιρίας, τη νύχτα όμως και το πρωί θα σημειωθούν παγετοί. Στην ανατολική Ελλάδα προβλέπονται νεφώσεις με τοπικές χιονοπτώσεις. Βαθμιαία ο καιρός θα βελτιωθεί. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται τοπικές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι - βορειοανατολικοί στα ανατολικά πολύ ισχυροί έως θυελλώδεις και στο νοτιοανατολικό Αιγαίο πολύ θυελλώδεις με βαθμιαία εξασθένηση. Οι θερμοκρασίες θα παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα.

Στην Αττική, θα σημειωθούν τοπικές νεφώσεις με ασθενείς χιονοπτώσεις τις πρωινές ώρες στα βόρεια και ανατολικά του νομού. Η θερμοκρασία θα πέσει κάτω από το μηδέν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ