ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 19 Γενάρη 1996
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Προάγγελος περικοπών οι παραπομπές

Ανακοίνωση της "Πανεπιστημονικής Κίνησης Γιατρών ΙΚΑ Πειραιά" για την αφαίρεση συνταγολογίων από γιατρούς

Ως προάγγελο της προσπάθειας της κυβέρνησης για την περιστολή των δαπανών της υγείας και τη μεταφορά του οικονομικού βάρους της περίθαλψης στους ασθενείς, θεωρεί η "Πανεπιστημονική Κίνηση Γιατρών ΙΚΑ Πειραιά" την αφαίρεση του συνταγολογίου από ορισμένους γιατρούς και την παραπομπή 86, συνολικά, γιατρών στην Επιτροπή που προβλέπει ο κανονισμός για τη φαρμακευτική περίθαλψη του Ιδρύματος. Ο λόγος της παραπομπής και η αφαίρεση των συνταγολογίων, σύμφωνα με το ΙΚΑ, έγινε για υπερβολική φαρμακευτική δαπάνη, κατευθυνόμενη συνταγογραφία και συνταγογράφηση φαρμάκων εκτός λίστας.

Πριν μια βδομάδα ο Διοικητής του ΙΚΑ, Γρ. Σολωμός, ανακοίνωσε την παραπομπή 96 γιατρών στην Επιτροπή, ενώ χτες σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι η παραπομπή αφορά 86 γιατρούς. Επίσης στην ίδια ανακοίνωση του ΙΚΑ αναφέρεται ότι αφαιρέθηκαν τα συνταγολόγια μόνο 15 γιατρών (ενός από κάθε μονάδα που έχει τη μεγαλύτερη φαρμακευτική δαπάνη). Πάντως, όπως έλεγαν χτες το βράδυ γιατροί στο "Ρ" υπάρχουν περισσότεροι από ένας γιατροί στις μονάδες που τους αφαιρέθηκαν τα συνταγολόγια.

Στην ανακοίνωσή της η "Πανεπιστημονική" επισημαίνει ότι οι γιατροί του ΙΚΑ βρίσκονται στο στόχαστρο της διοίκησης του Ιδρύματος, που χρησιμοποιεί εκβιαστικούς μηχανισμούς, με σκοπό να καθυποτάξει το κίνημα των υγειονομικών, που αντιστέκονται στην αντιλαϊκή και αντιυγειονομική πολιτική της κυβέρνησης. Είναι ένας τρόπος, υπογραμμίζει, για να περάσει τον Ενιαίο Φορέα Υγείας (ΕΦΥ), που προβλέπει το σχέδιο νόμου για την υγεία, με παραπέρα έφοδο στην περικοπή των δαπανών για την υγεία, στην υποβάθμιση της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας περίθαλψης, την άλωση των ασφαλιστικών Ταμείων και την είσοδο των νόμων της ελεύθερης αγοράς στο χώρο της υγείας. Με τον ΕΦΥ, υπογραμμίζει η Πανεπιστημονική, η κυβέρνηση προσπαθεί να μεταφέρει το οικονομικό βάρος της περίθαλψης στους ίδιου τους ασφαλισμένους, προσπαθεί να μειώσει τις δαπάνες για την υγεία, ξεκινώντας με πρώτο βήμα το φάρμακο. Γι' αυτό, τονίζει, η εφαρμογή της λίστας των φαρμάκων, ξεκίνησε από το ΙΚΑ, με σκοπό την επέκταση του μέτρου και στα άλλα ασφαλιστικά Ταμεία της χώρας, παρά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας περί "Ακυρότητας της λίστας του ΙΚΑ" (Απόφαση ΣτΕ 534/1995, τόμος Δ). "Και έτσι, συνεχίζει η ανακοίνωση, γινόμαστε μάρτυρες απλώς και μόνο με προφορικές εντολές και χωρίς να υπάρχει καμία στοιχειοθετημένη κατηγορία, να στερεί το συνταγολόγιο από τους γιατρούς και να τίθενται σε διαθεσιμότητα, με προοπτική να περάσουν από Υπηρεσιακό Συμβούλιο".

Αν αυτό δεν είναι τρομοκρατία τι είναι; Θέτει το ερώτημα η "Πανεπιστημονική" και συνεχίζει: "Και τρομοκρατούν ποιους; Αυτούς που σηκώνουν το βάρος της πρωτοβάθμιας περίθαλψης και δεν αμείβονται ούτε με μισθούς ανειδίκευτου εργάτη και τους χτυπούν ανελέητα με τα διάφορα φορολογικά μέτρα;".

Η "Πανεπιστημονική" πιστεύει ότι μετά την τελευταία επίθεση της Διοίκησης του ΙΚΑ πρέπει να αντιδράσουν οι γιατροί. "Πιστεύουμε ότι το συνδικαλιστικό μας όργανο πρέπει να δώσει άμεση και σκληρή απάντηση στην τρομοκρατική ενέργεια της Διοίκησης και τότε θα μας βρει δίπλα της, διότι μόνο έτσι θα δοθεί η δέουσα απάντηση σε κάθε τρομοκρατικό και αντιλαϊκό έργο", καταλήγει η ανακοίνωση της "Πανεπιστημονικής".

Η ανακοίνωση του ΙΚΑ

Στην ανακοίνωσή του το ΙΚΑ αναφέρει ότι ορισμένοι απ' τους γιατρούς που παραπέμφθηκαν στην Επιτροπή συνταγογραφούσαν μέχρι και 25 εκ. δραχμές το μήνα. Εκαναν κατευθυνόμενη συνταγογραφία (προτίμηση συγκεκριμένης φαρμακευτικής εταιρίας σε ποσοστό 70% των συνταγών). Εγραφαν ιδιοσκευάσματα εκτός λίστας σε υψηλό ποσοστό χωρίς να μπορούν να υπαχθούν στα "αναντικατάστατα".

Η Διοίκηση του ΙΚΑ υποστηρίζει ότι η πολιτική που ακολουθεί για τον περιορισμό της φαρμακευτικής δαπάνης είναι εκείνη που εγκρίνει η κυβέρνηση και που ακολουθείται από όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Επίσης καταγγέλλει το ΙΚΑ, καταγγέλλει τη Διοίκηση του ΣΕΥΠΙΚΑ Αθήνας - Πειραιά για την έλλειψη συνεργασίας και, τέλος, εκφράζει την ικανοποίησή της για την ορθή συνταγογραφία της πλειοψηφίας των γιατρών του ΙΚΑ.

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΤΕΒΕ
Προσκλητήριο για αγωνιστική συμμετοχή

Οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας των συνταξιούχων θα γίνουν στις 31 του Γενάρη

Πρόσκληση προς τους συνταξιούχους του ΤΕΒΕ για συμμετοχή τους στις πανελλαδικές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας που θα γίνουν στις 31 του Γενάρη απευθύνει με χτεσινή ανακοίνωσή της η Εκτελεστική Επιτροπή της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΤΕΒΕ.

Οι εκδηλώσεις γίνονται για την απόφαση της πλειοψηφίας του Διοικητικού Συμβουλίου του ΤΕΒΕ να δώσει αυξήσεις στις συντάξεις κατά 3,5%+3,5% για το 1996. Οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας περιλαμβάνουν συγκεντρώσεις σε όλες τις πόλεις της χώρας και πικετοφορίες προς όλα τα υποκαταστήματα του ασφαλιστικού φορέα και στους επιμέρους κυβερνητικούς φορείς.

Η Ομοσπονδία χαρακτηρίζει άδικη την απόφαση της πλειοψηφίας του ΔΣ του ΤΕΒΕ για τις αυξήσεις των συντάξεων, τη στιγμή που το Ταμείο έχει πάνω από 80 δισ. διαθέσιμα κεφάλαια και πλεόνασμα χρήσης για το 1995 11 δισ. στον κλάδο της σύνταξης και 7 δισ. στον κλάδο της υγείας. Οι συνταξιούχοι στην ανακοίνωσή τους καταγγέλλουν ότι η απώλεια του εισοδήματός τους έχει φτάσει το 40%, με αποτέλεσμα 90.000 συνταξιούχοι του Ταμείου να ζουν με σύνταξη 60.000, 70.000 και 90.000 δραχμών. Παράλληλα, υπογραμμίζουν ότι "η θετική πορεία των εσόδων του ΤΕΒΕ και των διαθέσιμων είναι προϊόν της θεαματικής αύξησης των εισφορών κατά την τελευταία πενταετία, σε αντίθεση με τη συνεχή συρρίκνωση των συντάξεων".

Στο προσκλητήριο για συμμετοχή των συνταξιούχων στις κινητοποιήσεις, οι συνταξιούχοι τονίζουν ότι διεκδικούν την άμεση ανάκληση της απόφασης του ΔΣ του ΤΕΒΕ για τις εξευτελιστικές αυξήσεις και απαιτούν κατώτερη σύνταξη για το 1996 στο 80% του μισθού του ανειδίκευτου εργάτη. Επίσης ζητούν 15% αύξηση για συντάξεις μέχρι 150.000 δρχ. και 10% για τις μεγαλύτερες.

Οι συνταξιούχοι, τέλος, ζητούν την εξασφάλιση του κοινωνικού πόρου και αφορολόγητη σύνταξη για εισόδημα μέχρι δυο εκατομμύρια και επαναφορά της συμμετοχής στα ακριβά φάρμακα στο 10%.

Επεμβατική ακτινολογία σε δύσκολες περιπτώσεις

Τριακόσιες λεπτές επεμβάσεις μπορούν να γίνουν στο ανθρώπινο σώμα με τη μέθοδο της επεμβατικής ακτινολογίας. Περιπτώσεις που δεν ήταν δυνατό να θεραπευτούν με τον "παραδοσιακό" τρόπο, θεραπεύονται με την εφαρμογή αυτής της μεθόδου.

Τα παραπάνω επισήμανε χτες ο πρόεδρος της Εταιρείας Επεμβατικής Ακτινολογίας - Αγγειοακτινολογίας - Νευροακτινολογίας, καθηγητής, Δ. Κελέκης,χτες, σε συνέντευξη Τύπου, με αφορμή την Ημερίδα Επεμβατικής Ακτινολογίας που θα γίνει στις 27 του Γενάρη.

Οπως αναφέρθηκε στη συνέντευξη Τύπου, η μέθοδος της επεμβατικής ακτινολογίας παρεμβαίνει σε ασθένειες που είναι δύσκολο να εγχειριστούν. Τέτοιες περιπτώσεις είναι, μεταξύ άλλων, τα διάφορα αγγειακά προβλήματα, τα ανευρύσματα, οι θρομβώσεις, οι βαριές μορφές καρκίνου, τα προβλήματα στειρότητας ανδρών και γυναικών. Ανάμεσα στα πλεονεκτήματα της επεμβατικής ακτινολογίας είναι ο μικρός χρόνος αποθεραπείας, η αποφυγή των εγχειρήσεων, και το μικρό κόστος των επεμβάσεων σε σχέση με τη συμβατική χειρουργική.

Η μέθοδος της επεμβατικής ακτινολογίας εφαρμόζεται εδώ και δέκα χρόνια στη χώρα μας στα νοσοκομεία "Αρεταίειο", "Λαϊκό", "Ευαγγελισμός", στο Νοσοκομείο της Αεροπορίας, στα αντικαρκινικά νοσοκομεία "Μεταξά" και "Αγιος Σάββας", στο "Ευγενίδειο" κ. α.

Επιτυχίες της "Δημοσιοϋπαλληλικής Ενότητας"

Ο υποψήφιος της "Δημοσιοϋπαλληλικής Ενότητας" εκλέχτηκε εκπρόσωπος των εργαζομένων στο Διοικητικό Συμβούλιο του Νοσοκομείου Χανίων.

Ο Γ. Φραγκιαδάκης πήρε 89 ψήφους έναντι 62 του υποψήφιου της ΠΑΣΚΕ και βγήκε απ' τον πρώτο γύρο.

Στις εκλογές για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου εργαζομένων στο Νομαρχιακό Νοσοκομείο Κέρκυρας και αντιπροσώπων για την ΠΟΕΔΗΝ η "Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα" πήρε 115 ψήφους (είχε 102) και τρεις έδρες στο ΔΣ. Η ΠΑΣΚΕ πήρε 135 ψήφους (είχε 140) και τέσσερις έδρες. Η Ενωτική Κίνηση (ΔΑΚΕ) πήρε 42 ψήφους (είχε 37) και διεκδικεί την τέταρτη έδρα απ' την ΠΑΣΚΕ. Επίσης οι Ανεξάρτητοι πήραν δέκα ψήφους.

Για την ΠΟΕΔΗΝ η ΔΕ εξέλεξε δύο αντιπροσώπους και η ΠΑΣΚΕ τρεις. (Πάντως τον τρίτο αντιπρόσωπο της ΠΑΣΚΕ τον διεκδικεί η ΔΑΚΕ).

Σε ανακοίνωσή της η ΔΕ του Νοσοκομείου Κέρκυρας επισημαίνει ότι η επιτυχία της οφείλεται στους αγώνες της για τα προβλήματα των εργαζομένων στο νοσοκομείο, την αναβάθμιση της δημόσιας περίθαλψης και τη στάση αντίστασης που κράτησε σε αντεργατικές επιλογές της διορισμένης διοίκησης του νοσοκομείου, η οποία με την αυθαιρεσία και την αλαζονεία της ζημιώνει το νοσοκομείο και υποβαθμίζει τις παρεχόμενες υγειονομικές υπηρεσίες.

Δύο εργατικά δυστυχήματα στην Ξάνθη

Δύο εργάτες στην Ξάνθη έχασαν τη ζωή τους, προχτές, την ώρα που δούλευαν, γιατί δεν υπήρχαν τα κατάλληλα μέτρα ασφάλειας στους εργασιακούς χώρους.

Το πρώτο δυστύχημα έγινε στην Κοινότητα Γαλάνης. Θύμα ήταν ο 50χρονος έκτακτος εργάτης του ΟΣΕ, Γιώργος Λάμπας. Τον παρέσυρε επιβατική αμαξοστοιχία την ώρα που επισκεύαζε τη γραμμή. Ο μηχανοδηγός ούτε καν αντιλήφθηκε το δυστύχημα.

Το δεύτερο δυστύχημα σημειώθηκε σε εργοτάξιο της ΣΕΚΕ Ξάνθης, με θύμα τον 36χρονο Ανανία Βαλερίκ, κάτοικο Ευμοίρου Ξάνθης. Ο Βαλερίκ ήταν ανεβασμένος σε σκάλα έξι μέτρων και δούλευε για την κατασκευή μεταλλικού υπόστεγου. Σύμφωνα με την Αστυνομία, ο εργάτης έχασε την ισορροπία του και πέφτοντας σκοτώθηκε.

Και για τα δύο δυστυχήματα διενεργείται προανάκριση από την Αστυνομία.

Η κυβέρνηση δε φαίνεται διατεθειμένη να χτυπήσει τις πραγματικές αιτίες των μεγάλων φαρμακευτικών δαπανών



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ