Παρασκευή 19 Γενάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Προάγγελος περικοπών οι παραπομπές

Ανακοίνωση της "Πανεπιστημονικής Κίνησης Γιατρών ΙΚΑ Πειραιά" για την αφαίρεση συνταγολογίων από γιατρούς

Ως προάγγελο της προσπάθειας της κυβέρνησης για την περιστολή των δαπανών της υγείας και τη μεταφορά του οικονομικού βάρους της περίθαλψης στους ασθενείς, θεωρεί η "Πανεπιστημονική Κίνηση Γιατρών ΙΚΑ Πειραιά" την αφαίρεση του συνταγολογίου από ορισμένους γιατρούς και την παραπομπή 86, συνολικά, γιατρών στην Επιτροπή που προβλέπει ο κανονισμός για τη φαρμακευτική περίθαλψη του Ιδρύματος. Ο λόγος της παραπομπής και η αφαίρεση των συνταγολογίων, σύμφωνα με το ΙΚΑ, έγινε για υπερβολική φαρμακευτική δαπάνη, κατευθυνόμενη συνταγογραφία και συνταγογράφηση φαρμάκων εκτός λίστας.

Πριν μια βδομάδα ο Διοικητής του ΙΚΑ, Γρ. Σολωμός, ανακοίνωσε την παραπομπή 96 γιατρών στην Επιτροπή, ενώ χτες σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι η παραπομπή αφορά 86 γιατρούς. Επίσης στην ίδια ανακοίνωση του ΙΚΑ αναφέρεται ότι αφαιρέθηκαν τα συνταγολόγια μόνο 15 γιατρών (ενός από κάθε μονάδα που έχει τη μεγαλύτερη φαρμακευτική δαπάνη). Πάντως, όπως έλεγαν χτες το βράδυ γιατροί στο "Ρ" υπάρχουν περισσότεροι από ένας γιατροί στις μονάδες που τους αφαιρέθηκαν τα συνταγολόγια.

Στην ανακοίνωσή της η "Πανεπιστημονική" επισημαίνει ότι οι γιατροί του ΙΚΑ βρίσκονται στο στόχαστρο της διοίκησης του Ιδρύματος, που χρησιμοποιεί εκβιαστικούς μηχανισμούς, με σκοπό να καθυποτάξει το κίνημα των υγειονομικών, που αντιστέκονται στην αντιλαϊκή και αντιυγειονομική πολιτική της κυβέρνησης. Είναι ένας τρόπος, υπογραμμίζει, για να περάσει τον Ενιαίο Φορέα Υγείας (ΕΦΥ), που προβλέπει το σχέδιο νόμου για την υγεία, με παραπέρα έφοδο στην περικοπή των δαπανών για την υγεία, στην υποβάθμιση της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας περίθαλψης, την άλωση των ασφαλιστικών Ταμείων και την είσοδο των νόμων της ελεύθερης αγοράς στο χώρο της υγείας. Με τον ΕΦΥ, υπογραμμίζει η Πανεπιστημονική, η κυβέρνηση προσπαθεί να μεταφέρει το οικονομικό βάρος της περίθαλψης στους ίδιου τους ασφαλισμένους, προσπαθεί να μειώσει τις δαπάνες για την υγεία, ξεκινώντας με πρώτο βήμα το φάρμακο. Γι' αυτό, τονίζει, η εφαρμογή της λίστας των φαρμάκων, ξεκίνησε από το ΙΚΑ, με σκοπό την επέκταση του μέτρου και στα άλλα ασφαλιστικά Ταμεία της χώρας, παρά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας περί "Ακυρότητας της λίστας του ΙΚΑ" (Απόφαση ΣτΕ 534/1995, τόμος Δ). "Και έτσι, συνεχίζει η ανακοίνωση, γινόμαστε μάρτυρες απλώς και μόνο με προφορικές εντολές και χωρίς να υπάρχει καμία στοιχειοθετημένη κατηγορία, να στερεί το συνταγολόγιο από τους γιατρούς και να τίθενται σε διαθεσιμότητα, με προοπτική να περάσουν από Υπηρεσιακό Συμβούλιο".

Αν αυτό δεν είναι τρομοκρατία τι είναι; Θέτει το ερώτημα η "Πανεπιστημονική" και συνεχίζει: "Και τρομοκρατούν ποιους; Αυτούς που σηκώνουν το βάρος της πρωτοβάθμιας περίθαλψης και δεν αμείβονται ούτε με μισθούς ανειδίκευτου εργάτη και τους χτυπούν ανελέητα με τα διάφορα φορολογικά μέτρα;".

Η "Πανεπιστημονική" πιστεύει ότι μετά την τελευταία επίθεση της Διοίκησης του ΙΚΑ πρέπει να αντιδράσουν οι γιατροί. "Πιστεύουμε ότι το συνδικαλιστικό μας όργανο πρέπει να δώσει άμεση και σκληρή απάντηση στην τρομοκρατική ενέργεια της Διοίκησης και τότε θα μας βρει δίπλα της, διότι μόνο έτσι θα δοθεί η δέουσα απάντηση σε κάθε τρομοκρατικό και αντιλαϊκό έργο", καταλήγει η ανακοίνωση της "Πανεπιστημονικής".

Η ανακοίνωση του ΙΚΑ

Στην ανακοίνωσή του το ΙΚΑ αναφέρει ότι ορισμένοι απ' τους γιατρούς που παραπέμφθηκαν στην Επιτροπή συνταγογραφούσαν μέχρι και 25 εκ. δραχμές το μήνα. Εκαναν κατευθυνόμενη συνταγογραφία (προτίμηση συγκεκριμένης φαρμακευτικής εταιρίας σε ποσοστό 70% των συνταγών). Εγραφαν ιδιοσκευάσματα εκτός λίστας σε υψηλό ποσοστό χωρίς να μπορούν να υπαχθούν στα "αναντικατάστατα".

Η Διοίκηση του ΙΚΑ υποστηρίζει ότι η πολιτική που ακολουθεί για τον περιορισμό της φαρμακευτικής δαπάνης είναι εκείνη που εγκρίνει η κυβέρνηση και που ακολουθείται από όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Επίσης καταγγέλλει το ΙΚΑ, καταγγέλλει τη Διοίκηση του ΣΕΥΠΙΚΑ Αθήνας - Πειραιά για την έλλειψη συνεργασίας και, τέλος, εκφράζει την ικανοποίησή της για την ορθή συνταγογραφία της πλειοψηφίας των γιατρών του ΙΚΑ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ