Παρασκευή 19 Γενάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Τα πράσινα "οικόσημα"

Το βράδυ της Δευτέρας ο μέγας ηγεμόνας, που ήταν σοβαρά άρρωστος από καιρό, πήρε τη μεγάλη απόφαση να εγκαταλείψει τα αξιώματά του και να παραδώσει την εξουσία σε άλλον. Η πάλη που είχε δώσει μέσα του τις τελευταίες μέρες γι' αυτό το θέμα ήταν πράγματι συγκλονιστική. Τη μια στιγμή ο ασθενής ηγεμόνας έκλεινε προς την παραίτηση και αναφωνούσε ξέπνοα "παραδίδω, παραδίδω", τρομοκρατώντας έτσι τους γιατρούς του που νόμιζαν ότι παραδίδει το... πνεύμα του! Την άλλη στιγμή πάλι έκλεινε προς αντίθετες σκέψεις, οπότε αναφωνούσε "δεν δίνω σε κανέναν τίποτε" και τρομοκρατούσε έτσι τους πάμπολλους... δανειστές του, που νόμιζαν ότι τα παραληρήματά του αφορούσαν αυτούς!

Μέρες, όπως είπαμε, κράτησε η εσωτερική πάλη του ηγεμόνα, αλλά, να που πήρε την οριστική απόφασή του και μ' ένα νεύμα του την ανακοίνωσε αμέσως στους αυλικούς του. Δυο, τρεις απ' αυτούς τότε έτρεξαν να φέρουν την επιστολή παραίτησης για να την υπογράψει, ενώ οι άλλοι σφογγοκολάριοι άρχισαν να θρηνούν γοερά.

Ακούγοντας τους γύρω του να μοιρολογούν, ο ηγεμόνας ταράχτηκε και ρώτησε έναν από τους ψύχραιμους παρακοιμώμενούς του: "Ποιοι είναι αυτοί, μωρέ, που σκούζουν έτσι";

- Ο ουδείς, ο κανείς κι ο μηδείς, άρχοντα.

- Και γιατί θρηνούν; Στο κάτω κάτω την εξουσία εγκαταλείπω και όχι τη ζωή.

- Ναι άρχοντα, έτσι είναι, αλλά αυτοί, όπως καταλαβαίνετε, πεθαίνουν πλέον. Από αύριο δηλαδή, επιστρέφουν στην αφάνεια και τη μηδαμινότητά τους. Από αύριο δε θα τους αναγνωρίζει πάλι ούτε ο θυρωρός της πολυκατοικίας τους! Εν πάση περιπτώσει όμως. Ελάτε άρχοντα, δώστε μου τα διάσημα της εξουσίας σας για να τελειώνουμε με το θέμα της παραίτησης...

- Τι λες, μωρέ, είσαι με τα καλά σου;

- Γιατί άρχοντα;

- Διότι, όπως ξέρεις, παράδωσα από καιρό και την πορφύρα και το σκήπτρο. - Σε ποιον;

- Στη γυναίκα μου, κουτορνίθι. Αντε λοιπόν να τα ζητήσεις απ' αυτήν και καλά ξεμπερδέματα μαζί της!

Μια ώρα αργότερα ο παρακοιμώμενος επέστρεψε στο δωμάτιο του ηγεμόνα, καταγρατσουνισμένος σαν να τον είχαν βάλει σε τσουβάλι με γάτα!

- Εντάξει; ρώτησε ο ασθενής αρχηγός.

- Ναι, πήρα και το σκήπτρο και την πορφύρα, αλλά χρειάζονται και τα άλλα διακριτικά της εξουσίας σας.

- Α, κατάλαβα, είπε ο ασθενής. Λοιπόν, πρώτα - πρώτα πήγαινε ως την τουαλέτα. Εκεί, στο ρολό, θα βρεις κρεμασμένα τα "συμβόλαια με το λαό" που είχα υπογράψει προ ετών. Δεν έχω "χρησιμοποιήσει" όλα τα φύλλα τους. Εχουν περισσέψει μερικά. Ας τα πάρει ο νέος ηγεμόνας και ας ανανεώσει, βάσει αυτών, τη "συμφωνία" για καλύτερες μέρες κλπ.

- Και μετά την τουαλέτα, άρχοντα, πού θα κοιτάξω για να βρω τα άλλα σύμβολα της εξουσίας του οίκου των πρασίνων;

- Να, εδώ στο ντουλαπάκι του κομοδίνου έχω όλα τα άλλα. Μόλις το ανοίξεις θα βρεις και τη "Ζώνη" και τη "Σύγκλιση" και την Υποταγή και το Ξεπούλημα και τη Διγλωσσία και την Κοροϊδία. Είμαστε τώρα εντάξει;

- Απολύτως άρχοντα. Και να είστε βέβαιος και ήσυχος πως πάντα τούτα τα "σύμβολα" θα αποτελέσουν τα... διάσημα και του νέου πράσινου ηγεμόνα!

Τάσος ΑΥΓΕΡΙΝΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ