Παρασκευή 19 Γενάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ
Υπάρχουν ακόμα ελεύθεροι χώροι

Ο δήμος, όμως, θέλει το οικόπεδο του ΚΑΠΑΨ για σχολείο και λίγο πράσινο, η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου θέλει να στεγάσει εκεί δημόσιες υπηρεσίες, ενώ οι κάτοικοι το θέλουν απλά πάρκο

Με άμεση τσιμεντοποίηση απειλείται ένας από τους τελευταίους ελεύθερους χώρους στους Ανω Αμπελόκηπους. Πρόκειται για το οικόπεδο του πρώην ΚΑΠΑΨ (Κέντρο Αποκατάστασης Πολιτικών Αναπήρων Ψυχικού), που καταλαμβάνει χώρο δέκα στρεμμάτων.

Ο Δήμος Αθηναίων θέλει στο μεγαλύτερο μέρος του οικοπέδου να χτιστεί σχολείο και ο υπόλοιπος χώρος που θα μείνει να γίνει πράσινο. Από την άλλη πλευρά, η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου (ΚΕΔ), στην οποία ανήκει το οικόπεδο, θέλει στο μισό χώρο σχολείο και στο υπόλοιπο χώρο κτίριο Δημόσιας Διοίκησης (π.χ., ΔΟΥ Αμπελοκήπων). Αντίθετοι, όμως, είναι οι κάτοικοι της περιοχής που ζητούν το οικόπεδο για χώρο πρασίνου, και με τη βοήθεια του πολιτιστικού συλλόγου "Ανω Αμπελόκηποι", προσπαθούν να περισώσουν ό,τι έχει απομείνει στην περιοχή ανοικοδόμητο.

Οι κάτοικοι και ο πολιτιστικός σύλλογος "Ανω Αμπελόκηποι" ζητούν να διαμορφωθεί το ΚΑΠΑΨ σε χώρο πράσινου με αθλητικές εγκαταστάσεις και είναι αντίθετοι στην ανέγερση σχολείου ή οποιουδήποτε άλλου κτιρίου σ' αυτόν το χώρο. Υποστηρίζουν ότι η διχοτόμηση του οικοπέδου θα υποβαθμίσει και το υπόλοιπο μικρό τμήμα των τεσσάρων στρεμμάτων, το οποίο, ουσιαστικά, σαν προαύλιο σχολείου, δε θα μπορεί να λειτουργήσει με επάρκεια σαν χώρος πράσινου, αναψυχής, αθλητισμού και επικοινωνίας των κατοίκων.

Ο πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου Γιάννης Μαραγκουδάκης δήλωσε στο"Ρ", ότι "ο Δήμος Αθηναίων έχει αποφασίσει και έχει προτείνει στο ΥΠΕΧΩΔΕ τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου ως προς το οικοδομικό τετράγωνο του πρώην ΚΑΠΑΨ. Ο δήμος προτείνει αυτά τα 10 στρέμματα να χρησιμοποιηθούν κατά το μισό περίπου για σχολείο και το υπόλοιπο για πράσινο. Εμείς δεν υποτιμάμε το πρόβλημα της έλλειψης σχολικών κτιρίων. Πιστεύουμε όμως ότι ο ιδανικός χώρος για σχολείο είναι ο διπλανός, το οικόπεδο της ΔΕΗ. Και επειδή η ΔΕΗ, ήδη, έχει έτοιμα τα σχέδια για οικοδόμηση μεγαθηρίου για τις διοικητικές υπηρεσίες της - περίπου 60.000 τετραγωνικών μέτρων, η ανέγερση του σχολείου εκεί, που δε θα ξεπερνάει τα 2.000 τετραγωνικά μέτρα, πρέπει να συνδεθεί άμεσα με τη ματαίωση της οικοδόμησης του κτιρίου της ΔΕΗ".

"Τη μεγάλη ευθύνη για το οικόπεδο του πρώην ΚΑΠΑΨ, την έχει το ίδιο το κράτος που είναι ο ιδιοκτήτης του και που σε καμιά περίπτωση, για λόγους ταμειακούς, δεν πρέπει να το θυσιάσει για άλλη χρήση, πλην αυτής που συμφέρει τους κατοίκους των Αμπελοκήπων", κατέληξε ο εκπρόσωπος του συλλόγου. Με τη θέση των μαζικών φορέων και των κατοίκων της περιοχής, συμφωνεί και η"Αγωνιστική Συνεργασία για την Αθήνα". Ο δήμος, όμως ,έχει άλλη γνώμη. Σύμφωνα με το σύλλογο, ο Δήμος Αθηναίων, χωρίς να ενημερώσει κατοίκους και φορείς της περιοχής και χωρίς νομότυπη διαδικασία - μη επίδοση της απόφασης σε όμορους με το χώρο ιδιοκτήτες - με την υπ' αριθμό 189/27/6/94 πράξη του Δημοτικού Συμβουλίου προώθησε στο ΥΠΕΧΩΔΕ για έγκριση, την τροποποίηση του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου, χαρακτηρίζοντας τα έξι στρέμματα για την κατασκευή σχολείου και τα υπόλοιπα τέσσερα ως χώρο πράσινου. Από την άλλη πλευρά, η ΚΕΔ συμφωνεί με το Δήμο να γίνει σχολείο στα 6 στρέμματα, αλλά στον υπόλοιπο χώρο θέλει να γίνει κτίριο Δημόσιας Διοίκησης.

Η διαφωνία όμως μεταξύ του δήμου, της ΚΕΔ και των κατοίκων δεν είναι και το μοναδικό πρόβλημα για να αξιοποιηθεί ο χώρος. Στα ετοιμόρροπα κτίρια του πρώην ΚΑΠΑΨ παραμένουν περίπου 17 ανάπηροι, οι οποίοι δε δέχτηκαν να ακολουθήσουν τους υπόλοιπους που μεταφέρθηκαν σε νέες σύγχρονες εγκαταστάσεις στα Ν. Λιόσια από την 1η Νοέμβρη του '94. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του "Εθνικού Ιδρύματος Αποκαταστάσεως Αναπήρων" Γιάννη Μουζουράκη,οι ανάπηροι αυτοί μένουν εκεί με αποκλειστικά δική τους ευθύνη. Συγκεκριμένα, είπε ότι "από τη στιγμή που δε δέχτηκαν να έρθουν μαζί μας στις νέες εγκαταστάσεις, δηλαδή από τις 2 Νοέμβρη του '94, πήραν εξιτήριο από το ίδρυμα. Δεν ανήκουν σε εμάς, είναι με δική τους ευθύνη εκεί, ως καταληψίες του χώρου και έχουν να κάνουν με την ΚΕΔ".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συγκέντρωση ενάντια στα σχέδια τσιμεντοποίησης (2014-10-10 00:00:00.0)
Κινητοποίηση για το πάρκο ΚΑΠΑΨ (2009-11-28 00:00:00.0)
Σε αγωνιστική ετοιμότητα οι κάτοικοι (1999-02-17 00:00:00.0)
"Κόρη οφθαλμού" οι ελεύθεροι χώροι (1997-12-12 00:00:00.0)
Στις ελληνικές καλένδες οι ελεύθεροι χώροι (1996-12-12 00:00:00.0)
Φύτεψαν ζωή (1996-11-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ