Παρασκευή 19 Γενάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΓΕΩΡΓΙΑΣ
Συζήτηση για... καλά κρασιά!

Στην τελική ευθεία μπαίνουν τη Δευτέρα οι προτάσεις για την αναθεώρηση του καθεστώτος για το κρασί

Η συζήτηση για το νέο καθεστώς στον τομέα κρασιού, θα είναι το πρώτο θέμα που θα απασχολήσει τη Δευτέρα 22.1.96 το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας, το πρώτο με ιταλική προεδρία. Στην πραγματικότητα θα συνεχιστεί η συζήτηση των προτάσεων για την αναμόρφωση του τομέα κρασιού - μια αναμόρφωση που προωθείται στα πλαίσια της Συμφωνίας της ΓΚΑΤΤ.

Η προωθούμενη αναθεώρηση, όπως προδιαγράφεται συγκεκριμένα από τις συζητούμενες προτάσεις της Επιτροπής, και τις άλλες συμβιβαστικές που έγιναν μέχρι τώρα, οδηγεί σε μεγάλη χειροτέρευση στον τομέα της παραγωγής κρασιού, σε βάρος, κυρίως, των μεσογειακών χωρών. Προωθεί το δραστικό περιορισμό, αναλογικά σ' όλες τις χώρες, της παραγωγής κρασιού με ξεριζώματα και υποχρεωτικές αποστάξεις. Κι αυτό ενώ, ταυτόχρονα, κατοχυρώνει τη χρήση της ζάχαρης στην παραγωγή κρασιών από τις βόρειες χώρες που έχουν υποβαθμισμένη ποιοτικά παραγωγή κρασιού.

Σοβαρότατο θα είναι το πλήγμα στην ελληνική παραγωγή κρασιών - που μάλιστα είναι και ανώτερης ποιότητας από κείνα των βόρειων χωρών - η οποία έχει περιοριστεί δραματικά τα τελευταία χρόνια, με την υλοποίηση των προγραμμάτων για το ξερίζωμα αμπελώνων και οριστική εγκατάλειψή τους. Είναι τραγικό ότι από το 1988 μέχρι το 1994 έχουν ξεριζωθεί και εγκαταλειφθεί οριστικά περί τα 250.000 στρέμματα - περισσότερο από 25% της έκτασης του ελληνικού αμπελώνα και φέτος, το 1996 που λήγει το συγκεκριμένο πρόγραμμα, εκτιμάται ότι η σχετική έκταση θα ξεπεράσει, πιθανά, τα 300.000 στρέμματα! Ας σημειωθεί ότι, ως συνέπεια της αρνητικής αυτής εξέλιξης και της εγκατάλειψης μέρους των υπόλοιπων εκτάσεων του ελληνικού αμπελώνα λόγω χαμηλών τιμών κλπ., η χρονιάτικη παραγωγή, ήδη, έχει περιοριστεί στα όρια των αναγκών της ντόπιας κατανάλωσης, ενώ αυξάνουν χρόνο το χρόνο οι εισαγωγές...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ