ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 19 Γενάρη 1996
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Το τι σενάρια περί συναλλαγών κυκλοφορούσαν κατά τη διάρκεια των

Τα σενάρια και οι ρόλοι

Το τι σενάρια περί συναλλαγών κυκλοφορούσαν κατά τη διάρκεια των ψηφοφοριών για την εκλογή πρωθυπουργού, έξω από την αίθουσα της Βουλής και μεταξύ των "επιτελείων" των υποψηφίων, δεν περιγράφεται. Ο ένας μιλούσε για συμφωνία Τσοχατζόπουλου - Αρσένη. Ο άλλος έκανε λόγο για "μαγειρέματα" Λαλιώτη. Ο τρίτος - βουλευτής αυτός - και ενώ συνεχιζόταν η καταμέτρηση των ψηφοδελτίων της πρώτης ψηφοφορίας, αναφωνούσε: "Παίζονται διάφορα παιχνίδια αυτή την ώρα"! Το πράγμα κύλησε με τον ίδιο ακριβώς τρόπο για ένα ολόκληρο 8ωρο, όσο δηλαδή κράτησε και η διαδικασία εκλογής. Για όσους δεν κατάλαβαν, πρόκειται για την εικόνα που οι βουλευτές και υποψήφιοι πρωθυπουργοί, περιέγραφαν στις - επίσημες - δηλώσεις τους ως "θρίαμβος της δημοκρατίας και της διαφάνειας"...

***

Μπορεί οι τηλεθεατές και οι ακροατές των ηλεκτρονικών ΜΜΕ να άκουσαν, μόλις αυτό έγινε γνωστό, ποιο ήταν το αποτέλεσμα της πρώτης ψηφοφορίας, μόνο που αυτό δεν ήταν το μόνο... Λίγο πριν επιβεβαιωθεί το πραγματικό αποτέλεσμα, στους διαδρόμους της Βουλής κυκλοφορούσε άλλο (το μετέδωσαν μάλιστα και ορισμένα κανάλια), που έφερε τον Κ. Σημίτη να προηγείται κατά 22 ψήφους του Α. Τσοχατζόπουλου... Τέτοια "εκσυγχρονιστικά" κολπάκια.

***

Βέβαια, ο συνολικός χαρακτήρας της κούρσας της διαδοχής έχει πλέον καταγραφεί - και - ως πορεία αμέτρητων ανοησιών. Κάτι που δεν μπορούσε να μην κάνει την εμφάνισή του και χτες. Χαρακτηριστικά δείγματα μερικές δηλώσεις βουλευτών, που αφού έφευγαν από την κάλπη, πλησίαζαν τα μικρόφωνα και ενώ η ψηφοφορία συνεχιζόταν, έλεγαν: "Ηταν μυστική η ψηφοφορία μέχρι τώρα. Εγώ ψήφισα Σημίτη", ή "δε σας λέω τι ψήφισα, αλλά είμαι από την Κεφαλλονιά". Κατά τα άλλα η ψήφος τους ήταν μυστική...

***

"Τώρα και ο Αρσένης να τους πει να μην ψηφίσουν Ακη, ο Τσοχατζόπουλος έχει κερδίσει", υποστήριζαν ενθουσιωδώς οι συνεργάτες του ηττημένου μετά την πρώτη ψηφοφορία, τότε δηλαδή που ο πρωθυπουργεύων θεωρούνταν... νικητής. "Πρόκειται για πάρα πολύ μεγάλη έκπληξη", έλεγαν την ίδια ώρα, με κατήφεια, οι συνεργάτες του Κ. Σημίτη, που εκτιμούσαν ότι "πλέον τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα". Οσο για το ύφος της κάθε πλευράς είναι ευκολονόητο. Οπως ευκολονόητο είναι ότι άλλαξαν οι ρόλοι στο τέλος.

***

"Εχω περάσει πολλές ώρες της ζωής μου σε αυτή την αίθουσα, αλλά στην έδρα βρίσκονταν σοβαρά πρόσωπα"! Πρόκειται για δήλωση που έκανε ο Ε. Βενιζέλος μπαίνοντας στην αίθουσα Γερουσίας της Βουλής, όπου αναμενόταν να κάνει τις πρώτες του δηλώσεις ο Κ. Σημίτης ως πρωθυπουργός, και λίγο πριν ο τελευταίος εισέλθει. Αραγε για ποιόν χτύπαγε η καμπάνα; Για αυτούς που βρίσκονταν ήδη μέσα στην αίθουσα ή για εκείνον που αναμενόταν;

***

"Αυτή τη στιγμή έχουμε την απόδειξη ότι στο ΠΑΣΟΚ υπάρχουν τρία συμπαγή και συγκροτημένα μπλοκ", έλεγαν με μια φωνή "σημιτικοί", "τσοχατζοπουλικοί" και "αρσενικοί" μετά το αποτέλεσμα της πρώτης ψηφοφορίας. Ηταν οι ίδιοι που με μια φωνή, όταν υπήρξε το τελικό αποτέλεσμα είπαν τη λέξη "ενότητα" όσες φορές δεν την είχαν πει ποτέ μέχρι τώρα στη ζωή τους. Αναμενόμενη στάση, αλλά το πρόβλημά (τους) παραμένει.

Πριν τον καπνό

Την προτίμησή του υπέρ του Σημίτη, δήλωσε μιλώντας χτες το μεσημέρι σε ραδιοφωνικό σταθμό και πριν ακόμα βγει "καπνός" από το δεύτερο όροφο της Βουλής, ο Δ. Κουναλάκης. Εσπευσε, όμως, να προσθέσει ότι και ο Ακης διαθέτει "εκσυγχρονιστικά" προσόντα... Ηταν η στιγμή που όλα τα δελτία έδιναν πολλές ελπίδες στον Ακη. Ηταν ακριβώς η στιγμή που ένας "συνεπής" οπουρτουνιστής έπρεπε να πάρει απαραιτήτως υπόψη του το "πού φυσάει ο άνεμος"...

Ο ασυγκράτητος Χρ. Πρωτόπαππας

Μεταξύ των πρώτων που έσπευσαν να επισκεφτούν τον νεοεκλεγέντα πρωθυπουργού στο γραφείο του, στην οδό Ακαδημίας, ήταν ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρ. Πρωτόπαπας, ο οποίος μάλιστα προχώρησε σε δηλώσεις αντάξιες του ρόλου που διαδραματίζει γενικότερα.

Πώς εκτίμησε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ την εκλογή του Κ. Σημίτη; "Η χώρα, είπε, απέκτησε ισχυρό πρωθυπουργό" (!). Δεν είπε, βέβαια, τι εννοεί με τον όρο "ισχυρός πρωθυπουργός", αλλά είναι προφανές ότι τον χρησιμοποιεί με την "τρέχουσα έννοια": Του πρωθυπουργού που διαθέτει την πυγμή για να επιβάλει με αποφασιστικότητα και γρήγορους ρυθμούς τις επιταγές του Μάαστριχτ.

Δεν περιορίστηκε σε αυτό μόνο ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ. Ούτε λίγο ούτε πολύ επιχείρησε να προσδέσει το εργατικό κίνημα πίσω από τη δήθεν "εκσυγχρονιστική" και φιλολαϊκή πολιτική, υποστηρίζοντας ότι "το εργατικό κίνημα διεκδικεί το συγκερασμό του εκσυγχρονισμού με το αίτημα της κοινωνικής δικαιοσύνης, όπως έχει εξαγγείλει ο Κ. Σημίτης".

Καλά κάνει και δεν κρύβει τη χαρά του ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, γιατί τώρα προσδοκά ότι οι απόψεις του και οι στόχοι του θα ενισχυθούν. Ας μη βιάζεται όμως. Οι εργαζόμενοι έχουν από καιρό αντιληφθεί ότι μόνο στους αγώνες τους μπορούν να έχουν προσδοκία.

Εκπλήξεις και όργιο συναλλαγής

Την έκπληξή τους εξέφρασαν, όχι μία, αλλά δύο και τρεις φορές, αρκετοί βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος. Εκπληξη για τα αποτελέσματα που συγκέντρωσαν οι υποψήφιοι πρωθυπουργοί στον πρώτο γύρο, αλλά και για τα αποτελέσματα της δεύτερης ψηφοφορίας.

Πρώτη έκπληξη θεωρήθηκε το γεγονός ότι οι ψήφοι των τριών επικρατεστέρων διαιρέθηκαν διά του τρία, ενώ ο Κ. Σημίτης εμφανιζόταν από όλους μακρά πρώτος των υπολοίπων.

Δεύτερη έκπληξη το ότι ο Α. Τσοχατζόπουλος, εκεί που προβαλλόταν ως βέβαιο πως θα βρεθεί σε δίλημμα ποιον θα ψηφίσει ο ίδιος στο δεύτερο γύρο, βρέθηκε να περνά στο δεύτερο γύρο και μάλιστα με ίσες ψήφους, όσες και ο Κ. Σημίτης.

Τρίτη έκπληξη το γεγονός ότι τελικά πρωθυπουργός δεν αναδείχτηκε ο μέχρι χτες πρωθυπουργεύων, αν και η ισοψηφία των 53 ψήφων στον πρώτο γύρο θεωρούνταν από όλους, ακόμα και από τους ανθρώπους του Κ. Σημίτη, αποφασιστικό και οριστικό πρόκριμα για εκλογή του Α. Τσοχατζόπουλου στη θέση του πρωθυπουργού.

Ηταν "ζήτημα κάποιας τακτικής το ποιοι θα βρεθούν στον δεύτερο γύρο", είπε ο βουλευτής Β. Κεδίκογλου, υπονοώντας σαφώς πως υπήρξε έντονο παρασκήνιο. Ηταν σαφώς ζήτημα συναλλαγής, άγριας μάχης μηχανισμών και ανελέητου παζαριού, θα λέγαμε εμείς. Μια συναλλαγή που σίγουρα δεν παίχτηκε στους τέσσερις τοίχους της Βουλής, αλλά ούτε καν μόνο μέσα στα σύνορα της χώρας...

Αιχμάλωτοι της κάμερας

Τελικά δε χρειαζόταν να απασχολήσει καν την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ αν έπρεπε να διεξαχθεί μυστική ή φανερή ψηφοφορία για την ανάδειξη πρωθυπουργού. Κι αυτό γιατί οι περισσότεροι βουλευτές που εξέρχονταν από την αίθουσα διεξαγωγής της ψηφοφορίας, μπροστά σε δεκάδες τηλεοπτικές κάμερες, αποκάλυπταν από μόνοι τους τον υποψήφιο της αρέσκειάς τους. Η δύναμη της τηλεοπτικής εικόνας για μια ακόμη φορά αποδεικνύεται πολύ περισσότερο δυνατή από τις όποιες κοινοβουλευτικές διαδικασίες. Και οι αστοί βουλευτές, για μια ακόμη φορά αποδεικνύονται πολύ μικρόψυχοι και αδύνατοι, ώστε να προστατευτούν και αντισταθούν από τη δύναμη της τηλεοπτικής γοητείας.

Με γεια μας!

Καλώς

τον εδεχτήκαμε

το νέον

τον... Αντρίκο

κι εμπρός

εμείς οι ταπεινοί

ας είμαστε

απίκο

γιατί, σαφώς,

δεν πρόκειται

για μας,

τον "λαουτζίκο",

να είναι

το... λυκόπουλο

καλύτερο

απ' το λύκο!

Ο οίστρος

Οι... διαχειριστές

Κάτι ξεκίνησε να πει, πάνω στην πολυλογία του, ο Στ. Τζουμάκας, μιλώντας προχτές το βράδυ στον "Μήλον της έριδος" του ΜΕΓΚΑ. Κάποιον συλλογισμό πήγε να αναπτύξει γύρω από το διαχειριστικό πια χαρακτήρα των κυβερνήσεων, πράγμα που - όπως είπε - απορρέει σε μεγάλο βαθμό από την αντίληψη ότι η ΕΕ, το Μάαστριχτ κλπ. είναι μονόδρομος... Εκεί ακριβώς τον διέκοψε σε έντονο ύφος και κουνώντας το δάκτυλο η Μ. Δαμανάκη, για να τον επαναφέρει στην τάξη που έθιξε το Μάαστριχτ..! Βεβαίως, ο Στέφανος καμιά τέτοια διάθεση δεν είχε και το διευκρίνισε, αλλά η συνομιλήτριά του δε σηκώνει φαίνεται ούτε υποψία κατηγορίας του Μάαστριχτ...

Μικροεκκρεμότητες για την εκλογή του νέου πρωθυπουργού

Τώρα που τέλειωσε κι αυτό, για την εκλογή του νέου πρωθυπουργού μιλάμε, μήπως οι κυβερνητικοί παράγοντες θα πρέπει να ασχοληθούν λίγο και με το έργο τους; Οπως, ας πούμε, ο χαμογελαστός - έτσι είπαν οι δημοσιογράφοι ότι ήταν μετά το χτεσινό αποτέλεσμα - υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Στ. Τζουμάκας, που έχει ορισμένες... εκκρεμότητες. Δεν εννοούμε τα αντεργατικά μέτρα της "Λευκής Βίβλου" για την απασχόληση, τα οποία με θρησκευτική ευλάβεια προωθεί, αλλά κάτι μικροδεσμεύσεις - ανάμεσα στις πολλές που έχει κάνει - όπως για κάποια αύξηση του επιδόματος ανεργίας. Από τον περασμένο Σεπτέμβρη είχε δηλώσει ο υπουργός ότι θα το αυξήσει κατά 10% με το νέο χρόνο, αλλά τίποτα ακόμα. Το μόνο που χρειάζεται είναι μια υπουργική απόφαση, ούτε αυτή δεν μπορεί να παρθεί; Εξάλλου, το θέμα ενδιαφέρει τους ανέργους περισσότερο από το ποιος θα εκτελεί τις εντολές της Ευρωπαϊκής Ενωσης...

Κόντρα στον αυτόματο πιλότο

Είναι, πράγματι, εντυπωσιακό κι εν πολλοίς πρωτοφανές το γεγονός ότι η πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών - σε αντίθεση με τα ΜΜΕ, τα ισχυρά οικονομικά συμφέροντα της χώρας μας και τον "ξένο παράγοντα" - δεν έδωσε πολύ μεγάλη σημασία στην εκλογή νέου πρωθυπουργού από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ. Οι απλοί άνθρωποι τούτης της χώρας φαίνεται ν' αδιαφόρησαν - και πάντως δεν αγωνιούσαν, όπως οι άμεσα ενδιαφερόμενοι που αναφέραμε παραπάνω - για το ποιος θα εκλεγεί πρωθυπουργός.

Το φαινόμενο, αν και εντυπωσιακό για τα ελληνικά δεδομένα, έχει την εξήγησή του: Ο ελληνικός λαός γνώριζε ότι όποιος κι αν εκλεγόταν θα εφαρμόσει την ίδια πολιτική που εφαρμόζουν, χρόνια τώρα, όλες οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, αλλά και της ΝΔ. Οτι ο "αυτόματος πιλότος" της ΕΕ είναι αυτός που, ουσιαστικά, κυβερνά τη χώρα μας και οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ καθορίζουν τις τύχες της. Εχει, πλέον, γίνει συνείδηση, στην πλειοψηφία του λαού μας, πως αν δεν παλέψουν οι εργαζόμενοι και οι άλλες λαϊκές τάξεις, αν δε συγκρουστούν μ' αυτή την αντιλαϊκή πολιτική και δεν την ανατρέψουν, καμιά αλλαγή προς το καλύτερο δε θα έρθει για την Ελλάδα. Οι αλλαγές σε επίπεδο κορυφής, είτε μέσα στο ίδιο το ΠΑΣΟΚ ή και η κυβερνητική αλλαγή με την επανάκαμψη της ΝΔ στην κυβερνητική εξουσία, αποσκοπούν στη διατήρηση της ίδιας αντιλαϊκής πολιτικής και του καπιταλιστικού εκμεταλλευτικού συστήματος και μόνο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ