ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 23 Γενάρη 1996
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟ
"Καίνε" λιτότητα και ωρομίσθιο

Την ουσιαστική προετοιμασία του κλάδου για τη διεκδίκηση ικανοποιητικής Συλλογικής Σύμβασης, ζήτησαν οι εκπρόσωποι των σωματείων, σε πανελλαδική συνάντηση την Κυριακή. Σε άλλο μήκος κύματος η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας

Σύσκεψη εκπροσώπων των επιχειρησιακών σωματείων στο χώρο του εμπορίου, από όλη τη χώρα, και της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας (ΟΙΥΕ), πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στη ΓΣΕΕ.

Τα θέματα που συζητήθηκαν ήταν οι εργασιακές σχέσεις, η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, το οργανωτικό και το ωράριο των καταστημάτων. Επικράτησε προβληματισμός, κυρίως από εκπροσώπους σωματείων της επαρχίας, οι οποίοι τόνισαν ότι στην επαρχία οι μισθοί των εργαζομένων πολλές φορές είναι κατώτεροι από αυτούς που προβλέπει η Συλλογική Σύμβαση και η αδράνεια των Επιθεωρήσεων Εργασίας χειροτερεύει την κατάσταση.

Η πλειοψηφία των εκπροσώπων φάνηκε να συμφωνεί στα ουσιώδη ζητήματα. Οσον αφορά στη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, ζήτησαν να προετοιμαστεί το έδαφος έτσι ώστε να είναι σε θέση να διεκδικήσουν αυξήσεις 19,5%,σε αντίθεση με τη θέση της πλειοψηφίας της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΟΙΥΕ (ΠΑΣΚΕ και "ΣΥΝ"), που αποφάσισαν να μην προχωρήσουν σε καμία ενέργεια και να περιμένουν τη ΓΣΕΕ και την εξέλιξη της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας...

Οσον αφορά στο οργανωτικό, αποφασίστηκε να προχωρήσει η ενιαιοποίηση των σωματείων όπου υπάρχουν περισσότερα από ένα και συζητήθηκε το ενδεχόμενο να προχωρήσει η ΟΙΥΕ σε οργανωτικό συνέδριο.

Στο θέμα των ωραρίων η πλειοψηφία των εκπροσώπων ζήτησε, τρία απογεύματα τη βδομάδα τα καταστήματα να παραμένουν κλειστά. Απογεύματα που θα καθοριστούν ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής και ζητήθηκε από την Ομοσπονδία να προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες για να κατοχυρωθεί η αργία της Κυριακής και να προλάβει το ενδεχόμενο να αντιμετωπίσουν οξύτατο πρόβλημα το καλοκαίρι που έρχεται.

Για τις εργασιακές σχέσεις στον κλάδο, η πλειοψηφία τάχθηκε ενάντια στο ωρομίσθιο και τη μερική απασχόληση και τονίστηκε ότι δεν είναι δυνατόν τη στιγμή που το 35ωρο προβάλλεται ως κύριος στόχος διεκδίκησης από όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, η Ομοσπονδία να αποδέχεται το 15% των εργασιακών θέσεων να καλύπτεται από μερικά απασχολούμενους εργαζόμενους.

Τις παραπάνω προτάσεις η ΟΙΥΕ θα τις συζητήσει αναλυτικά στην επόμενη Εκτελεστική Επιτροπή, όπου και θα βάλει το πλάνο υλοποίησής τους.

Αξίζει να αναφερθούν κάποια σημεία της εισήγησης της Μ. Στεκουλέα,μέλους της διοίκησης της ΟΙΥΕ και στελέχους της ΠΑΣΚΕ, η οποία διαπιστώνει ότι η εφαρμογή ελαστικών μορφών απασχόλησης είναι πραγματικότητα και, ούτε λίγο ούτε πολύ, λέει ότι "αφού οι εργοδότες δε δέχονται την κατάργησή τους, πρέπει να διαπραγματευτούμε και ίσως κάτι κερδίσουμε"... Η ίδια κατάγγειλε την παραταξιοποίηση των σωματείων ως βασική αιτία απομάκρυνσης των εργαζομένων από αυτά, αλλά την ίδια στιγμή διευκρίνισε ότι η εισήγησή της είναι εισήγηση της ΠΑΣΚΕ! Τέλος, αναζητώντας πρόσχημα για τη συμβιβαστική ταχτική της πλειοψηφίας της Ομοσπονδίας, απέδωσε τις ευθύνες στους εργαζόμενους, που "δεν είναι διατεθειμένοι - όπως έχουν δείξει ως τώρα - να συμμετάσχουν σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις"! δε βρήκε, βέβαια, τίποτα για να δικαιολογήσει το γεγονός ότι η παράταξη στην οποία ανήκει και έχει την πλειοψηφία στην Ομοσπονδία αρνήθηκε ακόμη και την έκδοση ανακοίνωσης ενόψει των διαπραγματεύσεων για την υπογραφή της Συλλογικής Σύμβασης!

Και "στρογγυλό τραπέζι"...

Την προηγούμενη μέρα της σύσκεψης, το Σάββατο, είχε πραγματοποιηθεί "στρογγυλό τραπέζι" με θέμα την κατάρτιση των εργαζομένων στο λιανικό εμπόριο, το οποίο οργάνωσαν η ΟΙΥΕ και η Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) με κοινοτική χρηματοδότηση. Συμμετείχαν εκπρόσωποι εργοδοτικών φορέων από την Ελλάδα και την Ευρώπη, ενώ οι εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών συνδικάτων δεν είχαν συνδικαλιστική ιδιότητα, αλλά εμφανίστηκαν με τις στελεχικές θέσεις που κατέχουν σε διάφορες επιχειρήσεις! Το κλίμα που επικράτησε ήταν άκρως συναινετικό και οι "κοινωνικοί εταίροι" - όπως συχνά αποκαλούσαν οι μεν τους δε - συζήτησαν για όλα, εκτός από τα προβλήματα των εργαζομένων του κλάδου. Χαρακτηριστικό του κλίματος είναι η δήλωση του αντιπροέδρου της ΕΣΕΕ, Χ. Φώλια,ότι "η σχέση εργαζομένων και εργοδοτών είναι τόσο στενή όσο του νυχιού με το δάχτυλο"!

Την καλύτερη περιγραφή του στρογγυλού τραπεζιού την έκανε ο J. Rees,υπεύθυνος εκπαίδευσης του συνδικάτου εργαζομένων στο εμπόριο της Μ. Βρετανίας, ο οποίος είπε ότι όλα αυτά "είναι πολύ διασκεδαστικά, αλλά και ανούσια, αφού δεν προσφέρουν τίποτα στους εργαζόμενους του κλάδου".

Για "σκότωμα" και η ΜΕΛ!

Είναι από τις πρώτες στον κατάλογο των ιδιωτικοποιήσεων, δηλώνει ο πρόεδρος του ΟΑΕ. Περικοπές στα δικαιώματα των εργαζομένων, ενόψει ξεπουλήματος. Κοντά στους εργαζόμενους βρέθηκε χτες ο βουλευτής του ΚΚΕ, Γ. Κατσαρός

Στα χέρια του ιδιωτικού κεφαλαίου θα καταλήξει σύντομα, μέσα στο 1996, η χαρτοβιομηχανία ΜΕΛ της Θεσσαλονίκης. Σε πρόσφατη συνάντηση των εργαζομένων με τη διοίκηση του ΟΑΕ, ο πρόεδρος του Οργανισμού Ανδρέας Τσουδερός τους ανακοίνωσε ότι η ΜΕΛ είναι μια από τις πρώτες βιομηχανίες, που θα ιδιωτικοποιηθούν εντός του έτους και πως ο διαγωνισμός θα γίνει γύρω στην άνοιξη!

Τα δύο τελευταία χρόνια η ΜΕΛ, υπό τη διαχείριση του ΟΑΕ και τις επίπονες προσπάθειες των εργαζομένων, κατάφερε να ανακάμψει από τον οικονομικό κατήφορο που την είχε οδηγήσει το αποτυχημένο και καταστροφικό πείραμα ιδιωτικοποίησης με του Αφους Σκουλούδη την περίοδο 1992-'94, και σήμερα αποτελεί μια από τις πιο υγιείς βιομηχανίες της Β. Ελλάδας, με κέρδη για το 1995 που ξεπερνούν τα 250 εκατομμύρια.

Από την πλευρά τους, οι εργαζόμενοι, που είναι αντίθετοι με την ιδιωτικοποίηση, καταγγέλλουν τη διοίκηση της ΜΕΛ πως καταστρατηγεί τις συλλογικές συμβάσεις του κλάδου της χαρτοποιίας, εφαρμόζοντας τη σκληρή εισοδηματική πολιτική της κυβέρνησης και καταργεί τις διμερείς συμφωνίες με προφανή στόχο, να παραδώσει τη βιομηχανία στους ιδιώτες "καθαρή" και από τις εργατικές κατακτήσεις.

"Εχουμε δώσει αγώνες, για να κατοχυρώσουμε τη θέση και τα δικαιώματα των εργαζομένων μέσα στη βιομηχανία", τονίζει ο πρόεδρος του σωματείου της ΜΕΛ Παύλος Ντούφος."Μόνο από τις συμβάσεις χάσαμε 1,5% από τα μεροκάματα το '95, ενώ από την κατάργηση των επιδομάτων οι εργαζόμενοι χάνουν από 5-35 χιλιάδες το μήνα", σημειώνει και προσθέτει πως η εταιρία δεν έχει εκτιμήσει ανάλογα την προσφορά των εργαζομένων στην καλή πορεία της βιομηχανίας.

"Μας βάζουν το μαχαίρι στο λαιμό όταν μας λένε πως αν δεν πουληθεί, θα κλείσει", λέει ο γραμματέας του σωματείου Δ. Γκιρτζιμανάκης και τονίζει πως και οι 170 εργαζόμενοι είναι αποφασισμένοι να περιφρουρήσουν στην πράξη τα κεκτημένα τους.

Χτες τη χαρτοβιομηχανία επισκέφθηκε αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον βουλευτή Θεσσαλονίκης Γιάννη Κατσαρό και ενημερώθηκε για τα προβλήματα των εργαζομένων και την πορεία της επιχείρησης. Οπως κατήγγειλαν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων, πέρα από τα ζητήματα της ιδιωτικοποίησης και των περικοπών, η διοίκηση της εταιρίας υποχρεώνει το προσωπικό να εργάζεται τις αργίες, πραγματοποιεί ρουσφετολογικές προσλήψεις, αδιαφορεί για τις συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας και απασχολεί κατά καιρούς και ανασφάλιστους εργάτες.

"Το ΚΚΕ, τόνισε στους εργαζόμενους της ΜΕΛ ο Γιάννης Κατσαρός, με τους αγώνες του έχει αποδείξει πως είναι πάντα δίπλα στους εργαζόμενους και παλεύει για την επίλυση των προβλημάτων τους. Σχετικά με τη ΜΕΛ, πιστεύουμε πως το πλέον σημαντικό, είναι το θέμα της ιδιωτικοποίησης, με την οποία είμαστε ριζικά αντίθετοι. Η χαρτοβιομηχανία στη χώρα μας είναι βιώσιμη και κερδοφόρα και θεωρούμε εγκληματικό βιομηχανίες όπως η Αθηναϊκή Χαρτοποιία και η ΜΕΛ, με μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης να ξεπουλιούνται σε ιδιώτες και να κινδυνεύουν εκατοντάδες ή χιλιάδες θέσεις εργασίας". "Μόνο οι δυναμικοί αγώνες των εργαζομένων, κατέληξε ο βουλευτής του ΚΚΕ, είναι δυνατό να ανατρέψουν αυτή την πολιτική που εφαρμόζεται στα πλαίσια της "Λευκής Βίβλου" και του Μάαστριχτ".

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΠΕΙΡΑΙΑ
Να καταργηθεί το Ταμείο της διαφθοράς

Το Συνδικάτο καταγγέλλει επίσης την ένοχη στάση της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ απέναντι στο αίτημα για την κατάργηση του Ταμείου των εργατοπατέρων και την ενίσχυση των πρωτοβάθμιων σωματείων

Τη συνεχιζόμενη προσπάθεια, που ενισχύεται και από την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, για διατήρηση από τη μια του Ταμείου των εργατοπατέρων και την ένταση της οικονομικής ασφυξίας των πρωτοβάθμιων οργανώσεων από την άλλη, καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Οικοδόμων Πειραιά"Η ΕΝΟΤΗΤΑ".Το Συνδικάτο καλεί το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων να αγνοήσει τις πιέσεις απ' όπου και να προέρχονται και να προχωρήσει στην υλοποίηση της δέσμευσης για κατάργηση του Ταμείου εργατοπατέρων.

Στην ανακοίνωσή του το Συνδικάτο καταγγέλλει τους συνδικαλιστές εκείνους οι οποίοι χρησιμοποιούν τη συνδικαλιστική ιδιότητα που τους εμπιστεύτηκαν οι συνάδελφοί τους, όχι για να υπερασπίσουν τα δικαιώματα των εργαζομένων, αλλά για να αποκτήσουν τις προϋποθέσεις για την "πρόστυχη σύνταξη του εργατοπατέρα". "Απαιτούμε - τονίζεται στην ανακοίνωση - να μας δοθούν τα ονόματα των συνδικαλιστών της διοίκησης της ΓΣΕΕ, οι οποίοι και σήμερα εξακολουθούν να υποστηρίζουν τη διατήρηση του Μεταξικού εκτρώματος που προσβάλλει κάθε έννοια δημοκρατίας και συνδικαλιστικής πρακτικής". Το Συνδικάτο Οικοδόμων Πειραιά απαιτεί επίσης να σταματήσει αμέσως κάθε προσπάθεια που εμποδίζει να επανέλθει το καθεστώς χρηματοδότησης όπως ίσχυε πριν το 1990 με βάση τα ψηφίσαντα μέλη, στα πρωτοβάθμια σωματεία. Να σταματήσει τώρα κάθε προσπάθεια που υπονομεύει την προώθηση και τη λύση του προβλήματος που χρόνια ταλανίζει το συνδικαλιστικό κίνημα. Να διατεθούν τα κονδύλια που απορροφά το Ταμείο εργατοπατέρων για τα κοινωνικά προγράμματα της Εργατικής Εστίας. Τέλος, τονίζεται στην ανακοίνωση ότι κάθε άλλη επιλογή σκοπό έχει να εξυπηρετήσει συμφέροντα ξένα προς τις ανάγκες των εργαζομένων.

Το εργοστάσιο της ΜΕΛ ζωσμένο από χωροφύλακες εξαιτίας παλιότερης

Το εργοστάσιο της ΜΕΛ ζωσμένο από χωροφύλακες, εξαιτίας παλιότερης κινητοποίησης των εργαζομένων



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ