ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 23 Γενάρη 1996
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Οι πρώτες "δόσεις" μεθαδόνης

Ανεργοι το 60% που υπέβαλαν αιτήσεις για τα πιλοτικά προγράμματα υποκαταστάτων

Ανεργοι σε ποσοστό 60% είναι όσοι υπέβαλαν αιτήσεις για την ένταξή τους στα πιλοτικά προγράμματα υποκαταστάτων με μεθαδόνη, που ξεκίνησαν χτες στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.

Ενα 28% όσων υπέβαλαν αιτήσεις είναι εργαζόμενοι και οι υπόλοιποι υποαπασχολούμενοι. Χτες χορηγήθηκε μεθαδόνη σε δέκα άτομα - πέντε στην Αθήνα και πέντε στη Θεσσαλονίκη - τα οποία ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου.

Στην Αθήνα υπέβαλαν αιτήσεις 496 άτομα και 110 στη Θεσσαλονίκη. Απ' αυτούς 551 πληρούν τις προϋποθέσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα. Απορρίφθηκαν, δηλαδή, 45 άτομα από την Αθήνα και δέκα από τη Θεσσαλονίκη, είτε διότι δεν έκαναν χρήση ηρωίνης ενδοφλεβίως, είτε διότι δεν είχαν χαρτί που να αποδεικνύει συμμετοχή τους σε θεραπευτικά προγράμματα.

Οπως εκτιμάται, η μικρή προσέλευση απομυθοποίησε εν πολλοίς και το ίδιο το πρόγραμμα, με την έννοια ότι πριν δυο χρόνια που άρχισε η φιλολογία περί μεθαδόνης είχε προβληθεί σχεδόν ως πανάκεια. Στη συνέχεια και κάτω απ' την πίεση των θεραπευτικών κοινοτήτων εκδόθηκαν δυο υπουργικές αποφάσεις, οι οποίες - πέραν των άλλων προϋποθέσεων - προβλέπουν ότι τελικός στόχος όσων μπουν στα πιλοτικά προγράμματα είναι η ένταξή τους σε προγράμματα απεξάρτησης.

Ο πρόεδρος του Οργανισμού Καταπολέμησης Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ), Στ. Μανίκας, εξήγησε πως επιλέχθηκαν βαριά περιστατικά να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα. "Το πρόγραμμα υποκατάστασης, πρόσθεσε, δεν αποτελεί και πρόγραμμα απεξάρτησης. Αυτό που μπορεί να επιτευχτεί σε πρώτη φάση είναι να τραβηχτεί ο χρήστης από την "πιάτσα"". Το 80% των χρηστών που υπέβαλαν αίτηση θα ενταχθούν στο πρόγραμμα μέχρι το τέλος του χρόνου σταδιακά. Στην Αθήνα, μέσα στους επόμενους τρεις μήνες, θα ενταχθούν 200 άτομα, και οι υπόλοιποι μόλις εκκενώνεται θέση.

Ο πρώην υφυπουργός Πρόνοιας, Μ. Σκουλάκης, στο μικρό λόγο που έβγαλε χτες, κατά την τελετή παράδοσης του υπουργείου, δήλωσε πως η εφαρμογή του προγράμματος υποκατάστασης με μεθαδόνη αποτελούσε όνειρό του, αφού δούλεψε γι' αυτό οχτώ χρόνια.

Σκανδαλώδης, ρουσφετολογική απόφαση

Καταγγελία της Πανελλήνιας Ενωσης Εργαστηριακών Γιατρών

"Οταν οι υπουργοί και οι υφυπουργοί φεύγουν, τα ρουσφέτια τους μένουν;" Το ερώτημα αυτό απευθύνει προς τον νέο πρωθυπουργό, Κ. Σημίτη, και τον νέο υπουργό Υγείας, Αν. Πεπονή, η Πανελλήνια Ενωση Εργαστηριακών Γιατρών με χτεσινή ανακοίνωσή της. Η Ενωση των εργαστηριακών γιατρών δημοσιοποιεί και υπόμνημά της προς τον απελθόντα υπουργό Υγείας για μια "χαριστική και διαβλητή απόφαση του γενικού διευθυντή Υγείας, Γ. Παπουτσάκη", που αποβαίνει σε βάρος των εργαστηριακών γιατρών και του ασφαλιστικού συστήματος.

Στις 15.12.1995, όπως αναφέρει η Ενωση των εργαστηριακών γιατρών, ο γενικός διευθυντής, Γ. Παπουτσάκης, υπέγραψε την Υ2/ΙΟΚ 3640 απόφαση, με την οποία δίνει το δικαίωμα να συνεχίσουν τη λειτουργία - και αυτό πέρα από κάθε νομιμότητα - τα εργαστήρια πυρηνικής ιατρικής που διευθύνονται από ενδοκρινολόγους γιατρούς. Η άδεια αυτή, όπως υποστηρίζει η Ενωση των εργαστηριακών γιατρών, αντίκειται στο ΝΔ 3366/1995 περί ιατρικού επαγγέλματος, καθώς και σε απόφαση του ΚΕΣΥ - που πάρθηκε το Νοέμβρη του 1995 - και η οποία αναφέρει: "Ιδιώτης γιατρός, ειδικευμένος στην ενδοκρινολογία, που διαθέτει άδεια λειτουργίας Α1 Εργαστηρίου για in vitro (σ.σ.: δηλαδή εργαστήρια πυρηνικής ιατρικής) δε δύναται να ασκεί ταυτόχρονα και την κλινική και εργαστηριακή ειδικότητα και, πολύ περισσότερο, δε δύναται να συμβάλλεται με ασφαλιστικά ταμεία και με τις δυο ιδιότητες".

Κι ενώ οι κατά τόπους εργαστηριακοί γιατροί έκαναν - με βάση και την απόφαση του ΚΕΣΥ - αναφορές στις αντίστοιχες νομαρχίες, όπως στην Κέρκυρα, για να αφαιρεθεί η δυνατότητα των πυρηνικών εργαστηρίων, ανακάλυψαν ότι υπήρχαν και δυο περιπτώσεις στη Λάρισα. Οπως καταγγέλλει η Ενωση των εργαστηριακών γιατρών, οι δυο περιπτώσεις της Λάρισας αφορούν "την ιδιαίτερη εκλογική περιφέρεια του πρώην υφυπουργού Υγείας, Ν. Φαρμάκη, και μάλιστα η μία εκ των δύο κατάγεται από την Ελασσόνα, ιδιαίτερα πατρίδα του Ν. Φαρμάκη".

Η λειτουργία αυτών των εργαστηρίων, καταγγέλλει η Ενωση των εργαστηριακών γιατρών, γίνεται σε βάρος τόσο των ασφαλιστικών ταμείων, όσο και σε βάρος των ανασφαλίστων ασθενών, που υποχρεώνονται να καταβάλλουν αμοιβές για εξετάσεις που γράφει και εκτελεί ο ίδιος γιατρός, κατά το λαϊκό ρητό "Γιάννης κερνάει και Γιάννης πίνει".

Η Ενωση των εργαστηριακών γιατρών επιφυλάσσεται παντός ένδικου μέσου κατά παντός υπευθύνου, για την παράνομη και ρουσφετολογική απόφαση του υπουργείου.

ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ Ν. ΗΛΕΙΑΣ
Δυναμικά στον αγώνα

Πραγματοποιούν συλλαλητήριο διαμαρτυρίας, μεθαύριο Πέμπτη το πρωί, στον Πύργο

Οι κτηνοτρόφοι του Νομού Ηλείας παίρνουν τη σκυτάλη του αγώνα μπροστά στο αδιέξοδο που αντιμετωπίζουν, όσον αφορά στη διάθεση της παραγωγής γάλατος και, γενικότερα, των κτηνοτροφικών προϊόντων. Μετά από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε, χτες, στα γραφεία της Ενωσης Γεωργικών Συνεταιρισμών Ηλείας - Ολυμπίας με τη συμμετοχή εκπροσώπων της ΟΑΣ Ν. Ηλείας και των ΕΓΣ Αμαλιάδας και Λεχαινών, με την παρουσία πολλών κτηνοτρόφων, αποφασίστηκε η οργάνωση συλλαλητηρίου, μεθαύριο Πέμπτη το πρωί, στον Πύργο.

Χιλιάδες μικρομεσαίοι κτηνοτρόφοι του νομού απειλούνται με αφανισμό καθώς εξαναγκάζονται και πουλάνε την παραγωγή τους σε εξευτελιστικές τιμές (π.χ. το πρόβειο γάλα με 110 - 130 δραχμές το κιλό), ενώ σε πολλές περιπτώσεις δεν μπορούν καν να το διαθέσουν αφού οι "γαλατάδες" αρνούνται να το αγοράσουν. Ετσι, πολλοί κτηνοτρόφοι, όπως γίνεται άλλωστε σ' όλη τη χώρα, έχουν φτάσει σε πλήρες αδιέξοδο. Σε αρκετές περιπτώσεις, αδυνατώντας να αντεπεξέλθουν στα μεγάλα έξοδα συντήρησης των κοπαδιών, υποχρεώνονται ακόμα και να σφάζουν τα ζώα τους!

Εκτός από την Ηλεία και τις πρόσφατες κινητοποιήσεις των κτηνοτρόφων της Ηπείρου και των Χανίων, ήδη προετοιμάζονται έντονες κινητοποιήσεις κτηνοτρόφων σε πολλές ακόμα περιοχές της Θεσσαλίας (Ελασσόνα κλπ.) και σ' όλη τη χώρα...

Οι κτηνοτρόφοι του Νομού Ηλείας, αντιμετωπίζουν πιο πιεστικό το πρόβλημα, καθώς και η μοναδική "συνεταιριστική" γαλακτοβιομηχανία της περιοχής, η ΗΛΒΙΓΑΛ λόγω χρεών έχει τεθεί σε εκκαθάριση από την ΑΤΕ και, τώρα, εκποιείται σε ιδιώτες, αντί να μεταβιβαστεί στις τοπικές Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών που τη διεκδικούν. Να σημειωθεί ότι στην τελευταία προκήρυξη για την πώληση της γαλακτοβιομηχανίας παρουσιάστηκε ένας ιδιώτης και διεκδικεί την επιχείρηση με προσφορά μόλις 100 εκατομμυρίων δραχμών. Οι εκπρόσωποι των αγροτών, με παρέμβασή τους στο νομάρχη και τον περιφερειάρχη απαιτούν να μην προχωρήσει η εκποίηση της γαλακτοβιομηχανίας και φέρονται αποφασισμένοι να αγωνιστούν προκειμένου να μεταβιβαστεί στο συνεταιριστικό κίνημα του νομού.

Ηδη, εκπρόσωποι των αγροτικών οργανώσεων, με επικεφαλής την Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας, με περιοδείες τους στα χωριά του νομού καλούν τους κτηνοτρόφους και όλους τους αγρότες να πάρουν μαζικά μέρος στο νομαρχιακό συλλαλητήριο που γίνεται την Πέμπτη στις 10 το πρωί στην κεντρική πλατεία του Πύργου Ηλείας.

Υποτροφίες για πτυχιούχους ΑΕΙ - ΤΕΙ

Το Ιδρυμα Κρατικών Υποτροφιών ανακοίνωσε ότι προκηρύχτηκαν τα μεταπτυχιακά προγράμματα υποτροφιών του ακαδημαϊκού έτους 1996 - 97.

Τα προγράμματα υποτροφιών περιλαμβάνουν 229 θέσεις υποτροφιών εξωτερικού, για μεταπτυχιακές σπουδές πτυχιούχων ΑΕΙ σε Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ιδρυμα του εξωτερικού με σκοπό την απόκτηση μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών ή εκτέλεση ερευνητικού προγράμματος από κατόχους μεταπτυχιακού τίτλου ή εκπόνηση καλλιτεχνικού έργου για τους καλλιτέχνες, καθώς και μετεκπαίδευση - εξειδίκευση στο εξωτερικό πτυχιούχων ΤΕΙ. Παράλληλα, το πρόγραμμα περιλαμβάνει και 207 θέσεις υποτροφιών εσωτερικού για πτυχιούχους ΑΕΙ, με σκοπό την απόκτηση μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών ή την εκπόνηση καλλιτεχνικού έργου στην Ελλάδα.

Η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων και πιστοποιητικών λήγει στις 29 Φλεβάρη. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο Ιδρυμα Κρατικών Υποτροφιών για κάθε πληροφορία και παραλαβή του σχετικού εντύπου, κατά τις εργάσιμες μέρες και ώρες 12.00 - 14.00.

Κυκλοφόρησε ο "Οδηγητής"

Κυκλοφόρησε ο "Οδηγητής" του Γενάρη, με κεντρικό θέμα την αποστολή ελληνικών στρατευμάτων στη Βοσνία και κεντρικό τίτλο "Αμετρη υποτέλεια - Επικίνδυνος τυχοδιωκτισμός". Στις σελίδες του, εκτός από τις μόνιμες στήλες του, φιλοξενεί συνέντευξη με τη ΓΓ της ΚΝ Γαλλίας Σιλβί Βασαλό, συνέντευξη του σκηνοθέτη Α. Δαμιανού, αποσπάσματα από την ομιλία του Χ. Φλωράκη στην εκδήλωση της ΚΟΑ για τα 77χρονα του ΚΚΕ, ρεπορτάζ και άρθρα για τις μαθητικές κινητοποιήσεις, ένα αποκαλυπτικό χρονικό των συνεδριάσεων της ΕΦΕΕ στο τριήμερο γιορτασμό του Πολυτεχνείου, άρθρο για το ρόλο των "αναρχικών" κ. ά.

Στον "Οδηγητή" του Γενάρη, ξεκινά η συνεργασία της στήλης "Επιστήμη" με το Κέντρο Μαρξιστικών Ερευνών σχετικά με τα σύγχρονα προβλήματα που απασχολούν τους μαρξιστές επιστήμονες, με το άρθρο της Α. Ιωαννάτου, μέλους του ΔΣ του ΚΜΕ.

Διακοπή νερού

Διακοπή της παροχής νερού θα σημειωθεί για ένα ολόκληρο εικοσιτετράωρο στις περιοχές του Αγίου Στεφάνου και της Ανοιξης,λόγω, όπως ανακοίνωσε η ΕΥΔΑΠ, απαραίτητων τεχνικών εργασιών στο δίκτυο ύδρευσης.

Η διακοπή νερού θα αρχίσει από τις 11 το βράδυ της Τετάρτης 24 Γενάρη και θα διαρκέσει μέχρι τις 11 το βράδυ της Πέμπτης 25 Γενάρη.

Ακαρπες οι έρευνες για τον πατέρα

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ.-

Ακαρπες παρέμεναν μέχρι αργά χτες το βράδυ οι έρευνες για τον εντοπισμό του 36χρονου Δημήτρη Παπαδόπουλου, που ανέβηκε στο όρος Καϊμάκτσαλαν για να βρει τα δύο παιδιά του, τα οποία είχαν χαθεί μαζί με άλλους 198 σκιέρ εξαιτίας της πυκνής ομίχλης.

Ο Δ. Παπαδόπουλος έφυγε το μεσημέρι της Κυριακής από τη Σκύδρα προκειμένου να βοηθήσει στις έρευνες για τον εντοπισμό των 200 σκιέρ που χάθηκαν στη μεγάλη χιονισμένη έκταση του όρους. Μέχρι αργά το βράδυ της Κυριακής και μετά από υπεράνθρωπες προσπάθειες της Αστυνομίας, του στρατού και δεκάδων εθελοντών, βρέθηκαν οι 200 σκιέρ και μεταφέρθηκαν σώοι στο Χιονοδρομικό Κέντρο. Ανάμεσα στους διασωθέντες ήταν και τα παιδιά του Δ. Παπαδόπουλου. Δυστυχώς, όμως, η μοίρα έπαιξε άσχημο παιχνίδι με την οικογένειά του. Η Αστυνομική Διεύθυνση Πέλλας δηλώνει ότι παρά τις συντονισμένες προσπάθειες μέχρι και χτες το βράδυ δε στάθηκε δυνατό να τον βρουν. Ειδικές ομάδες διάσωσης συνεχίζουν τις έρευνες για τον εντοπισμό του.

Να αναφέρουμε πως το Χιονοδρομικό Κέντρο στο όρος Καϊμάκτσαλαν λειτουργεί για πρώτη χρονιά και θεωρείται ιδιαίτερα επικίνδυνο εξαιτίας της πυκνής ομίχλης που παρουσιάζεται ξαφνικά και σκεπάζει όλη την περιοχή.

Τα οξυμένα προβλήματα στην κτηνοτροφία, ξεσηκώνουν αγωνιστικά και τους κτηνοτρόφους της Ηλείας



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ