ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 24 Γενάρη 1996
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Η "βαρυχειμωνιά" της παιδείας
  • Τουλάχιστον 2,9 τρισεκατομμύρια δραχμές απαιτούνται για μία ικανοποιητική λύση των προβλημάτων της εκπαίδευσης
  • Αποκαλυπτικά στοιχεία έρευνας του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών
  • Συσσωρευμένα προβλήματα από την πολιτική της υποχρηματοδότησης, που ακολουθούν όλες οι μέχρι τώρα κυβερνήσεις

Τουλάχιστον 1,5 τρισεκατομμύριο δραχμές σε τιμές του 1990, που αντιστοιχεί σήμερα σε 2,9 τρισεκατομμύρια, απαιτούνται για να βρεθεί μία ικανοποιητική λύση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η παιδεία στη χώρα μας.

Το παραπάνω στοιχείο, που αποκαλύπτει εύγλωττα τις τεράστιες ελλείψεις που υπάρχουν σε όλους τους τομείς της εκπαίδευσης, περιέχεται στη μελέτη του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών, με τίτλο "Η Ελληνική Εκπαίδευση στον ορίζοντα του 2.000" που επιμελήθηκε ο Κ. Κάρμας,στοιχεία της οποίας είχε χρησιμοποιήσει ο "Ρ" πριν από λίγο καιρό για ρεπορτάζ σχετικό με τη σχολική στέγη στην Αττική.

Το νούμερο αυτό αποκαλύπτει την πολιτική της υποχρηματοδότησης που ακολουθεί και η σημερινή κυβέρνηση, καθώς και στο φετινό προϋπολογισμό οι δαπάνες για την παιδεία, σύμφωνα με την ίδια την κυβέρνηση, μόλις που ξεπερνούν το ένα τρισεκατομμύριο δραχμές (1.054.085 δρχ.), ποσοστό 7% επί του συνολικού προϋπολογισμού. Τα δε 2,9 τρισεκατομμύρια αποτελούν το 20% περίπου του προϋπολογισμού, ποσοστό που ξεπερνάει κατά πολύ ακόμα και το ιστορικό αίτημα του 15% για την παιδεία και, φυσικά, απέχει παρασάγγας από το ποσοστό που δίνει η κυβέρνηση στην παιδεία. Μπορεί το ποσό να φαίνεται υπερβολικό, αλλά πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι τα λεφτά αυτά, ειδικά για το κτιριακό, θα δοθούν εφάπαξ και δε θα δίνονται κάθε χρονιά.

Μάλιστα, η έρευνα υπογραμμίζει ότι στο ποσό αυτό δεν περιλαμβάνονται οι δαπάνες για μισθούς, ενοίκια, αναλώσιμα υλικά και λοιπές τρέχουσες δαπάνες, ποσά διόλου ευκαταφρόνητα, που ανεβάζουν τις πραγματικές ανάγκες της παιδείας σε ακόμα μεγαλύτερα ποσά.

800 δισ. για το κτιριακό

Σύμφωνα με την έρευνα, μόνο για τη λύση του κτιριακού προβλήματος σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης (όπως είναι γνωστό, λείπουν 22.000 αίθουσες σε όλη την Ελλάδα), που αποτελεί και ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα της ελληνικής εκπαίδευσης, απαιτούνται τουλάχιστον 800 δισεκατομμύρια δρχ. σε τιμές του 1990. Το ποσό αυτό αναλύεται σε 500 δισ. δρχ. για την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση και 300 δισ. για την τριτοβάθμια. Από αυτά, τα 600 δισ. απαιτούνται για την ανέγερση κτιρίων και 200 για απαλλοτριώσεις οικοπέδων.

Το ποσό αυτό, τονίζει η έρευνα, μεγαλώνει εάν προστεθούν και τα ποσά που απαιτούνται:

- Για τον εξοπλισμό των υπολογιζόμενων ως αναγκαίων κτιρίων σε έπιπλα, θρανία και άλλα εκπαιδευτικά όργανα.

- Για την εγκατάσταση ενός σύγχρονου δικτύου βιβλιοθηκών, αν όχι σε όλες τις σχολικές μονάδες του εκπαιδευτικού συστήματος, τουλάχιστον σε όλες τις μονάδες της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και, από τις μονάδες της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας, σε εκείνες που δεν έχουν λιγότερους από 200 μαθητές.

Η έρευνα αναφέρει ότι καμία σχολική μονάδα στη χώρα μας, ακόμα και πανεπιστήμια και ΤΕΙ, δε διαθέτουν σύγχρονη βιβλιοθήκη.

- Για τη δημιουργία γύρω από τα ιδρύματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης όλης εκείνης της υποδομής, η οποία θα ελαχιστοποιήσει το κόστος διαμονής και διατροφής εκείνου τουλάχιστον του αριθμού φοιτητών, που είναι αναγκασμένοι, λόγω σπουδών, να ζουν μακριά από τις οικογένειές τους.

- Για την εγκαθίδρυση στο εκπαιδευτικό σύστημα όλων εκείνων των οργάνων, τα οποία θα μπορούν σε συνεχή βάση να εκσυγχρονίζουν τα αναλυτικά προγράμματα όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης.

- Για την ουσιαστική ίδρυση 13 Περιφερειακών Επιμορφωτικών Κέντρων (ΠΕΚ), ένα ανά περιφέρεια, για την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και για μία σειρά άλλων δραστηριοτήτων, τόσο στο χώρο της τυπικής, όσο και της άτυπης εκπαίδευσης.

- Για τη δημιουργία όλης εκείνης της υποδομής, η οποία απαιτείται για την εγκαθίδρυση μεταπτυχιακών σπουδών στη χώρα μας.

Ο ερευνητής υπολογίζει ότι η χρηματοδότηση των παραπάνω δραστηριοτήτων, μαζί με τα ποσά για το κτιριακό, απαιτεί τουλάχιστον 1,5 τρισεκατομμύριο δραχμές σε τιμές 1990, δηλ. 2,9 τρισ. σε σημερινές τιμές.

Γιάννης ΦΩΤΟΥΛΑΣ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ
Χρονίζουν τα προβλήματα

Απάντηση του υπουργείου Παιδείας σε ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ

Η υποχρηματοδότηση των λειτουργικών αναγκών, η έλλειψη μελών ΔΕΠ και διοικητικού προσωπικού, τα προβλήματα στέγασης και σίτισης των φοιτητών και η κατοχύρωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων έχουν αποτέλεσμα το Πανεπιστήμιο Αιγαίου να υπολειτουργεί από κάθε άποψη. Οι βουλευτές του ΚΚΕ Στρ. Κόρακας και Γερ. Αραβανής με ερώτησή τους προς τους υπουργούς Παιδείας, Εσωτερικών και Αιγαίου.

Το υπουργείο Εσωτερικών παρέπεμψε στο υπουργείο Παιδείας, το οποίο απαντά ότι για την κάλυψη των κενών θέσεων σε μέλη ΔΕΠ, θα αξιολογήσει πρώτα τις τεκμηριωμένες προτάσεις που έχει ζητηθεί να υποβάλουν τα ΑΕΙ. Ειδικότερα για το τμήμα Ανθρωπογεωγραφίας, το οποίο, όπως επισήμαναν οι βουλευτές, δεν έχει ούτε ένα μόνιμο μέλος ΔΕΠ, το υπουργείο απαντά ότι έχουν προκηρυχτεί 7 θέσεις με απόφαση που εκδόθηκε τον Σεπτέμβρη του '94.

Για το θέμα των συμβασιούχων καθηγητών που δεν έχουν πληρωθεί από το Σεπτέμβρη το υπουργείο Παιδείας απαντά ότι διαβιβάστηκαν στο ΥΠΕΠΘ 48 από τις 60 συμβάσεις, οι οποίες εγκρίθηκαν και στάλθηκαν στο ίδρυμα, για να αρχίσει η μισθοδοσία τους, ενώ το ίδρυμα θα εξακολουθεί να λειτουργεί χωρίς διοικητικό προσωπικό στα πλαίσια της αναστολής προσλήψεων στη δημόσιο τομέα.

Για το εξαιρετικά χαμηλό κουπόνι σίτισης, που έχει αξία μόλις 550 δραχμές το υπουργείο Παιδείας ούτε λίγο ούτε πολύ χαρακτηρίζει προνομιούχους τους φοιτητές του Πανεπιστημίου Αιγαίου, αφού κατ' εξαίρεση αύξησε το κουπόνι σίτισης από 400 δραχμές, που είναι για τους λοιπούς φοιτητές, "γιατί εκτιμήθηκαν τα ειδικά προβλήματα που προκύπτουν από τις ιδιομορφίες ενός νέου και Περιφερειακού Πανεπιστημίου".

Σχετικά με το πρόβλημα στέγασης του Πανεπιστημίου το υπουργείο Παιδείας απαντά ότι εντός των ημερών δημοπρατείται κτίριο, προκειμένου να στεγάσει το τμήμα Περιβάλλοντος, το τμήμα Ανθρωπογεωγραφίας και άλλες λειτουργίες του Πανεπιστημίου που στεγάζονται τώρα σε ενοικιαζόμενα κτίρια.

Στο ερώτημα για την κατοχύρωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων του Πανεπιστημίου το υπουργείο Παιδείας απαντά ότι μέχρι σήμερα έχει εκδοθεί μόνο το Προεδρικό Διάταγμα για τους πτυχιούχους των τμημάτων Περιβάλλοντος και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, ενώ για τα υπόλοιπα τμήματα θα πρέπει να υποβληθούν προτάσεις από τη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου, ενώ ως προς το θέμα της αυτοδυναμίας του Πανεπιστημίου θα καταρτιστεί σχετική διάταξη, η οποία θα συμπεριληφθεί σε προσεχές νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή.

Συναντήσεις Βενιζέλου - δικαστών

Με τους προέδρους των τριών ανώτατων δικαστηρίων της χώρας (Αρειος Πάγος, Συμβούλιο της Επικρατείας και Ελεγκτικό Συνέδριο) συναντήθηκε χτες ο υπουργός Δικαιοσύνης, Ε. Βενιζέλος, καθώς επίσης και με τον πρόεδρο και το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΣΑ.

Σε δηλώσεις του, κατά την έξοδό του από το γραφείο του προέδρου του Αρείου Πάγου, ο Ε. Βενιζέλος τόνισε ότι η Δικαιοσύνη δεν μπορεί να είναι επίδικο αντικείμενο μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων και ότι δεν υπάρχει σχέση αντιδικίας μεταξύ της πολιτικής και δικαστικής εξουσίας. Ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Β. Κόκκινος, δήλωσε ότι η συζήτηση ήταν καλή και χρήσιμη και ότι θα υπάρξει στο μέλλον συνεργασία.

Στη συνάντηση του υπουργού, Ε. Βενιζέλου, με τον πρόεδρο και τη διοίκηση του ΔΣΑ, ανταλλάχτηκαν απόψεις για τα προβλήματα που απασχολούν τους δικηγόρους.

Τέλος, ο υπουργός Δικαιοσύνης θα έχει αύριο συνάντηση με τους διευθυντές των φυλακών και με εκπροσώπους των σωφρονιστικών υπαλλήλων.

Περίπου 800 δισ. δρχ. χρειάζονται για να μην έχουμε φαινόμενα όπως

Περίπου 800 δισ. δρχ. χρειάζονται για να μην έχουμε φαινόμενα όπως σχολεία πάνω σε βενζινάδικα ή με διπλοβάρδιες

ΝΙΚΑΙΑ
Κατάληψη στον υπόσταθμο των ΗΛΠΑΠ

Σε συμβολική κατάληψη του χώρου του υποστάθμου των ΗΛΠΑΠ για μία ώρα προχωράει σήμερα από τις 12.30 μέχρι τις 1.30 ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 6ου Γυμνασίου Νίκαιας.

Ο Σύλλογος Γονέων με την κινητοποίηση αυτή αντιδράει στη λειτουργία του υποσταθμού τροφοδοσίας των ΗΛΠΑΠ πλάι στο σχολικό κτίριο, που συστεγάζονται το 6ο Γυμνάσιο και το 6ο Λύκειο Νίκαιας. Σημειώνουμε ότι σε μια περιοχή ήδη επιβαρυμένη περιβαλλοντικά, ο χώρος αυτός έχει χαρακτηριστεί χώρος πράσινου και αθλοπαιδιών. Ο Σύλλογος προχωράει στην παραπάνω κινητοποίηση, έχοντας πρώτα απευθυνθεί προς κάθε αρμόδιο φορέα, τόσο προς το Δήμο Πειραιά, τα ΗΛΠΑΠ, το ΥΠΕΧΩΔΕ, όσο και προς την Εισαγγελία Πειραιά, για τη μη λειτουργία του ναυστάθμου. Κανείς, ωστόσο, από τους παραπάνω φορείς δεν έδωσε απάντηση.

Υποδοχή με γλέντι

Γλέντι υποδοχής των νέων μελών, που εντάχθηκαν στις γραμμές της ΚΝΕ κατά τη διάρκεια της δίμηνης Πολιτικής Καμπάνιας, διοργανώνει η Οργάνωση Αθήνας της ΚΝΕ. Στην εκδήλωση θα βραβευτούν επίσης οι Τομεακές Οργανώσεις που κάλυψαν τα πλάνα τους κατά τη διάρκεια της καμπάνιας. Το γλέντι θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή στις 9 το βράδυ στην ΑΣΟΕΕ.

  • Το δικό της γλέντι πραγματοποιεί την Παρασκευή 26 Γενάρη η Οργάνωση Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ. Το γλέντι που οργανώνουν οι νέοι και οι νέες της ΚΝΕ θα γίνει στη λαϊκή ταβέρνα "Ρωμιός" στην Ξηροκρίνη (Διδ. Παπαθανασίου 104, τηλέφωνο 748 633).
Κανονικά τη σύνταξη οι Ελληνοκαναδοί απόστρατοι

Οι συνταξιούχοι απόμαχοι του Β' Παγκόσμιου Πολέμου, Ελληνοκαναδοί πολίτες και μόνιμοι κάτοικοι Ελλάδας, δεν είναι υποχρεωμένοι να επιστρέψουν στον Καναδά μέχρι τις 29 Φλεβάρη για να εξακολουθήσουν να παίρνουν τη σύνταξη από το καναδικό υπουργείο Εθνικής Αμυνας.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, αυτό δήλωσε χτες ο, ελληνικής καταγωγής, βουλευτής του Καναδά Γ. Κάνης. Μάλιστα ο υπουργός Εθνικής Αμυνας του Καναδά, Ντέιβιντ Κολενέτ - μετά από έρευνα ειδικής επιτροπής του υπουργείου, που επισκέφτηκε τη χώρα μας τον περασμένο Ιούνη - ανακοίνωσε ότι αναβάλλεται προς το παρόν η απόφασή του να υποχρεώσει τους Ελληνοκαναδούς απόστρατους του Αλβανικού Μετώπου να επιστρέψουν μόνιμα στον Καναδά, προκειμένου να συνεχίσουν να παίρνουν το συνταξιοδοτικό επίδομα των βετεράνων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ