ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 24 Γενάρη 1996
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΦΛΩΡΑΚΗΣ
Ο λόγος και πάλι στο λαϊκό κίνημα

Δηλώσεις του επίτιμου Προέδρου του ΚΚΕ, κατά την αναχώρησή του για τη ΣΔ Βιετνάμ

Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να έχουν καμιά αυταπάτη για τις διακηρύξεις περί εκσυγχρονισμού και για το ήθος και ύφος της νέας κυβέρνησης, να μην ξεχνούν πως είναι κυβέρνηση της άρχουσας τάξης, δέσμια και υποτακτική στο μεγάλο κεφάλαιο, στο ΝΑΤΟ και στις Βρυξέλλες. Από αυτή την άποψη δεν πρέπει να υπάρχει κανένα πνεύμα αναμονής και ελπίδας. Αντίθετα, πρέπει να πάρει και πάλι το λόγο το λαϊκό κίνημα.

Αυτό τόνισε ο επίτιμος Πρόεδρος του ΚΚΕ, Χαρίλαος Φλωράκης,κατά την αναχώρηση για τη ΣΔ Βιετνάμ, την οποία επισκέπτεται συνοδευόμενος από τον Μάκη Κοψίδη,υπεύθυνο του Γραφείου Τύπου της ΚΚΕ, μετά από πρόσκληση της ΚΕ του ΚΚ Βιετνάμ.

Συνέχεια της νεοφιλελεύθερης πολιτικής

Κατά την αναχώρησή του ο επίτιμος Πρόεδρος του ΚΚΕ, σχολιάζοντας τη νέα κυβέρνηση, δήλωσε:

"Εκείνο που είναι φανερό είναι ότι θα συνεχιστεί η εφαρμογή της γνωστής νεοφιλελεύθερης πολιτικής του ΠΑΣΟΚ.

Αυτό, άλλωστε, έχει διακηρυχτεί και επίσημα. Ο ίδιος ο Σημίτης παλιότερα είχε διακηρύξει τη λιτότητα και μάλιστα δίχως ημερομηνία λήξης, νομίζω στην Εκθεση της Θεσσαλονίκης.

Η χτεσινή δήλωση του υπουργού Εθνικής Οικονομίας, κ. Παπαντωνίου, για συνέχιση της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ.

Η διακήρυξη του κ. Σημίτη, ο οποίος, χτες, μετά την πρώτη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, έριξε το σύνθημα: "Ενότητα - συνέχεια - εκσυγχρονισμός". Και εδώ γεννιέται το ερώτημα: Εκσυγχρονισμός προς όφελος τίνος; Προς όφελος των εργαζομένων ή εκσυγχρονισμός για τη βελτίωση της κυριαρχίας των πολυεθνικών;

Και ασφαλώς, ο εκσυγχρονισμός κάτι θα στοιχίσει. Και το ερώτημα που μπαίνει είναι: Ποιος θα πληρώσει τα έξοδα; Τα "τζάκια" τα παλιά και νέα που έφτιαξε το ΠΑΣΟΚ ή πάλι οι εργαζόμενοι;

Ο κ. Σημίτης μίλησε χτες για "νέο ήθος και ύφος" και διευκρίνισε ότι αυτό αφορά κυρίως τη λειτουργία του Υπουργικού Συμβουλίου, της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, την εμφάνιση και συμπεριφορά των μελών του Υπουργικού Συμβουλίου κλπ.

Καλύτερη λειτουργία για ποιο σκοπό; Είναι φανερό ότι ζητάει, θα επιδιώξει, χωρίς αμφιβολία, καλύτερη λειτουργία για την εφαρμογή της γνωστής πολιτικής της λιτότητας, των ιδιωτικοποιήσεων κλπ.

Ακόμα και αν το σύνθημα αυτό, το "νέο ήθος και ύφος", επεκταθεί όπως ψιθυρίζεται - μάλιστα παρακολούθησα μια συζήτηση όπου ο βουλευτής της ΝΔ, Κ. Καραμανλής, άφησε να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση προτίθεται να επαναφέρει στη Βουλή "την ώρα του πρωθυπουργού", που την είχε καταργήσει το ΠΑΣΟΚ - ψιθυρίζεται ακόμα ότι θα επεκταθεί στην εφαρμογή των γνωστών θεσμικών μέτρων της κυβέρνησης Τζαννετάκη για τον έλεγχο από διακομματικές επιτροπές των προμηθειών, για το διορισμό των υπευθύνων των ΔΕΚΟ, για τη διάθεση των χρηματικών κονδυλίων κλπ., θεσμικά μέτρα τα οποία, τόσο η κυβέρνηση της ΝΔ, όσο και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ τα είχαν βάλει στην κατάψυξη, πάλι δε λύνεται το πρόβλημα.

Δεν ανατρέπεται η πολιτική που κάνει τους φτωχούς φτωχότερους και τους πλούσιους πλουσιότερους. Καμιά αυταπάτη για τις διακηρύξεις περί εκσυγχρονισμού για το ήθος και ύφος.

Να μη μας διαφεύγει ότι η κυβέρνηση είναι κυβέρνηση της άρχουσας τάξης, δέσμια και υποτακτική στο μεγάλο κεφάλαιο, στο ΝΑΤΟ και στις Βρυξέλλες.

Κανένα πνεύμα αναμονής και ελπίδας, συνεπώς, δεν πρέπει να υπάρχει. Το λόγο πρέπει πάλι να τον έχει ο λαός, το λαϊκό κίνημα".

Υπηρέτησε την τάξη του

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το πώς εκτιμά τον Α. Παπανδρέου, ο Χ. Φλωράκης απάντησε:

"Του εύχομαι να γίνει καλά. Αν είναι μεγάλος ή χαρισματικός; Κοιτάξτε να δείτε. Κάθε τάξη έχει τους μεγάλους, έχει τους μικρούς. Ο Παπανδρέου για την τάξη του, για τους ανθρώπους του, για τα καινούρια "τζάκια", τα οποία έφτιαξε και εκπροσωπούσε, μεγάλος ήταν. Αλλά το θέμα είναι για το λαό, για τους εργαζόμενους τι ήταν".

Ανταλλαγή εκτιμήσεων

Αναφερόμενος στους σκοπούς της επίσκεψης στο Βιετνάμ, ο επίτιμος Πρόεδρος του ΚΚΕ σημείωσε:

"Πρόκειται να πάμε, όπως γνωρίζετε, στο Βιετνάμ, ύστερα από πρόσκληση της ΚΕ του ΚΚ Βιετνάμ. Σκοπός της επίσκεψης εκεί είναι η ανταλλαγή εκτιμήσεων με το ΚΚ Βιετνάμ, ιδίως για διεθνή ζητήματα και φυσικά για τη σύσφιξη των παραπέρα σχέσεων μεταξύ των δύο κομμάτων.Υπάρχει ένα πρόγραμμα αρκετά γεμάτο. Εχει, π.χ., πέρα από τις συζητήσεις που θα έχουμε στην ΚΕ, θα επισκεφθούμε τις πόλεις του Ανόι και του Χο Τσι Μιν, όπου θα έχουμε συζητήσεις με τους υπευθύνους των πόλεων αυτών. Θα επισκεφθούμε διάφορα εργοστάσια, διάφορους συλλόγους φιλίας και άλλα ενδιαφέροντα μνημεία, τα οποία διαθέτει αυτή η χώρα. Μνημεία πολιτισμού φυσικά".

ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ
Η ώρα των αποφάσεων

Με προσεκτικά βήματα και δηλώσεις του νέου εκπροσώπου της Δ. Ρέππα, η ελληνική κυβέρνηση προετοιμάζει το έδαφος για τις επικείμενες εξελίξεις στην υπόθεση των Σκοπίων. Εξελίξεις οι οποίες αναγκαστικά οδηγούν στην αλλαγή της θέσης της εξωτερικής πολιτικής της χώρας, σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα δεν πρόκειται να αναγνωρίσει κράτος που στο όνομά του θα περιέχεται ο όρος Μακεδονία ή παράγωγά του.

Καθώς το ΠΑΣΟΚ υπήρξε ένας από τους βασικούς υπεύθυνους φορείς για τη διαμόρφωση αυτής της ανελαστικής θέσης, η νέα κυβέρνηση βρίσκεται ενώπιον σοβαρού προβλήματος, καθώς μάλιστα στη Ν. Υόρκη, περί τα τέλη του επόμενου μήνα, αναμένεται να επαναληφθούν οι συνομιλίες Αθήνας - Σκοπίων, υπό την αιγίδα του Σ. Βανς, με στόχο την επίτευξη συμφωνίας στο θέμα της ονομασίας. Πρέπει να σημειωθεί πως σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν, στο διπλωματικό παρασκήνιο έχει υπάρξει πρόοδος, καθώς οι δύο πλευρές εμφανίστηκαν πρόθυμες να προχωρήσουν σε συμβιβασμό με την υιοθέτηση μιας σύνθετης ονομασίας για το νέο κράτος. Μάλιστα, η προηγούμενη πολιτική ηγεσία του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, είχε προετοιμάσει το έδαφος για την προώθηση ενός συμβιβασμού τον οποίο θεωρούσε ως μόνη ρεαλιστική προσέγγιση του θέματος.

Οπως είναι γνωστό, ο νυν υπουργός Εξωτερικών, Θ. Πάγκαλος, έχει χαρακτηρίσει στο παρελθόν την υπόθεση των Σκοπίων "χαμένη" και είχε ταχθεί υπέρ ενός έντιμου συμβιβασμού. Το γεγονός αυτό, προφανώς, δημιουργεί το απαραίτητο κλίμα που ευνοεί την προώθηση μιας συμβιβαστικής λύσης, η οποία πιθανότατα θα τεθεί υπό την έγκριση του Συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας Κ. Στεφανόπουλου. Ωστόσο, μια τέτοια εξέλιξη αναμένεται να προκαλέσει εντονότατες εσωκομματικές αντιδράσεις στο κυβερνών κόμμα. Ηδη ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Στ. Παπαθεμελής, σε δηλώσεις του χτες σε ραδιοφωνικούς σταθμούς εξέφρασε την "ιδιαίτερη ανησυχία του από την παρουσία του κ. Πάγκαλου στο υπουργείο Εξωτερικών", καθώς, σύμφωνα με τον Στ. Παπαθεμελή, "ο κ. Πάγκαλος κατά καιρούς έχει διατυπώσει απόψεις απίστευτες για τα εθνικά θέματα και όχι μόνο για το Σκοπιανό. Αν αυτές οι απόψεις αποτελέσουν την πολιτική της κυβέρνησης και όχι τις δικές του θέσεις, τις προσωπικές, τότε δικαιούμαι να ανησυχώ". Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του ο Στ. Παπαθεμελής τόνισε πως αν έρθει στη Βουλή μια πρόταση λύσης στην υπόθεση των Σκοπίων με σύνθετη ονομασία "θα το απορρίψω μετά μανίας".

Ο επίτιμος Πρόεδρος του ΚΚΕ Χαρίλαος Φλωράκης, λίγο πριν αναχωρήσει για τη ΣΔ του Βιετνάμ, πλαισιωμένος από τα μέλη της ΚΕ Μπάμπη Αγγουράκη και Μάκη Κοψίδη



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ