Τετάρτη 24 Γενάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ
Η ώρα των αποφάσεων

Με προσεκτικά βήματα και δηλώσεις του νέου εκπροσώπου της Δ. Ρέππα, η ελληνική κυβέρνηση προετοιμάζει το έδαφος για τις επικείμενες εξελίξεις στην υπόθεση των Σκοπίων. Εξελίξεις οι οποίες αναγκαστικά οδηγούν στην αλλαγή της θέσης της εξωτερικής πολιτικής της χώρας, σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα δεν πρόκειται να αναγνωρίσει κράτος που στο όνομά του θα περιέχεται ο όρος Μακεδονία ή παράγωγά του.

Καθώς το ΠΑΣΟΚ υπήρξε ένας από τους βασικούς υπεύθυνους φορείς για τη διαμόρφωση αυτής της ανελαστικής θέσης, η νέα κυβέρνηση βρίσκεται ενώπιον σοβαρού προβλήματος, καθώς μάλιστα στη Ν. Υόρκη, περί τα τέλη του επόμενου μήνα, αναμένεται να επαναληφθούν οι συνομιλίες Αθήνας - Σκοπίων, υπό την αιγίδα του Σ. Βανς, με στόχο την επίτευξη συμφωνίας στο θέμα της ονομασίας. Πρέπει να σημειωθεί πως σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν, στο διπλωματικό παρασκήνιο έχει υπάρξει πρόοδος, καθώς οι δύο πλευρές εμφανίστηκαν πρόθυμες να προχωρήσουν σε συμβιβασμό με την υιοθέτηση μιας σύνθετης ονομασίας για το νέο κράτος. Μάλιστα, η προηγούμενη πολιτική ηγεσία του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, είχε προετοιμάσει το έδαφος για την προώθηση ενός συμβιβασμού τον οποίο θεωρούσε ως μόνη ρεαλιστική προσέγγιση του θέματος.

Οπως είναι γνωστό, ο νυν υπουργός Εξωτερικών, Θ. Πάγκαλος, έχει χαρακτηρίσει στο παρελθόν την υπόθεση των Σκοπίων "χαμένη" και είχε ταχθεί υπέρ ενός έντιμου συμβιβασμού. Το γεγονός αυτό, προφανώς, δημιουργεί το απαραίτητο κλίμα που ευνοεί την προώθηση μιας συμβιβαστικής λύσης, η οποία πιθανότατα θα τεθεί υπό την έγκριση του Συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας Κ. Στεφανόπουλου. Ωστόσο, μια τέτοια εξέλιξη αναμένεται να προκαλέσει εντονότατες εσωκομματικές αντιδράσεις στο κυβερνών κόμμα. Ηδη ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Στ. Παπαθεμελής, σε δηλώσεις του χτες σε ραδιοφωνικούς σταθμούς εξέφρασε την "ιδιαίτερη ανησυχία του από την παρουσία του κ. Πάγκαλου στο υπουργείο Εξωτερικών", καθώς, σύμφωνα με τον Στ. Παπαθεμελή, "ο κ. Πάγκαλος κατά καιρούς έχει διατυπώσει απόψεις απίστευτες για τα εθνικά θέματα και όχι μόνο για το Σκοπιανό. Αν αυτές οι απόψεις αποτελέσουν την πολιτική της κυβέρνησης και όχι τις δικές του θέσεις, τις προσωπικές, τότε δικαιούμαι να ανησυχώ". Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του ο Στ. Παπαθεμελής τόνισε πως αν έρθει στη Βουλή μια πρόταση λύσης στην υπόθεση των Σκοπίων με σύνθετη ονομασία "θα το απορρίψω μετά μανίας".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ