ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 25 Γενάρη 1996
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ολική παράδοση

Στην εποχή της πολιτικής των εντυπώσεων, κινδυνεύουμε να συνηθίσουμε τους πολιτικούς, που πιάνουν αυθαίρετα ένα "χαράκωμα", δημιουργούν θόρυβο και, κατά συνέπεια, ακροατήριο γύρω του και το χρησιμοποιούν σαν "ορμητήριο" για τη μελλοντική κάλυψη ή για τη διατήρηση κάποιας θέσης - καρέκλας στη μοιρασιά της εξουσίας. Ετσι, για παράδειγμα, κάποιοι επενδύουν το μέλλον τους σε κάποια από τα λεγόμενα εθνικά θέματα, ισοπεδώνοντάς τα με τα αληθινά εθνικά θέματα, υποβαθμίζοντας έτσι ή και εξαφανίζοντας τα πραγματικά. Με φαρισαϊκή υποκρισία, δεν κάνουν πίσω με τίποτα στο επουσιώδες, φανατίζοντας κατά καιρούς το ειδικό ακροατήριό τους και προσανατολίζοντάς το σε επικίνδυνες κατευθύνσεις για τη χώρα ολόκληρη, εκτός του ότι έτσι το έχουν, ήδη, απομακρύνει από το ουσιώδες...

Χτες, γράφτηκε στον Τύπο - αν το γύρεψε κανείς στον ηλεκτρονικό δεν το άκουσε καθόλου - ότι η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου άρχισε τη συζήτηση της προσφυγής που έχει κάνει από καιρό η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εναντίον της Ελλάδας, του Βελγίου και του Λουξεμβούργου για το γεγονός ότι οι τρεις αυτές χώρες κρατούν κλειστές, για την ώρα, τις πόρτες του ευρύτερου δημόσιου τομέα στους πολίτες των άλλων χωρών - μελών.

Εαν αυτό δεν είναι σοβαρό εθνικό θέμα, τότε ποιο είναι; Γιατί όλοι αυτοί οι ευαίσθητοι, που "ηγούνται ατάκτων" με την πρώτη ευκαιρία, δε βγήκαν τώρα να αντιδράσουν και να πιάσουν τις γνωστές "μέχρι εδώ και μη παρέκει..." θέσεις τους; Μήπως, γιατί η υπόθεση αφορά και αποκαλύπτει τις επιβολές από τη σχέση μας με την Ευρωπαϊκή Ενωση και δεν είναι καιρός για να ξυπνούν γενικότερα "αντιευρωπαϊκά αισθήματα"; Η μήπως, στη χειρότερη εκδοχή, είναι έτοιμοι για όλες τις υποχωρήσεις που επιβάλλονται και όσο λιγότερος θόρυβος προκληθεί και όσοι λιγότεροι καταλάβουν, τόσο το καλύτερο;

Η σοβαρή αυτή υπόθεση αντανακλά και το είδος των σχέσεων και συσχετισμών στην Ευρωπαϊκή Ενωση, αφού είναι σίγουρο πως οι άλλες, οι μεγαλύτερες χώρες βρίσκουν "παραθυράκια" και αποφεύγουν το πρόβλημα, χωρίς να έρχονται σε σύγκρουση με την Επιτροπή ...τους. Να μην τολμήσει, επίσης, κανείς από τους γνωστούς υποκριτές να μιλήσει για την απαραίτητη "ελευθερία νέου κόσμου", αφού η φασαρία γίνεται μόνο για τους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Το άλλοθι ότι δε θίγονται τα εθνικά συμφέροντα, αφού η Επιτροπή ισχυρίζεται ότι οι θέσεις που διεκδικεί από το δημόσιο δε θεωρούνται ότι συμβάλλουν σαφώς στην άσκηση της δημόσιας εξουσίας, δεν ισχύει. Για παράδειγμα, διεκδικούν να ανοίξουν διάπλατα οι πόρτες στους Κοινοτικούς για τον τομέα της έρευνας, της υγείας, των μεταφορών, των ταχυδρομείων, των τηλεπικοινωνιών, της ενέργειας, της ύδρευσης κ.ά. Δεν είναι αυτοί τομείς, όπου μπορούν να θιχτούν εθνικά συμφέροντα; Τελικά, δεν είναι όλα αυτά "συγκοινωνούντα δοχεία" του σύγχρονου κράτους; Η άμυνα ή η ασφάλεια δεν έχουν σχέση με όλους αυτούς τους τομείς του δημοσίου;

Η, μήπως, όλοι αυτοί, που στέκονται σιωπηλοί, αποδέχτηκαν, ήδη, και συνήθισαν την ιδέα της μελλοντικής ευρωπαϊκής ομοσπονδίας - δίσεκτη χρονιά Διακυβερνητικής είναι η φετινή - και, άρα, δεν τους πειράζει ιδιαίτερα η μερική, αφού έχουν κάνει την ολική παράδοση;

ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΘΗΝΑΣ
Με γοργούς ρυθμούς προς το 15ο Συνέδριο του ΚΚΕ

Με τη δράση των κομμουνιστών της Αθήνας στο μαζικό κίνημα και τον προγραμματισμό της προσυνεδριακής δουλιάς ασχολήθηκε η Επιτροπή Πόλης της ΚΟΑ, που συνεδρίασε πρόσφατα με τη συμμετοχή και συνδικαλιστικών στελεχών

Στην τροχιά του 15ου Συνεδρίου του ΚΚΕ μπαίνουν με γοργούς ρυθμούς οι Οργανώσεις του Κόμματος, καθώς από την Κυριακή - μέρα που θα δημοσιευτεί στον"Ριζοσπάστη" το Σχέδιο Προγράμματος του Κόμματος - αρχίζει επίσημα η προσυνεδριακή περίοδος.

Με την οργάνωση και τον προγραμματισμό της προσυνεδριακής δουλιάς των κομμουνιστών της Αθήνας ασχολήθηκε η Επιτροπή Πόλης της ΚΟΑ που συνεδρίασε πρόσφατα με τη συμμετοχή και συνδικαλιστικών στελεχών. Στη συνεδρίαση συζητήθηκε η δουλιά των κομμουνιστών σε ζητήματα του μαζικού κινήματος και βγήκαν συμπεράσματα για τις δυνατότητες, αλλά και τις αδυναμίες της Οργάνωσης, για την καλύτερη ανάπτυξη της δουλιάς στην Αθήνα στη βάση της αντιμετώπισης της αντιλαϊκής κυβερνητικής πολιτικής. Βασικά ζητήματα που συζητήθηκαν ήταν η ανάπτυξη της πάλης ενάντια στις επικείμενες ιδιωτικοποιήσεις και στο νομοσχέδιο που ετοιμάζει η κυβέρνηση για τη μετατροπή των ΔΕΚΟ σε Ανώνυμες Εταιρίες. Συζητήθηκε, επίσης, το πρόβλημα της ανεργίας, η υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, με βάση τον πληθωρισμό και τις απώλειες της 5ετίας, ζητήματα που αφορούν την Παιδεία, την Ειρήνη και ιδιαίτερα τη Νεολαία. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στη δουλιά που πρέπει να κάνουν οι κομμουνιστές στα Α βάθμια σωματεία, δουλιά που θα πρέπει να εκφραστεί και στις αρχαιρεσίες των εργατικών σωματείων και των ΕΒΕ. Στην κατεύθυνση αυτή αποφασίστηκε ο προσανατολισμός όλων των οργανώσεων της ΚΟΑ στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της εργατικής τάξης και την ανάπτυξη του μαζικού κινήματος.

Στόχος της ΚΟΑ είναι ο συνδυασμός της δράσης στο μαζικό κίνημα με τον ταυτόχρονο σχεδιασμό της δουλιάς για το 15ο Συνέδριο του Κόμματος.Ειδικά για το Συνέδριο στη συνεδρίαση της ΕΠ καθορίστηκαν μέτρα για τη διακίνηση των προσυνεδριακών ντοκουμέντων του Κόμματος. Πρώτο δείγμα της δουλιάς θα φανεί την ερχόμενη Κυριακή 28/1/96, καθώς έχει τεθεί ένας στόχος που θεωρείται απόλυτα ρεαλιστικός: Κάθε οργάνωση της ΚΟΑ να διακινήσει περισσότερα φύλλα του "Ριζοσπάστη" - με το ένθετο για το Σχέδιο Προγράμματος - από κάθε άλλη Κυριακή.

Ο Φλεβάρης προβλέπεται να είναι μήνας μελέτης και συζήτησης των κομματικών ντοκουμέντων. Στο διάστημα αυτό προγραμματίζονται συσκέψεις των ΚΟΒ και των Αχτιδικών Επιτροπών με φίλους και οπαδούς του Κόμματος για την εκλαϊκευση και αφομοίωση των προσυνεδριακών υλικών. Περίπου στις αρχές του Μάρτη προγραμματίζονται Γενικές Συνελεύσεις των ΚΟΒ, οι οποίες αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι το Πάσχα και από τα τέλη του Μάρτη θα ξεκινήσουν οι Αχτιδικές Συνδιασκέψεις. Παράλληλα, με τις εσωοργανωτικές διαδικασίες στο επόμενο διάστημα οι κομμουνιστές της Αθήνας θα οργανώσουν εξορμήσεις σε χώρους δουλιάς και ζωντανή συζήτηση με τους εργαζόμενους, ώστε να εκφράσουν και αυτοί τους προβληματισμούς τους για τις λύσεις που οι κομμουνιστές προτείνουν για τα προβλήματα του τόπου και για τους στόχους που βάζουν.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Πικετοφορία γυναικών

Πικετοφορία ενάντια στη συμμετοχή Ελλήνων στρατιωτών στην εκστρατευτική δύναμη του ΝΑΤΟ στη Βοσνία, θα πραγματοποιήσουν σήμερα, στις 5.30 το απόγευμα, οι 10 Σύλλογοι Γυναικών - μέλη της ΟΓΕ στη Θεσσαλονίκη.

Η πικετοφορία θα ξεκινήσει από την Πλατεία Αγίας Σοφίας και θα καταλήξει έξω από το Αμερικανικό Προξενείο. Με ανακοίνωσή τους, οι Σύλλογοι καλούν όλες τις γυναίκες να πάρουν μαζικά μέρος στη σημερινή κινητοποίηση και να διεκδικήσουν την ανάκληση των Ελλήνων στρατιωτών από τη Βοσνία, την άμεση απομάκρυνση των ΝΑΤΟικών δυνάμεων από την περιοχή και την απεμπλοκή της χώρας μας από τη γιουγκοσλαβική κρίση.

Πίτες ειρήνης

Η Επιτροπή Ειρήνης Λογοτεχνών κόβει την πρωτοχρονιάτικη πίτα της αύριο στις 6 μ.μ. στα κεντρικά γραφεία της ΕΕΔΥΕ, στην οδό Θεμιστοκλέους 48, 2ος όροφος.

Η Επιτροπή Ειρήνης Κερατσινίου, το Σάββατο 27 του Γενάρη, πραγματοποιεί απογευματινό περίπατο στα Δερβενοχώρια, όπου θα γίνει και η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας. Το πούλμαν θα αναχωρήσει στις 2 μ.μ. από το Δημαρχείο Κερατσινίου. Η τιμή κατ' άτομο είναι 3.000 δραχμές. Δηλώσεις συμμετοχής στα τηλέφωνα: 46.18.180 και 46.16.020.

Η Επιτροπή Ειρήνης Ανω Λιοσίων κόβει την πρωτοχρονιάτικη πίτα της την Τετάρτη 31 Γενάρη στις 6.30 μ.μ. στην αίθουσα "Μελίνα Μερκούρη" του Δήμου Ανω Λιοσίων.

Η Επιτροπή Ειρήνης Βόλου κόβει την πρωτοχρονιάτικη πίτα της την Τετάρτη 31 Γενάρη στις 7.30 μ.μ. στο κέντρο "Ενυδρείο".

Καταγγέλλουν την εμπλοκή

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις ενάντια στην τυχοδιωκτική ενέργεια της κυβέρνησης να στείλει ελληνικό στρατό στη Βοσνία.

Στην Πάτρα,σήμερα, στις 6.30 μ.μ., μπροστά στο Εργατικό Κέντρο θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στην ελληνική συμμετοχή στα ΝΑΤΟικά στρατεύματα στη Βοσνία. Τη συγκέντρωση διοργανώνουν η Επιτροπή Ειρήνης, οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι Αγ. Αλεξιώτισσας και Αμπελοκήπων, η Ενωση Γυναικών Πάτρας, η Νεανική Δράση για την Ειρήνη, ο Παμμικρασιατικός Σύνδεσμος Πατρών και Περιχώρων, ο Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών Ν. Αχαϊας, ο Σύλλογος Δημοκρατικών Γυναικών Πάτρας, το Συνδικάτο Οικοδόμων και διάφορα σωματεία εργαζομένων, όπως των Ιματισμού, Δούρου κλπ.

Η Επιτροπή Ειρήνης Γκύζη,η "Νεανική Δράση" και το Παράρτημα Εθνικής Αντίστασης διοργανώνουν σήμερα,στις 5.30 μ.μ., πικετοφορία από την πλατεία Γκύζη.

Η Επιτροπή Ειρήνης Αλεξανδρούπολης διοργανώνει σήμερα,στις 6 μ.μ., πικετοφορία που θα ξεκινήσει μπροστά από το δημαρχείο της πόλης.

Στο Αιγάλεω η Επιτροπή Ειρήνης, η "Νεανική Δράση", το Συνδικάτο Οικοδόμων, ο Δημοκρατικός Σύλλογος Γυναικών, ο Πολιτιστικός Σύλλογος "Η Πρόοδος", ο Εξωραϊστικός Εκπολιτιστικός Σύλλογος, το Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ, οι ΕΒΕ και η ΔΑΣ διοργανώνουν σήμερα πικετοφορία που θα ξεκινήσει στις 6.30 μ.μ. από την πλατεία Δαβάκη και θα καταλήξει στο δημαρχείο, όπου θα παραδοθεί ψήφισμα στο Δημοτικό Συμβούλιο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ