ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 26 Γενάρη 1996
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ
Αύριο η απόφαση για την απεργία

Συνεδριάζει η συνέλευση των προέδρων των τοπικών ΕΛΜΕ, για να τοποθετηθεί σχετικά με την πρόταση για απεργία διαρκείας

Συνεδριάζει αύριο η γενική συνέλευση των προέδρων των ΕΛΜΕ, προκειμένου να αποφασίσει εάν θα εγκρίνει την εισήγηση της διοίκησης της ΟΛΜΕ για την κήρυξη απεργίας διαρκείας των καθηγητών, με τη μορφή των πενθήμερων επαναλαμβανόμενων απεργιών από τις 12 Φλεβάρη. Κύριο αίτημα της προτεινόμενης απεργίας είναι η αύξηση των αποδοχών του πρωτοδιόριστου στις 220.000 δρχ., με ανάλογη κλιμάκωση και για τους υπόλοιπους καθηγητές.

Σήμερα, ολοκληρώνονται οι γενικές συνελεύσεις των τοπικών ΕΛΜΕ σε όλη τη χώρα. Στις συνελεύσεις - οι οποίες είναι σχετικά μαζικές - υπήρξε μία σαφής καταδίκη της κυβερνητικής πολιτικής, η οποία υποβαθμίζει συνεχώς την παιδεία και τον εκπαιδευτικό, ενώ εκφράστηκε και η έλλειψη εμπιστοσύνης αρκετών καθηγητών στην ηγεσία της ΟΛΜΕ, η τακτική της οποίας δεν εγγυάται την αγωνιστική πορεία των καθηγητών.

Η γενική συνέλευση των προέδρων των ΕΛΜΕ είναι το μόνο αρμόδιο όργανο να αποφασίσει για την κήρυξη μιας απεργίας και οι πρόεδροι μεταφέρουν υποχρεωτικά στη συνέλευση την απόφαση της ΕΛΜΕ που εκπροσωπούν και όχι την προσωπική τους άποψη. Για να αποφασιστεί απεργία, απαιτείται να ψηφιστεί αυτή από το 50+1 των προέδρων και να αντιπροσωπεύει αυτή η πλειοψηφία τα 2/3 των ψήφων των ΕΛΜΕ, καθώς κάθε ΕΛΜΕ, ανάλογα με τον αριθμό των καθηγητών που διαθέτει, έχει και διαφορετικούς ψήφους στη συνέλευση. Για παράδειγμα, μία ΕΛΜΕ της Αθήνας μπορεί να διαθέτει στη συνέλευση 10 ψήφους ενώ μία μικρότερη ΕΛΜΕ να έχει δύο ψήφους.

Σε ανακοίνωσή της, ενόψει των συνελεύσεων, η "Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα Εκπαιδευτικών" κάλεσε μεν τους εκπαιδευτικούς να ψηφίσουν την πρόταση για απεργιακή κινητοποίηση, αλλά, παράλληλα, καταδίκασε την τακτική της ηγεσίας της ΟΛΜΕ, τονίζοντας ότι "οι ηγεσίες των ΠΑΣΚ - ΔΑΚΕ - ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ αποδείχτηκαν αφερέγγυες, αφού προχώρησαν (με τη βοήθεια και της ηγεσίας των Παρεμβάσεων) στη ματαίωση της δεύτερης 48ωρης απεργίας το Δεκέμβρη και υπονομεύουν συνεχώς τη δημιουργία όρων για τη συνέχιση του αγώνα και την προοπτική οικοδόμησης ενός πλατιού αγωνιστικού μετώπου".

Πάντως, στις συνελεύσεις - και εάν ακόμα τελικά δε συμπληρωθεί, που είναι το πιο πιθανό, ο απαραίτητος αριθμός των ΕΛΜΕ για την κήρυξη απεργίας - εκφράστηκε μία ισχυρή αγωνιστική τάση, η οποία αποτελεί παρακαταθήκη για τη συνέχιση των κινητοποιήσεων.

ΔΑΠΑΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ
Τελευταίοι στην Ευρώπη

Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Οικονομικών εξαγγέλλει περικοπές στις δαπάνες για την εκπαίδευση, στο όνομα της "ευρωπαϊκής μας πορείας"

Την τελευταία θέση κατέχει η Ελλάδα ανάμεσα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης σε ό,τι αφορά τις δαπάνες για την εκπαίδευση, με ποσοστό 4% του ΑΕΠ που είναι χαμηλότερο και από το μέσο όρο δαπανών των χωρών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την εκπαίδευση.

Το ποσοστό αυτό, όπως προκύπτει από την επίσημη έκθεση της Ελλάδας στον ΟΟΣΑ, αντιστοιχεί στο 6,7% του προϋπολογισμού για την παιδεία και επιφυλάσσει ακόμα μεγαλύτερη υποβάθμιση της δημόσιας δωρεάν παιδείας. Και ενώ τα αποτελέσματα της υποχρηματοδότησης τα βιώνουν καθημερινά γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικοί, μόλις προχτές η κυβέρνηση διά του υπουργού Οικονομικών Α. Παπαδόπουλου, δίνοντας ένα δείγμα γραφής για την οικονομική πολιτική που θα συνεχίσει στον τομέα των κοινωνικών παροχών, δε διστάζει να χαρακτηρίσει "σπατάλη" ακόμα και αυτά τα πενιχρά ποσά που δίνονται για την εκπαίδευση και εξαγγέλλει νέες περικοπές στις δαπάνες για την παιδεία, στο όνομα της εξασφάλισης της "ευρωπαϊκής πορείας της χώρας μας".

Τα στοιχεία του πίνακα που δημοσιεύουμε είναι αποκαλυπτικά: Ενώ ο μέσος όρος δαπανών για την παιδεία στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι 5.5% επί του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος, οι δαπάνες για την παιδεία στην Ελλάδα είναι μόλις 4% του ΑΕΠ, δηλαδή 1.5% χαμηλότερες από το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Οπως φαίνεται στον πίνακα, πρώτη σε δαπάνες για την παιδεία έρχεται η Δανία με ποσοστό 6.1% επί του ΑΕΠ και ακολουθούν η Γαλλία με 6%, η Ιρλανδία με 5.9% και η Ισπανία με 5.6%.

Τα αποτελέσματα της "σπάταλης" χρηματοδότησης της παιδείας είναι ορατά: Δάσκαλοι και καθηγητές με μισθούς πείνας, ελλείψεις σε 22.000 αίθουσες διδασκαλίας, σχολεία με ανύπαρκτο υλικοτεχνικό εξοπλισμό, με απαρχαιωμένα προγράμματα διδασκαλίας. Οι περικοπές αυτές εξαγγέλλονται, την ίδια στιγμή που, όπως έγραφε πριν λίγες μέρες ο "Ρ", μόνο για τη λύση του κτιριακού προβλήματος σε όλες τις βαθμίδες απαιτούνται 800 δισ. δρχ., ενώ για την κάλυψη των ελλείψεων και τον εκσυγχρονισμό υποδομής απαιτούνται 2.9 τρισεκατομμύρια δρχ.

Νέα βάρη στους εργαζόμενους

Σαν συνέπεια των περικοπών στις δαπάνες για την παιδεία, οι εργαζόμενοι είναι υποχρεωμένοι να σηκώσουν ακόμα μεγαλύτερα βάρη για την εκπαίδευση των παιδιών τους. Οι εργαζόμενοι, που ήδη υποχρεώνονται να πληρώσουν τεράστια ποσά για τη δημόσια "δωρεάν" εκπαίδευση των παιδιών τους. Ποσά, που, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Παιδείας, τα οποία περιλαμβάνονται στην έκθεση του υπουργείου στον ΟΟΣΑ (1995), μεταφράζονται στο ποσοστό - ρεκόρ 60% των δημοσίων δαπανών για την εκπαίδευση.

Περισσότερο, δηλαδή, από το μισό κρατικό προϋπολογισμό (στοιχεία 1995) για την παιδεία πληρώνουν οι γονείς για τα δίδακτρα ιδιωτικών σχολείων και σχολών, φροντιστηρίων, δημοσίων και ιδιωτικών ΙΕΚ, για σπουδές στο εξωτερικό κτλ. Συγκεκριμένα, το 1994, το συνολικό ποσοστό των δημοσίων και ιδιωτικών δαπανών για την παιδεία επί του ΑΕΠ υπολογίζεται σε 6.3%, το οποίο αναλύεται σε 4% δαπάνες του κράτους και σε 2.3% δαπάνες των γονιών των μαθητών.

"Παλέψτε μέσα από τα συνδικάτα"

Επίσκεψη στο 6ο νυχτερινό ΤΕΛ Αμπελοκήπων πραγματοποίησε, χτες, ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ, Γ. Μαυρίκος, σε μια προσπάθεια να έρθει πιο κοντά το συνδικαλιστικό κίνημα με τους νέους εργαζόμενους της νυχτερινής εκπαίδευσης

Επίσκεψη στο 6ο νυχτερινό ΤΕΛ Αθήνας, στους Αμπελόκηπους, πραγματοποίησε χτες ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ, Γ. Μαυρίκος,σε μια προσπάθεια της συνομοσπονδίας να έρθουν πιο κοντά οι νυχτερινοί μαθητές και η νυχτερινή εκπαίδευση με το εργατικό κίνημα. Τόσο οι μαθητές, όσο και οι καθηγητές του σχολείου έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την επίσκεψη του γραμματέα της ΓΣΕΕ και άκουσαν τις απόψεις του με ιδιαίτερη προσοχή.

"Είναι αλήθεια, είπε ο Γ. Μαυρίκος, ότι έχουμε καθυστερήσει σαν συνδικαλιστικό κίνημα να δούμε πιο προσεκτικά τα προβλήματα της νυχτερινής εκπαίδευσης και των νυχτερινών μαθητών. Λόγω του ειδικού βάρους, που έχει η νυχτερινή εκπαίδευση, δεσμευόμαστε σε σας ότι από εδώ και μπρος θα δούμε πιο μεθοδικά τα προβλήματά σας".

Ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ αναφέρθηκε στη διαπραγμάτευση της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με το ΣΕΒ και στα σημεία εκείνα που αφορούν τους νυχτερινούς μαθητές: "Μας πρόβαλαν οι εκπρόσωποι του ΣΕΒ, είπε ο Γ. Μαυρίκος, όταν είπαμε για τα αιτήματά σας, ότι θα αποδυναμωθεί η ελληνική βιομηχανία σε σχέση με την ανταγωνιστικότητά της στη διεθνή αγορά. Βεβαίως και τίποτα από αυτά δεν ισχύει, για να γίνουν πράξη, όμως, τα αιτήματά σας θα πρέπει να παλέψετε".

Αυτή η απάντηση του ΣΕΒ αφορούσε το αίτημα των νυχτερινών μαθητών για 6ωρη απασχόληση με αποδοχές 8ώρου και άδεια στην περίοδο των εξετάσεων, χωρίς περιορισμό ορίου ηλικίας, ενώ σήμερα η 20ήμερη άδεια με αποδοχές δίνεται μόνο σε όσους είναι μέχρι 25 ετών.

Κλείνοντας την ομιλία του, ο Γ. Μαυρίκος κάλεσε τους μαθητές να συμμετάσχουν στα συνδικάτα τους και να παλέψουν μέσα από αυτά για τα αιτήματά τους.

"Μην ξεχνάτε, είπε ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ, ότι ακόμα και αυτά τα περιορισμένα κέρδη που είχατε το τελευταίο διάστημα, προήλθαν έπειτα από την πίεση των δικών σας αγώνων".

Η επίσκεψη στο νυχτερινό σχολείο έληξε αφού πρώτα ο Γ. Μαυρίκος κάλεσε τους νυχτερινούς μαθητές να συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις του Εργατικού Κέντρου Αθήνας για την αγωνιστική διεκδίκηση ικανοποιητικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, προβάλλοντας τα δικά τους αιτήματα. "Δεσμευόμαστε πάλι ότι στο εξής σαν συνδικαλιστικό κίνημα θα σταθούμε πιο κοντά σας", κατέληξε ο Γ. Μαυρίκος.

Εκδηλώσεις της ΚΝΕ

Γλέντι με ζωντανή μουσική και χορό, διοργανώνει η Οργάνωση ΑΘήνας της ΚΝΕ, σήμερα στις 9 το βράδυ, στην ΑΣΟΕΕ. Στην εκδήλωση θα γίνει η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας, θα βραβευτούν οι πρώτες Οργανώσεις που κάλυψαν τους στόχους τους κατά τη διάρκεια της καμπάνιας, ενώ την τιμητική τους θα έχουν τα νέα μέλη της Οργάνωσης.

  • Το δικό της γλέντι πραγματοποιεί σήμερα η Οργάνωση Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ. Το γλέντι, που οργανώνουν οι νέοι και οι νέες της ΚΝΕ, θα γίνει στη λαϊκή ταβέρνα "Ρωμιός" στην Ξηροκρήνη (Διδ. Παπαθανασίου 104, τηλέφωνο 748.633).

Με ακόμα μεγαλύτερες περικοπές στις δαπάνες για την παιδεία απαντά η κυβέρνηση στο αίτημα για αύξηση των δαπανών στο 15%

Ο Γ. Μαυρίκος, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στους νυχτερινούς μαθητές



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ