Παρασκευή 26 Γενάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ
Αύριο η απόφαση για την απεργία

Συνεδριάζει η συνέλευση των προέδρων των τοπικών ΕΛΜΕ, για να τοποθετηθεί σχετικά με την πρόταση για απεργία διαρκείας

Συνεδριάζει αύριο η γενική συνέλευση των προέδρων των ΕΛΜΕ, προκειμένου να αποφασίσει εάν θα εγκρίνει την εισήγηση της διοίκησης της ΟΛΜΕ για την κήρυξη απεργίας διαρκείας των καθηγητών, με τη μορφή των πενθήμερων επαναλαμβανόμενων απεργιών από τις 12 Φλεβάρη. Κύριο αίτημα της προτεινόμενης απεργίας είναι η αύξηση των αποδοχών του πρωτοδιόριστου στις 220.000 δρχ., με ανάλογη κλιμάκωση και για τους υπόλοιπους καθηγητές.

Σήμερα, ολοκληρώνονται οι γενικές συνελεύσεις των τοπικών ΕΛΜΕ σε όλη τη χώρα. Στις συνελεύσεις - οι οποίες είναι σχετικά μαζικές - υπήρξε μία σαφής καταδίκη της κυβερνητικής πολιτικής, η οποία υποβαθμίζει συνεχώς την παιδεία και τον εκπαιδευτικό, ενώ εκφράστηκε και η έλλειψη εμπιστοσύνης αρκετών καθηγητών στην ηγεσία της ΟΛΜΕ, η τακτική της οποίας δεν εγγυάται την αγωνιστική πορεία των καθηγητών.

Η γενική συνέλευση των προέδρων των ΕΛΜΕ είναι το μόνο αρμόδιο όργανο να αποφασίσει για την κήρυξη μιας απεργίας και οι πρόεδροι μεταφέρουν υποχρεωτικά στη συνέλευση την απόφαση της ΕΛΜΕ που εκπροσωπούν και όχι την προσωπική τους άποψη. Για να αποφασιστεί απεργία, απαιτείται να ψηφιστεί αυτή από το 50+1 των προέδρων και να αντιπροσωπεύει αυτή η πλειοψηφία τα 2/3 των ψήφων των ΕΛΜΕ, καθώς κάθε ΕΛΜΕ, ανάλογα με τον αριθμό των καθηγητών που διαθέτει, έχει και διαφορετικούς ψήφους στη συνέλευση. Για παράδειγμα, μία ΕΛΜΕ της Αθήνας μπορεί να διαθέτει στη συνέλευση 10 ψήφους ενώ μία μικρότερη ΕΛΜΕ να έχει δύο ψήφους.

Σε ανακοίνωσή της, ενόψει των συνελεύσεων, η "Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα Εκπαιδευτικών" κάλεσε μεν τους εκπαιδευτικούς να ψηφίσουν την πρόταση για απεργιακή κινητοποίηση, αλλά, παράλληλα, καταδίκασε την τακτική της ηγεσίας της ΟΛΜΕ, τονίζοντας ότι "οι ηγεσίες των ΠΑΣΚ - ΔΑΚΕ - ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ αποδείχτηκαν αφερέγγυες, αφού προχώρησαν (με τη βοήθεια και της ηγεσίας των Παρεμβάσεων) στη ματαίωση της δεύτερης 48ωρης απεργίας το Δεκέμβρη και υπονομεύουν συνεχώς τη δημιουργία όρων για τη συνέχιση του αγώνα και την προοπτική οικοδόμησης ενός πλατιού αγωνιστικού μετώπου".

Πάντως, στις συνελεύσεις - και εάν ακόμα τελικά δε συμπληρωθεί, που είναι το πιο πιθανό, ο απαραίτητος αριθμός των ΕΛΜΕ για την κήρυξη απεργίας - εκφράστηκε μία ισχυρή αγωνιστική τάση, η οποία αποτελεί παρακαταθήκη για τη συνέχιση των κινητοποιήσεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ